Calibrare monitor LG W2220B-PF cu Spyder 3 pe ASUS MATRIX HD7970

whiskas

Chronic suicidal
Salut,

Cînd mi-am schimbat placa video (ASUS MATRIX HD7970), mi-am recalibrat monitorul (LG W2220B-PF) cu Spyderul din dotare (a treia generație, versiunea Pro). Ținta de calibrare a fost o temperatură de culoare de 6500 K la o luminozitate de 120 cd/m^2, fără compensare pentru lumina ambiantă. Monitorul meu permite ajustarea independentă a componentelor de culoare, drept pentru care am activat această opțiune (RGB sliders control) în programu' de calibrare. După terminarea procesului de calibrare, am constatat că temperatura de culoare este (subiectiv) mai mare decît m-aș fi așteptat la 6500 K (ușoară tentă de albastru). Am refăcut calibrarea cu aceeași parametri, am obținut același rezultat.

Cu același sistem și monitor (și cu fix aceleași setări de calibrare) dar cu placa video precedentă (MSI N460GTX Cyclone) n-aveam această... tentă albăstruie. Am mai constatat că în Catalyst Control Panel există o opțiune de a citit temperatura de culoare a monitorului din EDID; cînd o activez, percep o modificare a temperaturii de culoare, da' Spyderu' zice că nu e nici o diferență semnificativă și că sînt în marja țintei de calibrare.

E posibil să fie defect senzorul? E ceva ce trebuie să știu despre AMD HD7970 și calibrarea culorilor? Ce fac?

Mulțumesc. :smile:
 
Nu exista citirea temperaturii de culoare a monitorului prin EDID. Lumina monitorului isi schimba culoare in timp din cauza uzurii, si asta inegal pe suprafata ecranului.
Cum ai constatat ca temperatura de culoare e mai mare decit zice spyderul?
 
Din ce-mi amintesc, recomandarea era să lași toate setările monitorului pe factory defaults și să faci calibrarea așa, softul producând un profil de culoare pentru acel monitor și care poate fi folosit direct de Windows și driverul video.
 
Foloseste acest soft pentru a masura temperatura de culoare si a vedea proportia celor 3 culori in alb. Dupa aia mai vedem. :smile:
O să-ncerc diseară.

Nu exista citirea temperaturii de culoare a monitorului prin EDID. Lumina monitorului isi schimba culoare in timp din cauza uzurii, si asta inegal pe suprafata ecranului.
Cum ai constatat ca temperatura de culoare e mai mare decit zice spyderul?
Nu știu exact ce e cu setarea aia, poate m-am exprimat greșit, da' uite cum arată. În mod cert, se schimbă ceva pe ecran cînd umblu acolo.

cccedid.jpg

Ce am vrut eu să spun e că de cînd am schimbat placa video și am recalibrat, mi se pare mai albastru decît era înainte. Atît. Am constatat ochiometric, că altfel nu am cum. :smile:

Din ce-mi amintesc, recomandarea era să lași toate setările monitorului pe factory defaults și să faci calibrarea așa, softul producând un profil de culoare pentru acel monitor și care poate fi folosit direct de Windows și driverul video.
Dacă monitorul e de calitate (al meu nu e professional grade, da' tind să zic că e de calitate), mă gîndesc că e de preferat să-l calibrezi hardware decît modificînd niște curbe de răspuns ale plăcii video. Nu pot, oricum, să-l las pe factory defaults, că nu e OK la luminozitate și nici la contrast.

Oricum, profilul de culoare generat de Spyder 3 Pro poate și este folosit direct de Windows, cel puțin eu așa fac. :smile:
 
Last edited:
Setarea respectiva are probabil scopul de a pune setarea monitorului la X grade kelvin, dar asta nu inseamna ca si culoare alb rezultata pe ecran are fix acea temperatura de culoare.
 
OK, deci mai bine dezactivat? Oricum, asta nu schimbă cu mare lucru rezultate calibrare după ce observ eu subiectiv. Care-s șansele să se fi bușit senzorul Spyder...?
 
Am auzit si de la altii ca Spyderul meu trage spre albastru, dar niciodata nu s-a putut dovedi cu aparate de masura. Au fost doar pareri "ochiometrice".
Dar intrucit sint inginer si-mi place sa cred in aparate de masura si cifre, inca astept sa mi se dovedeasca acest lucru. Deocamdata artistii in cauza nu au reusit sa o faca. N-am nimic cu ei, dar un aparat de masura nu se contrazice prin "ochiometrie".
 
Sînt de acord cu tine, doar că mi se pare suspectă coincidența percepției modificării temperaturii de culoare odată cu schimbarea plăcii video.

P. S. E normal ca sliderul RGB pentru albastru să fie perceput mai puțin sensibil ca celelalte? Adică atunci cînd modific B din RGB în panoul de control al culorilor la monitor mi se pare că de la 0 la 100 variația e mai mică/mai puțin intensă ca pentru celelalte două canale de culoare. Pentru 6500 K conform Spyder a trebuit să ajung pe la (citez din memorie) 30/30/50 RGB.
 
Da, este posibil ca lampa/lampile sa emita mai putin albastru in timp. In special la monitoarele cu CFL.
 
E lampa albastra, lampa alba si descompunerea luminii prin prisme sau lampa alba si filtre de culoare pe fiecare subpixel?
 
Si CFL si LED sint albe, nu se descompun ci chiar filmul LCD blocheaza sau nu una din culori.
Ma rog, realitatea este ca CFL emit ultraviolet care devine lumina alba din cauza luminoforului. Din cauza asta nuanta de culoare se mai schimba in timp odata cu uzura luminoforului sau chiar "scuturarea" lui.
LED-urile si ele imbatrinesc si isi schimba culoarea in timp, si aici tot UV emit care este adus la temperatura de culoare dorita cu o substanta galbuie care se vede sub pastila.
 
ipman, io nu exclud faptul că a îmbătrînit sursa de iluminare, ci zic doar că mi se pare ciudat că am constatat-o fix dintr-o dată, odată cu schimbarea plăcii video.
În ceea ce privește CFL și LED, știu că există și monitoare care au trei surse de iluminare pentru cele trei culori primare. Da' io nu am bani de monitoarele alea. :smile:
 
Corect, eu ma refeream la monitoarele astea pentru muritori, nu alte avioane.
Eu as tinde sa zic ca din cauza schimbarii te-ai uitat mai atent si ai observat decit ca greseste spyderul. Dar n-am cum sa demonstrez decit daca ne vedem si vin cu spyderul meu.
 
Mă lovi o altă chestie: presupunînd că a îmbătrînit, cum zici, sursa de iluminare, de ce Spyderu' zice că sînt în jurul țintei de calibrare da' mie mi se pare dintr-o dată mai albastru/ă (imaginea)? Ce nu înțeleg?
 
Eu n-am zis ca a imbatrinit sursa ta de iluminare, ba chiar am sustinut ca ti se pare ca s-a schimbat culoarea. Ceea ce pare sustinut si de faptul ca Spyderul zice ca e in jurul tintei de calibrare.
Am patit ceva similar cu un coleg care sustinea sus si tare ca o casca (stanga) se aude mai incet, dar dupa ce am incercat toti nu era deloc asa.
 
Bă, sincer, prefer să fi îmbătrînit sursa decît ochii mei. :biggrin:

În fine, o să testez diseară cu HCFR să văd ce zice și ăla. EDID Color Temperature Control rămîne activat sau dezactivat?
 
Back
Top