Camera supraveghere

ipman

Membru Senior
Am nevoie de o camera de supraveghere. Nu stiu mai nimic despre domeniu, apreciez orice sfat.
Cerinte: va sta afara in aer liber, trebuie sa acopere o distanta de circa 10m de la punctul in care este montata pana la poarta.
Mi-ar place sa fie IP, pentru usurinta in exploatare.
 
Am vreo 9 camere montate de peste 5 ani, nici una IP din motive de usurinta in exploatare: sunt cuplate la un DVR si asta simplifica mult pentru mine. Calitatea imaginii variaza atat de mult incat am schimbat cateva modele (cate o camera odata) pana am dat de ceva decent si am luat restul de acelasi tip. Noaptea e aproape ca si cum nu ar fi, sunt chioare fara iluminare externa (ledurile IR din ele nu bat mai mult de 2-3 metri) si sunt orbite de becuri, asa ca trebuie aranjat iluminatul astfel incat sa lumineze zona, dar sa nu bata direct in camera (abat-jour?).
 
Eu nu as mai renunta la camerele IP (de preferinta wireless) nici mort. :smile: Cu iluminatul ir noaptea problema e rezolvata de noile leduri de inalta luminozitate (cree). Avem una montata la Brasov si bate 15 metri ca ziua. Pacat ca astea noi (hd) sunt standard ONVIF, care e nestandard. :biggrin: Adica fiecare producator a citit ce a vrut el din standard. Si desigur ca orice camera ti-ai pune, trebuie sa ai si un server vpn langa. Altfel te vede tot iutubul. :biggrin:
 
Problema mea nu este accesibilitatea care poate fi securizata prin mai multe metode.
Ce nu-mi dau seama este de exemplu acoperirea unei lentile cu focala de 4mm. Sau de calitatea camerei/facilitati versus pret.
 
Cu acoperirea... nu prea ai sanse sa vezi daca totul e ok pana nu montezi camera. A, daca dispui de fonduri serioase, ia una cu zoom optic.
Probleme sunt si cu banda pe care ti-o aloca isp-ul local. Poti sa iei camera hd iar frame-rate-ul sa fie horror. M-am confruntat si cu un frame la 6..8 secunde. :zbang:
 
Una cu zoom optic fata de una fara zoom optic inseamna o diferenta de pret de 2-4 ori. Respectiv, mai bine cumpar inca 2-4 camere si le pun in sir ca e mai bine, dar tocmai asta incercam sa evit ca n-are rost.
Astea mai serioase poti sa le selectezi latimea de banda. Si chiar nu asta e problema mea, ca metoda principala de acccesare e din LAN, nu WAN.
Ma uitam la asta dar pe moment navighez in ceata.
 
Zoom-ul optic e overkill (și foarte scump) doar pentru ca să ajustezi o dată la instalare distanța focală/unghiul de filmare. Așa, mai bine te uiți după camere la care se poate schimba obiectivul, că obiective de schimb cu alte focale ai putea găsi foarte ieftin. Dacă vrei neapărat zoom optic, ăla are sens într-o cameră PTZ unde controlezi din joystick camera și fâțâi zoom-ul zi de zi.

IP e foarte scump. Are sens dacă folosești cablarea structurată dintr-o clădire ca să nu mai tragi alte fire, da' la casă sau un obiectiv mic nu prea se justifică. WiFi e și mai prost, poate fi bruiat. Iar securitatea acestor echipamente este dezastruoasă, absolut în nici un caz nu trebuie expus DVR-ul direct la internet.

Încă o chestie învățată din practică - io aș dezactiva pe cât posibil iluminatorul IR din cameră, și aș folosi proiectoare IR montate în alte părți, mai aproape de zona filmată. De ce? Fiindcă e de-ajuns să ți se fâlfâie vreo insectă noaptea prin dreptul camerei ca, în bătaia atât de apropiată a iluminatorului încorporat, să devină un punct extrem de strălucitor în imagine. Cu asta îți acoperă restul imaginii și provoacă declanșarea înregistrării a... nimic (dacă folosești motion detection).
 
