Casă nouă, autosuficiență energetică

Pai nimeni nu te poate face sa nu o faci casa permanenta.Teoretic, la ora actuala, investitia in izolatie, sisteme de recuperare de caldura, termopane duble etc se amortizeaza in 4-5 ani daca sunt facute in regie proprie.
In Germanica am stat 3 zile intr o casa care avea toate balariile enumerate si nemtii povestea ca iarna stau la 18 grade fara sa incalzeasca casa, iar vara era exceptional debine fara aer conditionat, singurele surse de caldura fiind tv, gatit, baie, si copii exotermi.Si eu am tot 18 grade iarna in casa fara caldura pornita, dar in bloc cu 4 din 6 laturi locuite si incalzite, deci nu e chiar la fel.
Izolatie 50 cm, termopane duble, recuperator de caldura la apa, design pasiv cu ferestre pe sud, si cam asta era totul.Iar ei fiind mai cu mot, le dadea statul german banii cheltuiti pe casa daca o aratau la fraierici ca noi.
 
Costurile sunt mult mai mici decat ale unui apartament in zona, de ce oare nu stiu.Exemplu:casa 80mp facuta in toamna pe teren 400 mp 30.000 euro.Apartament in aproximativ aceasi zona, 80mp = 55.000 euro (fara teren de 400mp).De legi nu imi este frica, de hoti da.Iar vis a vis de hoti:in metropola Popesti Leordeni, au intrat hotii si au furat din vreo 4-5 apartamente de pe aceasi scara in aceasi zi.
 
Mai asteapta vreo 2-3 ani, pana cand nu vor mai fi deloc hoti in tara, Romania se civilizeaza intr-un ritm incredibil de rapid iar cetatenii ei din ce in ce mai constienti de responsabilitatile lor civice.
 
Legea aplicata corect cred ca va avea una-alta de comentat asupra constructiei. Sigur ca la noi legea este partial aplicabila si comentabila in functie de contributie, dar cu hotii nu cred ca vei scapa nici cu 2-3 BGS simultani.
 
Ipman, legea imi da voie sa fac acea constructie, iar eu respect legea, problema este ca fara un pic de ajutor, nu te lasa edilii locali sa o respecti fara sa ii respecti si pe ei.In plus legea care nu iti permite sa construiesti in extravilan este aberanta si doar in Romania, la fel ca legile cu masini(taxa prima inmatriculare, revanzare and so on) oriunde in lumea asta ai voie sa iti faci casa unde vrei.
 
Eu am fost singur la parinti si pot sa spun ca este cat se poate de bine. Am crescut in apartament de 3 camere si 65 mp, am avut intotdeauna camera mea, intimitate, tot ce-mi doream. Neducand lipsa de imaginatie m-am distrat foarte bine de unul singur. Curse de masinute, fotbal cu nasturi, intotdeauna gaseam ceva. Invatam cand doream, citeam ce doream, dadeam drumul la radio cand aveam chef. Cel mai frumos era cand invatam dupa-amiaza iar dimineata eram singur in casa. Radio Romania 3, cacao cu lapte calda iarna si Ciresarii volumul 4 sau o farfurie plina cu mere si celelalte volume din Ciresarii vara. Curentul se oprea dimineata, aveam, baterii in aparatul Selena si prindeam in FM Radio Romania 3. In vacanta o mare parte din vreme o petreceam pe afara, cu pustimea din fata blocului, prin cartier sau aiurea, prin copaci, pe garaje, dupa mormoloci si soparle, etc. Nu prea am avut restrictii la iesitul din casa pentru ca intotdeauna am fost printre primii la invatatura. Niciodata nu mi s-a spus cand sa invat sau sa fiu controlat la teme, intotdeauna am fost printre cei buni la invatatura. Niciodata n-am fost trimis la coada la paine, sifoane sau butelii.
Nu mi-am dorit niciodata sa am vreun frate, nu m-am plictisit niciodata singur. Cand mai venea cate un var in vizita pe la mine era fun la inceput, dar dupa cateva ore devenea un chin faptul ca nu puteam sta singur in camera mea citind o carte de aventuri sau politista, mereu am simtit nevoie de propriul meu spatiu personal. M-am simtit foarte bine si la scoala si in fata blocului printre prieteni, in nici un caz n-am fost vreun singuratic, insa intotdeauna am simtit nevoia sa ma pot retrage singur cand am chef.

