Cât de des facem upgrade?

Eu aş vrea să explici puţin mai bine cum a crescut ventilatorul performanţa. :smile:
N-ai înţeles tu, dar şi el a omis să spună că a făcut overclock la ventilator şi de-aia i-a crescut performanţa. Evident, în combinaţie cu ramii, cei 512.
 
Cu aparitia acestei crize tare imi e teama ca vor creste vanzarile second hand si termenul de upgrade va fi in multe cazuri "cand se strica componentele actuale".

PS: S-ar putea ca netbookurile sa devina foarte cautate.
 
Chiar și fără criză, lipsa progreselor semnificative în domeniu reduce serios nevoia de upgrade. Cine are dual-core nu prea are nevoie de mai mult, aplicațiile care să folosească serios procesoare quad-core (sau peste) sunt prea puține, la HDD un spor de capacitate nu l-aș numi tocmai upgrade iar memoria e atât de ieftină că nu stai în loc de criză. Da, din cauza crizei nu o să mai facă unii upgrade de carcasă, mouse pad gaming Fatal1ty sau de la X-FI la Xonar, dar nici nu o să piardă prea mult din asta.
 
Nevoia de upgrade inteleg ca se reduce din diverse motive, dar vanzarea de sisteme noi e cu mai mult de 50% sub nivelul de anul trecut din aceeasi perioada. Iar rezultatele se vad, nu trece saptamana fara sa pice o firma de dimensiuni medii... de cele mici ce sa mai spun, s-au reprofilat pe incarcat cartuse si alte chestii de genul asta.
 
Upgrade poate fi si un calculator nou. Banuiesc ca firmele constituiau marea majoritate a cumparatorilor de calculatoare noi. Pe manager, director sau cine aproba cheltuielile, il doare in pix daca angajatului X ii merge calculatorul jalnic.
 
In Romania marea majoritate a cumparatorilor noi o reprezinta cei care isi cumpara calculatorul de la supermarket, impreuna cu masina de spalat si televizorul; ori aici vanzarile au scazut drastic, chiar mai mult decat era de asteptat.
 
Eu în ultimul timp am cumpărat multe chestii SH, cam jumătate din desktop-ul principal şi jumătate din pseudo-server sunt componente SH. Asta pentru că mi-e foarte lene să schimb complet un sistem care încă funcţionează stabil, mă mai motivează doar câte o raritate (de ex. Opteronul 170 al lui L m-a făcut să trec la dual core şi a fost un moft, sporul de performanţă nu e foarte sesizabil în majoritatea aplicaţiilor folosite). Anul ăsta vroiam să schimb placa grafică (6600GT), însă cineva mi-a făcut cadou un 7950GT şi nu mai e nevoie. Sistemul ăsta cu componente de acum 2-3 ani îmi permite să mă joc toate jocurile care mă interesează (unele lansate în 2009) la 1280x1024 şi cu suficiente detalii ca să nu se vadă rău.

Ideea e că de-acum sistemele SH sunt suficient de bune pentru 99% din aplicaţiile folosite de utilizatori normali (internet explorer, yahoo şi restul de net stuff adică), aşa că în cazul în care încep să se pună condiţii asupra cheltuielilor, un sistem nou nu trece uşor de prag. Restul de 1% sunt disperaţi care n-au bani de curent dar tot dau sute de euro pe componente care nu le aduc cine ştie ce beneficii.

Firmele cumpără din ce în ce mai mult laptopuri, că nu mai sunt mult mai scumpe decât un desktop, motivează şi angajaţii (am observat că foarte multă lume e impresionată de jaful de laptop primit de la serviciu) şi creşte şi productivitatea la unii (dacă au luat laptopul acasă, când îl deschid văd fişierele de la muncă şi sunt şanse să mai facă ceva). Iar dacă au laptop de la serviciu, nici desktop acasă nu le mai trebuie, cel mult un HDD extern mare şi un monitor.
 
I, too, believe in second.. hand :smile: De fapt in afară de DVD, HDD-uri şi proc, restul îs luate de pe forumuri. Deh 5050e sau 1TB erau un pic cam noi să fie deja SH.
Laptop.. probabil când oi fi la casa mea (simultan cu un TV mai mare). Momentan nu prezintă atractivitate întrucât, în afară de HDD şi RAM nu prea ai ce schimba şi nu bate la preţ/performanţă "hardughia".
 
