Boxe pentru camere adiacente?

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Am o dilemă - părinții vor să poată asculta programul TV din sufragerie în boxe în bucătărie sau baie (don't ask), și n-am idee cum să fac treaba asta să meargă.

Prima variantă la care m-am gândit e o boxă Bluetooth pusă-n priză, și un emițător BT conectat prin Toslink la TV. Am luat emițătorul, problema e că nu bate din sufragerie până-n bucătărie fără interferențe, și înainte să sar la unul Long Range mai scump aș vrea să fiu sigur că merge cu o boxă non-long-range. Ar mai fi varianta unei perechi de emițător-receptor din ăsta, long range, care să facă bridge audio prin wireless, dar atunci de ce aș alege să facă bridge prin Bluetooth și nu prin WiFi, de exemplu?

A doua variantă ar fi să trag o fibră optică Toslink de la TV până-n bucătărie la o boxă cu intrare optică, fiindcă un colac de 25m nu e deloc scump, canal de cablu și trecere prin perete există. Dar, presupunând că pot accede la gaura din perete pe după mobila de bucătărie gata încastrată, nuș' cât de mult pot îndoi fibra aia la coturi și mai ales dacă pot să-i demontez mufa ca să o trec prin găurica subțire din perete (pe unde mai e și alt cablu pe care nu-l pot scoate ca să fac loc la mufa Toslink). Alternativ ar fi să trag un fir coaxial cu mufe RCA, pentru interfața S/PDIF. Nici la ăsta nu e problemă de cost, și în plus pot să-l îndoi binișor și să-l trec prin perete și-abia dup-aia să-i montez mufa.

M-ar fi interesat o variantă pe WiFi, că acoperire foarte bună este și teoretic există boxe cu client DLNA sau internet radio player încorporat. Dar care boxe ar putea fi programate să acceseze un stream din LAN? Și ce echipament ar face streaming prin LAN având ca sursă semnalul (digital) din TV, și și cu latență destul de mică?

De Sonos nu mă pot apropia din motive de costuri.

Halp?
 
Ca idee, ar fi si varianta unui emitator FM de mica putere, urmand ca sunetul sa-l prinzi pe orice radio FM obisnuit. Dar solutia nu poate fi aplicata in Bucuresti, unde avem zeci de posturi FM. Si nu stiu nici ce amenzi se aplica. :biggrin:
 
Doamne ce solutii complicate. :biggrin: Chiar sunt singurul care as pune pur si simplu cate un televizor mic in fiecare camera? Exista si de 24 inch, de exemplu, se pune pe un perete undeva si asta basta.
 
Tind sa-i dau dreptate lui Cosmin_C
Fibra optica este deosebit de pretentioasa la indoit cu raza mica.
Coaxialul probabil e solutia cea mai ieftina si fiabila din toata discutia.
 
Televizoarele secundare ies din ecuație, programele sunt recepționate prin satelit unde am un singur cablu și un singur receptor decodor. LNB cu mai multe ieșiri aș putea pune că e ieftin, dar cabluri mai multe n-am pe unde trage prin casă și câte un receptor cu decodor și cu câte un abonament individual pentru fiecare televizor în parte nu ține. Plus că eu vreau să limitez numărul de televizoare din casă, nu să susțin dependența părinților de știri românești panicardo-depresive!

Prefer în continuare variantele wireless dintre TV și difuzor, fiindcă e greu de tras cabluri prin casa altcuiva și mai ales când mobila aia de bucătărie obturează complet doi pereți, și nu am idee dacă pot accede la gaura aia de trecere. Și dacă e wireless, pe cât se poate să folosească spectrul deja existent (WiFi) nu să adauge altul nou (BT, FM).
 
M-am uitat și eu la chestii de-astea mai demult și toate soluțiile de streaming audio bazate pe WiFi pe care le știu presupun că ai un PC or smth care emite (și doar receptor-boxă), sau sunt scumpe cu crăci (adică ieși mai ieftin cumpărând televizoare). Nu mi-e clar dacă n-ai putea folosi un telefon pe post de emițător.