Tu parcă-mi ești clonă rofl. Îmi pare bine să aflu că mai sunt și alții care nu simt nevoile copleșitoare pe care le simte majoritatea populației - aka interacțiunea cu oamenii.

Din păcate în ziua de astâzi imaginația nu prea mai există, totul este servit pe tavă, foarte rar se mai citesc cărți. În România. Ce m-a șocat în UK a fost că sunt o groază de oameni care citesc oriunde (metrou, tren, stând pe bancă sau la cafenea) și cărți, nu Kindle sau alte chestii. Apoi m-au șocat grupurile de copilandri care ies la joacă și depășesc numărul legal de decibeli jucându-se leapșa, ascunsa șamd.

România a pierdut ceva, nu știu unde exact, dar fix oamenii care ar fi trebuit să iasă mai bine au ieșit mai prost (mă refer la cei din clasele primare de azi + liceu + facultate primii ani) și merg din ce în ce mai prost. Aș da vina pe sistemul de învățământ care se duce naibii, dar tare mi-e că de vină sunt părinții. Ceea ce este aberant, doar ei ar fi trebuit să aibă acea copilărie pe care s-o dorească și copiilor lor.

WTF happened?


Si intr-o zi o sa cresti, o sa te maturizezi, o sa vrei copii si o sa descoperi ca e greu sa cresti copii la 50 de ani, cand o noapte nedormita e demolatoare, sau cand pur si simplu nu se mai poate din motive de menopauza sau altele. Fotbal pe maidan poti juca si cu copii si fara, dar e treaba ta si nu a mea.

Daca a fost OK fiind copil singur la parinti e mai degraba o exceptie. Copiii in multe orase nu ies afara cand au chef, uneori pot iesi afara si nu au cu cine sa se joace (vezi ca discutia a pornit de la o casa la 5 km de cel mai apropiat sat). Ca sa citesti trebuie sa ai cel putin 9-10 ani, pana atunci ce faci? Si chiar si asa, daca traiesti singuratic in mijlocul campului/padurii/baltii cand intri la liceu o sa ai social skills de scoala primara, la apoi o sa ai o autosuficienta ce o sa te faca anarhist nativ, ca societatea nu iti este necesara si e doar o povara.
Unde bă la 50 de ani o noapte nedormită e demolatoare, io la :love:0 după o noapte nedormită mă simt praf și pulbere și-mi revin peste vreo săptămână.

Nu este o excepție aia cu copil singur la părinți + fericit; depinde mult de părinte cât se ocupă de plod. Dacă tu te aștepți să-l faci apoi să-l trimiți pe maidan și la școală să învețe viața, greșești amarnic. Și dacă pui bun iese bun, crede-mă că ai toate șansele ca al tău plod să citească de la 5-6 ani :tongue: Până atunci oricum creșterea copilului = medicină veterinară, doar urlă și mâncă și ascultă și trebe să îi îndeși în buretele ăla care se cheamă creier o groază de chestii :smile:

And social skills are sooo overrated, c'mon. Lasă anarhistul nativ, este vorba despre ce are de oferit societatea în clipa de față. În mod normal societatea educă individul; momentan mie mi se pare că-l strică într-un mod oribil din multe puncte de vedere, acei 7 ani de-acasă contează imens ca plodul să n-o ia pe arătură urât de tot.

Face cineva split, e interesantă discuția :biggrin: Nu aia cu casa :biggrin:
 
Din discutii se nasc discutii.Si eu la 31 nu prea mai pot pierde nopti fara recuperare.Cand zici ca citesc aia din Uk, te referi la Sandra Brown sau Kant?
 
Cand zici ca citesc aia din Uk, te referi la Sandra Brown sau Kant?

Nu pricep ce vrei să zici cu asta. Citesc cărți period, pe unde apucă, gusturile normal nu se discută dar n-am văzut nici una dintre menționatele extreme. Aș fi fericit dacă românul ar citi măcar ceva pe metrou în loc să aibă moaca aia de bovină de plug care se uită câș când altul o face.
 
