Banca Pentru Locuințe

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
Salut,
Eu văd lucrurile ca mai jos. Are cineva o altă părere, alte experințe, directe, cu serviciul?

Sunt două bănci care oferă serviciul:

La ce se referă? În principiu, dacă vrei să faci ceva profit, și să nu te chinui cu plăți / deschis și închis conturi / griji, ar trebui să depui cam 1.000 de euro pe an timp de 5 ani la bancă (poți face plata asta fie lunar, fie cu o periodicitate de până într-o plată pe an).

Banca îți dă o dobândă, relativ mică în opinia mea, dar, cât de cât mai bine decât nimic. Statul îți dă 25% pe suma depusă în anul respectiv.

Chestia e că de obicei compari asta cu un depozit obișnuit, dar lucrurile nu stau așa. Cei 25% se aplică o singură dată, și valoarea adusă de ei, paradoxal, e cumva variabilă. Adică în primul an depui 1.000 de euro, și primești 25% bonus de la Stat. Dar banii rămân blocați în cont încă 4 ani, deci practic ai 25% dobândă, dar care se împart pe 5 ani. Banii depuși în anul 2 au tot 25%, dar stau în bancă doar 1 + încă 3 = 4 ani, deci ai 25% care se împart la 4 ani. În anul al 5-lea, depui 1.000 de euro, și ai dobândă 25%, deci atunci e chiar avantajos.

Vezi calculatorul de aici pentru detalii: BCR – Banca pentru locuințe | Realitatea Imobiliara.

Ei, dacă reușești să compari merele cu perele, și să pui în balanță "cât aș economisi dacă aș avea depozit în lei pe 5 ani" versus "cât câștig în programul ăsta, net, după comisioane, taxe, și stres/efort", o să ieși, destul de bine, în plus. E mai avantajos ca alte programe.

Deși programul este, aparent, imobiliar, poți folosi banii cum dorești. La sfârșit ai opțiunea unui credit, nu ești obligat.

Merită de luat în vedere varianta mai multor conturi, pentru mai mulți membri ai familiei.

E cumva, ca la Loterie. Ai sentimentul, o dată pe lună, sau la 3 luni, sau pe an, că faci ceva pentru tine, simți o emoție. E un shopping pentru viitor. :smile:

... Așadar, dacă aveți feed-back despre asta ... ?
 
Da, ai gresit exprimarea in mod esential intr-un loc. Let me fix that for you: "din taxele voastre statul îmi dă 25% pe suma depusă în anul respectiv."
 
Banca îți dă o dobândă, relativ mică în opinia mea, dar, cât de cât mai bine decât nimic. Statul îți dă 25% pe suma depusă în anul respectiv.
Da, si nu. Mai bine nu. Zice bine acolo, ai numai obligatii si beneficii posibile. Ceea ce pe mine unul nu m-ar incanta deloc, iti asumi o obligatie fara beneficii clare, fara ca sa stii daca la finalul acelor 5 ani tu mai beneficiezi de conditiile contractuale, unde obligatiile se pastreaza dar beneficiile pot sa dispara oricand fara o notificare prealabila. Ceea ce pe mine ma incanta putin spre deloc.
In schimb angajatii lor primesc prime si au obligatii sa incheie X bpl-uri d'alea lunar. Si normal, ca banca castiga bine de pe urma lor.
 
Întrebarea fundamentală pentru toate aceste oferte susținute de stat: îmi poate cineva da un exemplu de program de succes al statului român, care să fie cu adevărat orientat în primul și primul rând spre mai binele cetățeanului? :smile:
 
Va fi cel cu vaselina: cine plateste taxele integral si anticipat va primi niste vaselina petru urmatoarea interventie a statului.

Problema mea cea mare cu sustinerea de catre stat a cumpararii de locuinte e ca in loc sa sprijine proiectele rezidentiale colective bine facute (nu tocmai gen ANL, ca sunt facute fara cap si alea, dar ceva de genul asta) lasa orice Gigel sa isi faca individual o locuinta si ies niste cartiere pestrite si nesistematizate de te doare mitea; daca a vazut cineva vreodata cum arata acea parte din interiorul centurii Bucurestiului care tine de Bragadiru (strada Cristalului si toata zona pana in Prelungirea Ghencea) o sa inteleaga de ce ghetourile nu trebuie sprijinite in nici un fel.
 
puter, depinde care cetatean. Daca te referi la cetateanul care are de vandut un teren la supra-pret catre stat sau la cel care vrea sa faca un smen cu ajutorul statlui, se rezolva. Daca te referi la cel care plateste taxe si e regulat sistematic de stat, nu se poate.
 
Io zic de un program la care poate orice gigel să adere completând o cerere, un formular, ceva prin care să obțină niște beneficii negociate de stat cu nește alte entități mai bine decât ar fi putut să le obțină gigelul mergând singur și de capul lui la respectivele entități ca client individual. Ceva în genul brokerilor de asigurări care negociază cu asiguratorii niște contracte mai avantajoase decât oferă asiguratorii „pe direct” către consumatori.

