Așteptându-l pe AMD

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
AMD Zen 4 Release Date, Devices and Spec News https://www.techadvisor.com/news/pc-components/amd-zen-4-3801795/

Mă gândesc ca în perioada următoare (următorii ani) să schimb calculatorul, și aș aștepta următoarea generație de procesoare AMD, care schimbă unele lucruri.

Când aleg între AMD și Intel, ce e în oferta prezentă și cea viitoare, mă gândesc la următoarele lucruri:
-> Posibilitatea de upgrade ulterior; (noua platformă va permite upgrade-uri, dacă voi avea nevoie, deși în afară de RAM și SSD nu prea schimb lucruri)
-> Cost vs. performanță; (AMD e ceva mai ieftin, în aceiași bani, în general)
-> Impact asupra mediului (nu doar curent electric, ci și legătura cu costul de achiziție de mai sus).

Iar între acum vs. viitor - mă aștept ca anii următori livrarea de componente PC să ajungă la niveluri mai firești, prefer să aștept decât să plătesc acum la suprapreț sau să iau ceva nepotrivit.

Nu am neapărată nevoie de un PC, dar cel pe care lucrez e din 2014 și prefer să schimb cu totul calculatorul decât să mai peticesc la el. Principalul criteriu la noul PC, în afară de performanță, ar fi fiabilitatea - am tot avut PC-uri care se restartau și sunt ceva de coșmar, caut un PC care să nu se restarteze, e esențial asta pentru mine.

O temere legată de noul AMD, din ce am citit pe Net, ar fi că e posibil să aibă buguri. Parcă nu îți vine să aștepți cu anii lansarea unui procesor și să se dovedească că ceva nu merge.

Nu îmi e clar la ce să mă aștept de la AMD la noua generație în 2022/2023 (nu îmi dau seama de riscuri).

Întrebarea e așa - vi se pare OK să aștept până la finele lui 2022 sau 2023 să îmi iau noua generație de AMD sau să cumpăr anul ăsta (de Black Friday, desigur) ceva AMD / Intel?

Mulțumesc anticipat!
 
Last edited:
Momentan ar trebui să începi cu GPU dacă vrei PC nou, procesoare sunt efectiv pe toate drumurile.
 
Mulțumesc.

Nu am menționat, pentru că nu mă prea joc, nu am mari pretenții la GPU, nu cred că am nevoie de noua serie 30xx pentru ce fac eu la PC.

Mai fac câte-o randare, dar e rara excepție.

Mă afectează, de exemplu, prețul lucrurilor de stocat, hard disk-uri interne (care pare că s-au scumpit), poate și SSD-uri (și aici aș prefera ceva cât mai rapid).
 
Din păcate absolut toate GPU-urile sunt la prețuri hiper umflate, deci nu că n-ai nevoie de 30xx, ci cât ești dispus să plătești pentru un GPU potențial dintr-o altă eră.
 
Vad ca a mai scazut oarecum pretul insa sunt in continuare extrem de scumpe - referinta mea e 3060 TI care vad ca sunt in jur de 4000 lei (dar nu sunt in stoc) si 4800 lei pentru cele aflate pe stoc. Ca fapt divers, am luat una in dec 2020 cu 2999 lei si oricum si aia mi s-a parut foarte scumpa pentru o placa video noua mid-range :wink:
 
x60 nu erau plăci de 1000 de lei? Nush, eu aşa parcă îmi amintesc, nu daţi cu paru'. :huh:
 
x60 nu erau plăci de 1000 de lei? Nush, eu aşa parcă îmi amintesc, nu daţi cu paru'. :huh:
Erau. Ish. Eu am dat pe 560Ti vreo 700 lei dacă-mi aduc aminte bine. Blame Intel + NVIDIA că și-au bătut joc, apoi AMD a venit și-a pus prețurile tot sus pentru că cică au performanțe bune (dar stabilitate și availability din pix lmao) iar acum criza de siliciu a dus 980Ti la 300EUR folosită. Și nu numai.

Prețurile la GPUs noi sunt absolut demente dar au început să scadă. Și da, 3060Ti ar fi trebuit să fie 1000 de lei, nu 1000 de EUR dar bine ai venit în 2020-2021.
 
Am prins (pe olx) un RX 570 Aours (sigilat) la 850 lei. Cam cat costa RX 5500 acu un an :smile:
Si e pleasca, se dau cu 1000+
 
I want one. :frown: De aproape un an o ard cu un amărât de GTX1050 şi nu mă încumet să iau o placă de pe piaţă la ce preţuri sunt.
 
Back
Top