Ori de cate ori am fost pe afara si am vazut oameni citind, citeau niste c....turi(bineinteles, cand se afla pe langa mine vreun amic conational de al alor) ca ma cruceam.Bineinteles ca mentionatle extreme erau orientative, dar eu am vazut de prea multe ori citind chestii gen sandra brown, asa ca ma multumesc si cu fetele bocine ale metroristilor bucuresteni.SI mai uiti ceva Neo:afara aia fac si 2 ore cu metroul care vinde de la Ploiesti pe cand la noi in 30 de minute ai cam strabatut Bucurestiul cu metroul; o explicatie logica nu?
 
In afara de scrisul plin de greseli as dori sa iti atrag atentia ca eu de acasa pana la birou faceam cu metroul peste o ora, cand stateam in Militari. Chiar si pana in Piata Romana faceam vreo 45 de minute si asta inseamna de la periferie pana in centru.
 
Ori de cate ori am fost pe afara si am vazut oameni citind, citeau niste c....turi(bineinteles, cand se afla pe langa mine vreun amic conational de al alor) ca ma cruceam.Bineinteles ca mentionatle extreme erau orientative, dar eu am vazut de prea multe ori citind chestii gen sandra brown, asa ca ma multumesc si cu fetele bocine ale metroristilor bucuresteni.SI mai uiti ceva Neo:afara aia fac si 2 ore cu metroul care vinde de la Ploiesti pe cand la noi in 30 de minute ai cam strabatut Bucurestiul cu metroul; o explicatie logica nu?

Mă bucur că citești chestii care nu sunt c****turi, dar scrii și te exprimi oribil. Am văzut oameni citind între stații gen 20 minute și FYI cu metroul străbați Londra de la un capăt la celălalt în <1 oră. Nu văd de unde ai scos 2 ore :smile:
 
Daca stau in Londra (fiindca se plimba cu metroul stau in Londra), au bani, ca e scump orasul. Daca au bani, casele sunt mari, deci e loc de biblioteci pline de carti. Normal ca trebuie sa le citeasca, asa ca profita de orice minut.
Legat de casele eficiente, Earthship va suna vreun clopot? Sigur, la noi sa faci asa ceva e ineficient pe motive de autorizatii, hoti si extravilan.
 
Daca au bani, casele sunt mari, deci e loc de biblioteci pline de carti. Normal ca trebuie sa le citeasca, asa ca profita de orice minut.

Nu vad nici o logica in ce ai spus aici, probabil din cauza asta mi-a adus aminte de bancul de mai jos :biggrin:


Un militian pleaca cu trenul.In fata lui era un domn care citea o carte, fara sa-l intereseze altceva. La un moment dat,militianul nu mai poate de curiozitate si-l intreaba pe om, ce-i cu cartea asta atat de interesanta, de nu-si mai dezlipeste ochii de ea.
- E...,e o carte de logica si perspicacitate.
- Pai,cum asa?
- Dle. politai, dumneavoastra aveti acvariu?
- Da.
- Pai daca aveti acvariu, aveti si apa in el, nu?
- Domnule, ce carte, asa este, am si apa in el.
- Daca aveti un acvariu cu apa in el, aveti si nisip in el, nu?
- Domnule, ce carte, asa este, am si nisip.
- Daca aveti acvariu, nisip, apa, aveti si pesti in el,nu?
- Ce carte domnule, asa este, am si pesti.
- Pai, daca aveti pesti in casa, inseamna ca va place sa pescuiti, nu?
- Sigur, domnule, ce carte.
- Daca va place sa pescuiti, inseamna ca va place si bautura, nu ? Acolo pe balta merge o sticluta.
- Sigur, domnule.
- Daca va place bautura, inseamna ca va plac si femeile, nu?
- Sigur.
- Daca va plac femeile, inseamna ca nu sunteti homosexual, nu?
- Nu domnule, nu sunt.
In sfarsit ajunge militianul ladestinatie, foarte incantat de aceea carte. La intoarcere, ia militianul o carte de povesti din gara, se urca in tren si incepe sa citeasca fara a se opri. Un cetatean vazandu-l pe militian ca nu se mai oprea din
lectura, intreaba:
- Nu va suparati dle politai, ce carte e aceasta, atat de interesanta?
- E...., e o carte de logica si perspicacitate!!!
- Pai, cum asa?
- Dumneavoastra aveti acvariu?
- Nu.
- Homosexualule.
 
