Cât de des facem upgrade?

Eu ma gindesc cite ore, sau zile trebuie sa muncesc pentru respectiva componenta. 256MB RAM - 2 zile... merge. GF 6800 - 30 de zile... nope. :smile: Mult mai bine cintaresc asa daca merita sau nu sa fac un upgrade.

PS. Timpii aia sint orientativi, in realitate un 6800 il produc in 3 zile. :biggrin:
 
Originally posted by miahi
Eu am o regulă: dacă nu e de două ori mai puternic nu se simte suficient ca să merite investiţia.

Cam aceeaşi regulă o aplic şi eu, fac upgrade-uri cam la 2-3 ani. Nu prea-mi iau cel mai puternic model din serie, pentru un spor de performanţă de 10% nu merită să dai mai mult cu 50% sau chiar 100%. Am calculator de > 10 ani şi un lucru îl ştiu sigur: gândirea de azi nu te ţine până la anul. Uneori mă mai apucă "damblaua" şi pentru un procesor mai puternic trebuie să schimb şi mobo & memorie. Şi dacă ai procesor nou, parcă e păcat să nu schimbi şi placa video care acum trage sistemul în jos. Şi tot aşa...
 
Upgrade am făcut recent, să zic aşa, prin Noiembrie 2003, când am trecut de la un SiS 735 la nForce2 Ultra 400, de la un producător numit "EagleTec" la "Abit", de la 256 MB DDR266 la 1 GB DDR400... iar saltul a fost uriaş, mai ales că eu pe atunci eram încă un bizon :biggrin: . Următorul upgrade se va efectua mai târziu, când intenţionez să trec pe platforma K8.

Originally posted by miahi
Eu am o regulă: dacă nu e de două ori mai puternic nu se simte suficient ca să merite investiţia.

Cam aceeaşi regulă şi în cazul meu... :smile:
 
Cam o data la doi ani am schimbat majoritatea componentelor din sistem. Asta s-a intimplat de prin '92 si pina acum, si peste 6 luni s-ar face 2 ani de la ultimul upgrade, dar nu cred ca o sa mai schimb ceva. Poate placa de sunet, ca a facut 4 ani si nu prea mai mi place cum suna (Live! Platinum-> Audigy 2) si inca 512 MB RAM (iar am ramas in 512MB), dar numai daca o sa gasesc un pret bun. Poate si o placa video peste actualul FX 5200, dar nu sunt convins. Teoretic mi-as permite sa fac upgrade destul de des, practic nu prea simt nevoia si am alte utilizari mai bune pentru bani.

Ah, si inca un HDD de 120GB ca sa am loc de procesat filmele VHS din arhiva familiei (~18 ani de filmari) si cele DV pe care le tot face sotia. Cind vine cu 2-3 casete (< 40 GB) nu prea am unde sa le pun si loc de manevra pina le scriu pe DVD. Si poate un DVD RW cind o sa scada si mai mult preturile :smile:

Dar pina la urma e foarte posibil sa fac un nou computer in casa din piesele care mi-ar trebui si cel pe care il am acum sa il vind. Pentru o vreme nu am ce face cu 3 computere in casa (laptopul de servici nu e de vinzare :smile: ).
 
In loc sa se vorbeasca de principiu, s-a ajuns la etalarea podoabelor hardware actuale si viitoare. Exact ca vestitele "ce pc aveti" si "ce scor 3dmark scoateti".

Sincer, ma doare în cot de ce însirati aici, sunt informatii care se uita în prima secunda dupa citire.
 
Nu erau insirate nici ca sa le retii, nici pentru etalare. Singurul scop era de a arata cit de des fac upgrade si mai ales cam din ce motive (astea influenteaza "cit de des"). Daca reiese asta din post inseamna ca scopul a fost indeplinit. Daca nu, mii de scuze.
 
Am cumpărat primul PC în anul 1998. De atunci şi până în vara anului 2002 modificările făcute au fost minore, de altfel nici nu făceam mare lucru cu el. De atunci am început să-mi îmbunătăţesc în mod constant şi motivat (în paşi mici) calculatorul. Upgrade doar de dragul de al face nu am făcut, întotdeauna am încercat (şi cred că am şi reuşit într-o bună măsură) să-mi justific noile achiziţii făcute. Dar dacă fac o restrospectivă mai recentă, în particular a ultimului an mi se face părul ca la găina. Ultimul an a adus modificări esenţiale (motivate), care practic s-au soldat cu un calculator cu totul nou.
Acum privesc spre viitor cu speranţa ca virusul upgrade să-mi atace mai rar timpul, energia şi nu în ultimul rând bugetul.
 
