Card de salariu - recomandari

Guys, calmati-va, no need to fight. Situatia mentionata de war e posibila si chiar daca lui i-a sarit un pic tandara cred ca putem fi de acord ca chiar atunci cand ai un salariu decent pot aparea cheltuieli care sa te duca la faliment financiar mai ales daca trebuie sa ai grija si de altii.
 
Tocmai se discuta despre economii; sunt chestiile alea pe care le faci cand nu ai probleme ca sa ai de unde plati la nevoie. De cati ani il stiu pe war in Bucuresti tot lucreaza, deci teoretic a apucat o perioada in care sa poata face economii; asta insemna ca ar trebui sa stie ca atunci cand le ai, cat de mici or fi, iti pasa daca se duce dracu' banca cu ele cu tot. Parca asta era subiectul, nu?
 
Treaba dureroasă (și probată) e că raporturile între venituri și cheltuieli sunt diferite de la un oraș la altul, nu doar din cauza costurilor cât și a schimbării obiceiurilor. Trebuie să ții cont de cât timp liber îți rămâne după muncă (și traversat orașul) și ce vrei să faci cu el. În București ies în oraș mult mai mult și comand takeout zilnic, iar asta atârnă greu în buget. În Cluj, mergeam la piață și găteam acasă, ba chiar făceam și petreceri cu colegii și prietenii tot acasă - normal că ieși mai ieftin. (Sangria & movie party, ce vremuri...) E o discrepanță și între chirii, și între serviciile medicale, în ritmul vieții și oportunitățile de a cheltui. Iar Bucureștiul, chiar și cu aceste venituri mult mai mari decât în restul țării, este extrem de costisitor.

Dacă ne uităm și peste gard un pic, vedem că Bucureștiul e (mult) mai scump decât alte mari orașe europene, mult mai poluat și mai stresant (cu impact asupra sănătății), dar și cu venituri mai mici. Băncile iau și hainele de pe noi, pe când în străinătate sunt mult mai puțin costisitoare. Ieri vorbeam cu cineva ale cărei rude și-au luat apartamente (>100mp, terasă mare etc.) în Frankfurt pentru mai puțin de 200.000€, pe când în București de banii ăștia iei o conservă mică de beton semicomandată și prost izolată, cu vedere spre 100-200 de alte apartamente la fel, și e de-ajuns ca unul din ele să fie locuit de un manelist. WTF?

Probabil faptul că stau în București e considerat o doză suficientă de masochism cât să mă calific pentru a primi pe mail invitație la un Fetish Party privat, unde „costumația nu e obligatorie, dar e recomandată” :biggrin:

Revenind la bănci... Treaba cu Grecia se dezbate zilele astea, și nu cred că va fi doar sectorul bancar afectat - grecii au multe proprietăți și investiții în România. Poate că ținutul cashului între șosete nu e o idee prea proastă, măcar pentru câteva luni ce vor să vină. Un risc există în orice situație, că dă banca chix sau sparge un „binevoitor” ușa.
 
Corect, Adrian, sorry că am sărit în sus, dar când am văzut că oameni inteligenţi fac nişte remarci absolut cretine am explodat. Mi se întâmplă mai des în ultima vreme, as I was saying, am fitil scurt din varii motive.
Ideea e că am încredere medie în bănci, dar nu aş pune toate ouăle într-un coş. Când vorbim de economii de până în 3000 EUR (maximul la care am ajuns ever a fost pe la 1200, deci poate mă înşel), pentru mine ar însemna jumate din sumă împrăştiată la 3-4 bănci diferite şi restul pus la ciorap (o parte acasă, o parte la birou, dacă ai unde; puţin probabil să fugă cineva cu dulapul de fier în spate).
Anul trecut, când am făcut expediţia low-cost în Italia, am avut banii împrăştiaţi în 4 locuri şi niciodată toţi întrun buzunar. Mai incomod, dar mai sigur.
Ceea ce nu suport, însă, e teorie drobului de sare: "omgwtf se duc toate băncile naibii", "hauleu, nicio bancă nu e sigură", de-astea. Mai bine niţel fatalist decât cu spaima-n sân toată viaţa.
 
Teoria conspiratiei e ca doar bancile grecesti sunt un risc serios, celelalte nu au probleme majore. Mie mi se pare o teorie destul de buna in acest moment.
 
