BlackBerry

Operations

Membru Senior
Pana cand va exista 3G la un nivel apreciabil, se pare ca unii (din afara Romaniei bineinteles) se bucura de servicii ce nu lasa vechile sisteme de transmisie de date sa moara. Asadar, peste ocean si nu numai, BlackBerry face furori. Un serviciu foarte util, mai ales pentru persoanele ce au nevoie de conectivitate permanenta. Se doreste a fi un avantaj competitional si un serviciu ce salveaza timp si creste productivitatea, oferind accesul direct la resurse, informatii si comunicatii.

Asadar, BlackBerry combina caracteristicile unui telefon cu e-mail, SMS, browser, organizer, impunand pe piata modele proprii, alte terminale nefiind compatibile cu aceasta tehnologie proprietara. BlackBerry ofera o conexiune permanenta la server, permitand primirea sau accesarea imediata a informatiilor.

Caracteristici si beneficii:
- un singur terminal pentru toate nevoile de date si voce
- acces e-mail wireless
- aplicatii integrate: telefon, SMS, browser, organizer
- "push technology" - datele sunt trimise/primite automat, nu trebuie efectuate operatii de gen 'send/receive'
- suporta formate uzuale de documente
- larga paleta de servicii

Avand in vedere ca serviciile BlackBerry sunt orientate atat catre piata corporate cat si catre cea de consumeri, acestea au asigurata o oarecare doza de succes. Sper diferenta de 3G care oferta inalte capabilitati tehnice, dar care nu ofera aplicatii suficiente pentru utilizarea ei, BlackBerry ramane cu succes la un nivel de intrare, dar indestulator inclusiv pentru un power-user.

Sunt curios daca considerati utile aceasta tehnologie si serviciile implicate? Ati folosi BlackBerry in eventualitatea existentei pe piata romaneasca? Considerati ca e un serviciu util numai firmelor sau si persoanelor fizice?



P.S. Informatiile sunt partial preluate si adaptate dupa site-ul oficial www.blackberry.com.
 
Se pare că făcea furori. Am citit deunăzi un articol care sugera sfârşitul epocii BlackBerry şi începutul epocii telefoanelor inteligente, gen PalmOne Treo 600, sau smartphones, cu o putere mult mai mare de calcul şi oferite la preţuri foarte competitive de companiile de telefonie mobilă din SUA. Poate se înşeală, deşi sună foarte veridic.
 
Noi tocmai implementam BlackBerry la nivel global pentru conducerea de top (citeva sute de oameni doar; "au nevoie de conectivitate permanenta") si in curind o sa am mai multe date (de la echipa de suport, eu nu primesc :smile: ), inclusiv cum functioneaza in Romania. Pina atunci - ma abtin.
 
Aproape 5 ani mai târziu (dacă tot n-a scris nimeni), am primit cadou din partea companiei un Blackberry Curve 8900 (codename: Javelin), cu tot cu Blackberry plan de 25,6 Euro pe lună. Nu mă întrebaţi câţi MB, că n-am reuşit să aflu :smile:
The story goes like this:
- Primit telefonul, pornit telefonul, no Internet access.
- Chinuit, învârtuit, citit documentaţie, mă îndrumă să înregistrez un entry din Options/Advanced/Host Routing Table. Buun... merg acolo, zero intrări.
- Sunat la Vodafone (de pe Blackberry), după ceva chin şi jale dau de un tip care ştia ce trebuie făcut, zice să merg la http://mobileemail.vodafone.ro şi să îmi înregistrez device-ul pentru Internet access. Merg acolo, cere PIN şi IMEI, le bag, primesc eroare că device-ul nu e înregistrat şi eroarea mă trimite la... Host Routing Table. Aici am avut un mini dialog simpatic:
Eu: "Nu merge înregistrarea că n-am Host Routing Table".
El: "Da, trebuie activat HRT ca să vă puteţi înregistra".
Eu: "Păi doar am menţionat că nu am intrări acolo!"
El: "Da, trebuie să vă înregistraţi pe site ca să le primiţi automat"
Eu (perplex): "..."
El: "...cred că e o problemă cu metoda asta."
Eu: "DUH!!!"
Caută omul, se interesează, revine la telefon:
El: "OK, am găsit soluţia, trebuia să fi primit un SMS de înregistrare BIS de la Blackberry"
Eu: "Păi n-am primit niciun SMS!"
El: "Atunci faceţi un POP şi o să îl primiţi."
Eu (foarte perplex): "Un... CE???"
- Până la urmă ne-am înţeles: Un "pop" înseamnă să scoţi bateria, să îl laşi aşa 30 de secunde şi să porneşti telefonul din nou. Zis şi făcut (cu menţiunea că omul m-a sunat înapoi pe telefonul personal, fiindcă sunasem de pe BB) şi am primit faimosul SMS.