Fix pix... :tongue:


Ce componente au trecut prin mâna mea între timp:

CPU: Athlon 64 3700+ SanDiego E6, C2D E4300, C2D E6400, C2D E6420, Celeron 420, C2D E6700 L630B052, Q6600 L714A433.
Cooler: Arctic Cooling Freezer 64 PRO, Scythe Infinity cu ventilatoare Scythe, Nexus, Gembird, Sunon... pe ce pun mâna.
Placă de bază: DFI LP NF4 Ultra-D, abit AB9 QuadGT, DFI Infinity P965.
Placă video: EVGA GF 7900GT (R.I.P.), Matrox Millenium de 2MB pe PCI, Gainward GF 8500GT & 8600GT, TNT2 M64 pe PCI, BBA Radeon X1900 XT + AC Accelero S1.
RAM: Mushkin 2*256 MB old BH5 (ex-sang's BH5), Corsair 2*1 GB DDR Promos, Team Group TXDD1024M800HC4DC, Apacer AM1 2*1GB DDR2-800 CL5, Sycron SY-DDR2-1G1066.
Sursă: Corsair HX520 & Sirtec HPC-500-A12S.
HDD: Seagate ST380811AS.
Unitate optică: LG GSA-H12N.

Nu au fost chiar toate ale mele (mulţumiri IT Direct şi ShopIT pt. celelalte), astfel că deţin următoarea configuraţie:

CPU: C2D E6700 L630B052.
Cooler: Scythe Infinity + Scythe DFS122512L.
Placă de bază: DFI Infinity P965.
Placă video: BBA Radeon X1900 XT + AC Accelero S1.
RAM: Team Group TXDD1024M800HC4DC.
Sursă: Corsair HX520.
HDD: Seagate ST380811AS.
Unitate optică: LG GSA-H12N.

Destul de departe faţă de anul trecut, performanţa este clar superioară, însă este folosită exact la aceleaşi lucruri: Warcraft 3 şi WoW. Din fericire, evoluţia configuraţiilor a avut o importanţă majoră la capitolul benchmarking şi overclocking.


Ehe, a trecut ceva vreme de la ultimul upgrade. :smile: Încă mă dau cam pe aceeaşi moară:

CPU: C2D E6700 L630B052. Face 24/7 cu 3300 MHz la voltaj stock sau aproape stock (bănuiesc că depinde de placa de bază), dar parcă nu mai contează la cât e de vechi.
Cooler: Scythe Infinity + Scythe DFS122512L. Prima revizie a Mugen-ului, deci n-o să-l pot porta la următorul upgrade.
Placă de bază: DFI Infinity P965. Păcat că nu se înţelege cu sursa.
Placă video: eVGA GTX 260. De la ATi am trecut la un 9800 GTX+ care şi-a dat duhul fără să vadă vreodată overclock, după care nea' L mi-a trimis 260-ul, nici ăsta n-a văzut overclock.
RAM: Corsair CM2X2048-6400C3DHX.
Sursă: Corsair CMPSU-520HXEU. Păcat că nu se înţelege cu placa de bază. Şi e spart conectorul AC.
HDD: Samsung HD103SJ (F3 de 1 Terra).
Unitate optică: LG GSA-H12N. Parcă.
Carcasă: Antec P183. Tanc. Exceptând masca frontală, căreia i s-au cam spart picioruşele din plastic cu care se prindea de tablă, aşa că acum e prinsă cu şuruburi.
Monitor: Horizor, de 22" parcă. Nu mai reţin modelul exact, dar era popular anii trecuţi.


Încep să mă gândesc că-i cazul să mai schimb din piese. Monitorul trebuie neapărat schimbat, am reuşit să zgâriu ecranul. Şi porneşte greu: după ce-l pornesc, clipoceşte LED-ul minute în şir până să se aprindă. A început să facă aşa astă-iarnă după ce a stat în frig o săptămână. La placa video mă gândesc să fac downgrade, cel puţin temporar, înapoi la acel ATi Radeon 1900 XT (cu BIOS de XTX), oricum n-am nevoie de mai mult pt. World of Warcraft. Şi Sims 2, mai joacă nevasta. În rest, ceva sugestii pt. un upgrade de vreo 1000 de lei? Mă gândesc să folosesc PC-ul de rezervă o perioadă, să încerc să vând piesele astea şi dup-aia să iau ceva mai din zilele noastre. Menţionez că nu mai fac overclock sportiv cum făceam în trecut, însă aş vrea frecvenţele un pic crescute pt. funcţionarea zilnică.
 
Odata cu aparitia nettopului in Decembrie 2010 (luat SH dar aprope nou dpdv al uzurii) am observat ca nu mai simt ca as avea nevoie de upgrade in viitor. Poate sunt prea batran dar "microbul" upgradeului a disparut. Aproape ca ma tenteaza chiar sa imi vand/dau cadou fostul sistem full desktop, ma retine doar grija de a avea o rezerva in cazul in care ceva se intampla cu nettopul si faptul ca sunt un nostalgic al firmei Abit si mi-ar parea rau sa renunt la placa de baza din sistem si sa ajunga pe mana cuiva care nu apreciaza calitatea ei. Asa ca pana la noi ordine, upgradeul se amana pe termen nedefinit.
 
