Cât de des facem upgrade?

Upgrade major (schimbare platforma) fac cam odata la 5 ani. In perioada de 5 ani mai adaug memorie si daca apare o placa de baza remarcabila pe platforma folosita (extrem de rar cazul) schimb si placa de baza cu ceva cu un chipset mai performant. Placa de baza trebuie sa fie cat mai simpla (nu are nevoie de dotari multe) prefer ceva cu fiabilitate, capacitate de undervolting si performanta. Nu am probleme cu lipsa de performanta deoarece jocurile ce necesita resurse nu mai prezinta interes si calculatorul este folosit pt browsing, office si ascultat muzica (totusi nu investesc mult in placi de sunet si boxe).
 
Probabil dacă ne-am permite, am face un upgrade în fiecare zi.
Dar ţinând cont de ţara în care trăim, ar fi aproape imposibil. Plus că e un sentiment fantastic să fii primul care cumpără o piesă (şi peste o săptămână vine altul şi o cumpără mai ieftin).

La modul cel mai serios, am auzit că la 3 ani se recomandă să faci un upgrade, atât durând o generaţie de calculatoare. Bullshit! Eu îmi fac upgrade atunci când îmi permit sau când simt că sistemul nu mai face faţă.

Ultimul meu upgrade a fost când s-a umflat condensatorul de pe placă şi mi-au sărit şi câteva diode...Dacă nu m-aş fi simţit ameninţat, probabil că n-aş fi făcut-o nici în sfânta zi de azi.

By da way, cumpără cineva o placă? :hihi:
 
E interesant ca desi electronicele au suferit ieftiniri puternice in ultimii ani, dedicam un procent din ce in ce mai mare din veniturile noastre produselor de acest fel.

Butonand de mai bine de zece ani, pot spune ca de multe ori am considerat ca upgrade-ul iminent va fi "ultimul", dupa care ma voi reprofila si voi dedica altor activitati o parte insemnata a banilor de care dispun la un moment dat.

Trecand prin nenumarate upgrade-uri de-a lungul anilor si fiind constient de nevoile mele, mi-e clar ca s-au conturat anumite tendinte:
- placa video reprezinta cea mai des schimbata componenta, suferind inlocuire in medie de 3 ori pe an;
- combinatia procesor/placa de baza (spun combinatie pentru ca si platformele socket s-au schimbat rapid in ultimii ani) a fost innoita la aproximativ 2 ani;
- memoria ram - inlocuita sau crescuta cantitatea la 1-2 ani;
- stocarea - noi hdd adaugate sau cele vechi inlocuite cel putin anual;
- partea responsabila de sunet - placa audio si boxele - a fost inlocuita foarte rar; inca ma mai folosesc de un sistem audio 4.1 ieftin (vechi de 6 ani) iar vechiul SB Live (aparut prin '98 parca) abia ce a fost inlocuit cu un Audigy 2 ZS. Totusi, domeniul sunetului pentru PC nu este la fel de dinamic ca altele.
 
Am calc de 10 ani.
- Placa de baza am schimbat-o o singura data, dupa 7 ani. Pe asta o am de 3 ani si nu o schimb curand. Procesorul l-am schimbat prima oara tot atunci. Inca il folosesc pe al 2-lea dar am o rezerva serioasa de OC. MEDIE: 5 ani acum, dar creste...
- La memorie am facut upgrade dupa 1 an, apoi dupa inca 4 ani, si am schimbat-o complet odata cu MB-ul. Inca o folosesc pe ultima cumparata dar o sa fac upgrade in max. 2 luni. MEDIE: 3.3 ani.
- Prima placa grafica am schimbat-o dupa 4 ani si pe a 2-a dupa inca 4 ani. Pe asta (a 3-a), o am de 2 ani si nu prea cred ca o sa o schimb curand. MEDIE: 3.3 ani si creste...
- Am avut in total 5 HDD-uri in 10 ani si anul asta mai am unul in planul de cheltuieli. MEDIE: sub 2 ani.
- Prima unitate optica am schimbat-o dupa 6 ani. Am mai cumparat una anul asta, dupa inca 4 ani. N-o sa mai am nevoie curand de inca una. MEDIE: 5 ani si creste.
- Prima placa de sunet am luat-o la 1 an dupa primul calc. Am schimbat-o dupa 6 ani si am mai adaugat una dupa inca 1 an. MEDIE: 3.5 ani.
- Windows-ul original l-am schimbat cu dupa 1 an odata cu upgrade-ul de memorie. Pe al doilea l-am instalat acum 2 ani odata cu placa grafica si dupa aproape 1 an de injuraturi printre dinti n-am mai suportat si l-am schimbat din nou. :smile: Acum sunt fericit si sper sa raman asa mult timp de acum inainte. :biggrin: MEDIE: 2.5 ani.