Hardware:
- Ecranul are o rezoluţie uriaşă: 480x360 pixeli, şi uite aşa am aflat de ce rezoluţiile mari pot deveni un inconvenient (read on...)
- Bateria ţine câteva zile bune (21% după 3 zile de funcţionare şi butonat destul de intens)
- Tastele sunt cam mici (faţă de telefonul anterior, un Nokia E61i) şi cam apropiate, dar bine definite. Nimic grav, chestie de obişnuinţă
- Bila aia care ţine loc de "mouse" e un pic cam sensibilă, uneori când mă plimb printre iconiţe sau prin meniuri şi trebuie să dau "click" (apăs pe ea) se mută pe meniul anterior sau o iconiţă alăturată. Again, chestiune de obişnuinţă, n-am mai folosit sistemul ăsta, deci perioadă de acomodare scrie pe mine
- Telefonul a venit cu holster special. Zic "special" fiindcă holster-ul are ceva magneţi în ţesătură, şi telefonul "simte" când e în holster. Ajută enorm la conservarea bateriei, spre exemplu: primesc un mesaj, scot telefonul din holster, mă uit, citesc, bag telefonul înapoi, ecranul se stinge prompt, nu mai aşteaptă alea nu-ş câte secunde. tot ce însemană sunet şi notificare poate fi setat separat pentru "In holster" şi "out of holster", de exemplu să sune+vibreze în holster şi doar să sune când e pe masă. Mie mi se pare excelentă găselniţa.
- Are două butoane speciale în partea de sus: unul pentru quick keylock (stânga sus) şi unul pentru Mute/Standby (dreapta sus). Se pare (trebuie să mai investighez) că butonul de Standby pune telefonul într-un fel de low-power mode, dar asta nu împiedică primirea de telefoane sau mesaje.
- Mai are două butoane (configurabile) pe laterale; eu am pus contacts (dreapta) şi camera foto (stânga).
- Camera foto e de 3,2 Megapixeli, cu blitz încorporat, dar nu m-aş baza pe ea. E utilă dacă vrei să-ţi pui poze la lista de contacte :smile:
- Telefonul se încarcă atât din priză, cât şi prin USB. Foarte util.
- partea de voice dialing e foarte frumoasă, are şi voice recognition/voice pattern learning wizard. Singura problemă e că nu trebuie să eziţi când spui un număr de telefon şi se cam împiedică dacă foloseşti nume româneşti. Adică e Ok dacă zici "zero-seven-two-three" dar dacă zici "zero, seven, two..." rămâi cu ultimele 2-3 cifre în gură, că nu mai stă după tine. Şi intră în bălării când spui "Call Adelina", fiindcă e nume românesc. Dacă pe "George" îl pronunţi în engleză, e OK. În română, e moarte de om :smile:
Software:
- Sistemul de operare e relativ intuitiv, deşi am eu aşa o impresie că iconiţele din meniul principal seamănă cam mult între ele, cel puţin eu mă încurc constant între Applications, Games, Downloads şi Setup.
- Telefonul a venit cu OS versiunea 4.7, am actualizat imediat la 5.0 (dacă se buşea, măcar să o facă în timp ce am vechiul telefon ca backup). Procesul de update a fost simplu, straightforward, a făcut singur backup al tuturor setărilor şi după upgrade le-a pus pe toate înapoi (cu foarte mici excepţii, cum ar fi credentials pentru NotifyLink, dar asta e OK). Frumos, plăcut, util :smile:
- Pentru masochişti, există şi opţiunea de Wireless Update a sistemului de operare. Adicătelea device-ul îşi face update direct de pe Internet. Interesant, dar să testeze alţii :smile:
- Softul pentru PC se numeşte Blackberry Desktop Manager şi e OK, dar GUI-ul are prea mult "bells and whistles"; comparativ, Nokia PC Suite e de 10 ori mai util şi închegat. Din nou, părere subiectivă. Din Desktop Manager se poate face sincronizare de calendar, contacts, tasks, suportă integrare cu Outlook (nu folosesc), ştie să importe şi din .CSV, e OK. Se pot instala şiu aplicaţii via Desktop manager, şi dacă se alege instalarea lui Roxio Media Manager (or smth) ajută pe partea de multimedia. Eu prefer să îl pun în mod storage şi să trag muzica în el direct din Explorer, dar mă rog :smile:
- Camera foto ştie 3,2 MPixeli, după cum ziceam, dar eu am setat-o să facă poze la 1024x768 (n-am nevoie de ultra-rezoluţii). Două funcţionalităţi sunt interesante:
1. Flash integrat. Un LED forţos, care iluminează "ţinta" şi apoi clipeşte o dată. Ajută în cazul în care vrei să faci poză la ceva de se află la un metru distanţă maxim...
2. Funcţie close-up. Echivalentul unui Macro la aparatele foto obişnuite. Pozele ies niţel cam tulburi, dar lumina nu era favorabilă, o să o mai testez când o să-mi amintesc :smile:
- Alte funcţionalităţi ale camerei: Flash settings, Autofocus, White Balance, Picture Quality, Color Effect şi... hop surpriză! Geotagging :smile:
Bun, ce face Geotagging e destul de simplu, dar util: adaugă coordonatele GPS la pozele efectuate :wink:
- ...şi fiindcă veni vorba, telefonul are GPS încorporat. Încă nu am testat GPS-ul; am stat mai mult prin casă şi cu ninsoarea asta continuă nu l-am scos să-l plimb sub cerul liber doar aşa, de flori de măr. Dar o să vină vremea lui... Până atunci, câteva funcţii interesante ale GPS-ului:

1. Se poate seta telefonul în sine sau un alt bluetooth-paired device ca sursă GPS; datele GPS pot fi citite de Blackberry Maps (care suck pentru România) sau Google Maps (aplicaţie pe care am instalat-o şi pare a se descurca bine până acum; repet, n-am testat GPS-ul dar măcar îl recunoaşte)
2. GPS-ul poate fi oprit sau pornit după dorinţă;
3. Funcţia de Location Data (se spune că adaugă o listă de restaurante, baruri, chestii-trestii dacă sunt prin zonă. O să vedem...);
4. Funcţia de Location Aid (asta e o chestie care apare ca update numai la OS 5.0). Pe scurt, aplicaţia se foloseşte de datele obţinute de la celula GSM ca să scadă timpul necesar pentru a stabili locaţia GPS. Neat!
- De remarcat că după instalarea Google Maps, chiar şi fără datele GPS, locaţia mea e foarte precisă pe hartă. Interesant :smile:
- Internet browser-ul propriu e cam tâmpiţel, dar îşi face treaba. Eu l-am înlocuit cu Opera Mini 5, care e mai sluggish, dar parcă afişează paginile mai frumos şi mai corect.
- E-mail, contacts, tasks: Am ignorat cu desăvârşire ce oferă Blackberry by default şi am configurat două lucruri: contul meu personal GMail şi contul de e-mail al companiei, care se sincronizează prin NotifyLink. De sincronizare de Contacts n-am nevoie (therefore feature disabled), dar calendarul şi e-mail-ul se sincronizează perfect. Ce mă doare la NotifyLink e că nu are opţiune de sincronizare on-demand, ci doar scheduled. Aşa că am setat-o la 4 ore (maxim posibil), fiindcă oricum sunt în faţa unui calculator mai mereu. Ce e (deocamdată) iritant:

