Bicicleta - unde/care/cum/de ce?

La plimare aceste limite sunt si mai mari, dar oricum e bine sa cumperi ceva care se potriveste.
Potrivirea este destul de greu de facut din internet browser, pentru ca in functie de mtb/cursiera, producator, pipa/tija de sa, furca/unghi la furca, amortizor de spate sau nu, diferentele sunt destul de mari.Eu unul dupa vreo 5 ani de nebunie, as sta cu frica sa comand un cadru care nu l-am probat, dar eu sunt mai paranoic.
Si neaparat sa nu uitati ca pe bicla, chiar si la plimbare nu se sta ca pe scaun acasa drept, ci trebuie sa fii aplecat spre fata din 3 motive: incarci roata de fata( nu ai probleme la curbe, nu pierzi aderenta), nu ai probleme la coloana la denivelari, coloana fiind arcuita preia socurile bine, si esti si aerodinamicin anumite limite.
 
Sau îţi ridici fundul de pe şa când vine o denivelare; bineînţeles că există şi excepţii, dar în general eu cam aşa făceam.
liubarschi, am primit mesajul tău privat. Deocamdată sunt în perioada de tatonare, sincer mi se pare mult 1000+ RON pe o bicicletă, fiindcă va fi folosită ocazional. Să zicem 1-2 ore pe săptămână MAXIM.
 
War, treaba sta in felul urmator: o bicla buna, bine gandita, care se potriveste, te va scoate ea pe tine din casa, nu tu pe ea.
Asta este expresia mea si a unui amic.
Asa cum am spus de la inceput, eu sunt foarte pasionat si treaba cu biclele si cu echipamentul de munte si asta mi a deschis ochii despre ce si cum vreau la multe alte chestii, m-a facut sa gandesc mult de tot ce inseamna optiuni, alegeri, costuri, etc.
Alte firme care ar putea fi verificate care au preturi si calitati intre branduri si chinese shit aka first bike/ dhs ar fi neuzer si kellys.Cu mentiunea ca daca nu te pricepi mergi la sigur cu o Kona/CUbe/Ideal/Specialized/Scott etc in timp ce cu astea semi brand poti lua o teapa monumentala.
Nu stiu cu ce sa compar din domeniul It unde voi va pricepeti ca sa ma fac inteles, de multe ori oamenii imi spun ca nu explic bine.
Ca si cehstie, cauta in continuare pe okazii si bombardeaza ma cu linkuri.
O sa iti spun ce si cum...
bausto. the same and the rest.
War ce se aude cu iesirea aia de maping a gunoaielor?
 
War, treaba sta in felul urmator: o bicla buna, bine gandita, care se potriveste, te va scoate ea pe tine din casa, nu tu pe ea.
Stai liniştit că am avut şi aşa ceva. O bicicletă nemţească, nu ţin minte marca, semi cursieră (cum se zicea pe atunci), cu 5 viteze, roţi subţiri, foarte uşoară şi rapidă. Din păcate, n-o mai am (long story).
Eu sunt acum ca omul care vrea un calculator mai ieftin ca să se dea pe net pe 3 forum-uri. Dacă îi recomanzi un instrument de 3000 RON, ai face bine să explici în detaliu şi de ce îi recomanzi ce-i recomanzi. "O să ajungi să te şi joci pe el" nu ţine ca argument :smile:
War ce se aude cu iesirea aia de maping a gunoaielor?
...redirecţionează întrebarea către puterfixer :smile:
 
Dacă tot ai comparat mersul pe bicicletă cu calculatorul... mda, probabil că acum ai putea avea un Pentium MMX de 266 MHz cu Windows 95, că doar nu-ți trebuie mai mult ca să te dai pe net cu el, nu? Și totuși, nu cred că vrei să-ți bați joc de timpul și nervii tăi făcând asemenea experimente.

