Bicicleta - unde/care/cum/de ce?

Nu stiu daca iti mai permite (ask Neo) sa inveti. Mersul pe bicicleta se bazeaza pe reflexe neconditionate, pe care creierul le fixeaza cand e asa... mai verde. :biggrin:
 
Nevasta-mea a invatat la 34, deci se poate.
Sigur, erau mici diferente: e femeie, deci incapatanare feminina, logica feminina, etc
 
Am un vechi prieten care a invatat pe la 48-49 de ani sa mearga pe bicicleta, iar acum il dai cu greu jos. Si in cateva ore, nu in cateva zile cum m-am chinuit eu la varsta de scoala primara. :mda:
 
Pont: lasă șaua cât merge de jos, ca să ajungi cu tălpile direct pe sol când ești așezat, și demontează pedalele de pe brațele pedaliere. Atenție că una din pedale are filet invers, mi se pare că dreapta.

De ce? Ca să înveți întâi să-ți ții echilibrul împingându-te cu picioarele pe jos și ținându-le apoi în aer din ce în ce mai mult timp.

Când îți iese chestia asta binișor, montezi pedalele și înveți și cum e cu pedalatul. Nu forța însă - în poziția asta șaua e mult prea jos și-ți belești genunchii.

Apoi înveți cum e plecarea de pe loc cu urcare în șa și oprirea cu coborâre din șa, șaua fiind reglată la înălțimea corectă (piciorul perfect drept când stai cu călcâiul pe pedală) și astfel așezat ajungând doar cu vârfurile pantofilor la sol. Apoi exersezi mersul încet, frânarea de urgență, pedalatul din picioare, împinsul fundului în spatele șeii (stând în picioare pe pedale) ca să muți centrul de greutate mai în spate pentru când vei face coborâri mai abrupte, etc.
 
Pont: lasă șaua cât merge de jos, ca să ajungi cu tălpile direct pe sol când ești așezat, și demontează pedalele de pe brațele pedaliere. Atenție că una din pedale are filet invers, mi se pare că dreapta.

De ce? Ca să înveți întâi să-ți ții echilibrul împingându-te cu picioarele pe jos și ținându-le apoi în aer din ce în ce mai mult timp.
Asta trebuie filmat!!!!! :biggrin:
 
Asta e modalitatea cea mai simplă cu care se învață copiii să meargă pe bicle, la vârsta aia se găsesc niște biciclete fără pedale și dau cu picioarele pe jos (se și numesc balance bike, la început au până și ghidonul fix). Bicicletele cu pedale și lanț la care se montează roți ajutătoare sunt o imbecilitate nemărginită, fiindcă copilul nu învață să-și țină echilibrul ci că bicicleta lui e mereu stabilă, proptită pe roțile alea ajutătoare.
 
De-aia pentru copii mai mici exista biciclete fara pedale pe care se propulseaza dand din picioare, unii ajung la viteze si dexteritate de invidiat.

Pedala din stanga are filet pe invers: toate se strang spre fata bicicletei si se slabesc spre spate.
 
In secolul xx copii au biciclete cu doua roti suplimentare pe spate, pe care le dai jos dupa ce invata sa mearga. :smile:
 
Eu am invatat fara asa ceva. Pur si simplu am pedalat cu grija cateva zeci de minute. Dupa juma' de ora ma tineam bine pe bicicleta. Dupa vreo ora am invatat si sa cotesc. :biggrin: Eu cred ca ideea de baza e sa nu gandesti ce trebuie sa faci ca sa-ti mentii echilibrul, pur si simplu da din pedale si gandeste-te la altceva.

PS: dar din cate imi aduc eu aminte, Dreamer era motociclist cu acte. :confused:
 
Sunt niste baieti simpatici care te invata sa mergi pe bicla / role / skate in Herastrau. In 6 sedinte esti bun de drum :wink:
 
Eu am invatat singur cand youtube cred ca nici in fasa nu era. Am incalecat bicla, am pus piciorul drept pe pedala si m-am impins din stangul cat sa merg aplecat pe stanga foooarte putin (probabil cam 20cm am parcurs) si am pus stangul jos. Am repetat pana am reusit sa ma mentin cat pentru un pas pe bicla si cu ea aproape dreapta/echilibru. Am exersat pana realizat ca iau viteza si stangul il pun jos doar pentru propulsie. In cam 30min luam viteza cat sa merg 10m fara sa pun picior jos. Pasul urmator a fost sa pun si stangul in pedala (care era evident in sus) si sa merg asa. Apoi sa pedalez o data, de doua ori. Cam intr-o ora ma asezam deja pe sa si chiar si coteam cu enorma frica dar coteam.
Pe metoda aceasta descoperita pe propria piele am invatat apoi toti copiii de la bloc.


 
:confused: ... Really :confused:

Sunt multi motociclisti care nu stiu sa mearga pe bicicleta, spre suprinderea multora.
Motocicleta este mult mai grea decat corpul uman, asa ca iti tine ea echilibrul din cauza centrului de greutate mai jos si a fortelor centrifuge/centripete dezvoltate de roti care se comporta ca giroscoapele. Spre deosebire de bicicleta care are doar o fractiune din greutatea corpului uman, ceea ce face ca centrul de greutate sa fie sus, in dreptul corpului, si aici rotile fiind mai mari nu prea au proprietati giroscopice datorita vitezei mici de rotatie.
Hint: de-aia au scuterele roti mici, ca sa poata dezvolta efectul de giroscop incepand cu viteze mici.
 
Back
Top