Cat mai consumam?

Sigur ca prezumtia ca media acelor puncte este in general eficienta se aplica pe undeva intre 20 si 80%. Dar la extreme n-as baga mina in foc ca-i asa, in special in ultimele 10 procente extreme.
 
Am probleme cu consumul. Mai bine aveam cu alcoolul.

Deci, am pus in priza o chesti numita Voltcraft energy logger 4000 si am cuplat in el UPS-ul pe care am desktopul, NAS-ul, receiverul AV si un switch cu 8 porturi. Raporteaza peste 400W.

Am incercat diverse combinatii. Receiverul cam 40W. Monitoarele cam 60W. NAS-ul cam 100W. Desktop + monitoare + receiver tocmai e peste 300W in timp ce scriu. Cu desktopul pornit si tot restul orpit, coboara pe la 120W. E bun iarna, dar cam atat.

Problema mea e ca NAS-ul si desktopul consuma foarte mult cand nu sunt in sarcina. NAS-ul sta aproape tot timpul si nu coboara sub 80W, ceea ce mi se pare enorm pentru un computer care nu face nimic. Desktopul il estimez pe la 90W pentru ca UPS-ul in gol parca raporta 30W, desi nu e aritmetica si 1+ 1 nu face 2.

Desktopul si NAS-ul au procesoare AMD, un A4-5900 (parca) si un FX-6300. Inca nu m-am apucat sa inlocuiesc unul din ele cu Xeon 1230V5 recomandat de miahi asta vara, inca astept sa vad ce se mai intampla cu FreeNAS si virtualizarea, e cam infantila.

Sugestii, opinii, mesaje de condoleante?
 
Vad ca dracia asta pretinde ca ar fi TrueRMS si ca ar citi si power factor. Ce power factor ai?
Pe de alta parte consumurile sunt realiste, chiar daca ar avea o eroare oarecare. Intr-un desktop ai pierderi mai marisoare in caldura decat intr-un laptop. Nu cred ca poti face ceva semnificativ pentru asta fara sa cheltuiesti averi. Bucura-te ca la noi energia electrica nu e asa de scumpa.

P.S. Nu uita ca sursa PC-ului pierde masiv din eficienta la incarcari mici.
 
Last edited:
180 lei/lună pentru toate, din care NAS-ul consumă cam un sfert (90-100W), deci 10€/lună doar el. Un QNAP TS-451 ar fi vreo 450-480€ și consumă poate 20W (fac un test pe 851 cât de curând pot/îmi amintesc), adică să zicem 2€/lună. Dacă ai lua QNAP-ul acum ți-ai recupera costurile lui din diferența de curent electric în 480€/(10-2)=60 luni. 5 ani. Hm, nu e cel mai magnific timp, dacă ne uităm doar din perspectiva costului. Dar dacă mai incluzi poate și ceva din scăderea de energie pentru aerul condiționat vara, și poate mai aduc și piticii ceva buget necondiționat :biggrin: s-ar putea să iasă mai roz.

Cel mai eficient energetic este cu un hardware dedicat. Nivelul următor ar fi cu ceva DIY, o platformă mini-ITX cu alimentare de la un brick de 12V și gândit pentru low power. Apoi, discuri low-power, sau cu viteză variabilă.
 
Orice sursa dedicata PC-urilor la incarcare mica poate ajunge pana la 45% randament. Adica ... jumate de putere o pierzi in caldura direct in sursa.
Desigur, o placa de baza cu suprafata mai mica ajuta ca nu are disipatie termica mare, dar per total nu ajuta pentru ca pierderile mari nu sunt in ea.
 
Vad ca dracia asta pretinde ca ar fi TrueRMS si ca ar citi si power factor. Ce power factor ai?
CosPHI = 0.83 cu NAS-ul oprit. Cu cat consumul e mai mic cu atat valoarea asta e mai mica (spre 0.7), cu toate pornite urca spre 0.9.

Cu NAS-ul am cam rezolvat pe moment: il opresc cand nu am nevoie de el, adica 90% din timp. Cu desktopul am doua idei:
1. sursa mai eficienta. Unde gasesc o sursa de putere mica, gen 200W, si eficienta mare?
2. alt procesor cu consum mai mic. FX6300 numai eficient nu e, am auzit ca are consum in idle spre 15W fata de Skylake sau Zen care au 2-3W. Nu tastez eu suficient de rapid incat sa creasca consumul procesorului si majoritatea timpului nu ma joc nimic, chiar daca ma uit la un film nu ma astept la un consum semnificativ.