Nu pot spune ca am cheltuit putin sau mult pe componente. N-am vandut nimic din ce am schimbat si intotdeauna am preferat sa-mi cumpar o componenta second-hand care era de top la vremea ei in locul uneia ieftine noi.
 
Tu esti medicinist, nu se pune. Le-ai facut colegilor de camin capul varza cu teoriile tale cu Win95 care still rulez.
 
Eu fac upgrade in momentul in care sistemul meu devine in asa hal de "lenes" incat folosirea lui in continuare fara aduceri la zi devine o tortura.
In esenta upgradurile la mine sunt extrem de rare, in principiu din motive financiare dar si dintr-o lipsa de apetenta de a baga bani continuu in calculator.
Avand in vedere ca de ceva timp traversez o perioada de acalmie financiara cred ca voi schimba calculatorul si cel actual va ajunge la parinti.
Este rau sa fac upgrade-ul acum pentru ca iar suntem intre tehnologii. Intel conroe/amd x2 si intel cu 4 nuclee/amd k8L care stau sa apara. Din pacate nu suficient de curand pentru a intra in vizorul meu.
 
Upgrade-uri majore -- nu foarte des, cam la patru ani: primul ordinator l-am luat in '98, upgrade in 2002, urmeaza un alt upgrade intr-o luna-doua. :biggrin: Explicatia mai jos...

Originally posted by sabertooth
Eu fac upgrade in momentul in care sistemul meu devine in asa hal de "lenes" incat folosirea lui in continuare fara aduceri la zi devine o tortura.
In esenta upgradurile la mine sunt extrem de rare, in principiu din motive financiare dar si dintr-o lipsa de apetenta de a baga bani continuu in calculator.
Offtopic: jarod, tare semnatura... :biggrin:
 
Cam tot aşa zic şi eu. Cu diferenţa că nu prevăd un upgrade prea curînd. Fericiţi cei pe care nu-i forţează software-ul să facă upgrade...
 
Eu imi fac un upgrade cam la 2-3 ani si atunci de obicei imi fac un upgrade consistent, gen mobo+CPU+pl video (si daca ma obliga noua pl de baza pun si memorii noi). Intre acesti 2-3 ani este posibil sa mai pun ceva minor pe calculator daca se intampla sa am nevoie, ma gandesc la un hdd mai mare un dvd-rw, o sursa, ceva de genul.

Insa atunci cand simt ca vine vremea upgrade-ului consistent nu mai pot rezista, simt ca innebunesc daca nu il fac mai rapid. Componentele pe care le iau sunt indreptate spre sectorul medium-high end, adica nici una, nici alta, ceva intre. Ca sa va dau un exemplu, acum planuiesc sa imi iau un Athlon64 3800+ (mai mult sau mai putin X2, AM2 sa fie doar), o placa video sa nu depaseasca 8 milioane, adica vreun GeForce 7800GS si vreo 2GB de DDR2 (667 sau 800 Mhz in functie de proc). Cam asta inseamna pt mine un medium-high end.

Mentionez ca desi nu ma joc prea mult (am in schimb jocuri ale caror noi versiuni le joc cu fidelitate - si nu stiu cum se face ca ale naibii cer destul de multa putere) vizez intotdeauna un sistem de gamer.