Personal folosesc card de la ING si am si optiunea de internet banking activata. Mi-au dat si un digipass ce iti da sentimentul de mai multa siguranta, nici nu stiam ca exista pana nu mi-au zis de el :biggrin: . Foarte util la platile pe net, pana acum am folosit atat internet bankingul cat si cardul direct pentru cumparaturi si pe la magazinele romanesti, si de pe ebay si la plata facturilor online. A, e un Visa Electron, am uitat sa mentionez.
 
RBS pleaca din Iasi, isi inchid sucursala, din cate am inteles vor sa renunte la partea retail pana la sfarsitul lui 2013.

In consecinta, ma vad nevoit sa schimb banca si as vrea tare mult sa ma limitez doar la una singura.
De ce am nevoie:

- De 2 carduri de credit VISA si Mastercard
- De un card cu overdraft pt salariu (Cat mai multe salarii in minus :smile: daca se poate ).
- De o aplicatie internet banking decenta cu care sa pierd cat mai putin timp cand platesc cele 10-15 facturi lunare.
- Acte cat mai putine pt. cererile de card.
- Serviciu clienti de nota 10 cu plus.
- De o banca la care intri in sucursala cand deschizi un cont si cand inchizi un cont. (Pt mine RBS asa a fost, in 7 ani nu stiu daca am fost fortat sa ma duc de 4 ori fizic la banca)
- Contract clar fara chichite avocatesti, fara sa fiu nevoit sa am o specializare in drept comercial ca sa-l inteleg.
- Comisioane bune, eventual zero ??? :biggrin:
- Retea de bancomate cat mai mare.


Din auzite, Transilvania pica pt aplicatia de netbanking facuta cu picioarele.
BRD nu vreau eu, am avut nu mai vreau, aglomerat mereu, prea mult timp pierdut.
Unicredit am incercat, am facut deja 2 drumuri la banca cu o tona de acte am inceput sa ma cam plictisesc - mentionez ca veniturile mele sunt absolut albe, salariul bun, istoricul creditarii fara pata.
Citybank nu vreau eu - au un sigur birou in Iasi, ma trezesc ca maine pleaca si ei si o iau de la capat.
BCR si Volksbank, Raiffeissen sa n-aud de ei! :smile:

Am pe radar ING, asta daca nu aveti si alte sugestii?! Multumesc anticipat!
 
Last edited:
Depinde de cine dai, uneori omul e mai important decât instituția efectivă. La ING un coleg a stat o lună fără card pentru că l-a pierdut, l-a declarat pierdut în ziua aia (până atunci totul ok), după care s-a dus la bancă să-i facă altul. "Ah, păi nu aveți contul aici, trebuie să mutăm contul aici ca să putem face cererea". "Ah, păi nu aveți nu-știu-ce document updatat, haideți să updatăm datele întâi, că nu se poate muta dacă nu-s completate". "Ah, nu mai avem formular nu-știu-de-care, veniți mâine." "Ah, știți, colega care se ocupa de cardul dvs. e în concediu, veniți săptămâna viitoare." "Ah, acum am văzut, CI-ul înregistrat în sistem e expirat, trebuie înreigstrat cel nou", "Ah, știți, nu vă putem da cardul pentru că nu se potrivește specimenul de semnătură, completați formularul ăsta și veniți mâine". În timpul ăsta omu' nu putea scoate bani pentru că ING are în București 2-3 sucursale care lucrează cu clienții, în rest doar gherete cu automate (care vor card), și în plus au comisioane destul de mari la retrageri de numerar.
 
Au!
Exact de genul asta de situatii vreau sa ma feresc.
Pur si simplu nu am cum sa pierd zile intregi plimband hartii prin oras, in cazul in care apare o problema.
 
Din auzite, Transilvania pica pt aplicatia de netbanking facuta cu picioarele.
Ai auzit greşit.
Am eu net banking de la ei, e excelent. Da, te irită că trebuie să-ţi schimbi parola des, da, te irită că-ţi trimite SMS cu cod de confirmare de fiecare dată când faci o tranzacţie, dar e secure++ aşa, şi eu sunt de acord cu metoda asta.
Am Visa Electron, card debit, pentru salariu, de la ei, din 2007. Am Mastercard Forte, card de credit, de un an. Merg la bancă lunar, dar ca să cumpăr EUR de la ei, fiindcă sunt mulţumit. Am mai fost nevoit să merg la sediu o dată, când am băgat parola prost de 3 ori şi mi-au blocat e-banking-ul (era 1 noaptea şi aveam layout-ul greşit la tastatură, vina mea 100%).

Prin comparaţie, e-banking-ul de la ING, cu token fizic, mi s-a părut un dezastru.

