Cat mai consumam?

Fix atat. Si crede-ma ca a duduit AC-ul vara asta. Dar gandeste-te ca in cursul saptamanii a mers numai seara.
 
Complet off topic, dar n-am vrut să deschid un thread separat, am observat că in anumite zone ale casei nu-mi mai ajung prizele si până la vara când am de gand sa gauresc niste pereți și să mai adaug niste circuite, intentionez sa-mi cumpăr niște prelungitoare.
Văd prin magazinele online niste avioane la 100 Ron bucata produse de Belkin sau Philips, unele dotate chiar si cu porturi USB pentru incărcare + asigurare echipamente de până la 100K € , iar intrebarea mea este urmatoarea: Aveți ceva recomandări in priviința asta?

Ce prelungitor/"triplu" ati recomanda de ex. in cazul alimentarii unui TV plasma + xbox360+playsation3+ wii+ decodor satelit+mediaplayer ?
Menționez că sunt oarecum protejat, am montat pe circuitul principal un regulator de tensiune ce -mi mentine voltajul intr-o plaja de valori acceptabile si-mi taie circuitul automat in caz de supra sau sub voltaj extrem.
 
APC chiar si cel mai ieftin este excelent, cablu suficient de gros, prize foarte solide, contacte ferme, filtre. China/Turcia nu as mai lua pentru ca am aruncat deja o gramada dupa numai cateva folosiri, se largeau contactele alea si ma trezeam cu flame de sudura desi nu incercam sa sudez nimic. :frown:
 
Io mi le fac singur, iau prize cu mai multe găuri după cum le văd că-s bine construite, cablu la metru, ștechere pe alese... Măcar știu că am torsadat bine firul lițat și e contactul electric ferm, că turcismele sunt bombe cu ceas la orice consum mai ridicat. Pentru ce ai înșirat tu acolo nu depășești juma' de kilowatt, deci nici nu trebuie ceva overkill, iar prizele cu protecție sunt cam poveste - au și ele un beculeț cu neon prin care se descarcă vârfurile de tensiune.
 
Să mi le fac singur e chiar o optiune interesantă. Mă duc la un magazin de electrice mai tarziu, să vad ce gasesc pe acolo, mulțumesc amândurora!
 
Singurul punct slab la prize e la modul în care se prind firele de benzile metalice: e cu un șurub și piuliță direct pe benzi, e cu o piesă paralelipipedică din alamă ce e capsată/nituită pe benzi, sau cum? Dacă e nituit, trebuie să fie contact ferm, să nu joace în nici un fel, altfel va fi un contact imperfect ce va avea o rezistență electrică oarecare, ce se va încălzi până la punctul în care poate topi plasticul din jur și a face risc de scurtcircuit și foc. Ok, nu se prea întâmplă asta la consumul unei plasme și o consolă, ci poate la un fier de călcat sau calorifer electric, da' nu știi niciodată ce o să bage cineva în priză.
 
Se rezolva usor cu un ciocan de lipit. Asa a doftoricit toate prizele electricianul care a refacut instalatia electrica in apartamentul parintilor mei.
 
Da, dar trebe găsit electrician care să facă asta (meticulos, care dorește să-și facă treaba bine, etc), nu Gigi baston care reprezintă majoritatea electricienilor disponibili :smile:

Atenție la prelungitoarele home made, nu luați cablu extrem de lung, există tentația de a încolăci cablul suplimentar și rezultă, la consumuri ridicate, o bobină care poate cauza interferențe electromagnetice :smile:
 
Da, iese o bobina de te crezi in Philadelphia Experiment. Cred ca ai vazut prea multe filme :biggrin:

Am sudat electric cu cablu de 50 de metri, nu a cazut curentul in cartier si nu au explodat becurile de iluminat pe strada (sau ce stereotip preferat aveti), in afara de o usoara lumina fosforescenta pe care o mai emit eu noaptea nu s-a intamplat nimic deosebit.
 
