Bicicleta - unde/care/cum/de ce?

Voi opta pentru ceva pentru touring pana la urma, un 26x1,75, pentru ca merg si pe offroad, iar bicicleta mea este no suspension, macar un pic de amortizare ar prinde bine. Sigur gasesc ceva mai ieftin si prin Decathlon, nu vreau sa cheltui mai mult de 10 Eur pe o anvelopa.
 
Dar dacă se duce un pic mai sus, spre 15 euro, o să găsească chestii ok. Nu prea are rost să te zgârceşti la anvelope, mai ales pentru asfalt, unele de calitate te pot ţine ani întregi, mi se pare ceva în care merită să investeşti, mai ales dacă e vorba doar de 5 euro în plus.

În altă ordine de idei, mi-a picat şi mie în labe un far Ilumenox aka S-Sun. E simpatic, dar i-am pus nişte bandă adezivă de hârtie mată peste bot pentru că era prea de tot, spoturile alea orbesc prea tare. Şi nişte bandă adezivă mată pe jumătatea de sus a părţii transparente, să nu-mi bată în ochi. Acum are un spread uniform şi larg, de văzut tot se vede bine, şi luminează calea decent. Are un sistem de fixare simplu dar solid şi eficient, poate fi scos de pe colier şi luat în buzunar, are şi un şiret dacă ai nevoie să-l legi de mână... cum ziceam, simpatic. Să vedem cât îl ţin bateriile.
 
Am ajuns sa iubesc Shimano Alfine, butucul cu dinam - nu am grija bateriilor si e montat pe roata de oras, nu risc nimic cand merg pe munte.
 
Și eu am ajuns să te invidiez pentru asta, după ce m-am benoclat la magazinele nemțești după faruri și stopuri ca lumea: majoritatea sunt pentru dinam, eventual și cu un acumulator de capacitate mică pentru opririle la semafor. Doar la noi e mania asta de a avea n-șpe accesorii, fiecare cu propriile baterii grele și care trebuie mereu încărcate.
 
Zici de oraş sau pentru trekking?

Probabil te referi la baterii din alea mari de se prind pe cadru sau în suportul de bidon. Dacă ai nevoie de aşa ceva atunci probabil că e preferabil un dinam în butuc.

Am luat şi eu în considerare varianta asta dar pentru mişunat prin oraş încă nu mi se pare că merită investiţia:

* Butucii cu dinam sunt scumpi. Cei de jantă nu se comportă 100% perfect pe ud.
* Bateriile AA sau AAA alcaline ţin suficient de mult (luni întregi la folosire 1-2h pe zi).
* De greutate n-are rost să vorbim la 20kg bicicleta încărcată şi 5 kile în plus pe burtă.

E drept că uneori mă plictiseşte pusul şi scosul luminilor pe bicicletă şi că trebuie să le ţin prin buzunare. Aş prefera lumini fixe montate pe cadru/portbagaj. Pentru spate am găsit dar pentru faţă sunt mai rare. În fine, o combinaţie de S-Sun pentru lumină constantă şi un Sigma Illux pe intermitent mi se pare ok pentru oraş.
 
Am luat o pereche de CST pentru bicicleta prietenei, 26x1,90, par groase, zdravene, profil de sosea, 8 euro anvelopa, si pentru mine doua Kenda cam la fel, doar ca sint 26x1,95 si au fost doar 5,5 euro (n-am gasit 4 modele de CST). Momentan doar le-am montat si umflat la 4 bar, insa dupa profil par ca sint perfecte de sosea, sper ca si rezistente la pene. Balonul e mai mare fata de 26x1,75 cum am tot avut pana acum, asa ca ma astept si la ceva mai mult confort. Din pacate majoritatea turelor au cel putin un 50% sosea si in rest offroad usor, asa pastrez anvelopele cramponate Duro Raider pentru la iarna.
 
Butucul cu dinam iti ia cam 5 km din viteza.Pentru mine este ok cu acumulatori cu litium, la un far cu 800 lumeni.Da gata un acumulator in 2 ore dar vad nenica.La cel de spate pe flashing tine o vesnicie un set de 2 baterii china made.Puter, daca ai mers in Thassos, clar te stii cu Oac, Ghilt, Gica si restu.
 
Butucul cu dinam poate imi ia 1 km/h din viteza. Really, 3W, totusi. Am 2 seturi de roti la bicicleta, nu am simtit nici o diferenta cu aceleasi cauciucuri.
 
Esti un caz fericit sau nu simti.Diferenta fata de un butuc normal bun este enorma.De multe ori am facut diferenta pe propia piele, apropo, eu vorbesc de atunci cand este in functiune.Si nu vorbesc de alfine care este comercial si nu il am ci de nemtii aia de la Son, care echipeaza toate bicicletele de expeditie de mii de euro si care fac pereche cu Rohloffu de spate de obicei.Iar eu mi am luat si o chestie care scoate curent din el si incarca laptop, telefon etc.Apropo, bicla de expeditie cu rohloff si son este de vanzare, cauta un propietar care sa o duca drumuri lungi, nu cateva sute de km ai mei intr o vara.
Puter, magazinul va fi langa Himalaya, se va numi Himalaya Bike Shop, si se vrea un magazin pentru toti, voi avea biciclete echipate cu hidraulice la 1700 de lei, fuluri la 3600 de lei, voi avea titane si carboane, handmade uri, si va oferi un servici unic in lume ;test bike pentru fuluri de la 4-5 firme pentru a alege sistemul care iti place, nu in urma prostiilor de marketing.
 
Daca peste o saptamana deschizi si ai hidraulice pe disc la 1700 am deja doi oameni care cauta biciclete in zona aia de pret, da un semn cand e usa deschisa ca sa trec pe-acolo.
 
Adrian, bicicletele vor veni zilele astea si cei 2 le pot cumpara atunci, dar voi putea sa emit factura de abia cand imi ies si ultimele acte(de platitor de tvs si fiscalizarea casei de marcat)Deci daca e graba...
 
Nu e urgent, ca unul asteapta de vreo 3 luni si unul de vreo cateva saptamani, inca o saptamana in plus nu arde.
 
Accesoriile sunt deja expuse(printre care multe chestii care nu prea le gasiti prin alta parte) , o parte mica de biciclete au venit, inclusiv cele de 1700 de lei cu hidraulice, ce sa zic va astept.Probabil marti va fi 100% functional.Pentru service, doar overnight pentru ca va lucra la mine cel mai bun mecanic din Bucuresti care poate doar seara sau la domiciliu (dar tot seara) sau in weekend cu programare.
 
Cel mai important - parcare de bicle în față și canapele și cafetieră pentru oaspeți înăuntru ai? :biggrin:
 
Back
Top