Bicicleta - unde/care/cum/de ce?

Partea cea mai dureroasa este cind vei trece peste limita. Oricare roata rupe aderenta, la viteza aia esti pe jos fara sa mai reactionezi in vreun fel. Si restul e istorie ...
 
Nu tin neaparat sa testez limita aderentei, imi mai las si o marja de eroare. La Trans am avantajul ca cobor pe unde urc, asa ca nu e greu de memorat starea drumului si portiunile ude sau cu nisip. Pe un alt traseu de MTB la prima vedere, insa, e mai nasol. Am totusi doar acesti 32 de dinti... Dementii care dau blana si prin padure au experienta si reflexe, tehnica buna, si au mers in recunoastere in zilele anterioare.
 
In general vorbind, cauciucurile de MTB nu sint facute sa iei curbe extreme ca la moto de viteza. Nici cele pentru moto off-road nu sint concepute sa te inclini pe asfalt la unghiuri mari, profilul patratos face ca suprafata de aderenta cind esti inclinat sa fie foarte mica.
Norocul la bicicleta este ca efectul giroscopic nu este asa de mare ca la moto, din cauza greutatii foarte mici. Asta ajuta mult cind te inclini, dar nu prea ajuta cind vrei sa revii ...
 
Salut

Puter, tot respectul pentru trans!:bravo:
Cam ce nume/porecle se vehiculau in grupul repectiv nu de alta dar ar trebui sa cunosc vreo 50% din ei asa din intamplare:smile:Era cumva caine, basso, sau erau batraneii din grupul de Alexandria?Cei care ies pe sosea spre Alexandria prin Rahova cam in fiecare zi...
Apropo de Trans, unii il fac de revelion cu cauciucuri de 28, pe gheata si zapada, asa ca legea tractiunii nu mai conteaza va jur.
 
O recomandare de sa cu un profil mai mic insa cu arcuri... Am o sa SR cu arcuri insa e cat o farfurie si e cam incomoda la MTB. As vrea una cu un profil mai redus, insa neaparat cu arcuri, orice e pe gel sau altceva ma ucide dupa 20 km.
 
Mai degraba mai lucreaza la pozitia ta pe bicicleta, e anormal ce spui tu. Cind eram copil aveam o sa ruseasca, tare ca betonul, XB3 (HVZ). Nu aveam nici o problema cu ea pentru ca greutatea mea nu statea pe sa, ci in picioare.
 
Am incercat toate pozitiile la sa si la ghidoane, am aplecat saua, am pus-o plata.... nimic. Singura sa relativ ok este cea pe arcuri.

Cam intotdeauna m-a suparat saua de la bicicleta, si cea de la Pegas-ul trei sferturi, si pe la celelalte biciclete pe care le-am avut.
 
Poate fi si de la sea, nu exista doua funduri identice si pe bicicleta nu mergi in picioare decat la downhill. Puterfixer a tot testat sei in cautarea celei mai comode, poate da ceva sfaturi documentate, din putul gandirii se spune ca seile Brooks sunt cele mai comfortabile pentru majoritatea posterioarelor. Eu nu am asa ceva, am Selle Italia cu husa de gel peste ea si pantaloni cu bazon - pana in 30 km fara pauza nu am nici pe naiba. Oricum seile mici nu sunt deloc comode la drum lung.
 
Ajuta la ceva husa cu gel? Un amic avea un DHS din acela Silver parca, model mai "high-end", si pana la Ruse, 15 km, l-a ucis saua. I s-a parut ca husa cu gel ar arata mai confortabila decat o alta sa, asa ca si-a cumparat una pe loc de la Dimi Bike si ne-am mai plimbat nitel, insa s-a dovedit ca husa aia era degeaba. A suportat-o pana la cea de a doua tura, cand si-a luat o sa mare pe arcuri tot de la Dimi si restul turei a fost foarte incantat, i-a multumit cu tot fundul lui Dimi :smile: .

Am observat ca indiferent cat de moale este saua, din gel sau orice altceva, nu se compara cu o sa cu arcuri, care cu adevarat amortizeaza, arcul are o cursa de cativa centimetri.
 
Ajuta un pic daca ti se potriveste. Nu face minuni, tine mult si de sea, dar pentru unii imbunatateste situatia.
 
