Audio / Vinyl

dreamer

Little Devil
Sugar daddy
Guys, are cineva ceva experienta cu pick-up-urile entry-level? Piticul nu ma lasa in pace si analizez posibilitatea achizitiei unui pick-up in zona a 1.000-1.3000 de lei, pe care sa il cuplez la sistemul existent (Yamaha AX-497 + Elac FS127). In paralel voi cauta si ceva viniluri pe la anticariatele din zona, macar sa stiu ca pot avea o baza de plecare, atat ca muzica cat si pentru povesti. :smile:
 
Ce fel de experienta? Pick-up-urile au doua posibile probleme: variatia vitezei de rotatie si doza in sine. Despre calitate iti dai seama repejor: cauta direct drive, platan greu, stroboscop. Despre doza ... depinde. Poti sa o schimbi dupa placeri/nevoi, nu intru in controverse audiofile.
Si nu in ultimul rand, ai grija cu alegerea, unele contin preamp si altele nu, se bazeaza pe amplificator ca sa faca si asta.
Despre discuri: atentie mare, sunt consumabile. Se tocesc si se deformeaza in timp daca nu sunt stocate corespunzator. Din pacate toate astea sunt iremediabile.

P.S. AX-497 nu are preamp pentru pickup. De fapt putine din astea moderne mai au.
 
Last edited:
Ei... un subiect interesant, care merita dezbatut pe un topic separat. Eu pot sa te sfatuiesc din proprie experienta. So... ask. :smile:
 
M-am gandit si eu in cateva ocazii la o sursa alternativa de sunet, o alternativa analogica. :smile: Insa am ajuns la concluzia ca nu am suficient timp liber pentru acest hobby, vinilul adica, poate cand ies la pensie...
 
Inca mai am un pick-up prin casa pe o linie AIWA veche care e la ai mei, dar din pacate nu mai am colectia de discuri a bunicii si ce am aici mai interesant pe vinil e doar niste muzica clasica gen Vivaldi care se gaseste la calitate buna pe toate drumurile. Ce pot spune foarte sigur e ca la vinil masturbarea cu soundstage si cinelul nu exista, senzatia de spatialitate e aproape zero.
 
Last edited:
Din cate am observat scena nu pare neaparat mai mica, cat mai difuza, mai neclara, unii chiar prefera acest gen de soundstage. Eu fix pentru asta mi-as dori vinil, pentru o scena, un sunet mai relaxat, bun de ascultat seara tarziu. Explicatia stiintifica ar consta in separarea canalelor la vinil, stereofonia este mai aproximativa, asa... like 30 db crosstalk on vinyl vs 90+ on CD. :biggrin:
 
Aham, stai sa vezi cand vine un audiofil si-ti explica ce scena MARE are vinilul, ca nu o sa ai niciodata asa ceva de pe CD. Aparent neclar inseamna larg, daca nu simti trompeta cum canta la 5 metri de tine ci nu-ti dai seama unde canta inseamna ca de fapt canta foooarte departe. Nu exagerez, chiar am vazut opinia asta despre vinil, exprimata de niste audiofili adevarati, nu amatori ca mine. :biggrin: Evident, genul ala de oameni complet neinteresati de partea stiintifica...
 
Lucru cauzat de relativitatea interpretării unor termeni ce au mai puțin de-a face cu mecanica sunetelor și mai mult cu percepția individuală. Iar când fiecare înțelege altceva, iese o babilonie. Singurul limbaj riguros care poate stabili un standard este cel științific, dar cu care încă nu avem un mod succint de cuantificare a reproducerii audio. Și oricum măsurarea reproducerii audio e una, dar măsurarea percepției individuale, a "trăirii" muzicii, e cu totul alta.
 