Atata timp cat nu stim ce vrea sa supravegheze nenea, ne cam dam cu parerea degeaba.
Camerele ip nu mai sunt demult overkill. Din pacate la camerele actuale (low-mid), nu mai exista posibilitatea sa schimbi obiectivul fara sa faci camera bucatzele. :smile:
 
Problemele cu iluminarea IR:
1. magnet pentru gaze, ajungi sa nu vezi prea bine sau sa faci colectie de gaze pe lentila
2. nu sunt in spectru infrarosu pur, se vad cu ochiul liber noaptea ca ceva rosiatic si vezi unde sunt camerele si unde sunt indreptate.
Iar la iluminare IR majoritatea camerelor filmeaza monocrom, nu color; asta inseamna ca o sa vezi ceva, dar o sa fie mai greu sa te prinzi ce naiba este.
Wireless: fix ce a zis puterfixer: bruiaj.
 
Nu stiu ce vad insectele, stiu ca sunt atrase de camere noaptea. Poate detecteaza caldura emisa, habar nu am care e explicatia stiintifica, doar am observat/constatat asta si faptul ca trebuie sa le sterg vara de insecte.
 
Interesant, eu nu am avut niciodata problema asta. O sa intreb pe cineva care face intretinere la asa ceva.
 
Un DVR ajunge sa fie la acelasi pret sau chiar sa depaseasca pretul unei camere IP, deci nu e un criteriu.
Wireless e greu de bruiat pe 4-5m, daca ajungem acolo. Dar camera aia nu va speria hoti care inteleg ce-i aia bruiaj.
Despre iluminare: toate au iluminare, deci nu ai de ales. Asta pare sa aiba sistem EXIR, LED-uri dreptunghiulare, care sunt tot langa obiectiv dar e inevitabil, toate au.
Vreau sa supraveghez poarta curtii imobilului, adica traficul prin poarta. Este neclar daca cineva a furat tomberoanele intrand in curte sau nu, dar exista certitudinea ca acolo unde au fost camere nici nu au incercat. Dar culmea, au stiut care sunt camerele false. Nu stiu daca e vreo legatura sau nu, dar s-a intamplat cu ocazia primelor proteste masive.
 
Si a fost sa fie Hikvision 2CD854F.
Din cauza ca obiectiv cu zoom 5-15mm.
Camera e mai veche, 2011, dar aparent destul de complicata pentru mine care sunt un novice.
Este de interior, dar cu ajutorul unei carcase incalzite se poate pune si afara. Nu are luminator IR, dar conform sfaturilor de mai sus se poate adauga extern. Partea buna e ca are slot de card SD incorporat si salveaza acolo daca vrei, fara sa fie nevoie de NVR. Dar daca insisti totusi, poate sa scrie pe NVR, are iesire coaxiala pentru video si separat pentru audio, se comporta ca una analogica.
Ramane sa ma prind ce inseamna PoE pentru ei si cum se definesc zonele, cum se face zoom (altfel decat manual, ca obiectivul are un cablu electric cu 4 fire, etc).

Are cineva recomandari pentru iluminatoare IR? De preferat patrate/dreptunghiulare?
 
Am cumparat-o folosita de la cineva. 450ron.
Am pornit-o aseara, pare sa functioneze normal, dar nu prea stiu eu ce sa fac cu ea pe moment.
 
Firele obiectivului s-ar putea să fie pentru controlul irisului/diafragmei, zoom-ul fiind nemotorizat. E etichetată cumva mufa pe cameră unde se înfige cablul de la obiectiv?
 
Nu e o greseala, asta am gasit si eu. Dar probabil acela era pretul in 2011, nu in 2017.

puterfixer Mufa are 4 pini, e patrata si nu e notata. Trebuie sa ma lamuresc cum merge. Obiectivul are doua leviere pe el, unul pare sa fie focus si celalalt nu stiu ce face.
 
Back
Top