Șaua e una din componentele ce trebuie să se potrivească anatomic pe curul fiecăruia. Și cum nu-s două cururi la fel... :smile:

Cea mai importantă e mărimea șeii: trebuie ca cele două oase ale bazinului să se sprijine pe lateralele șeii. Distanța dintre oase o măsori așezându-te pe un teanc de cartoane ondulate puse pe o suprafață tare, ca să rămână cele două adâncituri în punctele de sprijin. Dacă șaua e prea îngustă, va acționa ca un ic și va fi dureroasă. Dacă e prea lată, incomodează la pedalat.

Odată problema dimensiunii fiind rezolvată, alte dureri vin de la ajustarea șeii (sus-jos, față-spate, înclinarea) în funcție de dimensiunea cadrului și a poziției corpului. Trebuie tatonat cu mai multe încercări, și cineva cu ochiul format să se uite la tine cum stai. Poate ți-e cadrul mare și stai ca superman întins pe el, sau poate ți-e cadrul mic și dai cu genunchii în pumni.

Când fundul sau mâinile te dor repede, înseamnă că lași o greutate prea mare pe ele. Și asta se rezolvă din postură și reglaje, nu din cât e de pufos materialul.

Și că veni vorba: bazonul pantalonilor e cel care se sprijină pe piele și care atenuează impactul, fără cusături de la altă lenjerie purtată pe dedesubt. La nevoie se poate folosi și cremă/gel pentru sportivi pe bază de vaselină (petroleum jelly) pentru a preveni iritarea pielii prin frecare în pliurile naturale ale pielii sau în punctele de contact fizic. Dar husa cu gel are marele neajuns că se bâțâie pe șa și dă mai multe probleme decât rezolvă. Adi e printre puținii care rezistă eroic cu husă cu gel peste șa; poate lui i se pare comod, dar nu mi s-a părut că stă prea bine călare (spatele șeii e un pic cam prea sus).

Sfântă rămâne probarea mai multor șei până vezi care ți se potrivește. Caută împrumut înainte să cumperi, că magazine care să permită probe sau retururi nu prea avem.
 
Eu nu stau prea bine pe sea pentru ca tija mea de sea (chiar si cea noua) aluneca in cadru si coboara prea mult; singurul mod in care nu aluneca e sa o pun cu vreo 3 cm peste pozitia normala, ceea ce e incomod pe distante mari dar merge pe distante mici.

Mie nu imi aluneca husa cu gel pentru ca o strang serios cand o montez si cred ca am cumparat si modelul mai mic; in Decathlon exista doua marimi, cea mica intra mai greu pe sea dar sta mai fixa, cealalta normal ca are joc.

Btw, daca ai pe camera o filmare cu pozitia mea pe sea de la plimbarea de sambata chiar sunt interesat. Si asta si miscarea picioarelor, ca o parte din participanti pedalau stramb (ex. Raluca si Aurora): genunchii aproape atingeau cadrul, piciorul nu era drept in plan vertical ci indoit spre interior. Am incercat sa ma lamuresc ce unghi fac picioarele mele dar e greu sa imi dau seama din unghiul in care le vad eu, cel mai bine se vede din spate.
 
Cadrul meu este prea mare pentru mine, asta o stiu. La modelul asta de bicicleta, Neuzer Nelson, care e cel mai low-end model, nu am gasit decat cadru de 20. Eu am 1,73 m iar prietena mea 1,65, si mergem pe cadre de 20. Ea are o sa foarte mica, un SR Junior, cu care vad ca se impaca binisor. Eu am remontat pe bicicleta saua cu arcuri, mare cat o farfurie.

O alta problema este faptul ca nu port echipament. Nu merg in pantaloni cu bazon, in general port blugi la bicicleta, iar vara pantaloni scurti. In sus am niste bluze sintetice si polare care arata obisnuit. Atunci cand stiu ca voi avea o tura mai lunga, vara, folosesc o pereche da pantaloni trei sferturi cu bazon si tricou de ciclist mulat, insa nu si atunci cand ma duc doar la o plimbare si o bere. Nu stiu, mi se pare cam penibil sa merg 20 km pana la o terasa costumat in Lance Armstrong si cu casca pe cap. Eu unul nu ma vad ca "ciclist", doar imi place sa ma plimb cu bicicleta.

Pe offroad nici nu ma deranjeaza prea mult saua, pentru ca acolo mergi mai incet, te mai ridici in pedale, etc. Mai mult ma deranjeaza la asfalt, parca mai enervant e faptul ca se freaca fundul de sa, si mai putin socurile efectiv.

