Camera foto

Am avut ocazia sa fac in weekend vreo 400 de cadre si pot sa zic ca sunt destul de multumit.

Impresii la gramada (+ chestii pro, - dezavantajele):
+ mai portabila decat un DSLR, pot sa merg toata ziua cu ea atarnata de gat.
+ autonomia bateriei e mai buna decat ma asteptam - 400 de cadre trase in doua zile (dintre care vreo 30 cu blitz), jucat la setari (adica se pune la ecran aprins) - inca nu s-a aprins indicatorul de reincarcare.
+ i-am gasit o geanta mica in care intra si al doilea obiectiv (accesoriile originale Olympus sug din punctul asta de vedere).
+ am reusit sa fac poze de o calitate multumitoare (bine, un profesionist ar gasi multe de comentat, dar pentru mine e suficient)
+ zoom ok - imaginea a iesit clara fara sa imi bat capul prea mult.
+ dupa ce am citit manualul de utilizare, meniurile sunt chiar ok, m-am acomodat repede.

- in lumina puternica, e dificil de facut incadrarea dorita. Era bun si un vizor optic, dar asta e limitarea tehnologiei (si nu dau 850Ron pe un vizor). I can live with that (sau poate gasesc sh). Asta e singurul dezavantaj pe care l-am observat pana acum.

Sunt multumit de alegere. Consider ca mi-am satisfacut dorinta de a avea un aparat decent, fara a rupe pusculita in doua. Mersi inca o data de sugestii. Daca va fi nevoie sa trec la altceva mai bun, tot pe voi va bat la cap.
 
Daca esti fericit, ai facut alegerea potrivita.
Urmatorul pas este SLR-ul, digital sau nu, dar acolo vorbim de spart mai multe pusculite, nu una singura.
 
Eu am facut greseala sa trec la un mirrorless fara viewfinder (E-P1) dupa ce am avut inainte un bridge bun (Konica A2) si un DSLR (350D). Mare porcarie aparatele astea!
 
Impresii dupa 1100 de cadre mai tarziu:
- camera e foarte ok pentru ce am vrut.
- am scos cateva poze foarte reusite.
- am inceput sa ma joc cu setari manuale, evident ca ratez multe cadre, dar am facut si poze faine.
- acumulatorul de rezerva aftermarket tine mai putin decat cel original, desi are teoretic aceeasi capacitate.
- nu am reusit sa iau un card decent. Ma gandeam la un SanDisk eXtreme de 8Gb, dar nu prea e nicaieri pe stoc. :damn:

Intr-o zi ma plictiseam la plaja si am luat de la un stand de ziare un Chip Special - Fotografia de Calatorie. 25 de lei irositi de pomana. Sfaturi de fotografiere profesioniste 0, doar o traducere gretoasa si plina de greseli. Am uitat ca am promis acum ceva ani ca nu o sa mai dau niciodata bani pe reviste/ziare.
 
Ai comparat cu un DSLR serios? Asta doar de curiozitate.
Nu te arunca sa cumperi carduri scumpe ca nu merita.
Internetul e plin de carti foarte bune in domeniul foto, ce e pe hartie la noi e tradus din cele care nu sint bune.
 
Mneh cu SD Extreme ăla, nici cel de 8, nici cel de 16 și nici cel de 64 nu fac față la >5-6 cadre trase în rafală hispeed pe D90. Deci ia ce-i mai mare și mai ieftin, evident nu no name, să fie măcar un dram de QC acolo.
 
Depinde de ce RAM are camera, cita prelucrare face si de card in sine. Dar cit de des tragi (justificat) rafale mai mare de 5 cadre?
 
Nu am facut pana acum comparatie cu un DSLR mai serios. M-am jucat cu un D3100, iar in afara de vizorul optic nu am simtit lipsa nici unui feature. Si nu dau 900Ron pe un ocular digital. In zilele insorite dau luminozitatea ecranului la maxim si e ok.