Da, dar trebe găsit electrician care să facă asta (meticulos, care dorește să-și facă treaba bine, etc), nu Gigi baston care reprezintă majoritatea electricienilor disponibili :smile:
Conform normelor de protecție a muncii nici să cuplezi și să decuplezi echipamente la rețea nu ai voie dacă nu ești pregătit în domeniu. Așa că atunci când vrei să bagi niște rufe la spălat cheamă instalatorul să facă asta, meticulos, care să facă treaba bine. :hihi:

:haha:
 
Tu semnezi protecția muncii de fiecare dată când speli rufe, sau doar o dată pe lună? Ești spălător profesionist de rufe, ca să ți se aplice normele de protecția muncii? :smile:

Eu n-am scos niciodată mașina de spălat din priză. Asta pentru că am priză dedicată pentru mașina de spălat, vezi aia cu "electrician care să facă asta".
 
...priză pe care a montat-o electricianul meticulos și care face treaba bine? :lol:
 
Nu văd ce-i așa amuzant, cel mai probabil prin zonă pe la voi toți electricienii sunt meticuloși și fac treaba bine. Chestia e că atunci când ai echipamente care valorează însumat cam cât o mașină, nu prea-ți mai arde de glumă cu rețeaua electrică, să-ți pocnească un bec și laolaltă cu el PC-ul, TV-ul, consola, boxele, <insert random expensive piece of electronic equipment here>.
 
Bobina aia de cablu de fapt e compusă de două bobine suprapuse, câte una pentru fiecare fir. La orice moment, același curent străbate unul din fire într-un sens și celălalt fir în celălalt sens; apoi direcția se alternează, că e curent alternativ. Însă câmpurile magnetice produse de cele două bobine sunt egale și opuse, așa că se anulează reciproc. În cel mai rău caz poți spune despre chestia asta că e încă un mod prin care se poate pierde niște energie, dar nu știu dacă se adună de un covrig în 20 de ani. :smile:

Problema reală pentru un cablu lung este că, dacă este rulat într-un colac STRÂNS (cum sunt unele prelungitoare cu suport de plastic pe care să înfășori cablul) și dacă ai un consum foarte ridicat prin el, cablul se va încinge mai repede, având riscul de a se topi și lua foc. Dacă îl lași liber, cablul poate disipa mai bine căldura decât dacă e strâns între mai multe înfășurări la fel de calde.
 
Problema reală pentru un cablu lung este că, dacă este rulat într-un colac STRÂNS (cum sunt unele prelungitoare cu suport de plastic pe care să înfășori cablul) și dacă ai un consum foarte ridicat prin el, cablul se va încinge mai repede, având riscul de a se topi și lua foc. Dacă îl lași liber, cablul poate disipa mai bine căldura decât dacă e strâns între mai multe înfășurări la fel de calde.

Ok, la asta mă refeream, nu la mini-LHC home made :biggrin:
 
Asta o rezolvi invalidând cele trei condiții cumulative de risc: 1) ca principiu întotdeauna folosești cel mai scurt prelungitor posibil care să-ți ducă curent unde vrei tu, nu unul de 20 de metri din care ai desfășurat 3; 2) ai grijă să nu însumezi consumatori foarte mari prin prelungitoare nedesfășurate, și 3) nu înfășori cablul foarte strâns și ordonat ci îl lași mai lărguț.

Majoritatea prelungitoarelor ce mi le-am confecționat au fost custom fit, odată montate nu le mai tot plimbam. De exemplu, să trag curent din vreo priză din spatele unui dulap până într-un loc accesibil într-un colț al camerei, sau un prelungitor măsurat la centimetru și fixat de traversele metalice de sub blatul mesei de birou. La mașina de spălat n-am pus prelungitor când a fost nevoie, ci am demontat-o și i-am schimbat complet cablul de alimentare cu unul de lungimea potrivită - cu ocazia asta am descoperit și că papucii montați din fabrică erau vai de mama lor și atunci am pus unii țapeni, sertizați cum trebuie.
 
...priză pe care a montat-o electricianul meticulos și care face treaba bine? :lol:
Unde naiba ai vazut electricianul ala meticulos? La mine dupa ce au trecut 3 echipe succesive de electricieni am scos toata instalatia electrica proaspat facuta si am facut alta cu manutele proprii. Da, am fost al naibii de meticulos ca era instalatia proprie, dar nu am semnat nici o fisa de protectia muncii.
 
Back
Top