Upgrade?

Are rost să investesc vreo 10 bulioane sau mai bine las platforma să îmbătrânească? Folosit la chestii gen Firefox cu ţ-şpe tab-uri deschise, YM, torrents, eventual f'un video în BS Player sau Media Player Classic, World of Warcraft (merge OK cu totu' la maxim, doar durează pân' se încarcă) sau Sims 2 (agaţă destul de des), etc. Toate în acelaşi timp.
Monitorul oricum vreau să-l schimb, merită diferenţa de preţ până la unul mai mare, probabil de 24"? La filme ne uităm pe TV prin DVI -> HDMI, deci nu-i un motiv de luat în considerare.
Şi o sursă, vreau să schimb Corsair-u' cel lovit, mă gândeam la o sursă care să fie OK şi în cazul upgrade-ului.
 
Last edited by a moderator:
WoW durează până se încarcă pe orice sistem, chiar și cu SSD sau raid de HDDuri. Schimbă monitorul dacă tot ții musai, ia un PVA/IPS, cu cât mai multe tipuri de intrări. Schimbă sursa, ai de unde alege chiar și pe piața SH. Eu am deja de aproape 2 ani un Antec Signature 650W pe care nu-l voi schimba nici la upgrade.

Un următor pas ar fi să schimbi carcasa, ia ceva cât mai mare/solid.

Apoi dacă tot ai luat o carcasă mai mare/spațioasă, mai bagă ceva HDDuri, cuplate eventual cu un controller SAS pe PCIe - se găsesc pe la băieți pe undeva pe la 300-400 RON.

Deja e depășit bugetul de 1000 RON cu toate astea.


Ai răbdare până în toamna asta, hai ianuarie-februarie 2012 și sunt sigur că o să apară ceva fain. Până atunci mai pui la saltea peste cei 1000 RON (sau de la 0 dacă iei ceva din ce am spus mai sus).

Overall LGA775 este mort și îngropat, pe chestiile respective nu iei mare lucru și ideal ar fi s-o iei de la 0, păstrând sistemul ăsta pentru prietenă/cățel/părinți sau ca server FTP or other stuff you might think about.

Toate astea luând în considerație faptul că tu însuți ai spus că nu te limitează prin mai nimic sistemul curent.

A, sau poți pleca în vacanță pe undeva și-ai rezolvat problema :biggrin:
 
Pe tine te mananca, am avut si eu mancarime d'asta... Faci upgrade din obisnuinta nu din nevoie :smile:

L.E. Rapid mai e Neo.
 
Monitor. L-am încercat de curând, e aproape la fel de bun ca 2209WA. Cu mențiunea că dacă mai aștepți un pic Dell o să scoată noua generație de monitoare, trebuie văzut ce-i pe acolo.
 
LoL :biggrin2:
Mă gândeam să încep cu procesor, RAM, placa de bază şi să păstrez restu' din şandrama pt. o vreme. Cu spaţiul mă descurc cu actualul HDD. What's SAS?


In other news, până în vara 2007 făceam (oarecum) upgrade la fiecare câteva săptămâni, mi-a cam trecut de atunci. :tongue:
 
Daca configuratia actuala e satisfacatoare din punct de vedere al performantei oferite, eu zic sa stai potolit sau macar mai ai rabdare pana la anul cand apare Ivy Bridge.

Eu tot la LGA 775 am ramas (Q6600 + 4GB DDR2 + GT240) si nu am de gand sa schimb platforma in viitorul apropiat.
 
@Korby

CPU-ul inca se tine bine la 3300 MHz
RAM-ul ala nu stiu ce naiba e (codul ala pare sa fie de modul, nu de kit, iar C3DHX n-a existat niciodata)... presupun ca e un kit 2x 2GB, caz in care iarasi nu ai de ce sa te atingi de el.
VGA: Ia-ti un GTX 460 cu design de referinta.
Monitor: Ia-ti un 24" TN dupa ce-l vezi intr-un showroom or smth.
 
Deci, după cele câteva păreri n-are rost. OK, mi-a trecut. Cred. :biggrin:

RAM: Dominatoare 2*2 GB. Verific mâine, acum plec din Cluj (da, la ora asta).
Video: oricum vreau downgrade pt. că asta face vâj-vâj în joace şi nu-i nevoie de mai multă şforţă.
Monitor: Horizon-u' nici n-a mai pornit în dimineaţa asta, am folosit TV-ul pe post de monitor. După juma' de oră, încă clipoceşte LED-u' fără să fie de fapt pornit. Şi când e scos cablu' DVI nu a mai intrat în stand-by, a tot clipocit.
 
Last edited:
Back
Top