Ce incarcator si acumulatori sa-mi cumpar?

Iar mă depășiți cu discuțiile.
Io am în telecomanda aia universală de la Lidl doi AAA Eneloop. E bine? E rău?

Telecomanda aia mănâncă baterii normale pe pîine așa că am trecut pe acumulatori. Mă țin cam 2-3 luni pină să-i încarc.
 
Am făcut teste pe cele două seturi de câte 4 AAA cumpărate din Auchan. Încărcare completă a celor de 1000 mAh, clasificați ca fiind non low discharge și testul Nor(mal) Test, care încarcă, descarcă (măsurându-le capacitatea), apoi încarcă la maximum. Acest test e mai de acuratețe decât acel Fast Test ce-l mai face Liitokaka :biggrin:, când acumulatorii ar trebui să fie complet încărcați, fiindcă îi descarcă, apoi îi încarcă complet la loc. Oricum, ambele teste durează mult. Asta și din cauză că am observat că, deși am setat pe 500 mA, descărcarea o face cam cu 260 mA. Am făcut testul Nor Test peste noapte, așa că nu m-a afectat prea tare pierderea de timp.
Auchan non low discharge AAA:
IMG_20191019_194506.jpgIMG_20191019_194513.jpgIMG_20191019_194519.jpgIMG_20191019_194525.jpg
Se observă că, practic, sunt undeva pe la jumătate din specificație. Oare să fi avut ceva în ei? Vedem azi după testul Nor, la care i-am pus de dimineață.


Pe de altă parte, cei de 850 mAh low discharge, sunt... pe-acolo. 850 mAh sunt reali și cred că merită 18 lei cheltuiți pe ei. :biggrin: Deci, rețineți, galben, nu verde!
IMG_20191020_085420.jpgIMG_20191020_085427.jpgIMG_20191020_085432.jpgIMG_20191020_085439.jpg
Interesantă partea asta de analizor a încărcătorului. O să încerc o formatare și cu 1000 mA, să vedem dacă descărcarea se face tot cu 260 mA. Că așa durează al naibii de mult. Bine, nu stai toată ziua să analizezi accu, dar orișicum... Fericiți cei ca... burebista! :hihi:

PS: revin cu Nor Test de la non low discharge accu. :wink:
 
Last edited:
Test terminat pasul 2 (încărcat, descărcat și reîncărcat) la cele de 1000 mAh fără low discharge. Nu mint nici astea: au aproape de 1000 toate. Testul de capacitate e terminat (pas 2), s-a afișat capacitatea maximă și acum le încarcă. De aceea apare END doar în unele poze, fiindcă clipește intermitent până la încărcarea finală (pasul 3), când va fi afișat permanent. Dar nu mai contează, că oricum pe LCD rămân doar cele testate: capacitate, durată descărcare și rezistența internă, care nu prea am habar ce-i cu ea. :fluier:Tensiunea se modifică odată cu (re)încărcarea.

IMG_20191020_132243.jpgIMG_20191020_132257.jpgIMG_20191020_132309.jpgIMG_20191020_132322.jpg

Acum după experimentele astea Quarcizante, trebuie să mă Burebistez la loc, să las jucăria să-și facă menirea principală, de încărcător. Oricum, e bine să știi că îți poți și analiza acumulatorii. :biggrin: :hihi:
 
Last edited:
Păi și eu cred că le-am făcut doar ca să văd că merge jucăria corespunzător. Să pot să-i dau calificativul vânzătorului. :biggrin: Și de curiozitate, că pe net mulți spuneau că unele batch-uri de acumulatori de pe la hypermarketuri sunt cu probleme de capacitate.
 
Peste noapte am testat GP Recyko+ Pro AAA. Min. 800 mAh, zic ei... unul dintre ei e la limită. Acum, nu știu cu ce eroare lucrează jucăria.

IMG_20191021_081806.jpgIMG_20191021_081813.jpgIMG_20191021_081819.jpgIMG_20191021_081824.jpg
 
Nu pot. :capu: Trebuie să mai spun că s-au reactivat (wtf! nu știu cum s-a-ntâmplat) o pereche Sony AA de 1700 mAh, care inițial dădeau niște citiri nașpa: capacitate cca. 100-150 mAh. I-am mai băgat și-ntr-un încărcător de-ăla dumb și poate acolo s-a produs minunea. Acum, la un NOR test, unul s-a dus la cca. 1100 mAh, iar celălalt la 1550 mAh. Merg lejer în AirWick dispenser. :kul:
Același procedeu îl voi aplica și la o pereche de Varta de când lupul cățel. Parcă regret că am aruncat pumnul ăla de acumulatori. :frown:
 
Yep, that's what these chargers do ^^

Așa nu am aruncat o groază de acumulatori, altfel după chargerele din supermarket toate-s moarte după 3 cicluri :facepalm:
 
Yep, that's what these chargers do ^^
Da, dar nu sunt sigur că pot repeta procesul tehnologic care a făcut isprava. Cred că acel dumb charger le-a dat impulsul de reactivare, căci în smart charger aveau capacitatea mică orice le-am făcut.
 