Oricum receiverul si desktopul sunt oprite cam 8 ore pe zi, pe primul il opresc eu manual cand plec la culcare, al doilea intra singur in sleep dupa 30 de minute.
 
Trebuie să văd cât mai consumă și NAS-ul meu, estimat tot pe la 80W, cu 6 hdd-uri pornite tot timpul (eu vreau să pun hdd controller + vt-d ca să pot să mai opresc din ele, pentru că vmware n-are chef de oprit). Măcar al meu mai face și multe alte chestii :smile:. Mai demult consuma mai puțin (cu i3, 3 HDD-uri + 1 SSD mic, 16GB RAM), dar s-au tot adunat :smile:. Upgrade-ul la i7 acum, fie el și low power, a băgat 10W în plus. Probabil o sursă mai eficientă ar ajuta și NAS-ul meu, cea curentă e un Corsair de vreo 400W aleasă în stilul "ce mai am prin casă", instalată când sursa aia pe care o vrea Adi (200W, eficiență mare = ceva Fortron SFX) a crăpat. Atunci s-au mai adunat vreo 5-6W la consum...

UPS-ul cu tot ce are băgat în el (rețelistică + NAS + desktop oprit + un monitor în standby + câteva chestii mici) stă pe la 150W. Cu un benchmark pornit pe desktop ajunge la 100% încărcare (700VA), mai pâlpâie și overload-ul uneori, trebuie să-mi iau un UPS mai mare :biggrin:.
 
Si eu voiam sa mut pe NAS masinile virtuale, dar deocamdata le tin pe desktop ca incap tocmai bine - am si destul RAM si spatiu pe SSD, pe NAS nu am decat spatiu pe HDD din belsug si nimic altceva. De-aia imi permit sa opresc NAS-ul, dar atunci as face ceva pentru desktop - sursa + alt procesor ar fi ideal, doar ca sursa cu asemenea specificatii nu stiu de unde sa iau si la procesoare asteptam sa apara Zen ca sa vad atunci ce e mai rentabil.
 
Sursele moderne au eficienta mare si la consum mic, uite primul exemplu de review gasit pe jonnyguru, o sursa "normala" de 550W cu 78% randament la consum de vreo 60W, am vazut si mult mai bine de atat...
www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story3&reid=492
Nu stiu cum e cu NAS-ul, dar eu am doua desktops, Haswell I3+HD7850 si Haswell I5+GTX1060 si amandoua consuma 45-48W in timp ce scriu pe forum - ambele au in ele 2xHDD, 2xRAM, coolere, ODD, whatever. Ma rog, la primul sistem se mai adauga 15W cand pornesc televizorul, pentru ca in dual-display placa video isi creste frecventele, dar si asa...

Primul sistem, cel cu I3 merge efectiv non-stop/torrents, al doilea e pornit doar seara. Eu platesc curentul pe luna 120-130 RON, plus 50-60 RON la regularizare odata la 6 luni.
 
78% randament la consum de 60W inseamna peste 80W la priza la un consum intern de 60W. Nu e o diferenta uriasa, doar cat sa pui un NAS QNAP de care zice puterfixer :smile:

Watt cu Watt se face megavatu', iar sursele de 550W sunt din punctul meu de vedere o aberatie anacronica, nu un produs modern. Un produs modern ar fi surse din 50 in 50 de W de la 150 la 300W cu randament de peste 90% la consum de 40W, cat ar avea un sistem complet cu procesor de ultima generatie care astepta dupa utilizator. Procesoarele moderne au TDP de 60-80W cu idle de 2-3W, o sursa de 550W e inutila si neadecvata in acest caz. Nici nu am vreo 2-3 Titan X in SLI ca sa justific consumul in idle si sursa de peste o jumatate de kW. Si dupa cum spune ipman, o sursa de 200W va avea randament mai bun decat una similara de 500W la consum de 50W.
 
Surse moderne sunt alea de 1KW, pentru dual GPU + CPU de 130W, pentru că numa' enthusiast gaming people mai au desktop custom, restul de 99.9% au un laptop chinezesc, dacă nu tabletă sau telefon. La noi se cunosc 10W pentru că noi consumăm curent puțin în rest. Compară 2-300KW/lună cu orice american cu casă, care bagă minim 1-2000/lună, vara cu AC și iarna cu încălzirea.
 
