Căşti - experienţe personale

Rabbit

Nebun
Pentru mine, avantajele căştilor faţă de boxe sunt foarte mari. În primul rând, la un preţ scăzut obţii ceva de calitate. Boxe de 1-2 milioane decente nu găseşti, spre deosebre de căşti decente la preţul ăsta. Apoi poţi asculta oricât de tare, fără să deranjezi vecinii. :kul: În fine, detaliile sunetului le remarci mai bine, deci un test de encodere nu ar putea fi realizat decât cu căşti. Desigur, căştile nu „sună” la fel ca boxele dar în cazul meu dezavantajul ăsta nu e important.

Foarte importantă este forma căştilor, în sensul că ele trebuie să acopere toată urechea, sunetul „intrând” astfel în totalitate, spre deosebire de căştile obişnuite de walkman, la care se pierde 3 sferturi din sunet.

Chestiile de mai jos, pe numele lor AKG K66, au avantajul de a fi realizate de o firmă cu renume în domeniu însă modelul de faţă este unul low-end. Ca o paranteză, în domeniul audio, low-end poate însemna foarte bun, high-end fiind excepţional. Adică pentru 10% în plus de calitate se pot plăti până la sute de mii de dolari pentru sisteme audio profesionale. 10% pentru cei mai mulţi ascultători. Deşi nu mi-ar displăcea aşa ceva, mă mulţumesc cu aceste căşti de circa 1.5 milioane, care îmi par cea mai bună alegere la acest preţ.

Căştile cu pretenţii, printre care se numără şi AKG K66, au avantajul unui sunet clar, asta pe lângă redarea unui spectru mai mare de frecvenţe. Sunetul oferit de căştile foarte slabe poate fi asemănat cu cel oferit de AC '97, apare o neclaritate în redare asemănătoare cu cea dată de codecul onboard.
Un minus important este basul, ceva mai slab decât alte modele chiar mai slab cotate, dar avantajul unui sunet cald şi clar este pentru mine mai important.

Mi-a luat ceva vreme până să găsesc nişte setări în Equalizer-ul Winamp pentru ca lipsa puterii basului să fie parţial compensată. Cu toate astea, uneori prefer să dezactivez EQ-ul, ceea ce nu prea mi s-a mai întâmplat până acum, cu nici un sistem audio. Se confirmă ce bănuiam, şi anume faptul că orice ajustare software (real-time) a sunetului scade în importanţă odată cu creşterea calităţii sistemului audio.

Am ascultat căştile şi pe AC '97 şi sunetul a fost decent, neclaritatea caracteristică acestui codec fiind sesizată ceva mai puţin decât la alte căşti mai slabe. Totuşi, nu aş putea să trăiesc fără o placă de sunet adevărată :smile: şi Creative Sound Blaster PCI 128, combinată cu nişte drivere de excepţie, mi se pare o soluţie bună.


Ceva specificaţii:
- type: dynamic, semi-open
- audio bandwidth: 18 - 22000 Hz
- sensitivity: 96 dB
- max. input power: 200 mW
- rated impedance: 32 ohm
- distorsion: <1%
- cable: single cord, ~10 ft. long
- stereo adaptor: 1/8'' to 1/4''
- weight (without cable): ~210 g
 

Attachments

  • k66.gif
    k66.gif
    28.6 KB · Views: 1,532
Ar fi nemaipomenit daca am avea pe cineva care sa ne poata lumina si in privinta calitatii castilor wireless, mai precis IR vs. FM... Avantaje, dezavantaje, etc...
In rest si eu prefer modelele care acopera total urechea dar votez pt. castile "closed 100%" nu semi-open. Imi place ca atunci cand le pun pe urechi sa ma izoleze total de mediul inconjurator. :wink:
 
Eu am casti wireless, Magnum dar nu stiu modelul, aduse din Germania. IR 433Mhz, cu posibilitate de reglaj si pe casti si pe emitator. Singurul avantaj pe care l-am observat dupa 2 ani de folosire este mobilitatea, desi semnalul incepe sa se piarda daca trece prin mai mult de 2 pereti/usi. Nu stiu daca este o regula generala sau e vorba de castile mele, dar au obiceiul deosebit de enervant de a reduce automat inaltele/joasele cand nivelul acestora nu poate fi redat cu acuratete. In plus, bateriile ma tin cam o saptamana dupa care nu mai pot da volumul la maxim, iar aseara tocmai am epuizat doua Varta. :frown:
Ma gandesc serios sa-mi cumpar niste casti cu fir, pentru ca de astea m-am saturat.

