Car audio

Marius '95

troubleShooter
Vreau sa schimb radio-CD-ul masinii. Masina este un Ford Focus MK2 din 2007.
Pretul ar trebui sa fie intre 200 si 400 RON.

Cerinte obligatorii:
- SDHC/microSDHC,
- MP3, inclusiv ID3,
- afisaj simplu cu director, nume fisier, artist, titlu, etc.
- conectabil la comenzile de pe volan ale masinii,
- egalizator performant.

Optionale:
- CD, CD-RW,
- radio, RDS,
- APE, FLAC, MPC, APE+CUE, FLAC+CUE,
- volum dependent de viteza masinii.

Peste tot am vazut doar ecrane cu bling-bling, care mai de care mai cocalaresti/tiganesti. Unde gasesc un aparat care sa aiba afisaj simplu?
 
Bugetul tău este prea mic pentru ce dorești. În primul rând, din câte știu, mk2 are o mufă proprietară, deci ai nevoie în primul rând de un adaptor de la mufa respectivă la mufă standard. Nu mai știu exact dacă locașul este clasic pentru 1-din, dacă da, o să-ți pot face o recomandare. Dacă nu, vei avea în primul rând nevoie de o mască-cadru care să nu-ți mutileze bordul.

Ai putea căuta pe clubford.ro pe forum o unitate audio originală SH pentru Focus mk2, se găsesc. Dar grijă, pentru că-s și ceva țepari pe-acolo.

Ca idee, ce cauți tu costă pe la dublu-triplu bugetul tău (ca features) și să fie și "pe bune", adică nu ultima chinezărie. Ultimul HU aftermarket care l-am avut a fost un Pioneer made in Portugal, cumpărat cu 800 RON și dat cu 750 RON la 1.5 ani după achiziție. Sculele serioase nu-și pierd din valoare dar și costă, din păcate.

De asemenea, nu recomand utilizarea CD-RW. Au prostul obicei să rămână blocate în unitățile originale mai ales.

O posibilă sugestie. Mai sap.
 
In primul rand cauta si documenteaza-te pe forumurile specifice Ford referitor la mufe si la posibilitatea conectarii la comenzile de pe volan. Am studiat un pic oferta acum vreo 2 ani pentru o Skoda Octavia si am renuntat, un HU decent era scump (cca 200 Euro - 2 DIN, afisaj decent care sa te ajute la navigare si sa aiba BT) si numai sistemul de conectare la comenzile de pe volan era vreo 200 RON (exemplu).
Ape / Mpc / Cue sunt vise, n-am vazut nicaieri, si majoritatea media player-elor de sufragerie sufera la capitolul asta din pacate.
 
Stiu ca trebuiesc adaptoare diverse. Intrebarea era despre ce unitate propriu-zisa sa cumpar, ca adaptoarele vin pe urma, in functie de nevoi.
Unitatea originala e mare si nu face nimic util. Vreau sa trec la un player + un radio CB in acelasi spatiu.
 
Atunci cauta pe aici si vezi ce-ti place, insa in buget nu gasesti decat bling-style. Iar scorurile sunt atat de mari incat aproape ca renteaza sa iei direct o unitate cu navigatie inclusa. :frown:
 
Văd că au revenit în forță afișajele alfanumerice - mult succes să poți naviga prin foldere cu ele :frown: Un dot matrix de un rând sau două să fi lăsat, e cu totul altceva...

Io m-am mai uitat pe la chinezi după ceva media player auto cu navigație și alte alea, ceva echivalent cu o tabletă dar cu radio și amplificator audio, bluetooth, cameră pentru dat cu spatele... Slab de tot. WinCE e la putere, Androidul e subțirel, și ecranele rezistive m-au dezumflat complet. Dacă vrei ceva mai acătării și cât de cât flexibil, tot la un embedded computer cu amplificator audio separat ajungi.
 
Eu mi-am luat un jaf de emițător FM. Mă tot gândesc să-l integrez în bord, în locul unor butoane false. Pe undeva mașina are și suport de CD changer, ar fi interesant de hăcuit așa ceva, mai ales că există chestii făcute.
 
S-ar putea ca un PDA/navigator/tabletă cu emițător FM încorporat să facă treabă mai bună decât un "casetofon". Poate chiar și fără emițător, ci pe fir dacă ai amplificator cu aux in.
 
Stiu ca trebuiesc adaptoare diverse. Intrebarea era despre ce unitate propriu-zisa sa cumpar, ca adaptoarele vin pe urma, in functie de nevoi.
Unitatea originala e mare si nu face nimic util. Vreau sa trec la un player + un radio CB in acelasi spatiu.

