Bricolaj GPS moto

Marius '95

troubleShooter
Vreau sa obtin un GPS pentru moto. Am urmatoarele componente:
- Raspberry Pi 3B+,
- modul GPS serial,
- modul RTC I2c,
- touchscreen capacitiv de 5" conectat pe MIPI-DSI,
- niste viitoare push-buttons sau mini-joystick sau rotary encoder (nu m-am decis) pe GPIO
- un viitor UPS cu condensatori care sa-i dea curent cateva secunde dupa ce opresc motorul pana face shutdown automat.

Software-ul e 80% rezolvat. Merge Android-ul cu tot cu GPS, touchscreen, RTC, alimentare din priza moto.

Motocicleta a fost moto de politie. Are o consola pe rezervor care acum e goala. Acolo era probabil radioul politistului. Consola este o "cada" din plastic, lunga si ingusta, orientata oblic cu fata spre sofer. Fata e plata, momenta n-are nici capac. Este doar un pic mai lata decat display-ul de 5" in portret si ramane destul de mult loc sus-jos. Teoretic, RPi cu toate componentele de mai sus ar incape in consola aia, sub ecran, si mai ramane ceva spatiu pentru o sursa de alimentare, un amplificator (moto are boxe stereo in oglinzi), niste USB-uri la exterior, etc.

Daca ar fi sa bricolez un capac de care sa fie agatat RPi-ul, ar fi relativ usor. Da' stiti ca eu am idei... :biggrin2:Vreau ca RPi-ul sa fie usor demontabil din consola aia. Cand plec in excursii, navighez cu el, etc. si cand ajung la hotel il iau in camera, schimb cardul cu SO si il folosesc la TV pe post de player cu Netflix. :floricele:

Imi trebuie idei despre cum as putea sa fac RPi-ul usor demontabil.
Necesitatile ar fi urmatoarele:

1) Ecranul are distantiere si suruburi pe spate astfel incat RPi-ul sa fie montat cu fata in jos sub ecran. Asta e rezolvata.

2) Trebuie sa construiesc un capac pentru consola in care sa se incadreze perfect ecranul. As prefera ca ecranul sa fie complet sub capac, nu sa decupez gaura in capac ca intra apa. Ce fel de material as putea folosi astfel incat touchscreen-ul capacitiv sa functioneze sub el? Ma gandeam la acrilic subtire transparent pe toata suprafata, dublat pe dedesubt cu acrilic negru gros decupat in jurul ecranului. Touchscreen-ul ar trebui sa fie vizibil si functional prin stratul subtire, iar stratul negru gros ar trebui sa ascunda matzele si sa asigure rezistenta mecanica jur-imprejur.

3) Modulul GPS n-are suruburi de fixare, doar niste gaurele mici in colturi care nu se potrivesc nicicum cu RPi-ul. Momentan atarna de fire. Trebuie montat cumva cu fata in sus sub capac si nu cred ca merge sub display, ca display-ul are spate metalic. Deci trebuie montat in lateral fata de ecran. N-am idei. Help?

4) Cum ziceam mai sus, as vrea sa fie usor demontabil. Capacului ii pun o incuietoare de sertar jos si o balama sus. Dar cum fac RPi-ul (cu ecran si GPS cu tot) sa fie usor detasabil de capac? Carcasa proprie din acrilic decupat si lipit? Dar cum fixez carcasa de capac astfel incat sa fie usor de scos?

5) Am 2 fire alimentare, 4 fire USB, 3 fire audio. Sa le bricolez pe toate intr-o singura mufa? Sau las jack audio, USB A si o mufa coaxiala pentru alimentare?

6) Ar mai fi viitoarele butoane/joystick/rotita. De montat prin capac e usor, dar cum fac cu firele spre GPIO? Alta mufa?

7) RPi-ul va sta cu GPIO-ul in jos. RTC-ul va avea tendinta sa iasa de pe pini la vibratii. Varianta 1: infipt bine + superglue la baza mufei. Varianta 2: dezlipesc mufa si-l lipesc direct pe pinii RPi-ului. Am impresia ca varianta 1 e mai solida decat 2 la vibratii. Pareri? Idem firele de la GPS.
 
Fă și niște poze, să înțelegem și noi ce-i acolo...

Presupun că ecranul e ceva de la chinezi, nu ceva special auto, deci o să se întâmple cam ca la Tesla, o să crape de la soare/căldură/vibrații.

Apoi display-ul capacitiv abia merge prin folii de sticlă sub 0.5mm, d-apăi printr-un acril mai gros (iar sticla e de câteva ori mai bună la transmis chestii de-asta decât orice plastic). Orice gap între ecran și ce pui deasupra îți influențează extraordinar de mult detecția.

