Ce alternativa la Skype vreau?

Marius '95

troubleShooter
Sotia, psiholog, face sedintele online prin Skype. Skype urmeaza sa dispara. Trebuie inlocuitor. Care-i ala?

Cerinte absolut obligatorii:
- Video, audio si text, bidirectional.
- Prezenta online doar cat aplicatia/clientul este deschis. Este absolut exclusa o aplicatie care ruleaza pe fundal, permanent conectata.
- Apelare directa, cu/din agenda. Nu setat conferinte, trimis tokenuri/invitatii pe mail la fiecare sedinta, etc. etc.
- Sa existe clienti decenti pentru Windows 10, 11, Android, alea de la Apple (cum s-or numi sistemele lor de operare).
- Share screen.
- Stabilitate maxima.
- Fara limita de timp (optional cu abonament platit)
- Fara publicitate, intpopup-uri, etc (optional cu abonament platit, dar trebuie sa includa toti participantii)

Features f. f. preferabile:
- Privacy, E2EE.
- Conferinte in 3 participanti.
- Transfer fisiere.
- Sa nu aiba optiunea de inregistrare, sau sa fie dezactivabila.

Ce mi-ar place mie, dar ei ii este indiferent:
- Nu Teams
- Nu dependent de Java
- Fara subtitrari automate, stenograme, minute, AI., etc.
- Conexiune directa (P2P) intre participanti, daca este posibil, cu un port documentat care nu se modifica si pentru care sa pot face setarile in firewall.
- Server self-hosted, posibil web-based (nu-mi este clar daca e preferabil unui client separat).

Features inutile:
- apelare retele de telefonie clasica
- mesaje care se sterg, emoji, etc.
- background-uri cu bling-bling si alte efecte

Ce am studiat pana acum:
- Whatsapp = Toata lumea il are. Nu-mi este clar cat costa pentru utilizare business si ce limitari are - pagina respectiva este o abureala de marketing din care nu reiese nimic clar.
- Google Meet Business Starter = Pare in regula, daaar... e Google.
- Zoom = Trebuiesc trimise invitatii pentru fiecare sedinta. Deci nu.
- Teams = Idem Zoom, din ce am vazut. Am auzit ca ar putea avea si agenda, posibil aceeasi agenda ca Skype (import sau o muta ei cumva) si apeluri directe din agenda, dar nu-mi e clar.
- SIP, cu asterisk pe router si niste clienti oarecare = Asterisk este f. dificil de instalat si setat. Nici n-am ajuns sa ma documentez despre clienti - Ekiga pare decent.
- Jami = Suna interesant la prima vedere. Urmeaza sa ma documentez mai amanuntit, dar posibil sa fie la fel de greu de setat, sau poate mai greu decat asterisk.

Multumesc.

Last edited:
Nepotii mei fac cursuri online cu Zoom. Nu doar dialog, ci si tot felul de chestii interactive shared by teacher. Deci stie sa faca ce-i nevoie. Si asa este, profesoara trimite un invite, copilul da accept si apoi incepe lectia. Cum altcumva ar trebui sa se conecteze daca nu e bine prin invite? Chiar nu stiu / nu imi imaginez cum altfel poate functiona, se conecteaza automat la ore fixe? No idea...

Teams folosesc la munca dar foarte basic, habar nu am ce poate face. Si chiar si asa, inca pare buggy.

Eu in general folosesc Signal pentru asa ceva, seamana destul de mult cu WhatsApp fara a fi detinut de FB/Meta. Dar nu am facut niciodata conferinte in 3, nu stiu daca merge si cum merge.

Sotia, psiholog, face sedintele online
Părere poate nepopulară, dar n-ar fi o idee bună de a te ține și de ceea ce clienții au deja și/sau sunt obișnuiți să folosească, în loc să condiționezi prestarea serviciilor de a instala o anumită aplicație și a-și face cont undeva?

Dacă au Android, cel mai probabil au Google Duo. Dacă-s în România, probabil au Whatsapp. Teams nu prea are popularitate în rândul persoanelor fizice, chiar dacă este disponibil gratuit; ține cont și că unii au cine știe ce janghine de calculatoare și sisteme de operare.