1. Există câte o iconiţă de notificare pe ecranul principal pentru fiecare tip de mesaj primit: una pentru Gmail, una pentru NotifyLink, una pentru SMS... şi deocamdată mă încurc în ele :smile:
2. Aparent, softul se încurcă dacă vine un mail şi eu îl citesc de pe PC; mesajele rămân marcate ca necitite pe device şi după manual send/receive, aşa că trebuie mereu să le marchez ca citite. Acu' nu exclud şi posibilitatea să fie pe undeva vreo setare dubioasă, vreun checkmark pe care nu l-am setat eu. Dar dacă citesc un mesaj pe device, acesta apare ca citit în contul Gmail, deci sincronizarea e 2-way. Mă rog...
3. Există posibilitatea de a adăuga toate SMS-urile, MMS-urile şi e-mail-urile venite prin aplicaţia default într-un view consolidat. Ciudat e faptul că amestecă acolo şi incoming call log-ul.
...Mai pun updates dacă îmi aduc aminte...
Soft util:
- Opera Mini 5 beta 2 - browser web, merge perfect, satisfăcut de soft.
- Nimbuzz - multi-IM Messenger, cam sluggish când mă loghez în toate locurile şi trebuie să încarce peste 500 de contacte...
- Google Maps - replacement excelent pentru BB Maps.
- BeamReader - pentru citit PDF-uri.
- BBWeather - vremea pe mobil.
- Instant Messaging - Research In Motion oferă gratuit versiuni IM pentru MSN Live, Yahoo Messenger, Google Talk, BlackBerry Messenger and others (dacă nu vă place Nimbuzz).
Nemulţumiri:
- Rezoluţia mare a ecanului îl face aproape incompatibil cu soft mai vechi, în sensul că aplicaţiile mai vechi apar doar pe o parte a ecranului şi totul se vede miiic-mic-mic.
- Încă nu am găsit o setare a notificărilor care să mă satisfacă; BB oferă şi notificare vizuală (un LED roşu care clipeşte), dar nu poate fi setat să se oprească după o vreme, ceea ce e oarecum enervant. Plus, update-ul la versiunea 5.0 a "ucis" setarea de tone escalating, adică nu mai începe să sune încet şi să crească progresiv (no idea why).
- Din câte am văzut pe net, traficul prin planul BB e puţin şi scump. Pe mine nu mă afectează (plătit de firmă) dar pentru personal use cam arde la buzunar.
Cam asta ar fi pe moment... o să ataşez şi pozele imediat :smile:

LE: iacă şi pozele...
 

Attachments

  • closeupdemo2.jpg
    closeupdemo2.jpg
    65.6 KB · Views: 208
  • closeupdemo.jpg
    closeupdemo.jpg
    42.8 KB · Views: 197
  • IM.jpg
    IM.jpg
    29.5 KB · Views: 225
  • MainScreen.jpg
    MainScreen.jpg
    28 KB · Views: 205
Last edited:
Aia cu mailurile citite/necitite nu e de la tine, ci e de la protocoalele non-standard ce forțează fiecare utilizator de BlackBerry din lume să treacă prin serviciile de conversie ale RIM. POP3/IMAP e pentru fetițele vesele cu Nokii; RIM e hardcore și știe mai bine că standardizarea e o prostie. De-aia când le pică serviciile, milioane de utilizatori de BlackBerry le înjură cărămizile elegante.

Ultima știre leaked spune că BIS 3.0 ce stă să vină va permite sincronizarea statusului read/unread la GMail. Woooooow, ce revoluționar pentru 2010!
 
Sa-l stapanesti sanatos!

Eu nu pot decat sa il compar cu E70-ul meu:

Parti bune:
- Bluetooth stereo
Pe vremea E70-ului probabil inca nu se inventase.

- Procesor mai bun, probabil si RAM mai mult
E70-ul ofera cam 17 MB RAM liberi pentru aplicatii. Raman 15-16 MB dupa ce incarc 2 programe rezidente. 15 MB permit multitasking cu aplicatii mari gen navigatie sau browsing pe pagini complexe.
E70 este lent prin meniuri iar filmele merg cam pana pe la calitatea/bitrate-ul unui .flv youtube. Probabil unele formate beneficiaza de accelerare hardware, dar n-am folosit niciodata recompresia cu Nokia PC Suite. N-am rabdare.

- Stie SDHC.
Nu se inventase. Al meu stie doar 2 GB max. Este suficient pentru lucrul de zi-cu-zi, dar am tendinta sa-l incarc cu inutilitati si atunci, bineinteles, nu-mi ajunge.

- GPS inclus, geotagging
Asta da, e util. Cat te tine bateria daca navighezi cu el?
Eu car dupa mine un modul GPS bluetooth. Bateria telefonului se termina prima (e si cam veche), nu stiu exact dupa cat timp ca nu-l pornesc decat cand ma ratacesc, dar pana acum n-am ramas in pana decat cand am uitat s-o incarc, si chiar si in acele situatii, am inversat-o cu bateria GPS-ului (tot Nokia) si am navigat mai departe. :smile:

- Ergonomie mai buna in ceea ce priveste standby si navigarea.
La Nokia nu se stinge lumina imediat nici cand blochez tastatura. Nu exista nici functie de auto-blocare a tastaturii decat cu software rezident in memoria si asa prea mica.
Joystick-ul a inceput sa nu mai mearga bine. Sa-l schimb ma costa aproape cat un telefon nou. Trackball-ul pare mai bun.

Parti proaste:
- N-are 3G.
Come on!!! Nokia E70 a aparut acum 7 ani si are 3G! Fara HSDPA, ce-i drept, dar se conecteaza la retele 3G si are video call.

- Tastatura inghesuita.
Asa mult imi place tastatura de la E70... :smile:
Are butoane mari, se tasteaza cu ambele maini, are si simbolurile cele mai frecvente direct accesibile, are CTRL-C / CTRL-V pentru copy-paste.
Si e ascunsa in mod normal, telefonul pliat arata ca o caramida veche si proasta. Doar cand deschid tastatura face lumea ochii mari. :biggrin: Nici nu duc toata placinta la ureche daca doar dau un telefon.
Ma intreb de ce nu s-au mai facut telefoane dupa design-ul asta. Probabil fiindca nu atrage priviri si nu l-ar cumpara snobii. Blackberry e OZN - toata lumea se holbeaza la el cand il scoti.

