Cat mai consumam?

liubarschi

Membru
Joined
Feb 7, 2009
Messages
278
Multumesc Ipman, uitati si consumul la unitatea mea doar amd5000+5670+hdd+abitkn9s: browsing si mess:60wh, film hd 70wh, proc full+placa video idle=135wh, proc full+placa full=185wh.
Mi se pare mie sau sunt anormale mai ales la procesor..75wh diferenta full-idle la un amd dualcore 5000+ vi se pare normala?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
E aproximativ normala daca ai un procesor care are Cool'n Quiet si TDP mare, gen 90-100W. EU am procesorul tot X2 dar cu TDP 45W si diferenta e foarte mica, vreo 30W.

Consumul total pare OK, placa video parca are un consum prea mare - 50W e mult pentru ca ea consuma vreo 60 in full, parca, iar in idle consuma destul de mult.
 

liubarschi

Membru
Joined
Feb 7, 2009
Messages
278
Procu are tdp 65w, de asta datele sunt foarte stupide si le am verificat cu Foxster de cateva ori:
1.diferenta idle/full load procesor cu restu in idle este de la 60wh la 135 wh?wtf?
2.placa video este foarte ok la datele problemei:diferenta idle/full load cu restul idle este de la 135 la 185, adica este perfect in specificatii:10 w in idle, 60 de w in full load, nu ti se pare ok?
Mie la procesor diferenta de 75 de wh la un proc cu tdp de 65w mi se pare nesimtita.Intrebarea ar fi daca fac saltul la un proc care chiar respecta 45w, ar insemna ca reduc consumul cu cat exact?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Vezi ca ala e consum la priza si ai si pierderile din sursa. Daca ai sursa cu randament mic, gen 80%, la orice W consumat de proc sau placa video se adauga inca 25%. 75W la procesor la priza inseamna doar 60W la procesor la soclu.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,869
Procesorul nu munceste de unul singur. Pune chipsetul si memoria in calcul.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Messages
1,758
Am testat si eu consumul sistemului meu monitorului si al auxiliarelor.

Nettop: 4W alimentat dar nepornit, 28 idle, 30 light use (in general utilizarea lui nu depaseste nivelul light)

Monitor Eizo L985EX: 1-2W pornit dar in standby, 50W folosire

Modem Clicknet Smartbox AKA Huawei HG655b: 10W

Boxe Trust de vreo 2W reali: 1-2W in folosire in stilul meu (sub 50% volum,in general cam 30% si bas extrem de rar)
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,869
Mi-am luat si eu un prizometru.
Serverul consuma 120 W constant, indiferent de load/idle.
Monitorul (Dell P1130, CRT 21') consuma 65-75W in functie de luminozitatea imaginii.
PC-ul consuma 130-220W in functie de utilizare.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,178
Atunci când producătorul zice că e dublu consumul monitorului faţă de ce ai măsurat tu (min: 95W, typical: 120 W), poţi să te îndoieşti şi de restul măsurătorilor.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,869
Ignorati postul anterior. Mai masor o data. La cat de imbarligate sunt cablurile, e posibil sa fi masurat altceva... :biggrin:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,869
Data trecuta masurasem consumul monitorului in timp ce eram in BIOS. Acum indica 81W la afisarea desktop-ului cu fundal negru la 1280x1024@85Hz, 100W ecran alb la aceeasi rezolutie si 56W la ecranul POST pus pe pauza.
Este posibil sa masoare aiurea dar masuratoarea serverului corespunde destul de bine cu ce masurase UPS-ul. Poate sunt ambele aparate proaste sau poate Dell a supraestimat (intentionat) consumul; n-am alte metode de a verifica.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,341
Cu ocazia schimbarii placii video am refacut masuratorile, in cateva conditii des intalnite la mine (Desktop IDLE atunci cand ascult muzica si Fallout New Vegas cu si fara vSync) plus consumul in Prime95+FurMark. In afara de IDLE nu-i prea mare diferenta dar nici la performanta nu simt mare lucru, e clar ca-i nevoie de un joc mai nervos pentru asta...

P.S. Mai exista si o diferenta de temperaturi in IDLE/desktop, HD6850 care consuma mai mult sta pe la 37-38 de grade in timp HD7850 nu atinge nici macar 30 de grade. :goofy:
 

Attachments

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,178
Am făcut și eu câteva măsurători cu ultimul upgrade, dar am doar rezultatele "after" (windows bușit, pierdut chestii).

i5 750, 8GB RAM, 40GB SSD, HDD 2TB@7200, HD6850, Xonar DX, Seasonic X-460FL, 2 ventilatoare 12" la max 500rpm

idle
87W

occt 4.2.0 CPU
169W

occt 4.2.0 linpack
177W (toți cei 90W ai procesorului)

occt 4.2.0 GPU 3D, DX10, shaders 1, 1024x760
196W

occt 4.2.0 power supply
259W

WoT 1920x1200, very high + vsync (40-60fps)
185W

Dirt 3, 1920x1200, high + vsync (benchmark mode, 41fps average)
163W
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Deci, in afara de cate un test sintetic in nici un caz real nu treceti de 200W? Ma intreb ce surse de 1200W va trebuie ca sa nu le suprasolicitati :lol:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,178
Eu n-am alte jocuri instalate momentan. Poate ca sunt unele care folosesc mai mult cpu. WoT foloseste 1 core full si unul 30%. Dirt 3 foloseste cam 25% din fiecare core. Mai mult de 260 n-am reusit sa scot. Cu eficienta sursei cam 90%, asta inseamna vreo 230W pentru componente.

Eu am ales sursa de 460 (in loc de 400) pentru ca diferenta de pret e sub 10% si am zis ca poate rezista mai bine in conditii vitrege (carcasa inchisa cu foarte putin airflow).
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,341
Eu am un Corsair 450HX a carei putere este lesne de ghicit din nume; certificare 80+ Bronze si 7 ani garantie - era o oferta speciala la momentul ala, parca - si la cat de multumit sunt de cum merge cred ca o sa aflu daca chiar poate tine atat. :biggrin:

P.S. Restul sistemului e compus din Gigabyte GA-P67A-UD3-B3, I5 2500k, 2x4gb 1600mhz, HDD WD 1.5TB Black si doua coolere SlipStream la vreo 400-450 rpm. Fara overclock, in ciuda combo-ului MB/CPU care invita la sportul asta...
 
Last edited:

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,374
Daca o sursa are o eficienta declarata de X, aceea este cea mai buna eficienta care se regaseste doar intr-un anume punct, si NU se pastreaza constant pe toata plaja de putere.
Eficienta este o curba, dar este nepractic sa o tragi pentru ca aparatele cu care faci asta sint mult mai scumpe ca un PC.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,178
La sursele care contează găseşti eficienţa măsurată la 20, 50 şi 100% pe site la 80plus. Teoretic e posibil ca între acele puncte să scadă, dar nu cred că e mai uşor să faci o sursă cu eficienţă >80% doar în punctele specificate :smile:.
 
Top Bottom