Camera by default, trage doar 3fps, dar cu un card clasa 4 la fiecare cadru sta destul de mult aprins indicatorul de scriere. Am incercat cu cardul din telefon (microSDHC cu adaptor, clasa 10, Kingmax parca), se misca ceva mai bine, dar parca tot e nevoie de ceva mai serios. Cardul asta oricum nu prea cred ca e clasa 10, desi asta scrie pe el, pentru ca in testele de pe card reader nu prea a scris cu mai mult de 8-9MB/s.
 
Depinde de ce RAM are camera, cita prelucrare face si de card in sine. Dar cit de des tragi (justificat) rafale mai mare de 5 cadre?

De când mi-am luat Samyang 85mm f/1.4 și trebuie să fac focus bracketing, adică foarte des?

@Thor - microSDHC nu.
 
@Neo: atunci faci parte din categoria oamenilor rabdatori si cu mult timp liber daca ai ales acel obiectiv. Eu nu fac parte din acea categorie.
 
Nu pricep de ce te exprimi astfel, sau ție îți ies absolut toate cadrele în focus și perfecte de trebuie să prestezi zero editare/ștergere cadre? :smile:

Obiectivul este superb, își merită banii cu vârf și îndesat și este mai sharp decât echivalentele Canon/Nikon mult mai scumpe. Merită și cele .2 secunde în plus pe cadru care le prestezi ștergând cadrele OOF când/dacă faci focus bracketing.
 
Nu inteleg ce-a fost gresit in exprimare. Eu nu-mi permit sa folosesc focus manual din motive legate de timp, si te apreciez ca tu o faci.
Fiecare isi alege obiectivele pe criteriile proprii, nu vad nimic gresit in asta.
 
Dar cit de des tragi (justificat) rafale mai mare de 5 cadre?

Poze la un eveniment sportiv - concurs de downhill la Bunloc. Stăteam lângă un prag și făceam poze în rafală de câte ori zbura vreun ciclist peste prag. Momentan trag cu Lexar Professional 8GB class 6 și Kingmax Waterproof 8 GB class 6 (roz!!!), dar întâmplător am dat peste un microSD Kingmax 16GB class 10 și un microSD Samsung 32GB class 10 la niște prețuri derizorii (Samsungul a fost ~140 lei la un magazin de PC-uri din Alba Iulia) pe care să le probez în Nikon D90 :smile:

Cel mai bun curs introductiv în fotografie l-am găsit la http://morguefile.com/docs/Classroom/
 
Si ca procent din toate pozele facute de tine cit au reprezentat acele poze facute la evenimentul sportiv ciclistic?
 
În acest an, majoritatea fotografiilor au fost făcute la evenimente sportive. Doar de la Prima Evadare din primăvară am publicat aproape 2000 de cadre cu concurenți, făcute în mai puțin de 4 ore...
 
Sunt vreo 10-20 de oameni care fac mii de poze la concursuri de ciclism, multe din ele in rafala; sunt si alte 5-10-20 sporturi de genul asta, deci poate sunt cateva sute de oameni care au nevoie de performante la fotografierea in rafala, dar sunt milioane de oameni in Romania care fac poze si nu folosesc modul rafala; eu personal cred ca l-am folosit de vreo 2 ori (degeaba) si folosesc aparate foto digitale de vreo 12 ani. Asta inseamna ca recomandarea de bun simt referitor la performantele fotografierii in rafala ar fi:
- daca ai o nevoie concreta (precut puter) pune-o in lista de cerinte
- daca esti un utilizator mediu si ai si mod rafala la aparatul pe care il folosesti e doar una din cele n zeci sau sute de optiuni si nu trebuie sa te stresezi mai mult decat e cazul. E ca la Excel, 95% din oameni nu folosesc niciodata 95% din functiile disponibile, dar nu inseamna ca nu e una din cele mai bune unelte de pe piata sau ca functiile alea nefolosite sunt acolo degeaba: sunt pentru cine are nevoie de ele.
 
Eu nu înțeleg discuția :smile:.

Anul ăsta am folosit de 3 ori mai serios rafala. La Băneasa (4600 de poze în 5 ore), Clinceni (3800 de poze în 3 ore) și Laguna Coyuca (1400 de poze într-o oră).

