Bicicleta - unde/care/cum/de ce?

Vezi ca daca-i iei d-asta cu roti ajutatoare va invata (mai) greu mai tarziu sa mearga pe doua roti. Mie mi se par excelente bicicletele alea fara pedale, pentru ca invata sa-si tina echilibrul devreme si oricum se distreaza de minune si cu aia, ca orice copil. Tranzitia va fi mult mai usoara si mai rapida, la 5 ani o sa poata merge pe o bicicleta fara roti ajutatoare fara nicio problema.

Gen: https://www.emag.ro/biciclete-copii/filter/tip-f6623,fara-pedale-v-3372131/sort-priceasc/c
 
La 3 ani n-are nevoie să pedaleze. Ia-i un laufrad, bicicletă de-aia doar cu 2 roți și un cadru, la care se împinge cu picioarele pe jos. Ajută muuuult mai mult să învețe să-și țină echilibrul așa decât orice fel de bicicletă cu pedale și roți ajutătoare. Abia mai încolo poți trece la una cu pedale și lanț (și kilele aferente).

De exemplu:



Puky e un producător consacrat, scumpe cu crengi, de-aia există o piață foarte activă de second hand-uri folosite destul de puțin și la prețuri derizorii.


În general, de pe la 2 ani jumate se începe cu un asemenea laufrad (bicicletă pentru mers), și forma ideală e cu un cadru cât mai jos pentru ca să nu se lovească atunci când se urcă/coboară. (Vezi primul anunț care are un cadru destul de ridicat între picioare, pe când modelele Puky îl au atât de jos încât poate pune piciorul pe el.) Șaua e bine să fie ușor curbată.
 
Last edited:
Am citit si io despre asta, da` m-am blocat la "tati vreau cu pedale, tati vreau cu pedale"
Ma gandeam sa las rotile ajutatoare mai scurte, sa nu stea pe pamant tot timpul, sa o ajute doar cand se inclina prea tare.
 
Eu asa am invatat sa merg acum vreo 45 de ani in urma. :biggrin:
Pe bicileta sor'mii, care era mult prea mare pentru mine si nu ajungeam la șa. Stateam cu fundul intre seat tube si downtube, umarul sprijnit de top tube (da era barbateasca ) si ma propulsam cu picioarele de asfalt. Cand prindeam viteza ridicam picioarele de la pamant. In momentul in care and am inceput sa stapanesc procesul, am inceput sa pedalez asa, dar totul se petrecea in triunghiul format de cele 3 tuburi, pana i s-a facut mila lu taica miu si mi-a luat una si mie.
 
Nu o ajută, ci își formează reflex că nu poate să cadă fiindcă o țin alea. Am văzut inclusiv copii care pedalează cu bicla înclinată și proptită pe a treia roată, da' nu învață să se redreseze.

Dacă chiar vrea neapărat neapărat cu pedale, ia una pe probatea la care să ajungă cu picioarele complet jos. La început demontezi pedalele și o folosești pe post de bicicletă de învățat (cu picioarele pe jos), abia când își poate da avânt și își ține echilibrul câțiva metri poți introduce și pedalele pentru locomoție.

Dar din ce am văzut aici, e o diferență de vreo 1-3 ani între introducerea unui laufrad și a unei biciclete cu pedale, timp în care copilul crește foarte mult. Bicicleta cu pedale e și grea, pentru un copil mic e un efort uriaș să pedaleze mai mult de câteva minute.

În plus, responsabilitatea ta ca părinte e să îi dai copilului ce știi tu că îi trebuie, nu ce crede copilul că vrea. :smile: Eu unul aș merge pe laufrad și explicat că bicicleta cu pedale va veni atunci când poate să meargă bine pe una fără, altfel e grea și nu o să îi placă; să aibă încredere în tine că știi ce e mai bine pentru ea și faci în așa fel încât să învețe mai ușor.
 