Până acum au fost numa' dude. ANL = construcții proaste iar condițiile de finanțare erau făcute încât să treacă doar dosarele celor ce oricum aveau bani să-și ia apartamente oriunde. Prima Casă, se înghesuie toți agenții să mă sune spre sfârșit de an să-mi ofere „oportunitatea” de a mă băga în jug la ei, fluturându-mi pe sub nas niște bani „de la stat” (de parcă-s prost și nu știu că-s tot de-ai mei, din impozitele mele) și încercând să ascundă faptul că interesul e tot al lor să-și ia comisionul, nu să-mi facă un bine. Rabla, altă măgăreață care a încurajat mafia cu acte false dar n-a reușit să elimine adevăratele rable de pe șosele, însă a încetățenit ideea că a avea mașină e o parte din idealul în viață - timp în care murim pe capete de la poluare. Până și alocația de stat pentru copii este o batjocură, pe lângă că e o praștie de sumă cu care nu faci realmente nimic, mai și impozitezi ăia 42 de lei de parcă ar fi aproape 500, că atât e minimul pe economie la care se aplică grila. Deci hai să auzim măcar un lucru bun pe care îl face statul român pentru tine, să existe un precedent pentru așteptările astea față de Banca pentru Locuințe.

Ah, dacă vrei să vorbim de avantaje, nu fă comparații între cei 5 samsari din sat ca să concluzionezi că, uite, la unul dintre ei e mai bine fiindcă te costă doar o mână și un picior, pe când ceilalți cer și niște organe interne. Vrei comparații, păi atunci vezi ce poți obține în calitate de cetățean european care are acum acces la piața de credite din orice stat UE. Sigur, îți durează 4 luni și te costă ceva traducerile autorizate pentru documente între română și poloneză (de parcă n-ai oricum cheltuială cu acte, notari și funcționari și la noi), da' măcar semnezi un contract cu dobândă fixă pe 3 decenii, cu comisioane mai puține, cu, cu, cu. Și dacă tot ai scos capul puțin peste gard, îți dai seama și cât ești de jupuit pentru că vrei o proprietate aici, și poate îți faci niște calcule că ieși mai ieftin și mai fericit altundeva, doar că trebuie să faci micul efort de a-ți strânge calabalâcul și a te căra.
 
Vă mulțumesc pentru răspunsuri.

Întrebarea era: cu sistemul de dobânzi / comisioane din prezent, vi se pare o investiție bună sau nu să pun banii acolo?

Nu vreau să îmi fac casă, dar să am un depozit de genul ăsta pe 5 ani pare ceva OK.

Îmi pare rău de spam-ul pe care îl fac agenții, am fost sunat de mai multe ori. Sunt de acord că Statul gestionează banii prost. Da, în bănci din afară sistemul e mai prietenos. Dar niciuna din situațiile astea nu sunt în controlul meu. Ce e în controlul meu e că am o sumă de bani, și fac ceva cu ei. Ce?

Întrebarea e - dacă ai de pus 1000 de euro într-o bancă, e OK sistemul prezentat la început sau nu? Mi se pare OK comparația cu "afară", atâta timp cât îmi ziceți că "afară" pot avea dobânzi similare cu "aici".
 
Last edited:
Ce e in controlul tau e sa participi sau nu la o chestie complet imorala. E singura chestie in controlul tau in aceasta poveste.
 
Dacă cumpăr un tricou, și pentru tricoul ăla oamenii suferă, copii sunt chinuiți, etc., fac rău. Dacă am de ales între a cumpăra tricoul și a mai purta un tricou mai vechi sau a cumpăra un tricou făcut moral, am o influență, gestul meu contează.

Dacă eu investesc sau nu în program, banca se va purta la fel de etic / inetic cu alții. Am fost la două prezentări la BCR; n-am lăsat niciun număr de telefon, deși au insistat pe asta. Gestul meu, de a investi sau nu, nu va face banca să sune mai puțin / mai mult.

Dacă eu refuz să călătoresc pe autostradă, pentru că pentru construirea autostrăzii s-au făcut lucruri inetice (șpagă, deturnare de fonduri), asta nu va împiedica Statul să construiască o nouă autostradă cu aceleași practici.

Văd o influență a gestului meu (investesc / nu), dar mi se pare că tinde mai degrabă spre "mică spre nulă", mai degrabă decât "mare spre intensă".

Eu merg pe autostrăzi construite de Stat, folosesc autobuze plătite de Stat, beau apă furnizată de companii de Stat, etc.
Și spammerii, cu mine sau nu de client, tot vor spama. N-au nicio logică. Am fost în aceeași sucursală, tot la Banca pentru Locuințe, și angajații habar n-aveau de mine.
 
Asa ziceau si paznicii de la Auschwitz, chiar daca nu pazeau ei tot se gaseau altii care sa o faca.

In caz ca ai o problema cu perceptia realitatii, Apa Nova nu e companie de stat si platesti ce consumi, pentru autostrazi platesti vigneta si pentru autobuz bilet. Dar intr-o lume in care etica si morala sunt mai elastice decat arcul de la pix poti justifica orice, oricum.
 