Folosesc cele mai ieftine carduri existente și n-am reușit să umplu buffer-ul aparatului, care ține ~90 de poze JPG (rafale de mai mult de 10 secunde) cu un card lent și până crapă shutter-ul/se termină acumulatorii cu un card rapid (durata de viață a shutter-ului - 100.000 cadre - se termină în 4 ore în acest mod).

Probabil voi vorbiți de 5 poze în regim RAW. Nici al meu nu ține mai mult de 9-10 (o secundă și ceva) în acest mod. Dar nu înțeleg de ce vă plângeți în cazul ăsta, pentru că RAW nu e utilizare uzuală și doar așa se vede în vreun fel viteza cardului.

În plus, presupuneți că dacă bagi într-un aparat ieftin un card cu viteză de scriere 100MB/s, aparatul ăla chiar o să folosească acea viteză. Eu zic că 90% din point-and-shoot nu știu să scrie cu mai mult de 6-7MB/s.

@Neo: chiar crezi că siliciul din microSD-uri e mai slab decât cel din SD-urile normale?
 
Probabil voi vorbiți de 5 poze în regim RAW. Nici al meu nu ține mai mult de 9-10 (o secundă și ceva) în acest mod. Dar nu înțeleg de ce vă plângeți în cazul ăsta, pentru că RAW nu e utilizare uzuală și doar așa se vede în vreun fel viteza cardului.
Eu trag doar RAW. Pentru că-s foarte iertătoare cu expunerile și un cadru ratat complet pe jpeg poate fi salvat foarte ușor dacă e RAW.

În plus, presupuneți că dacă bagi într-un aparat ieftin un card cu viteză de scriere 100MB/s, aparatul ăla chiar o să folosească acea viteză. Eu zic că 90% din point-and-shoot nu știu să scrie cu mai mult de 6-7MB/s.
Nu era vorba de P&S.

@Neo: chiar crezi că siliciul din microSD-uri e mai slab decât cel din SD-urile normale?
Nu, dar majoritatea microSD-urilor sunt praf și pulbere la viteze de scriere/citire, chiar și cele "extreme". Been there, done that.
 
Controller-ul integrat in microSD-uri e praf (probabil din considerente de spatiu), nu NAND-urile.
 
Am tras azi rafală RAW la ieșirea mirilor de la cununia civilă (agitație de flori, priviri rapide în jur, orez în zbor etc.) pe cardul microSD de 16GB clasa 10, și am simțit că e mai rapid decât cardurile clasa 6 pe care trăgeam anterior. Mi s-a întâmplat doar de două ori să ajung la limita buffer-ului, lucru mult mai frecvent cu cardul celălalt.

Ieri am transferat niște fișiere de pe netbook pe PC folosind un stick USB destul de rapid și celălalt card microSD clasa 10, de 32 GB. Am început cu stick-ul și după ceva timp am pus în paralel copiere și pe microSD; microSD-ul a terminat de transferat primul o cantitate mai mare de date decât celălalt.

Cu alte cuvinte, dacă găsești clasa 10 la preț rezonabil (ca mine), merită să iei că nu strică să fie. Camera foto poate știe să folosească viteza în plus, poate nu are nevoie; cert e că un card bun și spațios te va ține niște ani, timp în care poate vei avea echipamente care să folosească viteza mai mare. De ce să te limitezi de acum? Filmarea HD clar beneficiază de viteza mai mare.

Revenind la camera foto, modul manual devine avantajos atunci când condițiile de fotografie nu prea variază (gen ești la o zi de naștere și vei face 50 de cadre în aceeași încăpere, cu aceeași lumină etc.); nu are rost să mai încetinești camera ca să facă metering de fiecare dată. Pur și simplu tragi niște cadre pe prioritate de timp sau diafragmă, vezi care-i combinația corectă ISO-timp-diafragmă, pui pe manual și dai viteză. Io la petreceri/cluburi unde nici nu e prea multă lumină și trag și cu ultrawide-ul, unde diferența de focalizare la 2 metri și infinit e nesesizabilă, pun chiar și focalizarea pe manual undeva la 2 metri ca să nu mai aștept nici măcar după confirmarea de focus.
 
Back
Top