  • Like
Reactions: lai
Io cre`ca ar trebui fiu undeva la mijloc, degeaba ii dau ce stiu eu ca ii trebuie daca nu ii place si nu o sa vrea sa o foloseasca. As prefera sa ii iau ceva ce sa ii placa, sa o atraga si sa ii faca placere sa o foloseasca. O sa ma uit dupa niste de-astea fara pedale roz. Ca rule of thumb daca e roz ii place :biggrin:
 
  • Like
Reactions: Neo
Treaba ta, fii pregătit să hămălești alea 18 kile de fierătanii după 5 minute de „dat cu bicla”, și curând să zacă abandonată fiindcă nu-i vine să se dea că e efortul prea mare.
 
Mie îmi plăcea să mă dau cu bicla fără roți ajutătoare și singurul moment în care a făcut "click" a fost ăla în care maică-mea o scăpat șaua (că ținea de ea). Wobble wobble 2-3x apoi m-am redresat (creierul reptilian? :biggrin:) și de atunci nu am mai avut probleme niciodată. Probs pe la vreo 4 ani? Idk.
 
Am vazut la doi nepoti deja cum s-au chinuit sa se dezvete de rotile ajutatoare, erau copii semnificativ mai mici care mergeau fara ajutor. Se obisnuiesc si cu faptul ca se pot uita in jur, chiar si in spate cand merg pe bicicleta, asa ca or sa cada de numa numa cand or sa faca asta primele dati fara ajutoare. Aia cu puse mai sus nu merge, niciodata.
 
Junioara a învăţat în primăvara asta, într-o după-amiază, să meargă pe bicicletă fară roţile ajutătoare. Tind să cred că e vorba şi de vârstă (6 ani) şi de motivaţie - a văzut la colegi de grădiniţă că merg singuri şi a vrut şi ea.
 
  • Like
Reactions: Neo
Poate sa si plece de pe loc fara ajutor? Ce face cand da de bumps, gropi sau borduri? Franeaza bine in caz de urgenta? A cazut cumva dupa ce a invatat sa mearga si s-a urcat la loc si a mers fara probleme? Sunt mai multe aspecte care nu se pot invata intr-o singura zi. :smile:
 
  • Like
Reactions: Neo
1. OLX pentru ca sunt sanse maxime ca in scurt timp sa se dovedeasca doar o incercare si invatare.
2. Fara roti ajutatoare. In cel mai rau caz ii dai jos pedalele si impinge la ea pana invata cu echilibrul. Daca nu, exista tehnici de invatatul echilibrului simple cu tot cu pedale, niciodata sustinut (de exemplu un picior in pedala dreapta si cu stangul mers tarsait, apoi impins cat sa mearga 10cm apoi 20cm pana ajunge sa isi ia elan sa mearga asa metri intregi si mai urmaza doar sa ridice si stangul si sa incepe sa pedaleze).
3. Copiii au forta mai mare raportata la corpul lor si in plus ce este important la orice ciclist, pe langa greutatea biclei sau a rotilor ei, greutatea ciclistului iar ea sigur este usoara ca o pana comparata cu un adult care crede ca bicla de 20kg e de vina pentru faptul ca e greu la deal. Plus ca pentru copii este cel putin la inceput o joaca si un vrea cu 40 la ora.
 
Poate sa si plece de pe loc fara ajutor? Ce face cand da de bumps, gropi sau borduri? Franeaza bine in caz de urgenta? A cazut cumva dupa ce a invatat sa mearga si s-a urcat la loc si a mers fara probleme? Sunt mai multe aspecte care nu se pot invata intr-o singura zi. :smile:
Da, merge fără probleme.
A mers cu roţile ajutătoare sporadic vreo două veri. Pentru mersul fără ajutor am demontat roţile şi coşul pentru păpuşi şi i-am lăsat şaua ceva mai jos, astfel încât să atingă uşor cu talpa solul, atunci când stă în şa. Am început cu explicaţii simple cu privire la plecare de pe loc, urcat şi coborât de pe bicicletă, şi apoi am făcut ture scurte, în timp ce o ţineam de şa. La început avea dificultăţi în a-şi ţine echilibrul, dar am asistat-o tot mai puţin. Prima oară a mers mai bine de 100m singură până să îi zic că nu am mai ajutat-o. Apoi am continuat să exersăm plecările de pe loc şi opririle (asta a fost mai complicat, pentru că aplica frâna brusc, nu gradual). Pe măsură ce a prins curaj am lăsat-o să facă ture pe alei singură.