Să testezi GPS-ul exact lângă RPi înainte să-l prinzi; că s-ar putea să ai surprize de interferențe.

Mufe "normale" în condiții de vibrații? No way. Totul trebuie înlocuit. Dacă vrei să țină, vezi chestii serioase, cu prinderi zdravene sau cleme (mie-mi place să folosesc XT60 în mașină, dar probabil ar trebui prea multe în cazul tău). În rest aș lipi tot, cu stress relief pe toate firele și silicon/hot glue pe tot ce mișcă.

Pentru așa ceva aș da tot rpi-ul și tot ce e pe spatele ecranului cu conformal coating, să nu ai probleme cu apa.

2019-07-10 11.43.30.jpg
 
Last edited:
Diseara cand ajung acasa.

Si ar mai fi 2 probleme cu ecranul:
8) Ar fi foarte preferabil ca geamul sa nu fie lucios, altfel cerul/soarele s-ar reflecta la o intensitate mai mare decat lumina ecranului. Din ce vad, acrilicul este ori lucios, ori mat. Lucios = nu vad ecranul din cauza reflexiilor; mat = nu-l vad ca nu-i transparent. Alternative? Ceva anti-reflex?
9) Moto se murdareste ca orice alt vehicul si se spala la spalatorie ca orice alt vehicul. Imi trebuie ceva rezistent la zgarieturi si apa.
 
Last edited:
Ții să fie neapărat bricolat de tine? Chestia asta nu va fi prea fiabilă. Ai vibrații multe, variații de temperatură, umiditate etc.

Nu e mai ok un telefon cu Android? Eventual ceva rugged și îți bati capul doar cu modul de fixare.
 
Acrilul se mătuiește cu acetonă, da' nici că mai vezi ceva prin el. La asta probabil ai putea să rezolvi cu o folie de protecție de telefon/tabletă care nu e 100% lucioasă pusă peste (așa aveam la Polo pe ecranul de la radioul 3rd party, că bling bling lucios de la soare te puteai uita). Dar eu zic să încerci mai întâi cu acril (subțire) peste ecran, vezi că nu merge și te gândești pe urmă dacă mai faci asta.
 
Telefonul cu android n-are butoane si nici telefon cu touchscreen rezistiv n-am vazut. (Plus ca e greu sa nimeresti ceva pe ecran cu manusi in timpul mersului). Deci nu va fi operabil.
Nu stiu daca gasesc folii de telefon sau tableta atat le mari (lungi), dar m-am gandit la asta. Nu stiu nici cum rezista la praf si apa.

PS: Moto are si niste butoane pe ghidon ramase de la girofar/sirena/etc. Le pot folosi ca butoane GPIO, deci super-confortabil de operat comparativ cu un telefon.
 
Last edited:
Rezistent la umiditate cand o sa bagi turbojetul pe el in spalatorie? Nu cred ca gasesti gps rezistent la apa nici macar la producatori, de aia au suport usor detasabil, cand pleci de langa moto/masina il bagi in buzunar sau torpedou.
 
Oricum să faci ceva rezistent la apă în condiții de spălătorie (jet puternic) plus ușor de scos zilnic o să fie interesant. Aș zice că șanse de reușită cu toate condițiile de mai sus sunt 5%.
 
Ai uitat să pui un zero,zero înainte.
Nu înțeleg la ce vei folosi butoanele la un GPS. De asemenea sper că nu vei butona la GPS in mers, cu o mână pe ghidon, că ai mai ajuns tu pe sub o mașină și nu cred că a fost fun...
 
Cat e de comoda prinderea pe rezervor? Vad ca prinderile sunt pe ghidon, banuiesc ca acolo e mai usor sa te uiti decat mai jos spre oo. N-au aparut inca casti cu display pe vizor? Robocop style. :biggrin2:

Uite aici mai mult decat GPS:

 
Poze, deci.
 

Attachments

  • 20190710859.jpg
    20190710859.jpg
    165.5 KB · Views: 41
  • 20190710860.jpg
    20190710860.jpg
    134.5 KB · Views: 42
  • 20190710861.jpg
    20190710861.jpg
    242.6 KB · Views: 41
  • 20190710864.jpg
    20190710864.jpg
    219.2 KB · Views: 45
  • 20190710866.jpg
    20190710866.jpg
    46.4 KB · Views: 39
  • 20190710867.jpg
    20190710867.jpg
    115.7 KB · Views: 34
  • 20190710868.jpg
    20190710868.jpg
    115.7 KB · Views: 35
  • Like
Reactions: Neo
Ok, vestea bună e că gps-ul nu trebuie să fie spre tine, după cum arată, cutia aia e de plastic, deci poți să-l pui oriunde, nu lângă raspi. Îi faci o prindere elastică cu double sided tape (aș zice să nu lipești pe antenă, doar pe dedesubt, dar să nu se atingă direct antena de carcasă, îi pui double sided fără să scoți lipiciul pe partea aia. Asta înseamnă și că va trebui să-i faci contacte și pentru GPS, dar asta e cea mai mică problemă a ta acum.