Problema "mea" e ca un produs IT are o viata prea scurta. Astfel, daca îl cumperi :

- când produsul e nou, ai frustrarea ca ai dat pe el cât nu face, plus ca nu e fiabil 100% din cauza driverelor, bios-ului, software-ului imatur etc.
- când produsul e la mijlocul vietii, tocmai se anunta înlocuitorul, si ai frustrarea ca daca mai asteptai putin ...
- când produsul e la apus, îl iei ieftin, dar stii ca l-ai luat ieftin exact pentru ca se lichidau stocurile, fiind prea vechi si înlocuit, mai nimeni nu-l mai dorea, iar vecinul defileaza cu o scula nou-aparuta.

Sa faci planuri ca tii un produs doi ani, e o utopie. Nu poti prevedea nimic pe atâta timp în IT, iar pe de alta parte, sunt o gramada de componente pe care trebuie sa le împaci între ele dpdv al performantelor, generatiilor, încât ajungi sa ceri bilet de odihna la balamuc, ca te lasa nervii. :biggrin:
 
Cred ca nu numai tu gindesti asa. Poate mai putin partea cu vecinul, la mine e doar "cind e end-of-life poti sa-l cumperi ieftin, dar in multe cazuri e inutil". Ca de exemplu o placa video gen GF2 care acum e ieftina dar inutila pentru orice joc modern, iar la vremea ei costa mai mult decit merita (pentru mine - poate altii au alta parere).
 
Eu cred ca se merita sa faci un upgrade la ceva vreme dupa ce apare o noua platforma, sau macar o revigorare majora a ei, si asta in cazul in care schimbi tot sistemul. Ori, daca poti sa faci upgrade cat mai des posibil ca sa nu pierzi multi bani. Desi cel mai firesc mi se pare in cazul primei variante, asa simti ca ai dat o caruta de bani, dar stii pe ce.
 
Din pacate in cele mai multe cazuri e o diferenta intre "upgrade cind merita" sau "upgrade cind ai nevoie" si cind face omul upgrade (cind poate nici nu merita si nici nu are nevoie). Orice computer mai nou de 3 ani care e folosit doar pentru Office (cazul in multe firme) nu justifica niciodata un upgrade. Sau daca ai un computer acasa folosit pentru filme si muzica. Pentru jocuri justificarea e chiar greu de facut, diferenta intre 25 FPS si 100 FPS e calitativa, nu cantitativa (e mai placut sa te joci la 100 FPS decit la 25). Si atunci e foarte greu sa cuantifici in bani cit anume iti aduce in plus trecerea de la 25 la 100 FPS prin upgrade ca sa iti dai seama ca "merita" (daca te costa mai putin sau egal cu beneficiul calitativ).

Singurul caz cit de cit justificat este "upgrade cind ai nevoie". Ex. iti trebuie neaparat o anumita aplicatie care are nevoie de mai multe resurse decit ai. Sau codezi filme contra cost si banii obtinuti justifica un upgrade (codezi mai repede - cistigi si mai multi bani).

Dar de cele mai multe ori un upgrade se face dupa 'feeling'. Crede omul ca merita? Face upgrade. Sau vrea sa joace Half-Life2? Face upgrade. Nu spun ca merita sau nu, spun ca e greu sa analizezi daca merita sau nu :smile: . Citi dintre voi fac un calcul cind fac un upgrade, dar nu de genul "cit ma costa piesa x, cit iau pe cea pe care o am si citi bani am pentru upgrade => ajung/nu ajung" ?
 
Când apare o oportunitate de a cumpăra ceva la preţ redus (cu 5$ sau cu 50%, depinde de la caz la caz), aproape toţi sărim pe respectiva componentă. Nu vorbesc aici (neapărat :rolleyes:) de lucruri furate şi vândute la „colţul de stradă al Internet-ului” ci în special de componente second hand, vândute uneori la un preţ mult redus pentru că omul vrea să scape de ele cât mai repede. E o chestie psihologică, chiar dacă diferenţa dintre preţul estimat şi cel real este foarte mică. Dacă preţul real e cu 5$ mai mic, deja apare o sclipire în mintea fiecăruia, şi dacă omul are posibilitatea de a cumpăra componenta, o face uneori fără ezitare, chiar dacă nu prea are nevoie de ea. Însă pentru unii dintre noi, mecanismul are loc numai dacă diferenţa de preţ e foarte mare.
 
daca te uiti la criteriul "daca merita", multa lume crede ca asta inseamna "daca e economic rentabil"; io zic ca merita atunci cand esti destul de motivat astfel incat sa nu-ti para rau ca ai aruncat banii pe upgrade. satisfactia pe care o primesti atunci cand folosesti un produs mai bun sau mai performant ar putea fi introdusa in ecuatie de catre utilizator, si numai de catre el, si ar trebui sa cantareasca destul de greu. poate credeti ca e stupid sa dai multi bani ca sa depasesti vecinul, dar daca asta iti aduce satisfactie pe masura, e justificat si merita.

argue with that!!!
 