P.S.: sunt si incomode, dupa 4-5 ore de auditie ma dor urechile, la propriu.
 
Căşti care învelesc urechea: sună cel mai bine, difuzorul mare permite redarea cu ceva mai multă acurateţe a frecvenţelor joase. Izolarea fonică de mediul înconjurător e excelentă. Dimensiunea mare e un inconvenient - arăţi ca un marţian dacă te apucă melomania prin autobuz, deci total nepotrivite pentru walkman. O altă problemă este faptul că, pentru a nu-ţi cădea de pe cap, arcul este destul de strâns şi după câteva ore de audiţie mă dor fie lobii urechilor (or fi prea vărzoşi şi nu încap în căştile mai mici) fie tot capul. Chiar nu s-a gândit nimeni să facă doi suporţi elastici pentru căşti, unul pe deasupra capului şi unul pe la ceafă?

Căştile care se introduc în urechi: am o pereche, Sony, care sună excelent, clar şi prind chiar şi gama medie a başilor. Sunt asimetrice, nu le pot băga în ureche invers, şi sunt preferatele mele pentru călătorie. Din păcate, volumul prea mare duce la distorsiuni şi tot nu estompează complet gălăgia. Altă pereche, Samsung, sunt ceva mai mărişoare, tot asimetrice, dar au un capac de cauciuc pe fiecare cu un mic tub de vreo 5 mm care intră pe canalul auditiv; sună şi mai bine, dar îmi sunt destul de incomode, după vreo oră am senzaţia că cineva vrea să-mi bage două mingi de rugby în cap :biggrin:

Am cumpărat o pereche de căşti Panasonic Clip-on, au difuzorul mare şi se fixează de lobii urechilor cu o lamelă arcuită din plastic, acoperind complet lobii urechilor. Sună bine, dar nefiind presate de ureche se cam pierde din sunet şi aude jumate din autobuz că eşti fan Michael Jackson. Fidelitatea e destul de bună, în schimb, şi sunt foarte comode la purtat. Imaginea marţianului persistă oarecum :smile:

Căşti infraroşii: după cum îmi înclin capul, aşa apare şi dispare semnalul. Trebuie să fiu atent unde plasez emiţătorul şi cum îl înclin pentru a avea acoperire cât mai bună în cameră. Sunt foarte incomode, cu toate că sunt mari - deşi dimensiunea încearcă să acopere componentele electronice, nu neapărat dimensiunea mai generoasă a difuzoarelor. Probat, lămurit, nu mai vreau. Deja de atâta timp stau în cutie că buretele ce acoperă plasticul a devenit casant, şi nu găsesc să-l schimb decât dacă improvizez ceva.

Caut: pereche emiţător-receptor radio stereo, gata construite sau măcar o schemă electronică pe care să o pricep, de putere mică dar fidelitate mare, care să-mi dea puţină mobilitate prin casă folosind căşti cu fir. Alternativ, aş putea scăpa de cablurile dintre calculator şi combina audio, mai ales când vin prietenii la mine şi "pupitrul de DJ" (playlist-ul) stă în camera mea, dar combina şi cheful în sufragerie. (Ştiţi şi voi cum e, dacă duc calculatorul în sufragerie imediat mă trezesc cu chibiţi care vor să vadă ce am pe el, cum se mişcă trackball-ul, etc.) A treia utilizare ar fi pentru mp3/cd player portabil în maşină, în cazul în care nu am intrare audio la casetofonul auto; pur şi simplu conectez emiţătorul la player şi caut "postul" la radiocasetofon. Soluţia cu adaptorul de casetă sună execrabil.
 
Legat de AKG K66, aş adăuga faptul că nu obosesc urechea, pot le ţin ore în şir fără să simt senzaţia de incomod. Asta spre deosebire toate celelalte modele pe care le-am încercat. Nu ştiu de ce se specifică semi-open pentru că acoperă perfect urechea.