- N-are infrarosu.
Este foarte util cand vreau sa transmit altcuiva ceva mic, de genul unei carti de vizita. Cu bluetooth trebuie cautata destinatia si asta dureaza mai mult decat transferul in sine pentru fisierele mici.
Este extrem de util si la altceva - vezi programele. :smile:

Lucruri pe care nu le stiu si nu le pot compara:
- FAX?
Al meu n-are. Si ma oftiiiic! Al tau nu e 3G, deci ar trebui sa aiba.

- WLAN stie WPA(2)?
Al meu nu. Doar WEP. Nu se inventase.

- Cat tine bateria
O baterie veche de cand telefonul incarcata doar peste noapte ma tine:
4+ zile in standby, nu stiu exact cat fiindca de obicei il folosesc la diverse,
2-3 zile in care ascult 4-5 ore de muzica MP3 in autobuz,
1 zi in care vad 1 emisiune Mircea Badea in formatul original .flv de pe card + 1 ora de muzica,
~6 ore de navigare internet prin 3G,
~1 ora de navigare internet prin WLAN.

- Cat de buna e camera foto?
Am inteles ca are blitz. Inutil daca bate doar 1 m. Macar are night mode?
Eu am o problema cu focalizarea. As vrea sa instalez software OCR si barcode reader dar lentila nu focalizeaza atat de aproape incat sa pot "citi" cu telefonul. Distanta+zoom nu ajuta. HTC TyTN are un mic slider langa lentila din care se regleaza focalizarea. Ar fi fost super sa aiba si E70-ul.

- Ce aplicatii se pot instala?
Eu pot instala aplicatii JAVA si aplicatii scrise pentru SymbianOS9.1v3. Oferta este foarte bogata. Multe sunt inutile, dar de unele nu m-as mai putea lipsi:
-inregistrarea convorbirilor = software-ul inregistreaza si salveaza automat toate convorbirile fara sa apas vreun buton pentru asta. Memora interna (30 MB liberi in prezent) imi ajunge cat pentru vreo 6 luni, iar daca-l pun sa salveze pe card... :biggrin:
-Adobe PDF = deschide aproape orice PDF, are probleme de afisare doar cu cele foarte complexe, probabil din cauza RAM-ului.
-CorePlayer = cel mai bun media player pentru Symbian. Stie si search/view youtube.
-Image Editor (portat de pe alt Nokia care il are inclus) = editare de baza a pozelor: culori, rotatie, resize, crop, rame, text, clipart, niste efecte.
-Slick = client IM pentru diverse retele. Text only.
-SymSMB = spune numele. Merge prin WLAN, dar retelele ad-hoc mai fac figuri. Stie share, browse, chiar si streaming multimedia in versiunile mai noi.
-Client VNC = Desktopul de acasa pe telefon in tren. Navigarea este destul de comoda, cu scroll, cam lenta dar utilizabila, in schimb softul asta e cam instabil. A fost portat de pe linux si se crashuieste frecvent, uneori blocand interfata PIPS (adica nu merge deschis din nou fara a reporni telefonul).
-IrRemote = telecomanda IR. Codurile pentru diversele aparate se downloadeaza de pe net. Se gasesc telecomenzi cu functii de baza (On/Off, volum, canal) pentru aparatele populare. IR-ul meu bate cam 4 m si fiind pe laterala, pot trece aparent dezinteresat prin fatza TV-ului din restaurant/bar/magazin/vitrina schimband canalul. Reactia celorlalti este priceless. :biggrin:

Alte lucruri impresionante dar nu prea utile:
- Editor office: .doc .ppt .xls (functiile de baza)
Al tau ce stie?

- Printare prin IR
Merge doar din aplicatiile care suporta printarea (practic, doar Notes, browser-ul Nokia si Office, dar exista copy-paste) si doar documentele simple, fara imagini mari (din cauza RAM-ului), dar merge! Testat cu HP LaserJet 6P.
Al tau n-are IR, deci doar ma laud. :smile:

- VoIP
Suport nativ - este inclus in ROM si integrat cu functia de telefonie obisnuita. Pot apela VoIP din agenda telefonului la fel ca si numerele normale.
Din nefericire, VoIP-ul nu este popular, retelele nu sunt interconectate, prin 3G costa mult, iar prin WLAN mananca bateria urgent.

Lucruri ~la fel:
- Voice recognition
La vechiul Ericsson R320 puteam defini 10 numere pentru apelare vocala. 10 erau suficiente si functia mergea perfect. Acum nu mai pot folosi apelarea vocala fiindca, practic, nu recunoaste nimic. O tampenie!
- Ecran mic cu rezolutie mare
Imi place la nebunie. :biggrin: Uneori mai dau telefonul altora sa butoneze pe el. Adesea ma intreaba de rezolutie. Cand zic 352x416 fac ochii mari.

Cam atat.

PS: Tocmai mi-am adus aminte. Nokia ofera un software numit Blackberry Connect. Nu stiu ce face, dar suna de parca ti-ar spulbera toate avantajele specifice Blackberry. :biggrin:
 
Dacă aş avea timp aş face şi eu o comparaţie între BB 8900 şi VW Polo, ca să fie review-ul complet. De exemplu, BB nu are casetofon, dar are bluetooth stereo. Deci ++ pentru Polo, acum când casetele audio au un aşa mare avânt, ca şi faxul şi portul infraroşu :biggrin:.
 
Nu inteleg ce-i asa mare diferenta intre ele incat sa nu suporte comparatie. Ambele sunt telefoane. Ambele sunt PDA-uri. Ambele se adreseaza aceleiasi categorii de utilizatori (minus snobii atrasi de bling-bling).

In plus, n-ai prins subtilitatea evolutiei cu spatele. :smile:
 
Faptul că telefonul tău se mai găseşte doar pe piaţa second hand şi cu o ofertă slabă îl face "foarte" bun pentru o comparaţie, mai ales aşa, doar din specificaţii (chestia cu tastatura, de exemplu).

Evoluţia ta cu spatele nu e niciodată subtilă :smile:.
 