Ok, data viitoare pun si zambareti, vad ca doar SCViper s-a prins. Ce voiam sa spun este ca stilul minimalist pomenit de liubarschi la noi inca nu a prins. Noi tindem sa ne incarcam cu lucruri de prisos, ne trebuie debarale, suspendate si sifoniere, recamiere si tot soiul de spatii de depozitare. De parca n-ar exista servicii gen euroministorage sau tomberoane ori targuri de vechituri.
In Franta am stat cazati 4 insi intr-o vila P+1 cu amprenta la sol de 30-40mp si zau daca am simtit lipsa spatiului. S-au mutat oamenii si au dat-o la inchiriat ca au avut ocazia sa ia ceva mai mare la pret bun. Pana atunci au stat in 2 dormitoare si un living 4 oameni.
Si eu am trait in 4 si din cand in cand (de vreo 3 ori a cate 2-3 ani) cu inca cineva "in gazda". Totul in 55mp utili. Tatal meu a trait intr-o casa cu inca 6 si n-a iesit om neconfortabil sau intr-o doaga.
Tine si de unde vii si cum te simti tu mai bine.
Acu stau in 33mp decomandat :smile: si mai e loc de un om, la cum e spatiul si mobilierul oranduit.
Revenind la eficienta, nimeni vad ca n-a pomenit de casele care nu necesita incalzire
 
Nu știu cum reușiți voi să locuiți în spații atât de strâmte. Eu doar cărțile dacă le pun la socoteală ies niște metri cubi buni care habar nu am cum i-aș putea orândui încât să nu-mi rup gâtul. Abia mă descurc cu ditamai biroul când încep să lucrez.

Dacă ești boem și-ți place să privești cerul, apa, râul, ramul, nu-ți trebuie decât o pătură. Pentru alte activități există Mastercard© :biggrin:

Acum la modul serios, nebunia cu stilul "minimalist" mi se pare o altă extremă care iar nu-i bună. Omul în general are o problemă cu extremele, românul în particular (n-am văzut porci întregi cărați în portbagaj prin alte părți sau saci imenși de cartofi înghesuiți în vreun Matiz).

Minimalist va fi mișto când computerul va încăpea într-o pereche de ochelari și/sau într-un cubuleț de dimensiunile unui cub de zahăr și va avea un cost decent. Până atunci, restul e can-can - multă lume se dă mare cu "eu trăiesc minimalist, am un laptop și nu desktop", dar are juma de bibliotecă plină cu DVDuri cu date și dacă-l pui să scoată o prezentare pe care a făcut-o cu 1 an în urmă transpiră 3 ore până o găsește și când cară hardughia după el zice că are doar 1.2kg dar nu pune la socoteală cele 500-800g pe care le are chargerul.

Nu se poate trăi minimalist cu tehnologia din prezent decât dacă munca pe care o faci îți îngăduie să ai totul necesar pe un flash USB și folosești un MacAir pentru că ai "spirit creator". În rest, realitatea urâtă este că pentru muncă serioasă ai nevoie de hardware pe măsură și orice încercare de cut corners rezultă în frustrări masive. Nici măcar un scriitor nu poate crea doar cu o mașină de scris și-un teanc de coli. Nici măcar un programator nu se poate descurca doar cu un laptop și atât. Nu dacă rezultatul se dorește a fi la anumite standarde de calitate, sigur poți scrie o poezie pe un șervețel într-o pauză de masă, dar asta nu îți va garanta editarea.