Inainte de a merge prea departe cu discutia stiintifica, riscand astfel sa stricam bucuria sunetului si a ascultarii in sine, iata care sunt modelele la care ma uit la momtnul actual:
Rega RP1 - destul de multe variante, de studiat diferentele dintre ele. E haios ce scrie pe site la Stereoplanet, record de 200 de bucati vandute, sper totusi ca in Romania, nu la nivel mondial... :tongue:
Audio-Technica AT-LP120USB - un pic cam prea scump
Marantz TT5005 - model simplu, din ce am citit rapid isi cam face treaba bine, la banii lui
Nu inteleg prostia asta cu USB-urile - cine naiba isi face rip de pe viniluri direct pe un stick USB in format mp3 192kbps? Macar de lasau Flac, atunci mai intelegeam, insa asa e o optiune pur inutila.
Referitor la sunet, da, sunt perfect constient de limitarile vinilului, este mai mult o chestie de nostalgie pornita de la sotie, care spera ca si cel mic se va bucura la fel de mult de discurile cu povesti cum se bucura ea mai demult. Speram si noi sa reusim sa nu il abandonam cu o tableta in mana cum fac majoritatea si vinilul poate fi o alternativa. Discurile majoritatea sunt mai vechiute ce am (nu foarte multe) si o sa caut si prin anticariate, inainte de a ma arunca la a cumpara albume noi de la Amazon sau Carturesti (prin alta parte nu am vazut).
Ideea nu e batuta 100% in cuie, bugetul limitat permite ori pick-up ori un HTPC, asa ca lupta este inca deschisa. :smile:
 
Pe la rusi se gasesc rip-uri de vinil in format hi-res, 24bit cu 96-192khz si astia vor sa faca mp3. :biggrin: Eu nu as lua din principiu o scula de genul asta cu USB, pentru mine asta-i semn ca produsul se adreseaza hipsterilor si probabil partea care conteaza este facuta in bataie de joc, ca ce mai conteaza... ah si eu nu as lua pickup nou, as cauta second-hand, mai ales ca e genul de produs care de multe ori este foarte bine intretinut, proprietarul nefiind cioban intors de la pasune atunci cand pune muzica seara.
 
Pe scurt: 100% de acord cu Cosmin_C. Daca chiar simti nevoia sa ai asa ceva in casa, cauta un direct-drive din perioada de glorie, cat mai simplu (cele full-automatic au multe mecanisme care se pot defecta), stabilizat cu quartz si asigura-te ca poti sa-i pui o doza noua. Bine, oricum vei avea nevoie de o doza noua imediat dupa ce ficiorul va da cu degetelul peste bratul aflat pe un disc in rotatie. :biggrin: Ia-ti gandul ca vei putea gasi LP-uri bune (adica neascultate de altul pe masina de cusut) secondhand sau ca cineva iti va imprumuta vreodata un LP bun din colectia personala.
In legatura cu cele trei modele catre care vrei sa te indrepti... :biggrin: sunt o gluma buna la pret de fraierit prostii. De ce? Pai hai sa vedem ce caracteristici au:

Deci clar REGA e rege (cel mai bun, cel mai vandut, legenda vie, calitate impecabila, totul este high-performance la ei! A, vezi ca si capacul e gratis. :biggrin: :biggrin: :biggrin:

LE: a, si are platanul din... plastic. :nuts:

Marantz saracul e belt-drive si... cam atat. AT e DD (OK), se screme sa dea niste caracteristici tehnice dar care sunt de toata jena in comparatie cu ceea ce putea un pickup din vremurile de glorie.
 

Attachments

  • REGA.gif
    REGA.gif
    8.9 KB · Views: 37
  • MARANTZ.gif
    MARANTZ.gif
    24.9 KB · Views: 34
  • AT.gif
    AT.gif
    7.4 KB · Views: 35
S-or mai găsi doze şi ace pentru antichităţi de care pomeneşti? Din ce mi-aduc aminte, la cele două pick-up-uri ce le-am avut (un Unitra deck şi un noname polonez sau cehoslovac), nu prea se potriveau între ele.
 
Doze piezo nicio sansa. Alea electromagnetice (MM sau MC) au prinderea oarecum standardizata dar una noua si buna e la pret de Logan.

LE: daca o sa ma lase forumul sa urc un mic fisier .mp3, poate ar fi mai clar ce inseamna un 0.2% wow RMS la un pickup. Eu am pregatit fisierul. :smile:
 

Attachments

  • 0.2 percent WoW - mono.gif
    0.2 percent WoW - mono.gif
    15.2 KB · Views: 35
Huh what?
Amu revenind, intrucat recunosc ca mi-s n00b la de-astea cu viniluri, catre ce antichitati ar fi recomandat sa ma orientez?
 
Back
Top