Marius, ziceai ca lumea face ochii mari cand vede telefonul tau deschis. Deci e bun pentru snobi. Dar te-ai gandit ca smartphone-urile abandoneaza in mare parte formatele astea clam-shell, slide, twist, rotate si ce mai e pe piata cu motive intemeiate? In primul rand creste complexitatea mecanica si sansele sa se strice ceva. In al doilea rand eu vreau sa pot folosi telefonul in orice pozitie. Daca ma suna cineva cand e telefonul rasucit cine stie cum nu vreau sa il duc asa la ureche. Ce ai tu e cel mai incomod mecanism dupa parerea mea. Daca il pui deschis la ureche arati ca "ET phone home".

Alta chestie, luata pe sarite. Nu are IR pentru ca nu-i trebuie Lumea are BT, ce sa faci acum cu IR? BT e acum ce era IR acum 7 ani. Probabil ca atunci era un George '88 care lupta impotriva IR-ului - ca e greoi, consuma bateria, etc.

Camera de telefon in night mode? Nu mersi, pete de lumina blurry si miscate pe fundal bezna pot sa fac si-n Paint :biggrin:. Cele mai multe telefoane fac niste poze ordinare si camerele alea sunt puse acolo sa ia ochii clientului fara nici o utilitate practica. Bloatware^2. Sunt si telefoane cu camera acceptabila sau care macar se descurca bine intr-o situatie, asa ca daca fix de aia ai nevoie e ok.

Zici tu niste aplicatii acolo. Are you kidding me? Dude, telefon. Nu tele_editor_foto, nu tele_facem_VNC_pe_calculatorul_de_acasa, nu tele-comanda de tele-vizor. Ce faci tu nu e numai overkill, e si bloatware cat cuprinde. Tot felul de softuri si functii ingramadite in amaratul ala de telefon. E nasol ca pe alte topicuri le dai altora peste nas ca bloated si overkill, ca daca are peste 100K hex-editorul e bloated (BTW, Notepad are 70K si Calc are 110K), dar tu faci VNC de pe telefon.
Pentru functii ca astea iti iei laptop sau ceva asemanator. Nu editezi poze pe telefon, nu faci VNC la rezolutie de 300x400 pe ecran de 2,5".

Deci hotaraste-te ce e overkill si ce e bloated ca "la mine nu se pune" nu poate sa tina prea mult. De fapt nu tine deloc.

P.S. Ecran mic cu rezolutie mare... Da, si eu am facut ochii mari dar nu neaparat pentru rezolutia nemaivazuta ci pentru ca pe ecranul ala e masochism sa faci ceva. :smile:
 
Aia cu mailurile citite/necitite nu e de la tine, ci e de la protocoalele non-standard ce forțează fiecare utilizator de BlackBerry din lume să treacă prin serviciile de conversie ale RIM. POP3/IMAP e pentru fetițele vesele cu Nokii; RIM e hardcore și știe mai bine că standardizarea e o prostie. De-aia când le pică serviciile, milioane de utilizatori de BlackBerry le înjură cărămizile elegante.

Ultima știre leaked spune că BIS 3.0 ce stă să vină va permite sincronizarea statusului read/unread la GMail. Woooooow, ce revoluționar pentru 2010!

Da, azi noapte, după ce am scris review-ul, am dezinstalat mail-ul standard de la GMail şi am instalat aplicaţia Google-provided. Happy happy now :smile:

Sa-l stapanesti sanatos!

Eu nu pot decat sa il compar cu E70-ul meu:

Parti bune:
- Bluetooth stereo
Pe vremea E70-ului probabil inca nu se inventase.
Da, BT Stereo e util când vrei să vorbeşti la telefon în zone gălăgioase sau pur şi simplu pentru ascultat muzică Wireless.
- Procesor mai bun, probabil si RAM mai mult
E70-ul ofera cam 17 MB RAM liberi pentru aplicatii. Raman 15-16 MB dupa ce incarc 2 programe rezidente. 15 MB permit multitasking cu aplicatii mari gen navigatie sau browsing pe pagini complexe.
E70 este lent prin meniuri iar filmele merg cam pana pe la calitatea/bitrate-ul unui .flv youtube. Probabil unele formate beneficiaza de accelerare hardware, dar n-am folosit niciodata recompresia cu Nokia PC Suite. N-am rabdare.
nu ştiu cât RAM oferă şi sincer o să înceapă să îmi pese doar când o să îmi spună că sunt prea multe aplicaţii deschise :smile:
Meniurile merg bine, n-am întâlnit probleme sau întârzieri; cât despre filme, that's the least of my problems, nici nu mă gândesc să pun filme pe el, fiindcă... nu folosesc :smile:
- GPS inclus, geotagging
Asta da, e util. Cat te tine bateria daca navighezi cu el?
Eu car dupa mine un modul GPS bluetooth. Bateria telefonului se termina prima (e si cam veche), nu stiu exact dupa cat timp ca nu-l pornesc decat cand ma ratacesc, dar pana acum n-am ramas in pana decat cand am uitat s-o incarc, si chiar si in acele situatii, am inversat-o cu bateria GPS-ului (tot Nokia) si am navigat mai departe. :smile:
După cum am scris mai sus, încă n-am apucat să testez GPS-ul; aştept să fie vreme mai frumoasă şi chef de ieşit din casă...

Parti proaste:
- N-are 3G.
Come on!!! Nokia E70 a aparut acum 7 ani si are 3G! Fara HSDPA, ce-i drept, dar se conecteaza la retele 3G si are video call.
[/QUOTE]
Sunt curios de câte ori ai folosit funcţia de Video Call. În rest, de acord cu tine, puteau ăştia de la RIM să pună şi 3G pe el, dar atunci unde mai era profitul obscen obţinut din serviciile lor speciale? :smile:
- Tastatura inghesuita.
Asa mult imi place tastatura de la E70... :smile:
Are butoane mari, se tasteaza cu ambele maini, are si simbolurile cele mai frecvente direct accesibile, are CTRL-C / CTRL-V pentru copy-paste.
Si e ascunsa in mod normal, telefonul pliat arata ca o caramida veche si proasta. Doar cand deschid tastatura face lumea ochii mari. :biggrin: Nici nu duc toata placinta la ureche daca doar dau un telefon.
Ma intreb de ce nu s-au mai facut telefoane dupa design-ul asta. Probabil fiindca nu atrage priviri si nu l-ar cumpara snobii. Blackberry e OZN - toata lumea se holbeaza la el cand il scoti.
Ăm, ideea e că trebuie întotdeauna să se facă un compromis între dimensiunea butoanelor şi dimensiunea telefonului în sine. Acest "dezavantaj" e subiectiv; te obişnuieşti relativ uşor şi cu tastaturi mari, şi cu tastaturi mici :smile:
- N-are infrarosu.
Este foarte util cand vreau sa transmit altcuiva ceva mic, de genul unei carti de vizita. Cu bluetooth trebuie cautata destinatia si asta dureaza mai mult decat transferul in sine pentru fisierele mici.
Este extrem de util si la altceva - vezi programele. :smile:
Unul din lucrurile cărora nu le duc dorul şi care nu mi-au lipsit niciodată; l-am folosit în trecutul îndepărtat, când nu exista BT, dar a fost chinuitor; dacă nu se aflau în line of sight senzorii, succes la transfer! Plus că era leeent...
Lucruri pe care nu le stiu si nu le pot compara:
- FAX?
Al meu n-are. Si ma oftiiiic! Al tau nu e 3G, deci ar trebui sa aiba.