Să dau un exemplu. Sunt medic și lucrez la un proiect care cere putere imensă de procesare (3D stuff la greu). Am nevoie de un CPU puternic (pentru randări), de un GPU puternic (pentru design și procesare video), de RAM cu ghiotura și de HDDuri rapide și încăpătoare și de cel puțin 2 monitoare. Când începe uzina să miște, crește temperatura în camera respectivă cu cel puțin 3 grade Celsius și se simte (și camera este oarecum imensă VS camera în care lucram în .ro). Acum, cum pot eu înghesui toate chestiile într-o carcasă miniITX și să nu ia foc treaba? Scăzând din puterea respectivă => mai mult timp mâncat din productivitate.

Da, aș putea să iau o chestie de-asta, dar din păcate n-am 20.000 EUR cu care să nu am ce face :smile:


Nici nu mai intru în categoria "lucruri cu valoare sentimentală", că mă întind prea mult. Suffice to say că aș face moarte de om dacă jumătatea ar arunca un origami din 500 de piese pe care i l-am făcut cadou - ocupă destul de mult spațiu, este foarte fragil, dar a înglobat zeci de ore de muncă și nu este un lucru care se duce la euroministorage. Sau dacă cineva s-ar hotărî brusc să-mi ducă la gunoi cele două atlase (unul cu human history și unul geografic general) care cântăresc împreună vreo 8kg și ocupă spațiu cât 10 cărți.

But hell yea, wtf, hai să ne aruncăm lucrurile la gunoi și să mâncăm pământ. Pardon, humus, că-i mai la modă.
 
Eu cred ca se poate face comparatie cand ai locuit pe termen lung (minim 2-3 ani) in 50 mp si 150 mp, altfel vorbim discutii. Si cand se pune problema concret si corect: singur, cu familie, ce gen de job ai si cat lucrezi de acasa etc. Asta inseamna ca ai niste conditii si nevoi clare - nu ma incalzeste cu nimic ca au trait 4 oameni in 2 dormitoare si un living sau o singura persoana in 35 mp pentru ca nu aveau planuri de a continua pe veci asa.

Acum 3 luni (~25 oct) am fost intr-o calatorie prin alta tara si am locuit la un hotel destul de bun. Nu era platit de mine. Am fost de vreo 2 ori acasa la persoana care imi platea hotelul (din buzunarul lui): locuia intr-o maghernita. Castiga suficient cat sa stea unde avea chef, maghernita il costa lunar mai putin decat hotelul meu intr-o noapte, asa ca l-am intrebat de ce sta acolo.
1. Pentru ca initial avea nevoie de un loc temporar pentru 2 saptamani si un cunoscut i-a spus de o casa vecina care e disponibila (aveau chiar curtea comuna). S-a mutat acolo si s-au facut vreo 2 sau 3 ani de atunci, timp in care nu a avut timp si chef sa caute sa se mute. Bagajul lui era un geamantan cu haine si un laptop.
2. Pentru ca nu statea acasa deloc. Nu era "acasa", era locul unde dormea cateva ore pe noapte, pleca dimineata inainte de rasaritul soarelui si venea noaptea. Era doar un dormitor si nimic in plus, nu ii pasa cum arata, nu e locuinta lui permanenta (are o casa foarte mare in Romania, cam 100 mp la 2 persoane) si totul era "luna viitoare oricum ma intorc in Romania".

Da, ia un asemenea caz si trage concluzia ca poti trai minimalist. Eventual ca la munte la cabana stateam 12 intr-o camera de 30 mp. Si eu o sa raspund cu expresii care vor parea jignitoare. Si asa mai departe.

Ca si Neo eu lucrez acasa. Si cand spun ca lucrez inseamna mai multe computere, monitoare, retea, server etc (o vreme aveam nevoie de o ferma de masini virtuale, aveam una la birou si una acasa). Si pentru asta am nevoie de spatiu, nu de un loc in care sa ma misc cu grija printr-un labirint de mobile si echipamente. Nu incap in 30 mp si pace, iar pana la urma spatiul de locuit conteaza doar pentru stat, ca iti ia impozit mai mare, costurile nu sunt proportionale cu suprafata, randamentul marginal e pozitiv - sa faci o casa de 2 ori mai mare poate costa cu doar 50% mai mult. Asa ca de ce sa faci o casa mica cu cost per suprafata mai mare?
 
Back
Top