Offtopic: Care e treaba cu fibrele cu rază mică de îndoire? Am luat de la FS.com niște fibră fleașcă, rază minimă de îndoire 8mm și totuși funcționează și încă ei zic la 100m la 100Gbit.
 
Last edited:
Deh, la 15m pe MM e posibil sa o indoi cu raza asta, pierderile sunt depasite oricum. Dar daca o indoi des cu raza mica se sparge intern si se opacizeaza.
Eu am experienta cu single mode pe distante mari, alta mancare de peste. Conteaza fiecare dB.
 
Dacă au deja boxe adăugate TVului, mergea un comutator cu RCA-uri - apoi tras pur și simplu cablurile până la boxe în bucătărie. Când merg din sufragerie în bucătărie, o răsucire de buton și sunetul se aude dincolo.

Altfel, streaming poate fi complicat. Depinde de TV, ce știe (e smart? Non smart? Ce aplicații poți instala pe el?). Poate o fi capabil să facă casting audio pe un Chromecast Audio legat la niște boxe în bucătărie?
 
Pot demonta mufa TOSLINK cumva ca să rămân doar cu fibra și să o trec prin perete? Gugl is failing me.

Televizorul intenționat nu e smart. Sunetul e redat în sufragerie pe un soundbar conectat prin HDMI ARC și amplificatorul intern din TV dezactivat, și cu asta rămân ieșirile TOSLINK/SPDIF din TV libere pentru boxe în alte camere.
 
Eu cred ca intra in joc un numar f. redus de posturi TV, gen Antena 1, iRealitatea TV, RTV, poate si Trinitas. :biggrin: Nu pot fi receptionate si online? Dupa aia le bagi via BT unde vrei...
 
Pot demonta mufa TOSLINK cumva ca să rămân doar cu fibra și să o trec prin perete? Gugl is failing me.

Televizorul intenționat nu e smart. Sunetul e redat în sufragerie pe un soundbar conectat prin HDMI ARC și amplificatorul intern din TV dezactivat, și cu asta rămân ieșirile TOSLINK/SPDIF din TV libere pentru boxe în alte camere.
Soundbarul merge conectat via RCAs? Dacă da, RCA splitter, un set de RCAuri la soundbar și unul la o pereche de boxe din bucătărie.

Mai puțin de 20EUR total dacă ai a doua pereche de boxe (preferabil ceva self-amp, cum ar fi Microlab Solo 6).
 
Soundbar-ul merge conectat via RCAs, dar atunci devine obligatorie folosirea a 2 telecomenzi - cea de TV pentru TV, cea de soundbar pentru volum. Dacă folosesc HDMI ARC, atunci telecomanda televizorului reglează volumul soundbar-ului fără să mai trebuiască încă o telecomandă.

Plus că varianta în continuare necesită tras cabluri și demontat corpuri de mobilier și alte distracții de genul. Să înțeleg că toate ideile pe wireless s-au terminat? :smile:
 
Wireless este pur și simplu greu de obținut pentru că echipamentele decente sunt scumpe. Deci, dacă ești la buget, nu cred că scapi fără fire.
 
80€ pentru un set din emițător și receptor, prin Bluetooth 5 Long Range. Doar că ăia 50m cu care se laudă sunt în câmp deschis, în apartament probabil sunt 10m. E cam la limită. Și-n banii ăia iau la cablu... numa' să-l pot trage.

https://www.amazon.de/HomeSpot-Transmitter-REICHWEITE-Stereoanlage-Lautsprecher/dp/B07BMQR4YV/

Btw decât să trag 2 coaxiale pentru audio (stereo), mai bine folosesc 1 coaxial pentru semnal digital S/PDIF și un DAC la capăt, dacă boxa n-are direct intrare S/PDIF.
 