- WLAN stie WPA(2)?
Al meu nu. Doar WEP. Nu se inventase.
Habar nu am. Nici de fax, nici de Wifi. N-am folosit deocamdată. Fax nici nu cred că o să folosesc vreodată; it's soo 90's :smile:
- Cat tine bateria
O baterie veche de cand telefonul incarcata doar peste noapte ma tine:
4+ zile in standby, nu stiu exact cat fiindca de obicei il folosesc la diverse,
2-3 zile in care ascult 4-5 ore de muzica MP3 in autobuz,
1 zi in care vad 1 emisiune Mircea Badea in formatul original .flv de pe card + 1 ora de muzica,
~6 ore de navigare internet prin 3G,
~1 ora de navigare internet prin WLAN.
Ăsta deocamdată ţine aproape 4 zile butonat destul de intensiv; mi se pare suficient.
- Cat de buna e camera foto?
Am inteles ca are blitz. Inutil daca bate doar 1 m. Macar are night mode?
Eu am o problema cu focalizarea. As vrea sa instalez software OCR si barcode reader dar lentila nu focalizeaza atat de aproape incat sa pot "citi" cu telefonul. Distanta+zoom nu ajuta. HTC TyTN are un mic slider langa lentila din care se regleaza focalizarea. Ar fi fost super sa aiba si E70-ul.
Camera foto a telefonului (ca şi funcţia de înregistrare video) sunt lucruri pe care le folosesc accidental; nu le am cu fotografia ca să spun cât de clare şi frumoase sunt; eu unul sunt mulţumit de un 1024x768, în care să se vadă cât de cât. O chestie faină e că poţi să asignezi poza unui contact imediat, din meniu, şi aplicaţia ştie şi funcţia de crop. E un telefon mobil până la urmă, chestiile gen aparat foto şi blitz vin ca bonus pentru mine, e bine că sunt acolo dar cam atât.
- Ce aplicatii se pot instala?
Eu pot instala aplicatii JAVA si aplicatii scrise pentru SymbianOS9.1v3. Oferta este foarte bogata. Multe sunt inutile, dar de unele nu m-as mai putea lipsi:
-inregistrarea convorbirilor = software-ul inregistreaza si salveaza automat toate convorbirile fara sa apas vreun buton pentru asta. Memora interna (30 MB liberi in prezent) imi ajunge cat pentru vreo 6 luni, iar daca-l pun sa salveze pe card... :biggrin:
-Adobe PDF = deschide aproape orice PDF, are probleme de afisare doar cu cele foarte complexe, probabil din cauza RAM-ului.
-CorePlayer = cel mai bun media player pentru Symbian. Stie si search/view youtube.
-Image Editor (portat de pe alt Nokia care il are inclus) = editare de baza a pozelor: culori, rotatie, resize, crop, rame, text, clipart, niste efecte.
-Slick = client IM pentru diverse retele. Text only.
-SymSMB = spune numele. Merge prin WLAN, dar retelele ad-hoc mai fac figuri. Stie share, browse, chiar si streaming multimedia in versiunile mai noi.
-Client VNC = Desktopul de acasa pe telefon in tren. Navigarea este destul de comoda, cu scroll, cam lenta dar utilizabila, in schimb softul asta e cam instabil. A fost portat de pe linux si se crashuieste frecvent, uneori blocand interfata PIPS (adica nu merge deschis din nou fara a reporni telefonul).
-IrRemote = telecomanda IR. Codurile pentru diversele aparate se downloadeaza de pe net. Se gasesc telecomenzi cu functii de baza (On/Off, volum, canal) pentru aparatele populare. IR-ul meu bate cam 4 m si fiind pe laterala, pot trece aparent dezinteresat prin fatza TV-ului din restaurant/bar/magazin/vitrina schimband canalul. Reactia celorlalti este priceless. :biggrin:
Păi ştie orice aplicaţie Java, cu menţiunea că dacă sunt fcute pentru telefoanele mai vechi totul o să se vadă miic-mic de tot, şi devine enervant să te chiorăşti în telefon :smile:
În afară de asta, foloseşte aplicaţii specifice pentru Blackberry OS. Am scris mai sus ce am instalat pe el. O să caut şi o aplicaţie pentru înregistrarea convorbirilor, mi-ar fi utilă.
Alte lucruri impresionante dar nu prea utile:
- Editor office: .doc .ppt .xls (functiile de baza)
Al tau ce stie?
Aici e marea bubă. Aplicaţia de Office cu care vine telefonul este doar viewer, costă upgrade-ul la aplicaţia full, dar n-o s-o cumpăr niciodată. Utilitatea este 0 pentru mine.
Lucruri ~la fel:
- Voice recognition
La vechiul Ericsson R320 puteam defini 10 numere pentru apelare vocala. 10 erau suficiente si functia mergea perfect. Acum nu mai pot folosi apelarea vocala fiindca, practic, nu recunoaste nimic. O tampenie!
- Ecran mic cu rezolutie mare
Imi place la nebunie. :biggrin: Uneori mai dau telefonul altora sa butoneze pe el. Adesea ma intreaba de rezolutie. Cand zic 352x416 fac ochii mari.
Uh, la mine recunoaşte, am testat şi merge OK, plus că pot apela vocal orice număr fără să-l definesc, are conversie automată speech-to-text şi caută singur numele rostit în agendă. Şpilul e să te înveţi să rosteşti numele în "sistem englezesc" :smile:
PS: Tocmai mi-am adus aminte. Nokia ofera un software numit Blackberry Connect. Nu stiu ce face, dar suna de parca ti-ar spulbera toate avantajele specifice Blackberry. :biggrin:
Am să caut, am să încerc :smile:
 
Blackberry Connect e disponibil la mai multi producatori de smartphone-uri. Eu am folosit pe SE si nu mi s-a parut o experienta uimitoare. Adica nici vorba de spulberat ceva. Nu ma astept la mult mai mult nici de la Nokia.

