Banca Pentru Locuințe

Eu am luat de 2 ori pana acum bani de la RBL (alternativa BCR BL) si ma declar multumit, au fost niste bani care au picat bine in conditiile in care sa economisesti 1000 EUR pe an nu e chiar dificil. Bineinteles, asta functioneaza daca esti constient ca trebuie sa astepti 5 ani pentru a benficia de prima de la stat fara sa trebuie sa o justifici. Se poate si varianta in care nu astepti 5 ani dar atunci trebuie sa faci rost de facturi pentru materiale de constructie / renovat casa etc lucru care ridica niste inconveniente dar functioneaza si asta.
 
Se pare ca eu detin decat jumatate din reteta, voi incerca pe viitor sa capat si partea lipsa :smile:
 
O mică neclaritate, dobânda nu e 25% pe an. Am explicat în primul post mecanismul, ideea e că depui în primul an 1.000 E, și ai dobândă 25%, dar ulterior ai banii blocați în bancă timp de 4 ani. Apoi în anul 2 depui 1000 E, iar banii blocați încă 3 ani. Și tot așa. Nu e o dobândă de 25%, dar e mai mare decât la un depozit tipic de economii, în medie.

Vă mulțumesc pentru răspunsuri, mi-au lămurit niște lucruri.

Sărbători fericite!
 
Pai schema e simpla, pleci din start de la premisa ca nu te atingi de banii depusi 5 ani si primesti o dobanda mica dar in jurul nivelului actual al pietei (vad ca la BCR Locuinta Avantaj Plus e de 2%). Pe langa dobanda asta mica mai primesti prima de la stat de 25% din suma depusa intr-un an dar nu mai mult de 250 EUR.

Probabil ca dobanda primita pe parcursul celor 5 ani (fara prima) e aproximativ egala cu valoarea comisioanelor asa ca adevaratul castig vine din prima de la stat. La final daca te gandesti ca depui 5000 EUR si primesti in plus 1250 EUR mi se pare ca toata distractia merita luata in considerare. Mai mult, fiecare membru al familiei poate face un astfel de contract, inclusiv copiii minori asa ca pentru cine se poate dispensa de x*1000 EUR anual pe o perioada de cel putin 5 ani merita cu siguranta.

Dobanda la creditul pe care il poti lua (egal cu suma economisita) era pana nu acum mult timp mult mai mica decat dobanda pietei. In momentul asta dobanda standard a unui credit imobiliar este egala sau mai mica decat dobanda lor asa ca partea asta nu mai merita luata in considerare (desi a fost interesanta in trecut). Evident, faptul ca trebuie sa economisesti un numar de ani inainte si ca nu poti lua credit decat o suma egala cu cea economisita face produsul foarte putin atractiv, mai ales in conditiile in care majoritatea vrea sa cumpere o locuinta in urma unei decizii de moment, de genul "m-am hotarat si o vreau acum cu credit cat mai mare de la banca, daca se poate 100%".
 
Back
Top