La prima citire iesise "pentru entusiast gay-ing people", dar am mai citit inca o data ca sa vad daca entuziasmul meu pentru computere care consuma putin nu a fost prea optimist.
 
Acum mai multi ani de zile (cand incepuse cursa asta a puterii surselor dar inca nu stiam unde va ajunge) am participat la o adunare cu mai multi reprezentanti a catorva firme producatoare de hardware, printre care si un nene de la Corsair? cred, dar nu mai stiu sigur, stiu doar ca aveau si surse in portofoliu. Cineva a intrebat de ce nu mai exista surse de putere mica, 200-250-300 watts pe piata iar raspunsul a fost simplu, pentru ca costul de productie pentru o sursa de 200W si pentru una de 400W este acelasi, caz in care nimeni nu va cumpara sursa de 200W daca costa cat una de putere dubla. Acum stiu ca tu poate ai cumpara-o, Adi, dar tu esti o exceptie. Nici eu nu as cumpara-o, recunosc sincer. :biggrin:

P.S. Am surse de 450W pe cele 2 sisteme mentionate mai sus, deci consum la priza sub 50W cu fix acelasi aparat cu care am masurat si in primul post, atunci cand am deschis acest thread. Mie mi se pare un progres evident, nu vad niciun motiv pentru care as vrea surse de putere fix cat imi trebuie.
 
Se pare că atunci când afișează încărcare 50%, UPS-ul trage 300W din priză. Cum minimul în ultima perioadă a fost 32%, ar fi cam 190W continuu => 138KW/lună => ~50 de lei/lună cu tot cu UPS.
 
Deci trebuie sa schimb procesorul si placa de baza, generatia asta (2012, cred) nu exceleaza la capitolul eficienta energetica si FX-ul in special.
Skylake, Kaby Lake sau Zen? Quad core mi-ar fi suficient, dar daca AMD face o oferta de nerefuzat pentru 8 core atunci sunt flexibil :smile: Pot sa mai astept 3 luni, nu arde nimic.

PS. Cat o fi consumand racirea pe apa? Scrie pe ea Corsair, dar nu mai tin minte ce model.
PPS. Sursa din desktop e 80 plus, dar de 650W ca asa s-a nimerit.
 
Strict pentru consum, cu cât mai nou cu atât mai bine, direcția a fost către perf/watt mai bună și curent în idle cât mai mic. Pe de altă parte, diferența de preț a unui procesor nou se amortizează destul de greu în prețul curentului.

O pompă de apă poate consuma câțiva wați. Ideea e că multe nu vor alimentare de pe MB (care dă uzual ~1A pe headerele de ventilatoare) ca să nu facă MB-ul vreo variație de tensiune, care uzual e nasoală pentru o pompă. Cu încă 1-2 ventilatoare ajungi la poate 10W, dar ventilatoarele oricum îți trebuie. Of course, există și pompe de 20W cu radiatoare mari...
 
AdrianB1 PF e mai prost (mai mic) este un indicator al (in)eficientei sursei la acea putere la care se masoara PF.
Chiar si PFC activ nu poate face minuni cand PWM-ul sursei il depaseste.

Quark nu numai chipsetul. Si placa de retea, si placa de sunet, si CD/DVD si tot ce mai ai pe acolo. Ba chiar si cablurile pierd energie prin caldura, ca (poti sa) bagi 20A printr-o sectiune micuta.
 
cu cât mai nou cu atât mai bine
Tu vrei să-mi strici afacerile - tocmai mă pregăteam să pun la vânzare un combo Gigabyte GA-MA69G-S3H + AMD Athlon 64 X2 BE-2350 cu TDP de 45W, n-au decât 9 ani :biggrin:

Pentru NAS ești limitat de placa de bază care să aibă destule SATA-uri. Dar poți tu să te muncești să ajungi la un miniITX cu ceva procesor low power, fiindcă consumul hard discurilor tot nu îl poți reduce. Pentru desktop, o variantă ar fi să iei un miniPC. Hardware și consum de laptop, conectivitate de desktop. Probabil va trebui să te mulțumești cu o limită de 16GB de memorie și un SSD, dar vei avea consum cât un bec.
 
Back
Top