Cat mai consumam?

Cosmin_C

melomaniac
Profitand de faptul ca sunt shef temporar :smile:biggrin2:smile: am imprumutat de la firma un prizometru ca sa masor diverse consumuri prin casa; dupa asta m-am gandit ca ar fi bun si un thread pe tema asta, poate mai intereseaza si pe altii, asa ca am facut un mic tabel XLS si o poza cu scula folosita in teste apoi am deschis un topic nou si...

In fine, cateva precizari la acel tabel:
- La UPS consumul in idle este cel cu bateria plina, load cand incarca bateria;
- Consumul idle/load la cele 2 calculatoare este cu tot cu monitor si UPS-ul cu baterie plina; idle inseamna WinXP desktop cu nimic pornit, load inseamna Prime95 + Real-Time HDR IBL in fullscreen;
- PC2 consuma mai mult din cauza ca are o sursa cu randament putin mai slab, monitor mai consumator si probabil de la caldura ceva mai mare din camera respectiva; de asemenea, diferenta din idle are ca motiv faptul ca placa video sta mereu la frecventele maxime din cauza de dual-display;
- La amplificator idle inseamna pornit dar fara niciun semnal; volumul 9-12 a variat la ureche intre mediu si foarte tare / greu de ascultat mai mult de cateva minute;
- La aerul conditionat am avut o mare surpriza/dezamagire pentru ca Electroluxul e la mine in camera :smile:D) dar m-am consolat cu faptul ca raceste mult mai bine/repede motiv pentru care jumatate din timp nu face racire ci doar dezumidificare; LG-ul merge practic incontinuu pe racire, mai ales ca camera este mai expusa soarelui - ce-i drept e si mai mica dar asta nu pare sa conteze chiar asa mult...

Daca aveti prilejul sa masurati consumuri si pe la voi va rog sa postati aici, ar fi interesant de adunat mai multe date. :wink:
 

Attachments

  • prizometru.jpg
    prizometru.jpg
    47.5 KB · Views: 205
  • consum.png
    consum.png
    6.3 KB · Views: 218
Dacă aș găsi prizometru, aș fi primul cu xls-ul după tine, dar din păcate nu găsesc așa ceva pe nicăieri :frown:
 
OK acum cineva să-mi traducă şi mie cifrele alea în KWh, ca să înmulţesc băbeşte cu cît mai e kilowatu' şi să-mi dea în lei noi.
 
Dacă aș găsi prizometru, aș fi primul cu xls-ul după tine, dar din păcate nu găsesc așa ceva pe nicăieri :frown:

What he said, me too.
Fiindcă sunt chiar FOARTE curios de o treabă: mi-a pus proprietarul aer condiţionat în aprilie şi-l folosesc cu zgârcenie... DAR!
Săptămâna trecută a venit regularizarea la curent, şi unde era 70-80 lei pe trei luni, acuma a venit 250. WTF. Şi taaare aş vrea să ştiu cât consumă căc... um, drăcia asta de aer condiţionat, că am eu impresia că a luat ceva din clasa de energie F, că "e mai ieftine"...
Dacă îmi vine 250 RON regularizarea la 3 luni o dată, atunci plm, într-un an se adună de un aer condiţionat nou...
Deci... unde se găseşte măsurăîtor de-ăla şi cât costă?
 
O sa incerc sa aflu maine de unde a fost cumparat; acum imi aduc aminte doar ca nu a costat mult, parca 120 RON sau ceva de genul asta. Cat despre consum la AC si clasa energetica nu stiu ce sa zic, la mine ambele sunt clasa A si totusi diferenta de consum e considerabila; in afara diferentei de incalzire intre camere, diferente mentionate si mai sus pot spune ca LG-ul are peste 4 ani si o sa aiba nevoie in curand de un supliment de freon, este clar ca nu mai raceste ca la inceput in timp ce al meu abia are 2 ani si raceste ca in prima zi... dar nu cred ca lipsa de freon are ca rezultat un consum mult mai mic, nu vad logica, dar nici nu vad alte motive.

wirespot pentru a afla pretul kilowatt-ului trebuie sa ai vreo 2-3 facultati si o diploma de rocket science.:mad: Cine crede ca exagerez sa-mi calculeze si mie de exemplu cat platesc daca consum 200 kwh intr-o luna cu fiecare plan de tarifare in parte, pentru ca eu si cativa colegi am facut fractura la creier incercand sa intelegem traznaia aia de PDF. Link.

