Best of YouTube

Il astept cu interes.
Exista ceva similar pentru vopseaua masinilor, isi face treaba citeva luni, dar tot se curata.
La incaltaminte ar putea fi bun doar daca permite trecerea vaporilor de apa dinauntru in afara.
 
Sunt de fapt 2 straturi: un base layer care aderă la suprafața anterior curățată, și un coating care aderă la base layer. Coating-ul e dintr-un polimer care, la nivel microscopic, produce o suprafață rugoasă, cu tot felul de cili și protuberanțe. Din cauza asta, unghiul de contact la nivel molecular între apă (sau orice lichid) și suprafața tratată scade, prin aceasta scăzând și aderența (sau energia necesară desprinderii lichidului de suprafață). Însă coating-ul nu rezistă veșnic la uzură mecanică și trebuie refăcut. În haine, e recomandat să se folosească detergenți speciali pentru țesături tratate hidrofob pentru ca să nu afecteze prea mult coating-ul fibrelor, însă și frecarea mecanică în mașina de spălat îl strică.

Se folosește în spitale și laboratoare unde igiena (extremă) e importantă - nici bacteriile nu se pot agăța de suprafețele tratate. Se poate folosi pentru protejarea avioanelor de depunerile de gheață, sau a navelor maritime pentru a preveni depunerile de sare, scoici, gheață etc. Unele municipalități au tratat ziduri, stâlpi, poduri pentru ca să poată curăța mai ușor posterele și graffiti-urile. Cică ar fi și ochelari de soare cu proprietăți de „auto-curățare” folosind tratamente similare.

Am din Decathlon un spray pentru țesături și pantofi cu care îmi împrospătez cam o dată la doi ani gecile de iarnă și bocancii la care protecția originală s-a cam dus. Pute ca dracu' a solvent și 24 de ore trebuie lăsate la uscat, dar apoi își face treaba bine.

Pentru respirația picioarelor se bagă în sandvișul de materiale o membrană unidirecțională gen Gore-Tex. Umezeala iese prin niște pori, dar nu poate reintra. Toți pantofii/bocancii cu Gore-Tex pe care i-am văzut aveau însă și tratament exterior pentru ca apa să nu intre nici măcar în materialul superficial. Problema e că porii ăia se înfundă în 2-3 ani cu diverse mizerii și membrana se crapă de la uzura mecanică, și n-ai ce face decât să schimbi pantofii.
 
[video]http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b01r6jm8/This_World_Americas_Poor_Kids/[/video]
 
Eu aveam la lucru până acum IP de UK (via proxy), mai nou e de Elveţia, working on finding out why.
 
Ca-i mai ieftin. Centrul internetului european se muta spre Frankfurt, demult toti se inghesuiau in Londra.
 

Youtube link because BBC are faggots.
 
Last edited by a moderator:
Nu am avut timp sa vad decat primele 5 minute, poate sa imi explice cineva despre ce e filmul si care e morala? Din ce vad sunt unii care sunt relativ saraci pentru tara in care stau, dar exorbitant de bogati fata de copiii din Africa de mor de foame.

"It's kind of horror because you don't have your own room, you have just some area" - pe la minutul 20. Imi dau lacrimile, ca majoritatea celor din generatia mea nu am avut camera proprie pana la varsta adulta sau chiar si dupa aceea.
 
Ca să mai adaug o treabă, pe la minutul 4:20 or something vezi o casă (cică amărâtă, da' e de vreo 5 ori mai mare ca apartamentul în care stau eu în chirie), care are în jurul ei f'o 1000 metri pătraţi de... gazon. GAZON dom'le. Ochii mei vedeau o potenţială mare grădină de zarzavaturi, în timp ce ăia se văitau că le e foame.
I rest my case.
 
Ca sa pui zarzavaturi trebuie sa ai bani sa iti cumperi tractor (din ala mic, pentru 1000mp), ca doar nu o sa sapi de mana; doar africanii, eu si frate-meu punem zarzavaturile in cultura manuala. Pentru tractor iti trebuie bani si cu 1200$ lunar nu iti permiti si un tractor pe langa masina, smartphone si alte chestii esentiale.
 
Back
Top