Dacă tot ai comparat mersul pe bicicletă cu calculatorul... mda, probabil că acum ai putea avea un Pentium MMX de 266 MHz cu Windows 95, că doar nu-ți trebuie mai mult ca să te dai pe net cu el, nu? Și totuși, nu cred că vrei să-ți bați joc de timpul și nervii tăi făcând asemenea experimente.
Cam la fel și cu bicicleta; poate că o să te dai cu ea 2 ore pe săptămână (gen ieși la o plimbare scurtă în weekend), dar vrei ca acel timp petrecut pe bicicletă să fie plăcut sau cu dinții strânși? Că dacă iei o gioarsă ce merge ca porcul, n-o să te prea țină nici faza aia cu 1-2 ore pe săptămână, și atunci chiar sunt bani aruncați pe fereastră pe o bicicletă proastă ce nici nu o folosești.
Nu te zgârci la tărâțe. Vrei să vezi cum merge o bicicletă ieftină? Mergi în Herăstrău sau Kiseleff și ia o bicicletă din aia asigurată de primărie - cu buletinul o ai două ore gratuit. Fă niște ture și vorbim dup-aia. O să zici că da, n-avea frâne, dar la a ta o să ai saboți noi... mda, și dup-aia descoperi că pe măsură ce strângi din manetă se strâmbă suporții la V-Brake-uri din punctul de sudură cu șasiul. Sau cobori o bordură și furca ți se rupe, iar tu muști cu sete din ghidon. Accidente din astea chiar se întâmplă, și sper să nu ajungi să ți se întâmple ție, că atunci chiar ai vrea să fi plătit câteva sute de lei în plus pe o calitate ce ar fi prevenit asemenea stupizenii în loc să plătești consecințele.
Nu zic să arunci cu banii doar de moft, sau că cu o bicicletă mai scumpă devii invincibil. Zic doar să nu iei ceva care se remarcă (doar) printr-un preț mic.
Există și produse ieftine și proaste fiindcă există și foarte mulți oameni care pur și simplu nu pot să perceapă calitatea, sau să aibă grijă de ceva. Cum argumentez unuia din ăsta că eu am dat 90 de lei pe un tricou din materiale speciale ca să elimine transpirația fără să fac pneumonie, care mă protejează și de ultraviolete și are și cusăturile făcute în așa fel încât să nu jeneze pe undeva, când el cu 90 de lei a luat de la chinezi „costume” noi Adibas la toată familia, de-alea care put și se descos la prima spălare? Cum îi explic care e diferența între hârtia igienică aia maro, din ziare tocate cu rumeguș, cu așchii de lemn și găuri, versus hârtia igienică cu 3-4 straturi, fină, rezistentă, poate chiar și parfumată, dar și mai scumpă, când argumentația lui e „păi ce, nu tot la cur te ștergi cu ea?” Da, are dreptate, da' io-mi respect curul...
Maparea gunoaielor s-a făcut în Cluj, acum se face în Argeș (după ce s-a amânat din cauza vremii), urmează Iașiul. De București încă nici o vorbă.