Căşti - experienţe personale

Seria MX de la Sennheiser, daca suporţi genul. Eu am o pereche de MX400 iRiver edition şi sunt chiar ok, deşi in mod normal nu prea tolerez caştile tip dop.

Din categoria ieftine şi bune, ar fi Altec AHP-212, care se aud destul de decent (pentru urechile mele de om simplu din popor :biggrin:) şi costă cam 50 RON.
 
Nu m-as mai indrepta spre dopuri (eventual de-alea pe canal) pentru ca am ramas total dezamagit de niste seturi mai de soi (dadusem si o groaza de bani pe ele) al caror bas disparuse cu totul dupa vreo suta si ceva de ore de ascultat.
 
Poate sa dispara basul dupa folosirea indelungata? Nu stiam. De ce? Afecteaza toate castile sau numai pe cele de slaba calitate? Ce pot face sa evit chestia asta (sau sa o remediez daca apare)?
 
Teoretic toate căştile sunt afectate de asta. E vorba de uzura fizică a difuzoarelor din ele şi cam singurul mod de a o întârzia este de a nu asculta la volum foarte ridicat. Nu cred că se mai poate remedia odată ce s-a intâmplat.
 
Uzura difuzoarelor nu se manifestă prin pârâituri la volum mare (apoi mediu, apoi permanent), asta numai pe anumite frecvenţe, odată cu pierderea elasticităţii membranei?
 
Si cam dupa cat timp apare? Orientativ...

Rabbit: Vezi sa nu-ti fi intrat vreun fir de par intre membrana si capac.
 
Nu cred că se poate face o estimare a timpului în care căştile încep să aiba probleme, din moment ce depinde de prea mulţi factori. (modelul căstilor, sursa audio, volumul, setările egalizatorului, chiar şi genul de muzică ascultat)

Presupun că o pereche de căşti decente ar trebui să funcţioneze perfect timp de caţiva ani, cu condiţia sa nu fie folosite non-stop la volum maxim şi nici aruncate de pereţi. E posibil să ma însel, asta e doar o supoziţie şi ar fi bine daca cineva cu mai multă experienţă în domeniul audio ar oferi o părere.
 
Cele mai de soi erau niste Sony (nu mai stiu modelul). Daca bine imi aduc aminte nici la capitolul calitate nu mai stateau bine. Dar basul disparuse cu desavarsire. Parca pusesem un filtru trece-sus pe la vreo 5-600 de Hz.

-----------------------------------------------------------------------------

Am ascultat azi, pret de vreo 2 ore Senhheiser HD 202. mpc q7+ si lossless -> foobar2000 fara nici un DSP -> placa de sunet integrata (Alc650 de pe un Epox 8RDA3iPro) -> amplif Siemens RV680 -> casti. Uimitor ce sunet de fond are placa de sunet!!! Aproape ca nu pot asculta muzica cu dinamica mare (clasica, etc). E chiar deranjant! Si am incercat si cu si fara amplif. Saracutul de el nu are nici un cuvant de spus decat daca scad volumul placii de sunet pe la vreo 5% si il ridic pe al lui la peste 80%.

Dar sa revin la casti... Chiar imi plac cum suna! Ma rog, deficientele nu le pot observa cu adevarat decat dupa cateva ore bune de ascultat atent in liniste. Poate un pic basul nu e suficient de definit si parca se aglomereaza uneori, dar poate nu castile is de bai.
Ar fi vreo 2 observatii contra, observatii legate de constructie:
1. Stau cam nasol pe cap. Adica daca stau cat de cat vertical stau si ele bine, chiar foarte bine. Dar daca ma aplec in fata, sau misc brusc capul tind sa pice. Poate daca bratul era centrat pe mijlocul "capacelor"...
2. Asta cred ca e o problema a tuturor circumaurealelor: ii cam cald sub ele. Nu am reusit sa ies cu urechile rosii sau transpirate, dar vine si vara...

Am mai incercat azi si alte casti intr-un magazin din Targu Mures, ceva supraaurale, la vreo 45lei, nu mai stiu marca, ceva "low-price profi". Nu is la fel de confortabile si nu stau la fel de bine pe cap! Ma refer la supraaurale in general si cred ca asta si ii o boala generala.