P.S. Uitasem morala: lasati naibii metalele alea si treceti pe jazz, o sa vedeti diferenta in factura de curent. :biggrin:
 
Foarte interesant threadul.

Mi se pare cam mare comsumul la amplificator in idle. Evident nu ma asteptam la 5W, dar nu credeam ca trece de 35W. Bine ca nu ai monobloace in clasa A.:smile:

wirespot
Pe scurt:
x - numarul de watti.
y - numarul de ore.
(x/1000)*y= z [kWh]
Ex.: un bec de 100W timp de 10 ore =>1kWh.

In principiu nu poti transforma W in kWh.:biggrin:. W masoara puterea, kWh energia.
Wattul exprima cantitatea de lucru mecanic efectuat in unitatea de timp. 1W=1 J/s.
Ex.: becul ala de 100W "consuma" 100 de jouli pe secunda.
Intr-o ora consuma 100Wh=0.1kWh.
etc, etc, nu am chef la ora asta.:biggrin:
 
Doar C375 consuma atat, modelele de 50W si 80W consuma semnificativ mai putin in idle; nu le-am putut masura dar daca extrapolez raportat la caldura degajata de asta si de cele mai mici as spune ca alea nu trec de 30W in idle. Asta sta tot timpul cald pentru a oferi oricand calitatea maxima in stil audiofil iar eu imi bat joc de munca lui oprindu-l de fiecare data cand ies din camera mai mult de 5 minute. :biggrin:
 
Sa stii ca ii faci rau daca il opresti asa des. Condensatoarele se uzeaza cel mai mult la pornire, cand "scula" e rece. Am vazut ca unii producatori recomanda ca aparatele sa fie pornite tot timpul.
Eu il pun in stand-by doar cand dorm. De obicei merge non stop ca dorm pe muzica, il mai opresc ca se face prea cald in camera.:smile:
Sunt curios cat consuma al meu. Se incalzeste mult, chiar si in idle. Pe spate scrie 650W.:biggrin:
 
Uite ca niste electronisti mi-au spus ca fac foarte bine ca-l inchid dar oricum eu fac de obicei cum ma taie capul nu dupa cum sunt sfatuit - in felul asta nu am pe cine da vina cand gresesc, imi asum erorile si invat din ele. :biggrin: Personal prefer sa-mi scada factura la curent in detrimentul duratei de viata a amplificatorului, pentru ca aia are de unde sa scada...

P.S. Tu parca ai Pioneer A-602R daca-mi aduc eu aminte bine. Pai din ce vad eu in poze nu cred ca consuma mai mult decat al meu, in idle sau load dar mai stii? In orice caz, radiatoarele sunt sensibil mai mici decat ce vad eu in al meu iar puterea de asemenea mai mica. Ar fi totusi o chestie, traful ala pe tole este mai putin eficient decat un toroidal dar la total nu cred ca cauzeze un randament asa slab...
 
Contoare la Vitacom: 1 și 2 (nu m-am prins cu ce e ăsta mai șmecher că e pentru Franța; din punctul meu de vedere, ăsta e chiar un neajuns :biggrin:).

Contoare la Conex Electronic: 1 cu două prize și computador firless, e culeanu treaba după ce-ți dai seama cât stai în patru labe să citești ecranul pe unde ți-i priza pe perete sau prelungitorul prin dosul mobilei, 2, 3 ce arată identic cu 2 doar că e mai ieftin un pic și out of stock, 4 și 5 ce-mi pare o ieftinitură.

Cel mai bine e dacă scula permite programarea costului unui kWh, îți dă direct consumul în lei. Vedeți că nu toate aparatele au aceleași funcții; nu e mare brânză să afișeze tensiunea (V), frecvența (Hz), curentul (A) și puterea (W), dar doar unele calculează și PFC sau puterea în kWh și bani... E diferență și la tipul de priză; francezii au tipul E, perfect rotundă cu două găuri și un electrod asimetric pentru împământare ce intră într-o gaură din ștecher, în timp ce germanii preferă tipul F (Schuko), perfect simetrică cu canale laterale și două lamele pe margini opuse pentru împământare. La PC am văzut cabluri cu ștechere E/F, dar e posibil să conteze la alte echipamente casnice.
 
Nu sunt ferm convins ca dracariile astea (am si eu una cu care ma joc) masoara corect si altceva decat consumatori pur rezistivi si nu dau rezultate eronate in cazul sarcinilor reactive sau a celor gen surse de PC fara PFC (care functioneaza in impulsuri). Chiar daca cineva ar studia problema, rezultatele nu ar putea fi generalizate decat strict pentru modelul de wattmetru studiat.