Cam la fel și cu bicicleta; poate că o să te dai cu ea 2 ore pe săptămână (gen ieși la o plimbare scurtă în weekend), dar vrei ca acel timp petrecut pe bicicletă să fie plăcut sau cu dinții strânși? Că dacă iei o gioarsă ce merge ca porcul, n-o să te prea țină nici faza aia cu 1-2 ore pe săptămână, și atunci chiar sunt bani aruncați pe fereastră pe o bicicletă proastă ce nici nu o folosești.

Nu te zgârci la tărâțe. Vrei să vezi cum merge o bicicletă ieftină? Mergi în Herăstrău sau Kiseleff și ia o bicicletă din aia asigurată de primărie - cu buletinul o ai două ore gratuit. Fă niște ture și vorbim dup-aia. O să zici că da, n-avea frâne, dar la a ta o să ai saboți noi... mda, și dup-aia descoperi că pe măsură ce strângi din manetă se strâmbă suporții la V-Brake-uri din punctul de sudură cu șasiul. Sau cobori o bordură și furca ți se rupe, iar tu muști cu sete din ghidon. Accidente din astea chiar se întâmplă, și sper să nu ajungi să ți se întâmple ție, că atunci chiar ai vrea să fi plătit câteva sute de lei în plus pe o calitate ce ar fi prevenit asemenea stupizenii în loc să plătești consecințele.

Nu zic să arunci cu banii doar de moft, sau că cu o bicicletă mai scumpă devii invincibil. Zic doar să nu iei ceva care se remarcă (doar) printr-un preț mic.

Există și produse ieftine și proaste fiindcă există și foarte mulți oameni care pur și simplu nu pot să perceapă calitatea, sau să aibă grijă de ceva. Cum argumentez unuia din ăsta că eu am dat 90 de lei pe un tricou din materiale speciale ca să elimine transpirația fără să fac pneumonie, care mă protejează și de ultraviolete și are și cusăturile făcute în așa fel încât să nu jeneze pe undeva, când el cu 90 de lei a luat de la chinezi „costume” noi Adibas la toată familia, de-alea care put și se descos la prima spălare? Cum îi explic care e diferența între hârtia igienică aia maro, din ziare tocate cu rumeguș, cu așchii de lemn și găuri, versus hârtia igienică cu 3-4 straturi, fină, rezistentă, poate chiar și parfumată, dar și mai scumpă, când argumentația lui e „păi ce, nu tot la cur te ștergi cu ea?” Da, are dreptate, da' io-mi respect curul...

Maparea gunoaielor s-a făcut în Cluj, acum se face în Argeș (după ce s-a amânat din cauza vremii), urmează Iașiul. De București încă nici o vorbă.
 
Dragul meu puterfixer, îmi pare rău că ai ajuns să mă compari cu nenea care ia costume Adibas din piaţă. Eu tot ce doream să ştiu este care sunt diferenţele, în ce sens merită, pe ce se duce diferenţa aia de 100% între să zicem 750 RON şi 1500 RON. Motivul e foarte simplu: NU-MI PERMIT să dau 1500 de lei pe un obiect de care (încă) nu-s sigur că îmui va fi de 2 ori mai util decât unul de 750.
În fine, eu o las baltă, la o privire atentă în portofel realizez că sportul ăsta nu.i de mine, punct. Felicitări celor care îşi permit, să fiţi iubiţi.
 
puter, serios ca dupa ce am citit postul tau am realizat ca trebuie sa fiu cel mai norocos om din lume. :biggrin: Adica nu ma intelege gresit, apreciez calitatea si o caut in lucrurile pe care le cumpar dar am pedalat ani de zile pe Pegas si un MTB de 2 bani fara sa imi rup dintii sau oasele (pielea am rupt-o de cate ori am avut ocazia dar nu din cauza bicicletei). La fel si cu hainele si pneumonia.

Din pacate cam toate recomandarile de pe topic pe care mi le permit nu sunt pe stoc, ajung in nush cate saptamani, etc. SH... e o idee buna doar daca primesc o confirmare ca exemplarul ala in particular e ok si merita banii.
 