SIP și restul sunt niște chestii exotice de backend; dacă trebuie ca clientul să aibă suficientă expertiză IT ca să-și instaleze un client anume și apoi să-l configureze cu serverul tău care va fi folosibil doar pentru acest apel și nimic altceva, you're gonna have a bad time. E ca și când ai zice că-ți deschizi restaurant da' la el se poate ajunge doar cu mocănița și că cine vrea să vină tre' să învețe să conducă locomotiva - îți filtrezi clienții masiv cu pretenții de-astea.

Multe dintre opțiunile (desktop) trimit invitații pentru că invitația are și o cheie de acces și așa doar cine are invitația (și cheia) poate intra în ședința multi-participant. Dar pot avea și link-uri „meet me now” sau spre un fel de „lobby”, de unde tu poți să permiți intrarea în conferință sau nu. Problema aici e că toți au același link de conectare (entry-ul din address book e și ăla în esență tot un link de conectare), și prin natura ședințelor nu prea vrei să intre și alții peste tine și nici măcar să deranjeze cu notificările că au intrat în lobby. Iar dacă link-ul ăla devine public pe undeva și începi să primești apeluri de la roboți și diverși la toate orele... that will be fun.

Nu am folosit personal, dar din interacțiuni cu diferite persoane din domeniul psihologiei, Zoom e o platformă foarte populară în România.
Legat de ce zice puterfixer, este bine să fii flexibil, dar pentru o sesiune de aproximativ o oră, repetată periodic poți să pui ce platformă folosește psihologul, oricare ar fi platforma aceea. Mai ales că Zoom e în general un fel de standard.
Nu am avut nevoie de întâlniri recurente, mă aștept ca majoritatea platformelor să ofere ceva similar cu "pe acest URL intri în fiecare săptămână", eventual cu o funcție de tipul "doar persoanele logate în cont cu mailul pot accesa cutare".
Intru săptămânal în tot felul de întâlniri, nu mi s-a întâmplat niciodată să intre un bot, deși unele URLuri sunt publice sau partajate cu mulți oameni. Dar, da, poate fi stresant dacă s-ar întâmpla fie și odată ca într-un moment foarte sensibil să ți se întâmple să intre cineva în call cu tine, nedorit.

"- Sa nu aiba optiunea de inregistrare, sau sa fie dezactivabila."
Iarăși, probabil fiecare platformă se "joacă" cum vrea cu asta, dar oricine poate pune un telefon în spatele laptopului și să înregistreze tot.

"- Zoom = Trebuiesc trimise invitatii pentru fiecare sedinta. Deci nu."
Eu am second guesses despre această concluzie (că "trebuie"). Aș mai cerceta pe tema asta.

Cerinta ca trebuie sa functioneze cu "call" fara invitatie vine direct de la sursa. Nu stiu la ce psihologi ati fost voi, dar in cazul nostru, psihologul initiaza apelul, nu pacientul. Sesiunile pentru fiecare pacient sunt individuale; nu se creaza o sedinta in care intra urmatorul pacient peste cel anterior cand vrea el, sau suna in disperare daca pacientul anterior n-a terminat fix la ora stabilita.
Deci NU. Absolut exclus.

Aveti dreptate, SIP, VoIP, Jami, nu cred ca sunt aplicabile. Cred ca le-am luat in considerare mai mult ca sa am motiv sa ma joc cu ele. :embarassed:

Whatsapp fara cont business ... N-o sa comenteze nimeni nimic? Abuz, chestii? E vorba totusi de 40+ ore/saptamana.

Nu stiu cu ce aplicatii dubioase te joci tu, dar in intalnirile planificate pe care le am, duzini in fiecare saptamana, nu intra nimeni peste nimeni pentru ca linkurile si listele de invitati sunt separate. Si folosim liste de invitati daca sunt mai mult de 2 participanti, dar link pot genera si pentru un singur participant, nu am o limita. De asemenea partea de invitatii e buna pentru toate persoanele participante pentru ca le ai in calendar si iti poti organiza timpul, ai reminder cu x ore sau minute inainte sa inceapa, etc. Call direct folosim doar pentru discutii ad-hoc, neplanificate, neprevazute.

Back