Interesant e că urechea nu intră în contact direct cu difuzorul ci se află la circa 1 cm de el, astfel că în interior se creează o mică incintă. Nu-mi dau seama dacă asta e un avantaj sau nu, cert e că dacă presez casca de ureche, sunetul se modifică substanţial: e mai puternic, basul scade în intensitate iar mediile cresc. Oricum, forţa necesară apăsării e destul de mare, aşa că nu se pune problema audiţiei în aceste condiţii.
 
Semi-open se refera la faptul ca cupa castii (incinta) are o deschidere in spatele difuzoarelor, in plastic (comunica cu exteriorul). Adica cu ele pe urechi auzi ceva sunete din exterior, care patrund in spatele difuzoarelor prin respectiva deschidere (orificiu / orificii mascate). La cele full-closed (sau cum s-or numi ele) cupa castii este izolata de exterior. Practic cand le-ai pus pe urechi actioneaza ca niste antifoane (nu mai auzi ce e afara).
 
Dar casti "5.1" a testat cineva? Ma interesau si pe mine, vreau sa le folosesc in special la filme fara sa trezesc restul blocului.
 
Cumparat vineri o pereche de casti wireless (FM) PORTASOUND 2003. In Bucuresti se gasesc pe toate drumurile, pretul variind intre 425.000 Lei - 600.000 Lei. Scopul achizitiei: urmarirea talkshow-urilor de la TV, noaptea, fara sa stresez vecinii.
Ok. Functioneaza in FM pe 90MHz. Pot fi receptionate pe orice radio FM (88-108MHz).

Plusuri:
- Functioneaza... Adica se aud... :biggrin:
- Sunt extrem de usoare / comode.
- Receptie fara probleme in interiorul apartamentului, indiferent de pozitia emitatorului / receptorului.
- Pretul este imbatabil.

Minusuri:
- Well... Desi pe ele nu scrie nicaieri, ele sunt MONO. Deci nu pot fi folosite pt. a asculta muzica, cel putin nu de catre persoane cu un IQ pozitiv.
- Basi lipsa. Zgomot de fond (fasait) sesizabil.
- Calitatea executiei / finisaj: nota 6/10.

Concluzia: Ele nu e pentru muzici ci e pentru TeVe. :biggrin: Daca asta doriti, atunci merita cumparate.

Late edit: A! Uitasem: pot fi folosite si pe post de radio-FM (88-108). Functie autosearch a posturilor automata: apesi o data pe buton, prinde primul post. Mai apesi inca o data, prinde postul urmator. Etc...
 

Attachments

  • portasound1.jpg
    portasound1.jpg
    39.1 KB · Views: 1,338
Last edited:
Unele posturi TV (în special de muzică) transmit stereo dar nu ştiu dacă facilitatea e distribuită şi de firmele de cablu. Oricum, dacă n-are nici bas şi nici stereo nu văd de ce le-aş lua în calcul, chiar dacă nu le folosesc la muzică. „Ce nevoie ai de bas şi două canale pentru emisiunile lui Tucă?” Uite că am! :biggrin:
 
Nu cred ca VREODATA o pereche de casti wireless, indiferent de modul de transmisie (IR sau FM) vor egala castile cu fir la capitolul raport semnal/zgomot (a se vedea care este acesta la cel mai performant tuner) sau banda de frecvente transmisa. Este vorba de niste limitari tehnologice.
 
Am luat ieri o pereche Technics RPF400.

FEATURES:
Large caliber driver units with Neodymium magnet. High quality, OFC input cord for less loss transmission. Gold-plated straight type mini plug and plug adaptor Frequency response 8 Hz - 27 kHz. For clear and powerful sound reproduction. Double headband and cloth-covered earpads

Specificatii produs
Concept de tip `open air` Banda de sustinere pe cap auto-ajustabila
Conceput pentru echipamente audio de varf
Aparatoare pentru urechi confortabile, din material textil
Cablu special pentru diminuarea pierderilor de semnal
Jack stereo placat cu aur
Raspuns in frecventa 8Hz-27kHz

Calitate excelentă a sunetului, foarte comode (banda de sus e din piele şi se mulează perfect pe cap), uşoare (205g), bass puternic şi clar (XBS), înalte impecabile.