Bine, ca sa fiu sincer nici BB Bold nu m-a dat pe spate, nu sunt in targetul lor.
 
În rest, de acord cu tine, puteau ăştia de la RIM să pună şi 3G pe el, dar atunci unde mai era profitul obscen obţinut din serviciile lor speciale? :smile:
Serviciile BB nu au legătură cu 3G. Peste 3G poți trece cu ce vrei tu, iar access point-ul BB e accesibil și prin 3G.

Iar 3G papă multă baterie, dacă ai și nu faci trafic mare de date e util să-l dezactivezi :smile:.
 
[..] te-ai gandit ca smartphone-urile abandoneaza in mare parte formatele astea clam-shell, slide, twist, rotate si ce mai e pe piata cu motive intemeiate? In primul rand creste complexitatea mecanica si sansele sa se strice ceva.
Nu-i mecanism de plastic. In veci n-o sa se strice.

In al doilea rand eu vreau sa pot folosi telefonul in orice pozitie. Daca ma suna cineva cand e telefonul rasucit cine stie cum nu vreau sa il duc asa la ureche. Ce ai tu e cel mai incomod mecanism dupa parerea mea. Daca il pui deschis la ureche arati ca "ET phone home".
Daca tastatura este deschisa, nu am nevoie sa il duc la ureche fiindca se activeaza automat speaker-ul. Si oricum, din moment ce il am deja in mana, pot intarzia cateva secunde sa inchid tastatura si apoi sa raspund.

Zici tu niste aplicatii acolo. Are you kidding me? Dude, telefon. Nu tele_editor_foto, nu tele_facem_VNC_pe_calculatorul_de_acasa, nu tele-comanda de tele-vizor. Ce faci tu nu e numai overkill, e si bloatware cat cuprinde. Tot felul de softuri si functii ingramadite in amaratul ala de telefon. E nasol ca pe alte topicuri le dai altora peste nas ca bloated si overkill, ca daca are peste 100K hex-editorul e bloated (BTW, Notepad are 70K si Calc are 110K), dar tu faci VNC de pe telefon.
Pentru functii ca astea iti iei laptop sau ceva asemanator. Nu editezi poze pe telefon, nu faci VNC la rezolutie de 300x400 pe ecran de 2,5".

Deci hotaraste-te ce e overkill si ce e bloated ca "la mine nu se pune" nu poate sa tina prea mult. De fapt nu tine deloc.
Sa car dupa mine tot timpul un telefon + un ceas cu alarma + un cronometru + un calculator + o telecomanda (sau mai multe?) + un MP3 player + un reportofon + un aparat foto + un GPS + o agenda + un laptop + ... ar fi culmea masochismului. Nu crezi? :rolleyes:
E clar ca avem o conceptie diferita despre ce inseamna bloatware. Sa fac atat de multe lucruri cu un device cu 64 MB RAM si procesor de 200 MHz mi se pare extrema anti-bloatware. VNC-ul se exclude, ca ala chiar e bloatware, dar il tin fiindca n-am alternativa.
Bloatware ar fi sa-mi iau laptop + Windows + Photoshop ca sa fac crop la o imagine sau sa citesc un email in tren.

Iar 3G papă multă baterie, dacă ai și nu faci trafic mare de date e util să-l dezactivezi :smile:.
De unde stii? Intreb fiindca mie imi face impresia ca ar fi invers (dar nesemnificativ).
 
Am eliminat rant-ul ca era pointless. Am inteles ca exista urgente foto care trebuie rezolvate in tren, la fel si VNC-ul. Sau ca nevoia sa te plimbi cu o telecomanda prin tren e una reala.
Dar m-am ales cu un post la care sa te trimit cand ii (imi) mai trantesti cuiva un "e bloatware si overkill, de ce ar vrea cineva asa ceva?!" :smile:. De-aia. O sa-ti recitesti postul si o sa iti imaginezi ca a fost si raspunsul lui la intrebarea ta.

3G consuma in mod evident mai mult pentru ca presupune electronica in plus. Electronica dezactivata cand nu e folosita. Daca la tine e invers ori e o problema cu partea de GSM sau de power management, ori e o estimare gresita din partea ta, ori la tine partea de 3G are si rol de reincarcare a bateriei :biggrin:.

Revenind la BB, asta are un scop precis: sectorul business. BB a fost adoptat initial de avocati, din pacate pentru brand. Daca se asociau cu agentiile de publicitate ar fi fost si ei un fel de Apple. Dar in fine, se adreseaza celor care vor sa fie mereu conectati, in sensul de comunicare si cu accent pe mail. Nu e telefon multimedia (poze, filme, dat pe net), nu e telefon utilitar (de facut putty si vnc), nu e telefon de fitze (sa-l scoti din buzunar si sa il deschizi ca sa caste lumea ochii). Asa ca toate aceste feature-uri ar fi fost absolut inutile sau atat de rar accesate incat nu ar mai fi meritat pretul.

Oricum nimeni nu are nevoie de toate chestiile insirate de tine pentru ca aia care iau BB sunt in general oameni practici. Nu o sa puna un editor foto pentru ca se poate. Nu o sa bage o aplicatie de telecomanda ca sa se joace la TV-ul altora. Si nici nu o sa piarda ore intregi sa faca prin VNC ceva care se poate face in 10 minute dand cuiva instructiuni prin telefon.

Evident si aici apar snobii care iau BB ca sa se asocieze cu imaginea dar de ei nu poti sa scapi.