Bausto, daca te decizi la o bicicleta te ajut cu draga inima fara probleme.Dar totusi daca vrei poti sa vii sa probezi bicla mea ca sa decizi ce si cum.
Kona aia e pe stoc sigur ca am vazut o din nou sambata.
PigBrother, mi se pare cam scumputa pt semi brandul care este KELLYS, cauta un Neuzer ar trebui sa fie maxim 1000 de roni o echipare de acest nivel la nivelul acestor 2 companii.
War4peace, daca ai timp vino la magazin sa vezi diferenta de finisare intre o bicla de sub 1000 de lei si la Kona aia de 1400 lei.Nici nu stiu de unde sa incep....Eu am inceput cu o bicla first bike, dupa care am trecut la o bicla de 1500 de lei, iar acum am ajuns la alte sume in alte monezi, dar nu pot sa spun altcuiva sa faca ca mine, deci daca te pot ajuta la achizitionarea unui sh te ajut.
Puterfixer ce tricou ti ai luat la 90 de lei ca alea care le stiu eu cu niste cusaturi bine gandite incep de la 250 de lei?Pm sa nu deteturnam discutia.
 
war, comparația o făcusem tocmai fiindcă te pusesem în cealaltă categorie, a celor ce știu ce-i aia calitate și o apreciază :biggrin: Adică dacă vei lua ceva prost cu siguranță îți vei da seama că e prost și nu prea cred că gândul la ce mare economie ai făcut o să te încălzească cu ceva... Adică schimbă perspectiva: bicicleta de 1500 lei va avea o utilitate mai puțin decât dublă față de una de 750 lei, însă pe de altă parte experiența neplăcută a plimbatului cu cea de 750 lei e de câteva ori mai mare decât la cea mai bine făcută.

În cele din urmă, poate ar trebui să faci distincție între costul utilității și costul proprietății. Vrei să te dai cu o bicicletă, ocazional și utilitatea transportului cu bicicleta să fie ieftină? Închiriază una, sau găsește pe cineva care are două și-ți poate da una împrumut. Reversul medaliei e că nu o ai disponibilă oricând, și calitatea poate varia. Problemele astea două le rezolvi plătind proprietatea: cumperi exact faptul că ai o bicicletă disponibilă oricând vrei tu, și la nivelul de calitate care-l dorești. Însă proprietatea costă și atunci când nu o folosești, deci dacă utilizarea e atât de infrecventă s-ar putea ca blocarea banilor, mulți sau puțini, pentru a beneficia de cele 2 avantaje să fie, de fapt, o idee foarte proastă.

bausto, așa am învățat și eu, pe un Pegas din ăla care se plia, și acu' vreo 15 ani ce mare fericire a fost să capăt din Ungaria un MTB bunicel... Doar că la vremea aia nu cred că era așa mare goana după minimizarea costurilor și maximizarea profiturilor ca acum, când uneori plătești brandul și iluzia unei calități și când colo iei un știft mult mai prost făcut decât acum 10 ani. Deh, presiunea globalizării a lățit foarte mult plaja opțiunilor - acum ai și produse extrem de ieftine (și aproape că de unică folosință), dar și ultimul răcnet în tehnologie (cică s-a terminat cu decapotabilele, în vestul Europei îți arăți acum valoarea cu ce bicicletă ai, fibre de carbon și titan și de-astea, deși nu faci nici 100km/an).

liubarschi, prinsesem ceva reduceri semnificative la sfârșit de sezon la echipamente Kilimanjaro la Hervis. Cred că de fapt sunt tricouri generice pentru munte, nu pentru ciclism.
 
Puterfixer, si in Bucuresti exista multeeeeee biciclete de peste 6000 de euro, nu numai in vest.
Eu personal stiu 2 biciclete de peste 12.000 de euro, si am facut la comanda multe biciclete de peste 4000-5000 de euro pentru oameni care au inteles diferentele si au avut bani sa si le plateasca.
 