Last edited:
Nu am scris că apa vine de la stat. Din ce știu, procentul din prețul vignetei și biletul autobuzului sunt foarte mici, în comparație cu bugetul alocat de Stat. Și programul de mai sus ai niște taxe și comisioane. Și o parte din banii dați de Stat sunt și din contribuțiile mele către Stat.

OK, acum că am aflat că gestul de a intra în program este similar cu nazismul, am coborât cu picioarele pe pământ, mă voi face paznic la un gulag rusesc, inamicul nr. 1 al naziștilor.
 
Dacă ai niște bani și nu știi ce să faci cu ei, să-i ții în bancă într-un sistem sau altul este varianta „safe” dar care aduce un minim de profit - asta dacă nu cumva rămâi cu mai puțini, din cauza comisioanelor. Dacă vrei variante mai profitabile, te uiți la alte opțiuni cu lichiditate mare - depozite, obligațiuni. Acțiunile sunt investiții pe termen lung, cu risc mediu-ridicat, și cu un oareșce efort de a fi convertite înapoi în bani.

Dacă ai disponibilă o sumă atât de mare de-odată, atunci s-ar putea să fie interesantă o opțiune de pensie privată pe pilonul 3. Eu am prins un contract din ăsta oferit de un broker, în care suma finală ce mi-e dată la pensie era calculată cu o formulă ce dădea o importanță disproporționat de mare contribuției din primul an de cotizare. Așa că în primul an am plătit câteva mii de euro pentru a-mi ieși o sumă finală foarte mare, după care am trecut la cotizația anuală minim acceptată, vreo 100 de lei. Doar că o asemenea investiție se va materializa peste câteva decenii, nu în 5 ani.
 
Asta daca niste bancheri privati nu vor priza cocaina de pe fundul unor bagaboante de lux cu banii tai. Si atunci vei tipa dupa suma minima garantata de stat. Dar statul e naspa si privatul e bun :goofy:
 
Eu merg pe autostrăzi construite de Stat, folosesc autobuze plătite de Stat, beau apă furnizată de companii de Stat, etc.
Nu am scris că apa vine de la stat.
Nu, nu ai zis. Doar ti-am spus ca Apa Nova nu e companie de stat. Hai sa mai citim inca o data, dar mai incet, ca sa pricepi.

Asa ziceau si paznicii de la Auschwitz, chiar daca nu pazeau ei tot se gaseau altii care sa o faca.
OK, acum că am aflat că gestul de a intra în program este similar cu nazismul, am coborât cu picioarele pe pământ, mă voi face paznic la un gulag rusesc, inamicul nr. 1 al naziștilor.
Hai sa citim iar incet si fara patima: poti gasi justificari la fel de bine ca si nazistii; asta nu te face nazist, ci doar foarte elastic moral. Mai ales atunci cand intelegi doar ce vrei din text.

Asta daca niste bancheri privati nu vor priza cocaina de pe fundul unor bagaboante de lux cu banii tai. Si atunci vei tipa dupa suma minima garantata de stat. Dar statul e naspa si privatul e bun :goofy:
Troll much?
 
Nu, dar nu stiu ce va recomanda ca aparatori ai moralitati :smile:

Pana la urma OP a pus o intrebare de bun simt si voi ati inceput trolling-ul. Nivelul urmator ar fi sa aratati cu degetul la cei care vor lua pensie prin sistemul de stat ...
 
Întrebarea de bun simț se putea rezolva dintr-un singur rând - poți trata banii ăia ca fiind pierduți 100%? Dacă da, continuă și depune-i. Nu? Saltea.

Eu m-am lămurit de mult timp că nimeni nu-ți dă nimic degeaba și dacă ar fi atât de supercalifragilistic <insert_aparenta_pomană_here>, ceva este cu atât mai putred. Dar, după atâția ani în care au fost țepuiți de stat, FNI, CARITAS și alte asemenea, românii tot nu se-nvață naibii minte că nu-ți dă nimeni nimic gratis și cu atât mai puțin un procent atât de mare (25% = lol). Poate garanta cineva că banca X o să mai fie acolo peste 5 ani când ai voie de fapt să-ți scoți banii respectivi? La naiba, eu unul nu știu ce va fi peste 5 ani, dar dacă sunt români cu alte superputeri pe lângă supervedere (am descris pe aici pe undeva experiențele mele de condus prin .ro acum 1 an și-un pic unde eram depășit pe ceață de nu vedeai la 3m în față cu minim 120km/h), superauz (idem) și astea includ și prevederea viitorului, îi invit să-mi spună și mie numerele de la loto din UK pe următorii 5 ani. Facem jumi-juma sumele, np.

Și normal că omul este trollat când vine cu chestii de genul "depune X și vei primi X+25%" pentru că pare un gest absolut disperat din partea băncilor care cel mai probabil sunt cu un picior în groapă dpdv al lichidităților, logic când dai credit cu buletinul de atâția ani, derp.
 
Back
Top