Cutia nu pare în vreun fel weatherproof, se vede lumină pe unde intră cablurile alea, deci și apă și orice altceva o să intre pe acolo. Iar prinderile cutiei sunt puține și distruse, n-o să stea în veci ceva removeable acolo. Aș zice că cea mai bună soluție ar fi să faci o altă cutie în interiorul ăsteia care să fie weatherproof și în interiorul ăleia să pui drăcia ta. Caută cutii IP67 de dimensiuni apropiate și vezi ce găsești; mufa o să fie interesantă, că-s multe fire.

Acu' cu display-ul pare foarte complicat, nu prea cred că reușești ceva simplu cu ăla, are rama aia metalică și orice i-ai face o să ai gap între ecran și orice pui deasupra lui; îți trebuie un ecran cu digitizor de sticlă, expusă direct, la care să-i faci o ramă weatherproof.
 
Presupunând că reușești cumva să faci un ecran capacitiv pentru uz interior să funcționeze la căldura soarelui și vibrațiile de la exterior, vei avea o surpriză interesantă când picăturile de ploaie vor antrena puțin praf pe ecran și GPS-ul tău începe să facă chestii. Ecranul ăla al tău e călcâiul lui Ahile.

Iar al doilea călcâi e ideea de touchscreen pentru navigație pe moto, în locul unui software gândit să funcționeze prin ceva hat joystick sau alte controale hardware montabile pe ghidon și acționabile cu mănușile moto, în loc de touchscreen. Până și Android Auto e o opțiune mai bună.
 
OK, deci, sa incep prin a comanda niste material pentru ecran sa vad daca mai merge.

La Raspberry n-am multe variante de ales in materie de androizi. In general SBC-urile stau prost la android. Exista butoane hardware pe ghidon (2 pe stanga, 1 pe dreapta) si ma gandeam si la un joystick, asa cum am zis in prima postare. Ar fi rezolvabil chiar si in androidul actual cu busybox si/sau niste python (bleah).
 
De fapt, ecranul n-are nici o rama care sa creeze vreun gap.
M-am uitat pe ebay dupa acrilic si cel mai subtire este de 1 mm. Opinii?
 

Attachments

  • 20190711869_crop.jpg
    20190711869_crop.jpg
    131.6 KB · Views: 24
Ah, ok, părea că partea metalică e peste ecran, în celelalte poze.

Du-te și tu până la un dedeman/whatever pentru plexic, nu trebuie să stai 3 luni să aștepți pe ebay.

Sau iei o folie mai groasă și o pui pe ecran, și pui o ramă lipită de margine cu silicon (de exterior) și ai scăpat.
 
Demontabil cu tot cu ramă. Rama o să stea pe cutia principală, cu garnitură de cauciuc.
 
Hm, ar mai fi o idee. Am descoperit în orașul alăturat, Ratingen, un producător de folii de protecție de n feluri, și-s absolut excelente. AtFoliX le zice, vând prin ebay.de. Folie mată sau lucioasă, sandviș de 0,3mm de plastic și sticlă și adeziv gel, tăiată laser pe fix forma și dimensiunile ecranului. La ei m-am dus cu o tabletă pentru care luasem folie de la ei și era cu 0,5mm prea lungă și stătea proptită pe rama din jur, au măsurat tableta mea și au mai făcut două iterații gratis până s-a potrivit. Dacă îmi dai dimensiunile exacte (sau un pic mai mici) ale ecranului, doar partea perfect plată din sticlă, aș putea să-i întreb dacă se potrivește vreun design existent sau dacă pot să-mi taie 3-5 bucăți custom made și la ce preț.

Ideal ar fi să faci (tu sau cineva care se pricepe bine în 3d) un design de suport pentru ecran, poate o carcasă exterioară cu o ramă frontală unde să intre la fix monitorul cu o toleranță de 0,3mm. Pe ramă pui o garnitură de etanșare de silicon, apoi ecranul cu folia pe el, apoi o altă ramă interioară cumva care să țină ecranul presat de garnitură. O chestie de-asta tipărită 3d din ABS sau ce material e mai potrivit, apoi și acoperită cu lac sau vopsea ca să închidă porii, maybe it will work. Da' trebuie lucrătură de precizie de la cineva care a mai făcut chestii 3d și știe toleranțe și grosime de lac și altele.
 
Back
Top