Upgrade ... hmmm ... uneori merită, alteori nu.
De exemplu, placa video. Dacă eşti gamer, sau ai oarece pretenţii de gamer, atunci ai nevoie de o placă video serioasă. Aşa că faci upgrade. Dacă nu, te poţi mulţumi şi cu grafica integrată.
Memoria: asta, cu cât mai multă şi cu timinguri cât mai mici, cu atât mai bine. Mereu într-un veşnic upgrade ...
Platforma: pe 32 de biţi sau pe 64 de biţi? Momentan nu văd sensul unui upgrade de platformă. Cât timp nu există sisteme de operare şi aplicaţii pe 64 de biţi pentru end-useri, nu merită. Chiar dacă sistemele de operare şi aplicaţiile actuale, pe 32 de biţi, rulează foarte bine pe platforme pe 64 de biţi. Deci, nu fac upgrade. Deocamdată ...
Periferice: tastatură şi mouse. Logitech Internet Navigator şi Logitech SBF96. Bune, nimic de zis. Dar parcă e nevoie de ceva mai bun, mai stilat şi mai eficient. Logitech Cordless Desktop LX500. Altă viaţă ... silenţioasă, multimedia, wireless, mouse 800dpi, precis, la fel de wireless. Merită un upgrade. Doar e vorba de confortul meu personal.
Monitor: epoca CRT-ului a apus, sau e spre apus. TFT-urile sunt destul de ieftine acum, dispar disonfortul şi oboseala create de tubul catodic, eşti mai relaxat în faţa unui astfel de monitor. Încă o dată, merită upgrade-ul.
Un upgrade bun înseamnă să te şi foloseşti de noile componente la capacitatea lor maximă. Altfel, degeaba mai faci acel upgrade.
Oricum, asta depinde în mare măsură şi de bugetul disponibil, dar uneori e necesar să faci un efort, mai ales când stai 10-12 ore în faţa unui calculator.