In privinta preturilor nu iau niciodata in seama produsele second hand din doua motive:
1. Nu au garantie si daca o au e f mica
2. Sunt un caz fericit ca tot ce iau, trec pe firma
 
La mine upgrade a insemnat ca mi-am mai luat un calculator, un Pentium III sh, pe langa vechiul Pentium II tot sh.
Nu-mi vine deloc sa bag bani in calculatoare, prefer sa cheltui pe altceva, pe o tura la mare, la munte. In plus eu nu vad rostul sa fac asta, rar ma joc, iar pentru stat nitel pe net si ceva office imi ajung cele doua calculatoare care adunate ar fi Pentium V 1250 Mhz :smile:. Si prefer sa iau branduri sh, merg bine, sint mici si nu fac zgomot, nevoie de upgrade la ele nu simt nevoia.
 
Eu fac upgrade aproximativ odata pe an, si prin upgrade ma refer la proc+mobo+placa video. In 2005 am schimbat 3 platforme :biggrin: Am avut un Celeron la 1,7 ghz pe care l-am schimbat cu un sistem pe socket 754, apoi am trecut pe socket 939 si dupa aceea pe LGA 775. Toate astea in 2005. In 2006 am fost mai lenes si am facut doar un upgrade major, adica am trecut la Core 2 Duo. Placa video am schimbat-o anul trecut de 4 ori, de la un 6600 GT, un 6800, un 7800 GTX apoi un 7900 GT. Saptamana asta imi pun 2 giga de ram, si imi cumpar un WD Raptor, sau chiar 2, apoi voi schimba sursa momentan avand o sursa Akasa de 460W, si peste o luna, doua probabil voi face un upgrade si la placa video. Imi place sa joc la rezolutii mari si cu detalii cat mai multe :biggrin:, apoi voi astepta sa vad ce mai apare si daca are rost sa fac upgrade.
 
Cred ca fiecare isi face upgrade-urile in functie de:
-necesitate,
-bani,
-dorinta de a avea ce e mai nou.

Desi am un sisterm destul de vechi (din aprilie 2004), bazat pe sochet A (Barton 2500+@3200+, Asus A7N8X-E Delux, 7600GS Sonic, DDR 2*512 Corsair VS WD2500KS, CD-RW; DVD-RW; Tuner Leadtek DV2000) cred ca inca nu o sa fac un upgrade major - adica schimbarea platformei - din motive financiare (inca nu imi permit sa dau 1500-2000 ron odata pentru un sistem nou).
Iar de cand am luat calculatorul am facut cateva up-grade-uri:
-am trecut de la 256 MB DDR las 1 GB DDR;
-am cumparat tv tunerul (nu aveam tv in camera);
-placa de baza (Abit NF7) am schimbat-o in ian 2006 pentru ca pe cea veche am ars-o, altfel as fi avut-o si azi;
-am schimbat sursa no name cu una Hiper de 350 W care a decedat si va trebuie schimbata (momentan o folosesc tot pe cea no name);
-am cumparat un DVD-RW;
-am trecut de la hardul de 80 GB la unul S-ata II de 250GB;
-am trecut de la niste boxe de casetofon la un sistem de boxe Genius 5.1;
-de la 9600 Pro Gigabyte am trecut in decmbrie 2007 la 7600GS Sonic.
Cam atata (cred).

Iar urmatorul upgrade sper sa fie cat de curand (maxim o luna- ca vreau sa merg si la mare) si va contine
-o sursa noua (nu sunt inca hotarat de care)
-o placa de sunet Audigy SE 7.1;
-un cooler nou (Thermaltake Silent Tower) - actualul (Thermaltake Volcano 12+) nu mai face fata pe caldurile astea si la turatie maxima e foarte zgomotos.
 