Impresii pozitive:

1. Am vrut să scot o dată 1500 RON de la un bancomat (al altei bănci), pe la 16:30, bancomatul a dat eroare, dar banii mi i-a tras din cont. Am mers la BT sediu (10 minute distanţă), am vorbit cu un rep de acolo, era 16:50, la 17:20 m-a sunat şi mi-a zis că am banii înapoi în cont. Jos pălăria.
2. Comisioane 0 la scos bani din reţeaua proprie de bancomate, comision 0 la plăţi la vânzători, 12 rate fără dobândă la sute de comercianţi (printre care Emag et al), mi-au creat cont în EUR automat când mi-a trimis soră-mea bani din Italia.
3. Am avut nişte cheltuieli mai mari, neprevăzute, într-o lună şi nu am putut acoperi suma minimă de plată la cardul de credit; i-am sunat, le-am zis care e problema, m-au amânat cu o lună pe loc, fără întrebări, fără comentarii.

Eu sunt extraordinar de mulţumit de ei.

LE: La ING, îmi trăgeau câţiva lei lunar pentru "administrare cont". Mi-am băgat picioarele şi am renunţat la ING complet. Prin comparaţie, net banking-ul BT mă costă 1 leu pe lună (şi cred că de-abia îşi acoperă toate SMS-urile cu leul ăla). Asta e toată cheltuiala. Administrarea contului e cât se poate de moca.
 
In ultimii ani am lucrat cu ING si Citi personal si cu conturile alor mei la BCR si BRD (long story).
1. Nu as lucra cu o singura banca:
- toate au downtime, uneori fix cand nu vrei
- cu 2 carduri de credit ai de 2 ori mai multi bani la dispozitie in caz de nevoie
- din 2..10 nu rezulta ca una din banci ar fi mai buna decat alta
2. Nici in Citi si nici in ING nu am intrat decat cand mi-am schimbat cardurile la expirare
3. La Citi am comision zero la orice
4. La ING transferurile intre conturile mele sunt instantanee, la Citi nu :frown: Iar cand transfer din ING in Citi sau invers niciodata nu stiu cand o sa intre banii, e mai rau ca vremea probabila.
5. La Citi am si SMS la orice tranzactie cu cardul fara sa platesc nici un serviciu suplimentar
6. ING are MasterCard de credit, Citi are Visa
7. La Citi cardul de debit a venit gratuit, nici o taxa de nici un fel
8. Dar suportul lor telefonic se bazeaza pe mai multe parole/PIN-uri decat pot eu sa memorez (ma incurc in ele, nu le uit)
9. Dar Citi mi-a dat limita de credit mai mare si a fost mai simplu cu actele
10. Si a durat o luna pana cand mi-au legat conturile de ebanking ca sa vad ambele carduri de pe un singur cont (erau la inceputuri)
11. Da, ING mai face chestii ca cele descrise de Miahi. Cand mi-au expirat cardurile unul era deja in sucursala, dar pentru celalalt m-au plimbat vreo saptamana
 
Ai auzit greşit.
Am eu net banking de la ei, e excelent. Da, te irită că trebuie să-ţi schimbi parola des, da, te irită că-ţi trimite SMS cu cod de confirmare de fiecare dată când faci o tranzacţie, dar e secure++ aşa, şi eu sunt de acord cu metoda asta.

Nu a auzit gresit, doar ca informatia nu este actualizata. BT avea pina acum doi ani printre cele mai proaste interfete de net banking, faptul ca functiona doar cu IE nu era cel mai grav lucru. Acum da, lucrurile s-au indreptat.
 
ING are ghișee? Este și normal să-ți ia comision oribil, că au 2-3 filiale cu ghișeu și la cum face rumânul coadă la orice i se pare interesant ar fi fost omor peste tot :smile: Așa, dacă-i arde unde doare, este cam la fix.
 
Cel mai fain cu ING a fost când m-a sunat un prieten care era în vacanță în Germania că are nevoie urgentă de bani pe un cont/card ING (avea card la altă bancă dar for some reason refuza tranzacțiile). Era 16:30, m-am dus ca omu' normal la cel mai apropiat ING să îi depun bani (era pe vremea când n-aveam online banking), întreb și eu unde se depun bani, "ah, păi știți, dacă aveți card ING puteți s-o faceți la automatu' ăla, dacă n-aveți card ING puteți merge la nu-știu-care sucursală, da' n-are rost să vă mai duceți azi, că la 17:00 închid".
 
Back
Top