Si ar mai fi prototipul pasionat, care e de acord sa cheltuie un pic mai mult dar sa se bucure de o scula super, chiar daca nu are raportul perf/pret cel mai bun.
 
cred ca se incadreaza in categoria de care vorbeam si eu mai sus.
 
Iar pasionatul dus la extrem este geek-ul, care e gata sa moara de foame, sa-i ploua în casa si sa-l bata nevasta, dar sa se dea entuziast pe ultima aparitie IT, motivul pentru care el exista pe lume. :smile:
 
totul tine de satisfactie, dupa cum spuneam. la fel si masochistii; daca ei au bucurie la ceva ce noi nu intelegem, asta inseamna ca trebuie sa fie ei nefericiti pentru ca nu sunt la fel ca noi?

pe langa topic: geeks rule! slashdot is the geek paradise...
 
Eu fac upgrade numai cand componenta pe care vreau sa o cumpar a ajuns la cel mai bun raport calitate-pret. Sa zicem ca vreau sa imi iau o placa video; chiar daca as avea bani de un Radeon9800PRO nu mi-as cumpara ceva mai scump de un FX5900XT (nici pe aia de fapt, nu deocamdata cel putin).
Se mai intampla sa fac upgrade pentru ca ma apuca *boala* si simt nevoia sa schimb ceva (o componenta, tunsoarea, prietena :tongue: , etc). Asa s-a intamplat ultima oara, cand mi-am schimbat placa de baza KT266 cu un KT600; sigur ca mi-am dus procul (un XP1700+) de la 1800mhz pe vechea placa pana la 2400mhz dar tinand cont ca 90% din timp ascult muzica si joc joace vechi (dar bune) la ce ma ajuta ? Imi gadila orgoliul, la asta ajuta... :wink:
Cred ca urmatorul upgrade va fi de data asta de nevoie. HDD-ul de 120gb se dovedeste neincapator asa ca un DVD-RW ar fi binevenit; asta daca nu ma apuca iar *boala* si imi schimb placa video sau imi mai iau 512ram... :biggrin:
 
Citind posturile voastre m-am gândit cât de des am ajuns să fac upgrade şi am costatat că îmi fac upgrade la placa de bază şi la placa video cam la un an şi jumătate. Primele procesoare, adică un 6x86, K6-2 şi Duronul le-am schimbat tot la un an şi jumatate, dar Athlonul XP l-am schimbat dupa 2 ani si 3 sau 4 luni. Memoria si hdd-ul le-am ţinut in jur de 2 ani, după care am făcut upgrade s-au au fost schimbate la garanţie din cauza defecţiunilor.
Acuma am ajuns să îmi fac upgrade doar când este nevoie sau are un raport preţ calitate foarte bun.
 
Ar fi complet aiurea să-ţi faci upgrade imediat cum apare o componentă pe piaţă. În câteva luni preţul acelei componente va scădea destul de mult, astfel încât să fie mai accesibilă. Dar şi atunci este scumpă (pentru unii, nu neapărat toţi). O componentă este bună de cumpărat atunci când este înlocuită de alta (acelaşi tip). În acel moment preţul acesteia va scădea cu ceva mai mult, în timp ce componenta abia apărută are un preţ strigător la cer.
Eu mi-am achiziţionat sistemul exact înaintea apariţiei altor componente, mai bune, pe piaţă. Preţul lor era ceva mai mic decât în iarna ce abia trecuse, după două luni preţul acestora scăzuse drastic, astfel încăt sistemul meu costa cam cu 100 euro mai puţin.
Această întâmplare m-a determinat să mă mai uit după componente relativ noi doar după ce apar altele pe piaţă. Trebuie să te uiţi un pic şi la buzunar, părerea mea.
Cât să fiu şi un pic on topic, upgrade-urile le fac rar. Acum aş avea nevoie de RAM şi încă un HDD, dar nu mă grăbesc să le achiziţionez.
 
Last edited:
Back
Top