După acest upgrade va urma o pauză destul de lungă din cauză că trec pe clasa a XII-a şi n-o să-mi mai permit aproape nimic din cauza meditaţiilor. :frown:
Fix pix... :tongue:


Ce componente au trecut prin mâna mea între timp:

CPU: Athlon 64 3700+ SanDiego E6, C2D E4300, C2D E6400, C2D E6420, Celeron 420, C2D E6700 L630B052, Q6600 L714A433.
Cooler: Arctic Cooling Freezer 64 PRO, Scythe Infinity cu ventilatoare Scythe, Nexus, Gembird, Sunon... pe ce pun mâna.
Placă de bază: DFI LP NF4 Ultra-D, abit AB9 QuadGT, DFI Infinity P965.
Placă video: EVGA GF 7900GT (R.I.P.), Matrox Millenium de 2MB pe PCI, Gainward GF 8500GT & 8600GT, TNT2 M64 pe PCI, BBA Radeon X1900 XT + AC Accelero S1.
RAM: Mushkin 2*256 MB old BH5 (ex-sang's BH5), Corsair 2*1 GB DDR Promos, Team Group TXDD1024M800HC4DC, Apacer AM1 2*1GB DDR2-800 CL5, Sycron SY-DDR2-1G1066.
Sursă: Corsair HX520 & Sirtec HPC-500-A12S.
HDD: Seagate ST380811AS.
Unitate optică: LG GSA-H12N.

Nu au fost chiar toate ale mele (mulţumiri IT Direct şi ShopIT pt. celelalte), astfel că deţin următoarea configuraţie:

CPU: C2D E6700 L630B052.
Cooler: Scythe Infinity + Scythe DFS122512L.
Placă de bază: DFI Infinity P965.
Placă video: BBA Radeon X1900 XT + AC Accelero S1.
RAM: Team Group TXDD1024M800HC4DC.
Sursă: Corsair HX520.
HDD: Seagate ST380811AS.
Unitate optică: LG GSA-H12N.

Destul de departe faţă de anul trecut, performanţa este clar superioară, însă este folosită exact la aceleaşi lucruri: Warcraft 3 şi WoW. Din fericire, evoluţia configuraţiilor a avut o importanţă majoră la capitolul benchmarking şi overclocking.
 
Nu pot să mă laud cu aşa ceva. Nu m-a tentat o slujbă la vreun departament tehnic la firme de profil, iar vorba aia, pentru ce rulez eu atm, Bartonul meu face faţă onorabil. Investiţia în ceva nou mi-ar aduce doar o lipsă de bani în buzunar pentru alte chestii. Vizitat Londra, munte, mare ar fi doar câteva exemple. :frown:
 
Upgrade fac la cateva luni daca am bani pentru ca ma plictisesc de componentele pe care le am si vreau sa incerc ceva nou, in special pentru benchmark/overclock.
 
Pot spune ca upgrade-ul a fost ceva destul de rar facut de mine. Am inceput prin schimbarea placii video care era de 64 MB la computerul vechi cu una noua de 128- nVidia FX5500 (din pacate ca performanta era mai buna cea veche, si nu am luat-o pe aceasta decat cand s-a ars aceea :biggrin: ). Apoi am adaugat 512 Rami la cei 256 pe care ii aveam si nu imi mai ajungeau. Performantele de la rami au fost extraordinare, pot spune (ma jucam prin 2006 NFS Most Wanted, iar timpul de incarcare era mai mare de 30 de secunde. Cu cei 512 rami, se incarca in mai putin de 7 secunde !!!). Apoi am adaugat un ventilator, care a crescut usor performanta.

Dupa ceva timp, am achizitionat un computer nou, caruia nici pana acum nu i-am schimbat nimic, dar am de gand urmatoarele, ca upgrade: rami, cooler pt procesor (am inceput sa fac OC si in teste ajunge la 70 de grade procesorul), si un HDD extern pt back-up si stocare.

In viitor(-ul departat) mai am si alte planuri, precum schimbarea placii video, procesorului, defapt cam tot ce e prin el...:tongue:
 
Back
Top