Poți monta o unitate de Focus mk2.5 dacă nu mă-nșel, eventual cu tot cu navigație. Chiar și fără navi, unitatea de Focus mk2.5 are tot ce vrei tu acolo.

FLAC/APE/CUE sunt vise, nu există așa ceva în car audio. Dar la bugetul ăla, după cum a zis și dreamer, nu există decât HU de cocalari.

Car audio este diferit de home audio. Trebuie să poți da next and shit/search fără să-ți iei atenția de la drum. De-aia ideal iei ceva cu comenzi vocale sau ceva capabil să folosească playlists de pe iPhone/Android phone. Care nu-s prea multe și costă.
 
Asta din poza. Ceva instructiuni aici.
 

Attachments

  • 5.JPG
    5.JPG
    145.5 KB · Views: 45
Atunci ia-ți coca player și nu te mai plânge :smile:

Ar trebui să găsești unități de mk2.5 în bugetul tău dacă cauți pe la dezmembrări sau alte locuri de genul, nu este musai s-o iei din magazin.
 
Mașina care am condus-o până să plec din țară n-avea nici ea așa ceva, dar avea mp3 player. Thus, am scris ceva CDuri. Oricum cu SD/USB la Ford este penibil pentru că:
- până la mk3 nu vedea ce-i în subfoldere ci doar în root; thus lol;
- din precedenta, îi lua cam 1 an jumate să citească un stick USB de dimensiuni curente (8-16GB);
- având în vedere că nu se prea există unități care citesc FLAC (dar citesc WAV, h3h3), n-are rost, mai ales cu boxele stock, pentru că nu vei vedea diferențele între piese fără amplificator dedicat pentru fiecare set de boxe, boxe cu tweetere separate (care-s foarte importante în mașină pentru că lolsoundstage la coaxiale), cu splittere de calitate, etc, etc.

Vezi totuși o mk2.5 cu navi, nu cred să fie mai scumpă de 200 EUR dacă o cauți prin sursele menționate mai sus, mai ales că hărțile sunt outdated de foarte mult timp deja :smile:

P.S.: nu are SD/USB dar pare-mi-se are AUX, în care înfigi telefonul cu un cablu tată-tată în jackul de la căști.
 
Eu mi-am luat un jaf de emițător FM. Mă tot gândesc să-l integrez în bord, în locul unor butoane false. Pe undeva mașina are și suport de CD changer, ar fi interesant de hăcuit așa ceva, mai ales că există chestii făcute.

Eu am rezolvat. Integrarea cu CD changer e prea complicată, așa că am pus Dremelul pe emițătorul FM, i-am tăiat partea care intra în mufa de brichetă și i-am pus mufă USB, i-am lungit antena pentru că tot eram acolo, și acum am emițător FM mic, cu card SD și aux in, care poate fi prins undeva pe bord la nevoie sau pur și simplu aruncat prin mașină. Până când schimb mașina e numa' bun.

IMG_8107_small.jpg IMG_8106_small.jpg
 
Same here, dar scopul final e putin diferit. Oricum se aude excelent.
 

Attachments

  • FMG.jpg
    FMG.jpg
    107.9 KB · Views: 40
Decat navigatia originala, mai bine navigatie chinezeasca cu WinCE + Sygic.
Dar decat navigatie chinezeasca, mai repede un emulator de CD-changer chinezesc. Gen asta. Singurul dezavantaj este ca nu vede decat atatea directoare cate CD-uri incap intr-un CD-changer real original si nu afiseaza titluri, etc.
 
Da, asta nu mi-a plăcut nici mie la CD-changere, ești limitat la 99 de melodii/director și 6 directoare (în cazul meu), și trebuie să ții minte care CD e care director. Orice emițător FM are navigare în directoare, și multe au RDS pentru afișarea melodiei pe ecranul radioului și pentru schimbarea automată a frecvenței (la al meu asta nu merge întotdeauna). La calitate nu prea ai ce-i cere, oricum nu e ca și cum ai avea izolarea fonică a unui S-Klasse, ca să merite băgați bani în calitate.
 
Emitator FM folosesc acum si nu-mi place. Trebuie sa-l scot din priza de cate ori ma dau jos fiindca priza are curent tot timpul si nu pot folosi comenzile de pe volan. Al meu n-are RDS, dar nici n-as da bani pe altul care are. Sa conectez cablu la telefon sau orice altceva ori de cate ori ma urc in masina iarasi nu-i o optiune de luat in considerare.
 
Back
Top