Benq backlight control ?eco mode?anyone?anything else?

Bun, citeste mandea sa aleaga un nou monitor de chiorat ochii in el, led, tv, cu player incorporat de chestii video de pe usb, na ca tot omu o trebusoara sa le faca pe toate si nu neaparat bine pe toate ca de jack of all trades...
Si ajung la benq, care se lauda cu o functie backlight control/eco mode.
Acum intrebarea mea este ce face acest backlight control in plus fata de ajustarile de contrast si luminozitate standard?
Chiar pot sa modific backlightu astfel incat sa il "transform" intr un monitor usor de folosit la citit?
Pun aceasta intrebare pentru ca eu am probleme cu luminozitatea monitoarelor, de multe ori chiar si pe minim, tot le as vrea mai inchise, de vis ar fi sa le transform in ceva de gen ebook reader.
Acum nu o fi benq la fel de destepti ca pixelqi da ceva pe acolo asemanator si sa si rasara.
Sau daca nu macar o recomandare de software care sa poate sa controleze intesitatea backlight ului sau o forma de interventie asupra trebusoarei asteia?
Hai la multi (b)ani si mersi de ajutor!
 
Setarea de luminozitate "obișnuită" doar face culorile mai întunecate, dar nu modifică backlight-ul - îți trebuie circuite mai complicate pentru asta, așa că nu se bagă lumea.

Dacă se poate modifica manual intensitatea backlight-ului go for it, că 90% din monitoarele actuale au backlight-ul mult mai luminos decât ar trebui, ca să dea bine în specificații. Eu am un Samsung cu opțiunea asta, și e utilă - aș vrea să meargă și la Dell, să nu fiu nevoit să țin noaptea o lumină aprinsă pe lângă el ca să nu-mi facă ochii ca la lampa de sudură.

Tot legat de asta, există monitoare care își schimbă dinamic intensitatea backlight-ului în funcție de ce se afișează (dacă e ceva mai întunecat, atunci scade intensitatea, dacă e mai luminos, o crește).
 
Ce Samsung ai, este vreo serie mai speciala, si cum se numeste la Samsung trebusoara asta sa vad ca poate o au si acum.
 
Aha.
Imi spunea un amic ca un electronist ar putea atasa o chestie care sa controleze iluminarea mecanic, cum ai controla un ventilator, ca asa se facea la nu mai stiu ce monitoare.
Stii cineva ceva despre acest lucru?
Si cineva despre acest backlight control de la benq?
Sau doar e setarea de luminozitatea denumita altfel?
 
Tuburile backlight-ului se alimentează pe la 500-700V și frecvență destul de mare (30-60 KHz). Asta e făcută de un invertor. Da, teoretic un electronist poate să-ți modifice semnalul ăsta în ceva care să dea lumină mai puțină; practic nu e așa ușor.

LCD-urile cu LED backlight nu au această problemă și teoretic ar fi mai simplu de adaptat, dar poți avea alte probleme: temperatura de culoare a backlight-ului se poate modifica în funcție de cât de aprinse sunt LED-urile.
 
Cineva de prin industra it romaneasca a vazut la lucru treaba asta la benq, sau are vreun model prin magazin/depozit sa vada si ochisorii mei?
Sau la cine as putea apela ca il are pe stoc sa il vad si eu...
 
Back
Top