Din observatiile personale va spun ca cel mai mare consumator casnic este banalul frigider. La mine are un consum de 2 KWh/zi. Nu uitati ca functioneaza 24/7.

PS: Daca la un momentdat nu o sa mai postez pe acest forum, sa stiti ca tocmai mi-a venit regularizarea la curent. :biggrin:
 
Frigiderul ar fi trebuit masurat macar 24 de ore pentru a vedea cat consuma; in plus nu mi se pare asa relevant pentru ca pe ala chiar nu pot sa-l opresc. :biggrin:

Mai bine zi daca stric amplificatorul daca fac on/off de 2-3 ori pe zi in timpul saptamanii si poate de 3-4 ori in zilele de weekend, colegii electronisti de la firma care ne repara boxe/surse/monitoare/etc spun ca nu are nici pe dracu...
 
Pai aparatul asta exact asta face: iti masoara consumul real (in kwh) pe timpul cat il lasi in priza. Deci daca apesi pe butoane pana cand afiseaza KWh o sa vezi ca readingul incepe sa creasca (la fel ca un contor electric): 1...2...3... 33... 112kwh in functie de cat il lasi sa masoare. Daca vrei sa o iei de la capat trebuie sa-l resetezi. Nu cred ca al tau masoara numai puterea instantanee, e ilogic. Deci mai butoneaza-l pana apare pe ecran KWH , vezi sa plece de la zero (da-i reset) si lasa-l o zi intreaga sa masoare. :wink:
 
Valorile alea sunt consumul instantaneu, obtinut evident prin forumula ca sa zic asa; adica atat e consumul in watt per ora daca ai avea fix acelasi consum timp de o ora. In rest ai si alte functii, poate sa-ti faca totalul la cat ai consumat intr-o perioada si daca-i programezi un pret iti spune si cat te va costa - din cauza asta am spus ca la frigider ar fi trebuit sa-l tin macar o zi, ca acolo compresorul nu functioneaza tot timpul. Eu am masurat doar valoarea in watt iar asta nu crestea in timp, l-am folosit la firma luni de zile la masurat calculatoare si valoarea aia varia numai in functie de incarcarea momentana a sistemului.

Am gasit site-ul cu prizometre de unde a fost luat asta, sunt si unele mai misto pe acolo. De asemenea mi-am gasit sonometre, acum mai ramane sa conving firma ca avem nevoie de asa ceva in service. :goofy:
 
Daca tot il luati pe firma, luati bre macar modelul entry-level de la B&K. Uite-l AICI. :biggrin: Asta daca nu vreti totusi un SPL metru profesional.
 
Ok tocma mi-o venit o regularizare de 500 RON și-s în groapă cu fondurile, împrumută careva un prizometru să identific "vinovatul"? Părerea mea e că ceva pute la contoar, deși nu se-nvârte dacă închid tot din casă. Prin urmare o să fac un calcul cumulativ și o extrapolare, că ăștia cer bani dacă vin să inspecteze contoarul și e ok. Măcar să știu să-i călăresc (sau nu).

Tenx.
 
Mda, m-am pricopsit cu un d'asta de la un amic care s-a plictisit de el. :biggrin:
Chiar daca la load-uri mari power-meter-ul o ia razna rau, pina in 300W e destul de OK asa ca am purces la holbat pe sub masa la ce scrie indicatorul ala:
- desktop frecind menta pe net = 95W
- OCCT PSU test = 250W
- Silent Hunter 5 = 175W (si asta cind ma uitam cu external view pe mare la un convoi ca in rest deabia ajunge la 140-150W)
- Mafia 2 = 200W peak

Acu' daca mi-e util? Cam ca paru' la broasca. Dracu' deschide usa de P182 si se pune in genunchi sa citeasca p'acolo power/RPM/temperaturi (da, am insirat senzorii de temperatura prin carcasa ca sa nu stea degeaba. Acu' e varza inauntru, o gramada de mate intinse ca pinza de paianjen :biggrin:).
Singurul lucru oarecum pozitiv e ca-mi reglez eu la milimetru RPM-urile (ma rog, din 60 in 60 RPM-uri) pentru fiecare fan spre deosebire de o setare generica din BIOS pentru toate si la care trebuia sa folosesc cablurile LNA/ULNA de la Noctua ca se le armonizez un pic.
 
Back
Top