Bicicleta - unde/care/cum/de ce?

Da, asta zic, poți să-i asociezi senzori de puls sau cadență, dar ignoră complet senzorii de viteză/distanță - nici nu îi afișează la căutarea ant+ sau bluetooth. Verificat cu senzori Garmin și Polar.
 
Eu am folosit ciclocomputer + Strava si au cam aceeasi acuratete pentru ca ciclocomputerul nu e precis nici el: masoara de cate ori se invarte roata si inmulteste cu circumferinta rotii ca sa calculeze distanta. Circumferinta o ia din diametrul rotii introdus manual de utilizator, care depinde nu doar de tipul rotii (26", 28"), dar si de diametrul balonului (1.3..2.5") si chiar de presiunea in roata si greutatea utilizatorului. Asta inseamna ca o abatere de 5% la ciclocomputer e buna, iar pe teren deschis (ex: pe sosea extraurbana) Strava e chiar mai precis decat atat. In paduri are abateri uzuale si peste 10-15% din cauza semnalului si a salturilor facute de pozitionarea GPS, in oras mai are cate ceva, dar pe traseul pe care imi fac eu de obicei tura scurta am o abatere de maxim 100 de metri la ~ 17km, am facut traseul ala de zeci de ori si Strava a raportat aceeasi distanta (in limita a 100m) de fiecare data. Dar e camp deschis si ceva case pe margine, prin Domnesti.
 
Eu folosesc acum IpBike, o chestie dubioasă, cu interfață groaznică, dar care îți permite să setezi la milimetru diametre, greutăți and stuff, și se leagă excelent cu orice senzor ant+ am încercat. Interfața nu contează foarte mult, pentru că poți exporta pe urmă în Strava sau alte servicii de genul (sau fișiere).
 
Nu vreau nimic din ceea ce presupune GPS si telefon. Si trebuie sa fie nou sau macar nediferentiabil ochiometric de unul nou, pentru ca va fi dat cadou.
 
Poti sa setezi la micron si miligram diametre si greutati, cine sta sa masoare presiunea in roata si diametrul la fiecare iesire cu bicicleta?
 
Pentru ca la Lidl nu au acum ciclocomputere, mergi linistit la Decathlon si daca persoana abia incepe in domeniu, nu te arunca la Sigma and so ci la prima chestie care iti pare ca arata decent la 50lei. Cu siguranta daca pasiunea se va dezvolta va ajunge sa foloseasca Strava sau chestii mult mai avansate care costa cat un smartphone din clasa superioara.
 
Persoana foloseste bicicleta ca mijloc de ars calorii, in locul pedalatului la sala uitadu-te la un perete. Ciclocomputerul ideal e ala care da motivatie sa mai pedalezi un pic.
 
Atunci iti recomand cu caldura sa-i procuri un abonament la Strava PRO.
Acolo iti inregistreaza tronsoane si iti arata cand iti bati un record personal. Iti poti evolua evolutia pe diverse tronsoane precum cele de urcari. Puterea utilizata, calorii. Te poti compara cu alti cunoscuti sau atleti. Pe mine unul m-a motivat suficient de mult sa renunt la pedalatorul ocazional cu gasca de amici si sa incep sa ies singur. De fapt singur trag cel mai mult de mine si am observat ca este cea mai buna cale de evolutie.
In final daca nici asa nu functioneaza, inseamna ca pedalatul nu este pentru el. Poate nu uitatul la perete este problema. Recompensa este in schimb descoperirea placerii de a umbla pe strazi sau poteci in libertate deplina. Sa nu uiti sa ii mentionezi ca nu se elimina prea multe calorii fara efort indelungat. Ture de 30-45 minute nu fac mai deloc diferenta comparativ cu cititul pe aceeasi perioada.
 
Eu folosesc Strava fara PRO (gratuit) si imi indica tot ce imi e util din lista din PRO. E un pic mai ieftin :tongue:
 
Eh, am zis de PRO daca simte nevoia neaparata sa plateasca pe ceva pentru a face cadou.
Si eu folosesc tot varianta standard.
 
Chiar si eu as fi curios ce lipseste in versiunea gratuita pentru utilizatorul ocazional.
In sensul ca nici eu nu simt nevoia vreunei facilitati din versiunea Pro.

P.S. N-as zice ca e chiar motivant. Am iesit intr-o zi friguroasa si ploioasa si m-am trezit cu un record pe o portiune, pe care trecusera doar 3 utilizatori in acea zi. Si atunci chiar nu am tras deloc tare, ba chiar am mai facut o pauza sa ma uit pe statistici, etc.
 
Nu conteaza recordul pe portiune, ca acolo e chiar demotivant: eu ies cu MTB-ul si intru la gramada cu baietii cu cursiere care au viteze cu 50% mai mari. Conteaza recordul fata de tine insuti la o tura anterioara pe acelasi traseu, cand vezi ca in 3 luni a crescut media cu 2-3 km/h la un traseul de 30-40 km - de la 20 la 23 sau de la 22 la 25, nu de la 12 la 15 ca aia nu se pune.
 
Si eu chinui acum un hibrid Trek, cu toate ca am si cursiera pe undeva pe la parinti.
Dar scopul meu este sa obosesc, nu viteza in sine.
 
La 15 km/h nu obosesti, ci doar adormi. La 20 te incalzesti. La 25 obosesti cu adevarat (pe MTB), dar daca o poti face doar pe distante scurte gen 1-2 km e degeaba. Daca poti sa obosesti cu 25km/h pe 30 km, aia e oboseala ++. Viteza nu e scopul, e indicatorul daca faci bine ce faci sau nu.
Viteza maxima nu e un indicator bun, ajung deseori la peste 30 km/h pana spre 35 km/h pe plat, dar viteza medie conteaza pentru ca e greu de pastrat una buna.
 
Eu recunosc ca scot medii de 19-22 cu MTB pe asfalt la ture de 40-70 Km fara pauze mai mari decat cele de cumparat apa sau bagat o banana sub nas. Tot cam aceeasi era media si acum doi ani (sau poate putin mai joasa) dar in schimb turele uzuale erau de 20-30 Km si ajungeam acasa cu sentimentul ca am sapat la camp o zi intreaga si ca am facut isprava vietii mele. Pe alta parte am tronsoane scurte care atunci abia le urcam si faceam pauze mari de odihna iar acum le fac fara oprire si cu viteza medie in miscare dubla poate.
 
Viteza medie poate fi comparată doar pe același traseu, și nici atunci n-ai o viziune corectă (într-o zi bate vântul, în alta nu). Fără HRM e greu de spus.
 
Back
Top