N-am testat niciodată AKG dar îmi vine greu să cred că există căşti cu mult mai bune decât astea la un preţ rezonabil.

Preţ: 1.700.000 lei (~ 45$ + TVA).
Părerea mea: best buy.
 

Attachments

  • rp-f400_m.jpg
    rp-f400_m.jpg
    17.7 KB · Views: 1,345
Originally posted by Quark
Ar fi nemaipomenit daca am avea pe cineva care sa ne poata lumina si in privinta calitatii castilor wireless, mai precis IR vs. FM
Exista casti wireless Bluetooth? Daca da, si ele stau la fel de prost in privinta calitatii?
 
N-am testat niciodată AKG dar îmi vine greu să cred că există căşti cu mult mai bune decât astea la un preţ rezonabil.
Îţi pot dovedi că există, la un preţ mult mai mic chiar, şi acestea se numesc Sennheizer HD202. Pe lângă asta costă doar 80 RON, nu cât scrie pe site, nu este updatat la zi. Au doar 130 g. Poţi asculta orice tip de muzică, se pretează perfect pentru orice. :wink:
Pot spune, făcând legătură cu numele unui thread de pe răposatul proaudio.xf.ro, că intră foarte lejer la "Căşti bune şi ieftine".
 
salogeL m-ai facut curios. Crezi ca merita upgrade de la Philips HP140/195 la Sennheiser HD202 avand in vedere ca eu ascult mai mult muzica instrumentala, unde rezolutia si dinamica e mai importanta ca acoperirea in frecventa ?
 
Sennheiser HD 212 PRO. Sunt căşti închise. Calitate excelentă a sunetului (desigur, o observaţie subiectivă), nu credeam că pot auzi atât de mult şi atât de înalt. Accentuează puţin gama de frecvenţe joase (deşi nu sună deloc artificial). Izolare fonică destul de bună. Puţin obositoare pentru mine, deoarece port ochelari - cred că aceeaşi problemă ar apărea cu orice alt tip de căşti închise. Dacă nu mă înşel, preţul este pe undeva pe la 120 RON - 140 RON. Ultima dată se găseau la magazinul „Muzica”. Le am (şi ascult mult, 6-7 ore pe zi, poate chiar mai mult) de aproape doi ani, şi nu le-aş schimba cu AKG-uri (am ascultat K-55 şi K-66). Le recomand din toată inima.

L. E. Acum am observat că sunt 214,7 RON la &Roll. Îmi menţin totuşi părerea - merită din plin.
 
Cineva intreba mai in urma de casti 5.1. Si pe mine ma intereseaza subiectul. Discutati si despre ele, va rog.
 
The short anwser is : they suck.
Am probat o pereche mai demult, nu-mi aduc aminte ce model era si am ramas total neimpresionat. Distanta dintre difuzoarele mici cu care sunt construite e prea mica pt. a face efectul de surround sesizabil, in schimb au darul de a produce sunet de calitate proasta datoriata dimensiunilor reduse.
Pe langa asta, perechea pe care am probat-o eu mai si vibra pe post de subwoofer.

Nu as recomanda nimanui sa-si cumpere asa ceva.
 
Cred că o implementare în software este mult mai de dorit. Ch3m1kal spune bine ce spune, spaţiul este prea mic pentru a crea cu adevărat o „zonă” 5.1. În software se pot face (mult) mai mult trucuri. Mi-aduc aminte de niscaiva DVD-uri ce conţineau concerte, cu sunet 5.1. Ascultat(e) în stereo (doar pista stereo), suna(u) oarecum banal. Ascultat(e) în emulare 5.1 (sau cum i s-o spune), suna(u) de-a dreptul superb. Şi vorbesc despre căşti aici (Rabbit are dreptate, o pereche de căşti de calitate oferă o soluţie superioară unui sistem de sonorizare de buget redus - desigur, se pierde posibilitatea unei configuraţii multicanal reale, dar viaţa e plină de compromisuri).
 
Aberaţi amândoi! Muzica nu este doar sunet, este trăire, iar trăirea asta nu poate fi cască. Nu poţi comasa o întreagă orchestră în urechi şi atât.
 
Back
Top