Duminica se mareste ziua cu o ora, asa ca probabil vom inaugura deschiderea sezonului in Bulgaria, Russenski Lom. Se anunta soare si cald, copacii incep sa inmugureasca, e uscat pe jos. Daca este cineva amator pentru o tura Giurgiu - Ruse - Basarbovo - Krasen si retur, as fi incantat.
 
Da, cadrul iti e mare si cred ca ai o pozitie foarte dificila - nu stiu daca rezolvi asta din sea. Roaga pe cineva sa iti faca 2-3 poze din lateral cand mergi pe bicicleta si verifica ce unghi ai, daca esti foarte aplecat trebuie sa mai inclini seaua pe cat se poate. Eu nu ma frec niciodata de sea, stau fix pe ea si nu imi imaginez de ce m-as freca (nu sunt amator de senzatii tari si oricum nu le pot produce asa :biggrin:).

Vezi ca nu e obligatoriu sa arati ca Lance Armstrong ca sa ai bazon: in Decathlon sunt niste pantaloni scurti la vreo 40 de lei cu bazon detasabil, se poate purta pe sub orice pereche de pantaloni normali (daca nu sunt foarte stramti). Iar casca nu strica nici daca mergi 5 km, daramite 20 (si inca 20 inapoi).
 
Saua e inclinata destul de mult in fata, daca as tine-o orizontala ar fi criminala. Pantalonii cu bazon ii port la ture lungi si e mai bine.
 
Există și chiloți cu bazon pentru a fi purtați pe sub hainele obișnuite. Cadrul mare e primul lucru de care trebuie să scapi :frown: Pe o șa ar trebui să ai 2-3 poziții de pedalare, ori din cauza dimensiunii bicicletei tu ai una singură și și aia dureroasă.
 
Am descoperit in mare sursa problemelor, saua prea sus. Fara sa vreau am bagat de seama ca saua MTB-ului e mai inalta decat saua bicicletei de oras pe 28" cu care merg la serviciu/piata. Cand am reglat saua am luat ca reper ca stand pe ea, ambele picioare intinse sa atinga cu varful solul.

La cea de 28, mergand mai mult prin oras, saua era mai jos, in ideea de a sari mai repede de pe ea la nevoie, cadrul fiind si mai inalt. La MTB stand pe sa atingeam de-abia cu varfurile solul, pozitie care mi se parea totusi cea mai eficienta la pedalat, deoarece intindeam piciorul la maxim pe pedala. Cred insa ca atunci cand pedala era jos, greutatea corpului se lasa pe fund. Asta e, unde nu e cap, te doare fundul.

Am coborat saua. Initial am coborat-o cam mult, pentru ca aveam senzatia aceea de pedala cu genunchii la gura, desi saua parea mai ok. Am mai ridicat-o putin si acum pare foarte ok, piciorul e putin flexat cand pedala ajunge jos.

Am facut cam 45 km ieri fara proteste deosebite din partea fundului meu. Cu saua mai jos e si mult mai comod sa te ridici in pedale la denivelari. Am avut noroc ca am facut manevra asta cu saua pentru ca dupa ce am stat pe la terasele din Ruse prietena mea a avut unul din momentele alea de alergat pe pinion mic, care s-a terminat evident cu amandoi lesinati de efort acasa, insa de data asta fundul meu si-a pastrat valorile normale de temperatura si culoare. Bine ca am fost singuri in tura, sigur ne alegeam cu injuraturi serioasa daca ii alergam si pe altii asa :smile: .
 
Înălțimea șeii se reglează pedalând cu piciorul complet drept și cu călcâiele pe pedale, fără să te bâțâi cu bazinul pe șa. Piciorul nu trebuie să fie complet întins la pedalat normal, de-asta se măsoară cu călcâiul.
 
Asta cu calcaiul nu am stiut-o insa in momentul asta sint convins ca e 100% corect. Cred ca asa este acum saua, inainte nu puteam pedala decat cu pingeaua, nu puteam sta cu arcada piciorului pe pedala, insa eram convins ca asa trebuie sa fie piciorul in pedale, iar stand pe sa trebuie sa poti atinge cu varfurile picioarelor, ambele, solul. Asta e, unde nu e cap... Pedalatul pare acum nitel mai obositor, insa pot pedala mai repede, cred ca si folosesc mai multi muschi decat inainte, practic eu nu foloseam mai deloc pedala cand se apropia de pozitia de jos, si ma si lasam tare pe sa..
 
Back
Top