Cat mai consumam?

si chipsetul consuma
Asta era foarte fain pe vremea primului Intel Atom, că procesorul folosea câțiva W, dar chipset-urile desktop foloseau de 4-5 ori mai mult :smile:. A durat ceva până au apărut și niște plăci cu chipset-uri mobile, și tot erau rare.
 
Eu am edimax SP2101W și cam așa scot info din el:
Code:
curl -s -H "Content-Type: application/x-www-form-urlencoded" \
     -X POST -d @/home/user/scripts/edimax/edi_get_consumption.xml \
     -u user:pass http://edimax:10000/smartplug.cgi | xmlstarlet sel \
     -t -m //Device.System.Power.NowCurrent -v "." -o " " \
     -m //Device.System.Power.NowPower -v "." -n
Code:
cat ~/scripts/edimax/edi_get_consumption.xml
<?xml version="1.0" encoding="UTF8"?><SMARTPLUG id="edimax"><CMD id="get"><NOW_POWER><Device.System.Power.NowCurrent></Device.System.Power.NowCurrent><Device.System.Power.NowPower></Device.System.Power.NowPower></NOW_POWER></CMD></SMARTPLUG>
 
Da, ceva de genul ăsta merge și pe dlink, se trimit niște http requests (mai mult sau mai puțin documentate) și se parsează rezultatul.

O analiză (foarte) detaliată aici:
 
Testam azi o placa video GTX 1070 venita la garantie si m-am gandit sa masor si consumul, cu acelasi prizometru cu care masor de cand a aparut acest thread. In idle aveam 67-68W in conditiile in care sistemul de test este Socket 2011, I7 hexacore, 16gb ram din 4 module, HDD si acum vine partea interesanta, o sursa Corsair 1200W, sursa care mai are si vreo 4-5 ani vechime. :biggrin:
 
Ăla al tău a fost întotdeauna foarte optimist :biggrin:.

Eu tot mai aștept la emag după prizele alea inteligente.
 
Well, optimist sau nu, am avut si consum de 1200W la priza pe acelasi sistem, cu 2xHD6990 (adica 4 GPU's) in load maxim. :biggrin:
 
~70W in idle e foarte mult, imho. Daca era sub 20W era impresionant, sub 30 normal, dar chiar si un i7 sta degeaba cu aceeasi viteza ca orice alt procesor.
 
Socket 2011 nu are power management asa bun in idle ca Haswell/Skylake. Daca era 2011-3 se schimba problema, dar nu am primit aprobare de buget sa-mi fac o atare platforma de test. :goofy:
 
Oki, deci de acum iau procesoarele sk.2011 de la NOD, pt. că nu se pot testa în caz de retur. Awesome. :biggrin:
 
"Prizometrele" pe care le folositi nu sunt aparate de masura adevarate, cineva arunca o precizie in specificatii dar fara nici o siguranta ca acea precizie este respectata (nu este verificat metrologic).
Ce vreau sa spun este ca aveti o idee despre consum, dar cand vorbim de consumuri mici eroarea poate fi mare, deoarece se vorbeste de curenti mici in CA, o masuratoare dificila.
 
Modelul de aparat folosit de mine a fost testat la Institutul National de Metrologie, dealtfel a fost cumparat la recomandarea unul vechi amic care lucreaza acolo de vreo 30 de ani. Acum nu stiu, poate nu mai e asa precis dupa atatia ani, dar modelul in sine respecta specificatiile de pe ambalaj, gen marja de eroare de X procente, etc...

Prin alde Praktiker / Hornbach am vazut prizometre si la 20-30 ron. Ma intreb cat de precise sunt alea, mie mi se parea ieftin si asta de 120 ron la vremea lui. :mda:
 
Last edited:
Statistic vorbind, piesele individuale sunt in general in toleranta producatorului.
Dar nu poti sti daca exact exemplarul tau NU este in clasa de precizie. Si asta de obicei se masoara cu un aparat de masura de precizie mai mare, calibrat la randul lui.
Si stabilitatea lui in timp este o problema pentru piesele comune. In aparatele de masura de mare precizie se folosesc piese care sunt foarte stabile in timp, dar care au si un pret pe masura.
 
Întrucât vorbim de curenți destul de mici și măsurătoare pe termen scurt, nu s-ar putea folosi un multimetru/ampermetru care are o clasă de eroare probabil mai acceptabilă decât un prizometru?
 
Mda asta a fost cumparat pe firma de fostul meu shef, nu cred ca-l pot convinge pe actualul sa-mi ia o scula mai performanta. :biggrin:

Oricum eu il consider arhisuficient pentru ce-mi trebuie aici, iar consumurile alea mici sunt in general confirmate si de caldura degajata, sistemele fiind foarte reci cu racire semi-pasiva - sursa aia de putere mare (de exemplu) e efectiv rece desi ventilatorul nici nu porneste sub 250-300W consum. Nici ventilatorele de pe GTX 1070 nu pornesc decat la peste 60 de grade, iar in idle avea vreo 40 de grade...
 
E extrem de tricky daca vrei sa masori puterea reala. Ea depinde inclusiv de defazajul dintre curent si tensiune (in cazul cel mai fericit, adica semnal sinusoidal). Si cum ENEL baga la priza orice in afara de sinusoida, ce masoara powermeterele astea e... dust in the wind. N-am timp acum sa detaliez, pregatesc carnurile la saramura. :tongue:
 
Bine, dar in cazul asta nu ar trebui sa varieze masuratorile, pe acelasi sistem, in zile/luni diferite? Pentru ca nu difera, chiar deloc. Ca banuiesc ca sinusoida aia gresita nu e gresita fix la fel de fiecare data. Astept cu interes detalii dupa saramura. :smile:
 
Pai zice valoarea consumului din watt in watt, adica 50, 51, 52, 53, etc etc... iar daca consumul este mai mic de 10W apare si o decimala - exemplu consumul unui sistem oprit este de 1.8W, am vazut si 0.xW la anumite dispozitive.

Vrei sa fac poze cu interiorul, sa ai ce porcai mai la obiect ? :goofy:
 
Back
Top