Audio / Vinyl

...cauta un direct-drive din perioada de glorie, cat mai simplu (cele full-automatic au multe mecanisme care se pot defecta), stabilizat cu quartz...
Marca este putin importanta, cam toata lumea facea pe vremea aia lucruri de calitate si nu aveau nici departament de marketing in firma. Problema e de la cine il cumperi. Eu n-as mai cumpara / recomanda nimic din Romania. Au supravietuit numai tzeparii. :(

LE: am atasat si un fisier de calibrare pt. wow&flutter metere, ca sa vezi cum suna un 0.2% RMS wow, adica cam cu cat se lauda doua dintre modelele din lista ta. :) Bine, probabil ca pe muzica e mai greu de sesizat. :dracu:
 

Attachments

Last edited:
Holy mother of... Tocmai mi-am desfundat urechile, că am dat play la țiuitoare și aveam căștile bine prinse pe vărzare.
 
Sorry, asa sunt semnalele astea: -0.1dB. :smile: Acum ce nu inteleg eu este daca pickupurile alea de la AV-Store vin si cu doza inclusa in pret... Ca "headshell" nu inseamna doza propriu-zisa ci numai chestia de care e prinsa de brat. GEN. Cam scump miligramul de plastic...
 
Dacă iei pick-up-ul doar pentru poveşti şi snoave, cred că "te" poţi risca la cea mai ieftină "petardă" vintage în stare de FUNCŢIONARE de pe site-urile de vânzări. [Aşa mă gândisem să fac eu, că mai am un teanc de muzici (preponderent românească) pe discuri. M-am lecuit, că am găsit totul de downloadat.] Dacă-l poţi proba înainte, cu-atât mai bine. Dacă tinzi a deveni fan "vintigi vinilin miuzic", deja tre' să faci un calcul de "fezabilitate", că intri la cheltuieli, vorba antevorbitorului Q. :wink: Amu' deh! Dacă banii nu-s problemă...

PS: şi pe mine m-au oripilat preţurile la drăcoveniile astea, chiar ale no-name-urilor de pe la Carrefour sau Altex: 6-7-8 milioane şi mai bine! La banii ăia iei un minisistem entry level.
 
Last edited:
ASTA incepe sa semene a pickup. Dar nu stiu daca gasesti la noi. Si ii trebuie si doza. :)

LE: :dracu: Ca sa mai invartim putin magnetu' in rana lui Dreamer, uite cam ce puteai cumpara in '82 cu cateva zeci / sute de USD. Desigur, poti cauta respectivele caracteristici la produsele din ziua de azi. Chiar la alea de sute de mii de euro. Succes. :D
 

Attachments

  • ptdreamer.jpg
    ptdreamer.jpg
    250.1 KB · Views: 36
Si eu zic sa-ti incerci norocul cu vechiturile care erau de calitate.
Pe vremuri cam toti faceau chestii bune, nu prea dai gres cu Marantz, Onkyo, Akai, Sansui, chiar si Technics a avut unele modele excelente, inca ravnite de DJ.
Asta cu calitate o spun din prisma durabilitatii, nu neaparat a calitatii audio care n-ar conta prea mult la povesti. Si da, daca cineva baga degetele unde nu trebuie s-ar putea sa-ti para tare rau.
 
Eu cred ca el se referea la ce puteai cumpara din punct de vedere tehnic atunci cu banii aia, nu la bani strict financiar.
 
De fapt nici așa nu ține, în 1982 mediana venitului/gospodărie era doar cu 10% mai mică decât acum, incluzând inflația. (și vezi că e vorba de mediană, nu medie, pentru că numa' la noi se vorbește de "salariu mediu" și asta doar ca să mascheze realitatea nasoală - dacă salariul mediu brut e undeva pe la 2600 lei, mediana, adică salariul pe care-l ia cea mai multă lume, e pe undeva sub 1500. Lying with statistics, să pară că există și la noi o "clasă de mijloc", dar de fapt e undeva între top 1% și top 0.01%).
 