Deci da, comparatia intre ele e ca intre pisica si vapor. Cu pisica poti sa speli pe jos dar cu vaporul nu poti sa bati cuie. 90% din ce ai insirat tu acolo pentru ceilalti sunt cel mult mofturi. Mi-e greu sa cred ca si pentru tine sunt nevoi reale, nu chestii pe care le faci in joaca (gen editat foto sau vnc).
 
Teste 3G vs EDGE* cu Samsung Blackjack. Am încercat și eu cu Tytn II mai demult, cam cu aceleași rezultate, dar n-am stat să măsor exact. Dacă te uiți în specificațiile telefoanelor, ai timpii împărțiți pe GSM și 3G:
Nokia N900 Specifications said:
Power management

* Talk-time (Maximum):
o GSM up to 6.3 hours
o WCDMA up to 4.3 hours
* Standby time (Maximum):
o GSM up to 278 h
o WCDMA up to 250 h

Teoria mea (pe lângă un consum general mai mare al electronicii 3G): Consumul e proporțional cu puterea de emisie, adică cu cât ai semnal mai slab cu atât ai consum mai mare. Cu 3G activat într-o zonă de semnal puternic 3G, toate bune. Însă când te îndepărtezi și semalul scade, telefonul se va încăpățâna să folosească un 3G cu "două liniuțe" în locul unui EDGE cu 5 - deci va folosi putere mai mare de emisie pentru o legătură care se făcea ușor prin EDGE.

Acoperirea diferită e dată de frecvențe: la 900MHz (EDGE poate lucra peste GSM900) raza maximă a unei celule e de 26km, față de ~13km la 1900/2100MHz (benzile uzuale 3G).

* EDGE e conform ITU tehnologie 3G, practic e kindof 2.5G++, eu prin 3G înțeleg UMTS/WCDMA.
 
Ce vreau eu:
1) sa pot face o gramada de lucruri in orice moment fara sa car totul cu mine;
2) sa fac usor/ergonomic lucrurile pe care le fac frecvent.

- Vorbesc la telefon comod: telefon mic cu tastatura inchisa.
- Ascult MP3 comod: MP3 player cu media library, playlist-uri, ID3 tags, egalizator, etc.
- Agenda ergonomica: accesibila la 2 apasari de butoane si cu tastatura QWERTY daca vreau sa scriu ceva nou.
- Reportofon: la 3 apasari pe acelasi buton incepe inregistrarea.
- Inregistrare convorbiri: automat. Nu caut pix si foaie cand cineva dicteaza o adresa sau nr. de telefon. Doar ma uit la ecran sa ma asigur ca inregistreaza.

Foto, video, PDF, telecomanda, VNC si tot restul sunt activitati rare. Le accept asa neergonomice si slabe calitative cum sunt fiindca nu le folosesc decat in situatii speciale. Sunt multumit ca le pot face ORICAND fara sa fiu pregatit dinainte cu aparat foto, laptop sau mai stiu eu ce.

Cand o sa fac foto zilnic o sa-mi car aparatul foto cu mine, cand o sa trebuiasca sa fac calcul tabelar saptamanal in tren o sa-mi cumpar laptop, cand o sa ma ratacesc periodic prin orasele bulgaresti, o sa-mi iau GPS specializat. Pana atunci, mi-e de ajuns telefonul asta.

Si nu, nu as cumpara/folosi un telefon care nu face toate lucrurile alea. M-as oftica prea tare cand as avea nevoie de o harta si mi-ar fi imposibil s-o obtin indiferent ce as face.

LE: E posibil sa aveti dreptate in legatura cu consumul GSM vs. 3G. Eu n-am observat diferente.
PS: Imi vin in minte primele aparate radio. N-ar fi fost fain ca circuitele de receptie sa fie auto-alimentate? :smile:
 
Ce se mai schimba nevoile astea... Parca ieri Ericsson R320 era idealul, pe vremea cand injurai tot ce inseamna smartphone si chiar E70 pentru ca adopta tot felul de tehnologie moderna si inutila. Ceva imi spune ca peste nu prea mult timp o sa revii asupra parerilor de azi si o sa aprobi ce spun acum ceilalti. Iar eu sper sa fiu aici ca sa iti aduc aminte :tongue:.
Ciudat e ca acum te folosesti de E70 ca standard in conditiile in care are deja 5 ani si cam orice smartphone de azi joaca in alta liga, in sensul pozitiv.

Tu esti un late adopter si selectezi tocmai chestiile care pentru ceilalti sunt absolut inutile, neergonomice si incomode. Nu-i injura pentru ca ei au ajuns sa aiba nevoile tale cu cativa ani inaintea ta sau pentru ca accepta tastatura ingramadita de pe BB. Tu accepti ecranul ingramadit si ti se pare mai mult decat ok, ti se pare chiar ergonomic :wink:.

OT. Mi-a sarit in ochi ceva in specificatiile de pe GSMArena:
SAR US 1.01 W/kg (head) 0.59 W/kg (body)
SAR EU 0.65 W/kg (head) 0.45 W/kg (body)
De ce e asa mare diferenta intre standardele US si EU? Nu e vorba de aceleasi radiatii si aceiasi oameni? Americanii poarta sepci de staniol si e mai ok sa bage wattul in ei? E vorba de diferente de 30-50%.
 
R320 era idealul ca telefon (functia de telefon). E70-ul e jalnic la capitolul telefonie dar compenseaza prin restul. Pe vremea cand aveam R320 umblam cu carnetelul de notite, pixul, harta si walkman-ul in buzunare. Carnetelul il mai port si acum, just in case phone fails. :biggrin:

Normal ca ecranul mic si cu rezolutie mare mi se pare ergonomic. Vad bine (cred). :tongue: Un HTC TyTN mare cat un boltzar dar pe care nu se mai intelege scrisul daca fac zoom out la 50% este cat se poate de neergonomic.
 
Fiecare cu preferinţele lui.
În altă ordine de idei, din păcate se pare că nu există o aplicaţie care să înregistreze convorbirile telefonice în timp real. Nu-i bai, nu mor eu de-asta. Înlocuiesc prin "Text me the details, please" :smile:
 
Back
Top