Atunci cand încărcătorul măsoară o impedanță mare de intrare, pentru protecția sa iși oprește programul, afișând pe LCD indicația „HIGH”. Asta din punctul lui de vedere înseamnă că acel acumulator nu mai poate fi folosit sau nu este un acumulator ci o baterie alcalină.

Cu toate acestea, dacă avem ghinionul să apară această indicație, avem mai multe variante de a încerca resuscitarea acumulatorului respectiv. Toate variantele pe care le încercăm au menirea de a sparge acele cristale din electolit urmărind astfel să scădem impedanța acumulatorului.

Prima variantă de resuscitare este aceea de aplica șocuri de energie la bornele acumulatorului. Cel mai practic și fără riscuri este încărcarea unui condensator electrolitic de mare capacitate (cel putin 10.000 uF) la o tensiune continuă mai mică decât cea nominală (cea înscrisă pe corpul condensatorului) și descărcarea acestuia pe bornele acumulatorului, bineînțeles respectând polaritate (plus la plus și minus la minus!). Încercăm circa 10 de astfel de șocuri și acumulatorul în majoritatea cazurilor poate fi pus la formatare, fără să mai apară indicația „HIGH”.

Dacă aceasta se încăpățânează să apară în continuare, atunci mai avem o variantă. Fie folosim un încărcător obișnuit care doar încarcă și nu știe altceva și ținem acumulatorul circa 10 min, până se încălzește. Teoretic după astfel de manevre ar trebui ca C-9000 să-l primească la formatat. Se mai poate încerca următoarea variantă: se pune acumulatorul în încărcator fără a fi alimentat, se alimenteaza și imediat se setează modul de lucru „CHARGE” – încărcare apoi se fixează un curent de încarcare de 2000 mA și se ține acumulatorul circa 5 minute, după care se încearcă din nou formatarea.

Trebuie menționat că un acumulator astfel resuscitat nu va mai avea capacitatea nominală ci va fi cu mult mai mică, putând totuși fi folosiți pentru aplicații nepretențioase (telecomenzi, jucării, etc) dar în niciun caz la aparatura foto! Dacă în continuare C-9000 afișează „HIGH” pe LCD, atunci cu siguranță acel acumulator trebuie aruncat la gunoi fără regrete!
 
În pozele din articol apar cei patru termistori care asigură protecția termică, pe fiecare element. :kul:
La Liitokala ăla nu am reușit să identific așa ceva în poze. Poate are, cine știe... Doamne-ajută. :smile:
 
ursamajor Acum intelege si tu ca jucaria aia face destul de multe pentru banii pe care i-ai cheltuit pe ea, dar nu face TOT.
Din cauza asta exista alte incarcatoare mai scumpe, aparate de masura de mii de euro si alte multe alte jucarii pentru oameni mari.
 
Ehehe, eu am inteles ca nu le poti avea chiar pe toate. Nici chiar scule mai scumpe nu le au.
Dar chiar sunt multumit cu ce face jucareaua.
 
Da, dar nu sunt sigur că pot repeta procesul tehnologic care a făcut isprava. Cred că acel dumb charger le-a dat impulsul de reactivare, căci în smart charger aveau capacitatea mică orice le-am făcut.
Subscriu, si eu am pastrat un stupid charger care inca imi incarca cativa acumulatori mai vechi. Incarca la putere mica dar nu se opreste niciodata, adica gen a doua zi de dimineata e putin caldut, atat el cat si acumulatorii - dar in general nu fac asta, ii scot dupa un 5-6 ore. Acei acumulatori merg bine-merci in masini cu telecomanda, mousi, tastaturi si chiar tin decent, iar asta se intampla de ani de zile, zeci de re-incarcari. Dar smart chargerul da eroare dupa 3 secunde, sau chiar la unul zice mereu ca-i incarcat. :smile:
 
Ia-ți Pentax și vei constata că absolut toți acumulatorii "reînviați" sunt buni de dat cu ei după ciori. :biggrin: Indiferent cât de sănătoși arată pe aparat.
 
PS: În momentul în care acumulatorii se încălzesc la încărcat, ce măsoară bietul aparat e eronat. Asta pentru că mare parte din energia măsurată se transformă de fapt în căldură și se pierde. Deci aparatul indică corect încărcarea numai dacă acumulatorii rămân reci de la început și până la sfârșit. Părerea mea, desigur.
 
Back
Top