As vrea sa aud niste pareri despre PMX 200 sau sa imi spuneti vreun magazin din Cluj pe unde le-as putea proba. (is din Targu Mures si cred ca o sa am ceva treaba prin Cluj in saptamanile viitoare).
Va multumesc!
 
Da, castile ar trebui sa aiba o durata de viata respectabila, daca sunt folosite cu grija. Sunetul nu ar trebui sa se schimbe la nivel audibil nici macar in 5-6 ani de auditii 24/24 pentru ca difuzorul nu se uzeaza asa usor iar firele nu se rup/intrerup daca nu le iei in picioare. Mai ramane problema buretilor, aici depinde de la model la model.
 
Singura uzura care poate sa apara la casti este uzura mecanica a buretilor. In rest astept sa-mi explice cineva cum se poate uza o suspensie de mylar sau cum se poate demagnetiza un magnet permanent, tinut la temperatura camerei. :smile:

Daca vb. de difuzoare treaba se schimba putin: poate aparea o imbatranire a suspensiei (mai ales la cele din "burete", indiferent daca difuzoarele sunt "forjate" sau nu), asta in cateva zeci de ani. De asemenea poate sa apara o descentrare a ansamblului mobil (simptomul apare destul de des la difurile ieftine) si de aici sa apara acele paraituri / caraituri.
 
Si totusi, nimeni nimic despre Sennheiser PMX 200? Sau macar ceva magazine clujene unde le-as putea testa...
 
Originally posted by salogeL
Ar mai rămâne Pioneer însă pe la noi se aduc doar modelul HDJ-1000 PRO care costă 950 RON (aberant!). :biggrin:

Pe lîngă modelul precizat de tine, la noi pe piaţă se mai pot găsi SE-M380, SE-M280 şi SE-A250. Eu am cumpărat din Carrefour, SE-M280 la preţul de 99.9 RON. Datele tehnice sunt următoarele: Type-Closed; Frequency Response 5 - 22.000 Hz; Impedance 32 Ohm; Max. Input Power 1.200 mW; Sensitivity 102 dB; Driver Unit Size 40,0mm; Plug Mini / Standard (Gold-plated); Cord Length 3,5m (Single) (OFC); Net Weight (w/o cord) 225g; Head Band Free adjust.
Căştile sunt destul de uşoare şi foarte confortabile, deasupra au un fel de elastic care se întinde în funcţie de marimea bibilicii. Tipul căştilor este închis, izolarea fonică este reuşită, dacă cineva trăncăne în apropiere de tine vei auzi doar muzica din căşti.
Calitatea audio a căştilor nu este extraordinară dar nici rea. Nu mi s-a părut că distorsionază în vreun fel, sunetul este clar dar parcă lipsit de forţă. În concluzie pot spune că Pioneer SE-280 îşi merită banii, iar pentru categoria lor de preţ sunt căşti bune.
 
Au ajuns în sfârşit Stanton DJ PRO 2000. Detalii tehnice găsiţi la www.statondj.com, Cosmin_C în caz de test ne găsim noi cumva... oricum, căştile nu-şi au locul la "Căşti bune şi ieftine", fără nici o dicuţie, acestea costând în jur de 100 euro.
 
Problema mea: am obosit sa tot inghesui in valize o pereche de casti SONY tip "walkman" de fiecare data cand plec in vacante. Am ajuns la concluzia ca o pereche de casti intra-auriculare ar ocupa mult mai putin spatiu. Asadar: imi puteti recomanda o marca / model / furnizor? N-am pretentii mari de la ele, sa se auda macar la fel de bine ca actualele casti de voiaj, supra-aurale. Un pret in jurul a 500k ar fi un plus. :smile:

Multumesc.

PS: Ar fi si solutia evidenta "meri bre' de le asculta la Muzica", dar as prefera sa nu pierd prea mult timp pe acolo.

PPS: Deja am pierdut 120k cumparand niste Maxwell-uri pe care le-am calcat in picioare dupa 30 de secunde de auditie. :mad:

LE: vad ca aici un Sennheiser MX-450 ar iesi cel mai bine...
 
Mergi pe Sennheiser şi în caz de găseşti pe la noi modelul ăla să-mi spui, mă tentează. E vară, cald, iar actualele HD202 m-au obosit. Transpir ca naiba cu ele pe urechi...
Ar mai fi ceva modele "In-Ear-Monitor", de la Shure sau Etyomic, dar au un preţ de-ţi vine rău...
 
Back
Top