Crede ma cand iti spun ca in Romania, sa mergi pe orice bicicleta, chiar si una de 12000 de epuroi, inseamna in ochii smecherilor ca esti un sarac.De multe ori mi am luat acest apelativ pe o bicla de 6000 de euro (valoare ei noua, nu atata dadusem eu pe ea, doamne feri!) de la tot felul de pusti in BMW ursulet din ala de 2000 de euro.
Alt exemplu, eram pe bicla respectiva, un cannondale de top cu furca lefty, ceva nemaivazut pana atunci in Bucuresti de multi, a 2 bicicleta in Romania de acest fel, si la universitate un smecher dintr un mert decapotat imi zice ca mi am pierdut jumate de furca, eu ii raspund ca asa e, dupa care ma intreaba de sus cat costa, eu ii raspund ca 6000 de euro.In momentul ala am fost foarte aproape sa fiu batut de ala si de amicul lui, m au injurat ca imi bat joc de ei, etc.
De acum cand sunt intrebat, zic ca mi am luat bicla din Obor, si am dat 200 de roni la ocazie de la tigani.
Bineinteles, o alta intrebare: Da o folosesti de 6000 de euro?Si eu am 2 raspunsuri:
-Da Porsche se vinde numa lu nenea Sumi?
-Da, face cartofi prajiti, aer aspirator in tija de sa, si face blow... f bine.
Oamenii se asteapta sa le spun ca am terminat campionatul mondial de locul 1 sau ceva de acest gen.
Dar am divagat.Oricine doreste sa incerce biclele mele, este binevenit, pe scurt.Ca sa inteleaga ce si cum e cu biclele de x mii de euro.
 
Situatie ipotetica: se ia una bucata schit aflat la vreo 5 ore de mers pe jos pe un drum forestier care iti rupe masina. Se poate lua un "ceva" pliabil, in portbagaj, care sa te duca prin rape, noroaie si grohotis mai repede decat picioarele, cu cat mai putin efort si la un pret rezonabil? Precizez ca drumul nu urca / coboara.
 
OT: liubarschi, tu erai în Herăstrău cu lefty ăla acum câteva weekenduri? Am văzut un nene cu așa ceva în două zile diferite...
 
Puterfixer, sper ca glumesti, ala care sta la fantana e celebrul Gigi, vanzatorul de role si patine de pe patinoarul floreasca.Tipul a vazut la mine Lefty, s-a rugat sa io vand si dupa si a luat un model vechi de cand lumea ca da bine.Cocalarismul exista si in lumea asta, deh.
Quark, tot ce este pliabil, este si foarte firav pe offroad.
Sincer iti spun, dupa c eam vandut vreo 40-50 de chestii din astea de maxim 1000 de euro, nu am incredere in nici una din ele pe offroad.
Cauta pe dahon.com, nici bicla lor mk1/mk2 care ei zic ca e de offroad nu e deloc buna de asa ceva.
Nu dupa ce am vazut 4-5 bucati distruse de niste banale drumuri la Cernica.
Cea mai buna solutie: portbagaj de bicle sus pe masina.
Cele pliabile bune de off road incep, dupa parerea mea, de la 2000 de euro.
 
war4peace, daca vrei o bicicleta pentru o plimbare ocazionala, iti recomand Neuzer Nelson, anul trecut erau 607 lei la magazinul de pe Coltei. Este grea, din otel, fara suspensii, are schimbatoare Shimano Tourney, niste entry level-uri destul de ok. Daca vrei o bicicleta buna, fara pretentii, este foarte ok.
 
Otel:bun
Fara suspensii: nu ai probleme ca se strica, dar amortizezi totul din genunchi.
Grea:sper ca nu o sa o cari pe scari
Rotile si butucii: well cum ti o fi norocul.
Tourney:naspa
Ai grija ca schimbatorul de spate sa fie prins pe cadru, si sa fie pe 8 biteze ca sa gasesti usor piese bune pt un viitor upgrade.
 
Back
Top