DACul ăla îl ai sau îl socotești separat de cabluri/bluetooth? :biggrin:

Cum crezi și vezi ce se potrivește la fața locului. Dacă păstrezi soundbarul pe HDMI și pui boxele din bucătărie pe S/PDIF, semnalul audio este clonat simultan sau trebuie să te joci prin meniurile TVului ca să schimbi output-ul?

Întreb pentru că dacă ai un RCA switch este foarte ușor să rotești un buton pe drum spre bucătărie. Cu ieșiri de sunet separate este mai complicat, de obicei nu merg clonate, iar să sapi prin meniurile TVului de fiecare dată când te duci după snax este enervant (cel puțin dpmdv) :biggrin:
 
Un DAC care să ofere calitate audio suficientă pentru TV e 15-20€, nu e problemă. Alternativ, aș putea ca la capătul firului S/PDIF coaxial să pun în bucătărie emițătorul BT pe care-l am deja. Totul depinde în cazul ăsta de boxele pe care le găsesc, tip mini-soundbar cu buton de volum analogic într-o parte, sau tip boxă BT. Cu emițătorul în bucătărie nu va fi problemă să fie pusă o boxă în bucătărie și încă una în baia de alături; emițătorul permite pairing cu 2 periferice simultan, și are o latență de 40ms, insesizabilă și dacă asculți la căști și te uiți la buzele vorbitorului de pe ecran în același timp.

Oricum, soluția bate de departe varianta din RO, în care erau 4 televizoare pornite în 4 camere, pe același program. Doar că erau conectate la 2 rețele diferite de televiziune cablu (redundanță ftw) care aveau lag între ele. Știi cum e aia să-l auzi pe <insert politicianu' de baltă> în toată casa, da' cu ecou, ca într-o manea proastă? Duahmne feri. :facepalm:

Până acum n-am întâlnit cazuri în care semnalul audio pe Toslink și S/PDIF din TV să fie dezactivate/dezactivabile, indiferent dacă ieșirea audio este setată pe amplificatorul încorporat sau pe HDMI ARC.

Un comutator nu are sens într-o instalație multi-room audio, fiindcă ideea e să distribui semnalul audio simultan în mai multe camere. Părinții nu vor sta exclusiv într-o cameră sau alta, ci unul poate e cu nasul în frigider în bucătărie, altul în sufragerie, altul pe budă :biggrin:

Nivelul următor de la multi-room audio este o instalație cu un matrix mixer/switch, în care să ai n surse de semnal și y camere, și să poți alege în fiecare cameră ce sursă de semnal să folosești în același stil în care fiecare scaun dintr-un avion poate alege care din cele 15 canale audio să le asculte la căști. Dar o asemenea instalație e pentru când smart home nu e de-ajuns de scumpă și vrei smart HiFi home, și ai o ofertă bună pentru bookshelf speakers sau wall-mounted monitor speakers dacă iei minim 40, și iei cablu de cupru la rolă de 1km, și ai în planul casei un rack room unde ți-s montate amplificatoarele. Un sistem Sonos la 150€ boxa WiFi e alternativa ieftină și facilă, dar nu te poți lăuda la musafiri cu bidonul de ulei de șarpe pentru întreținerea cablurilor...
 
Last edited:
Am doua TV LG diferite, conectate la acelasi cablu. Decalajul dintre canalele audio il masor in secunde. Dar la mine nu conteaza, eu si nevasta traim in universuri TV care nu se intersecteaza niciodata. :angel:
 
Viteza decodării semnalului DVB-T poate varia, da. Important este ca semnalul video-audio deja decodat să iasă din TV sincron (sau cu întârzieri foarte mici) prin mai multe interfețe audio: Toslink, S/PDIF, HDMI, analog out, astfel încât, orice combinație de amplificatoare și boxe ai pune, să nu auzi cu ecou.
 
Back
Top