A şi căzut de câteva ori, la viteze mici. Nu au fost probleme, avea cască şi mănuşi fără degete. Cel mai neplăcut a fost când şi-a dat cu pedalele peste picioare. Ştie să reducă viteza la denivelările mici, la borduri sau şanţuri se dă jos.

Nu face trick-uri sau off-road, dar pentru mers de relaxare pe aleile parcului se descurcă onorabil. Momentan nu mai putem exersa, pentru că parcurile sunt închise.

Juniorul, 2 ani şi 4 luni, e şi el încântat de bicicletă, pentru că o vede pe soră-sa. Am testat cu el în Decathlon cel mai mic model de bicicletă expus şi a părut încântat. Ar fi fost pe lista de achiziţii, dar Covid.
 
Off-topic dar on-topic, anul trecut mi-am luat si eu bicicleta, dupa o pauza de vreo 30 de ani - am avut o chestie ruseasca cand eram mic, a cedat destul de repede. Cu ocazia asta pot confirma oficial, mersul pe bicicleta nu se uita, desi eram sigur ca o sa musc asfaltul imediat inca nu s-a intamplat, desi am adunat vara trecuta vreo 40 km. Aproape exclusiv plimbari relaxate prin parc, cu nepotii si niste veri. Ah si am luat-o de 2 ori la Pucioasa, unde au niste rude o casa, deci am urcat/coborat nitel p-acolo - nu foarte mult, ca nu pot nici eu si nici bicicleta. Deci 90% din timp asfalt, desi am fost batut la cap sa-mi iau MTB am preferat sa fiu realistic si practic, asa ca mi-am luat o bicicleta pliabila...

Exact asta, in aceasta culoare. Pretul de angajat a fost muult mai jos decat cel din link. Nu lucrez la Pegas, dar sunt parte din grup. :biggrin:

P.S. Nu vreau sa modific postul initial, asa ca adaug aici ca am refacut calculele, plus mi-am adus aminte ca am iesit si la sfarsitul lui noiembrie cateva zile ca a fost vreme frumoasa. Deci am adunat cam 65 km in total, mult peste ce ma asteptam cand am cumparat-o. Pana acum nicio problema, a trebui sa mai umflu odata nitel rotile dar am inteles ca asta e ceva normal la biciclete. Pfuai ce ma mananca s-o scot si acum, a fost o vreme in weekend...
 
Last edited:
Dintre toate persoanele de aici, dacă mă așteptam ca cineva să aibă un Pegas pliabil galben ăla era Cosmin_C

Habar nu am de ce :biggrin:

Dar sincer bița este simpatică++, aș vrea una sincer.


Eu cu a mea nu prea am mai făcut nimic, deși trebuie doar să-i umflu roțile. Pe aici vremea este super enervantă (ba 22 grade maxima zilei, ba 10 grade ca azi).
 
Dar ce-are vremea cu biciclitul. O vorbă de ciclist - nu există vreme proastă, ci doar echipament necorespunzător. La 10° se pedalează chiar mai fain, că ai cum te răcori deschizând doar un fermoar fără să îngheți repede ca la -5° și fără să trebuiască să expui multă suprafață de piele pebtru asta ca la 20°.

De n-ar fi atât de înfiorător de grele biclele pliante, că altfel e foarte tare să o pliezi și să o iei în lift până la job, sau în tren fără să plătești bilet separat pentru bicicletă (e doar un bagaj mai mare în husă).
 
Eu de obicei încep cu bicicleta prin mai (că merg la serviciu și dacă dimineața sunt 5 grade nu-mi place - da, am 0 echipament de biciclit), da' au fost niște zile acum numa' bune. Doar că bicicleta e la iernat la serviciu, ar trebui să mă duc s-o iau de acolo. Probabil prin august...
 
Back
Top