Eu cred ca el se referea la ce puteai cumpara din punct de vedere tehnic atunci cu banii aia, nu la bani strict financiar.
...produse mult mai durabile (aşa-zisa folosinţă îndelungată) la preţuri accesibile. Acum parcă-s (de fapt sigur sunt) proiectate la minima rezistenţă, toate, nu doar electronicele-electrocasnicele. Trend susţinut de upgrade-urile şi facelift-urile dese menite a scoate banii din portofelul fraierilor complexaţi.
 
Hai, ca m-ati ametit de cap, de acum ma uit la vechituri din 1985 si oscilez daca nu mai bine trimit piticul la plimbare si imi iau un HTPC mic si gata. Asta dupa ce am mai studiat aseara si m-am mai uitat si prin oferte de viniluri vechi, te doare capul ori de la starea discurilor ori de la pret... :(
 
Un vinil nou te costa 100-200 Lei. Cele second nu merita cumparate. Uzura unui vinil nu se traduce numai prin zgarieturi ci prin deteriorarea la nivel microscopic a santului. Asta inseamna ca poti cumpara un second care arata perfect ochiometric dar care sa fie atat de uzat incat sa scartzaie ca o creta pe tabla. Uzura = crestere spectaculoasa a distorsiunilor si a zgomotului de fond. Nu poti sa aprecizi cat de uzat e un LP decat ascultandu-l cap-coada. Ceea ce nimeni nu te lasa. :)

Sfatul meu ramane: pickup din anii '80, direct drive, quartz-locked, manual sau semi-automat. Brat clasic (nu tangential), discul sa stea frumos la orizontala, adica nu modele d'alea verticale. Headshell clasic. Parerea mea.

Daca esti dispus sa te uiti si la caracteristicile tehnice, cauta unul cu raport semnal-zgomot (rumble) peste 70dB (entry), 75dB (medii) sau 80dB si peste la alea de top. Ca wow & flutter, o valoare buna ar fi in zona 0.03% sau mai mica. Doza sa aiba tracking force mai mica de 2 grame.

LE: uitasem: mergi pe calea batuta, adica doza MM (moving magnet).
 
Last edited:
Hai, ca m-ati ametit de cap, de acum ma uit la vechituri din 1985 si oscilez daca nu mai bine trimit piticul la plimbare si imi iau un HTPC mic si gata.
Ai tras ceva rip-uri de vinil de la rusi? Eu am tras, in special la albume cu compresie dinamica mare, deoarece variantele vinil nu au aceasta problema. Bun, ai dinamica mai buna dar sincer am fost oarecum dezamagit de restul, in special multe detalii disparusera complet iar scena relaxata si sunetul general "cald" nu prea reuseau sa compenseze pierderile - asta pentru urechea mea, desigur. Avand in vedere ca rip-urile astea sunt de obicei facute pe scule bune, descrise in torrent (nu cu pickup cu mufa USB :D ) as zice ca pot fi un preview bun la ce inseamna sunetul de vinil.
 
Vinil nu inseamna numai sunet (bun, rau, cum o fi el). Vinil inseamna o selectare atenta a ceea ce vrei sa cumperi (ca muzica), un adevarat ritual inainte si dupa auditie, ascultat albumul cap-coada (adica nu ca nu imi place melodia asta si NEXT >> la urmatoarea sau PAUSE ca suna mobilu'). Vinil inseamna planificare, asteptare, emotia aferenta despachetarii LP-ului, incantare cand vezi grafica de pe disc. Desigur, daca lucrezi la CNADNR si te doare-n cur de tot, iti iei cel mai scump pickup, cumperi LP-uri la sac, le pui intr-o mobila de mii de euroi si dupa aia chemi prietenii si te dai rotund ca numai asa urechile tale haudiofile sunt pe deplin satisfacute. Si dupa ce iti pleaca gasca iti bagi in urechi doapele de aifon si asculti muzica preferata (manele), ca alea nu e pe vinile. :D
 
Back
Top