Aspirator

Thor

Membru Junior
De vreo 3 zile, caut un aspirator. Ala vechi, cel mai ieftin din supermarket luat acum 5 ani, a decis ca e timpul sa isi dea demisia si a plecat lasand un nor gros de fum in casa.

Caut ceva pentru apartament (parchet/gresie/putine covoare). Nu am animale de companie (daca conteaza) si as vrea sa am cat mai putin praf in casa. Bugetul e limitat la 600Ron. Din ce am rasfoit pe net, o solutie ar fi aspiratoarele cu filtrare prin apa, gen Samsung SD 9420. Nu imi e clar cat de des se schimba/ daca se gasesc filtre HEPA pentru modelul asta.

Mai sunt diverse modele fara sac, cu filtre Hepa, in zona de pret 200-300Ron. Review-urile pe net ori le lauda de parca nu exista altceva mai bun, fie zic ca sunt niste petarde ordinare, care se strica imediat.

Aveti ceva sugestii?
 
Eu am aspirator cu apa. Pentru case mari, e bun. Pentru apartamente mici unde in 10 min ai terminat, nu-i bun. Pierzi mai mult timp punand apa in el si spalandu-l la sfarsit decat aspiri in casa.
 
Nu-ti lua fara sac. Daca nu vrei sa cumperi tot la a doua curatenie un filtru, va trebui sa-l cureti destul de des si te umplii de praf and stuff. Ia unu cu sac clasic de hartie, 50 de saci sa-ti ajunga 5 ani si gata.
 
Am unu din asta: nu are apa, nu are sac, e mic si trage destul de bine. Curatarea filtrelor o fac sub apa, ca sa nu se ridice praful. Poate il gasesti mai ieftin.
...
Uite mai ieftin.
 
După mai multe căutări și comparații, lista mea s-a redus la următoarele:
- Samsung VC4135, 1600W puterea motorului, sac de 3 litri, 210 lei la Altex și 220 lei la Domo
- Samsung VC5670, 2000W puterea motorului, sac de 3,5 litri, 270 lei la Altex
- ultra-ieftin ar fi Electrolux ZEO5410, 1800W și 3 litri, 199 lei la Domo
- interesant ar fi Hoover TTE2304, 2300W și 3,2 litri, 380 lei la Altex.

Mai era un model Samsung mic, cu un singur buton de pornire pus în mijloc, strângerea cablului făcându-se apăsând pe mâner și fără variator de turație. Ăla avea 1600 sau 1800W și cea mai mare putere de sucțiune. Da' bag seamă că s-au lichidat stocurile; era tot pe la 200 și un pic de lei.

Ca background:
- am vândut electrocasnice vreo 10 ani până acum vreo 10 ani :biggrin:, am putut să testez diverse, și lucrurile nu s-au schimbat dramatic de atunci;
- alea fără sac sunt o imbecilitate, nu se potrivesc cu casele românești unde se adună praf, mizerie, nisip, chestii; toate particulele astea freacă recipienții de plastic până îi găuresc, primul lucru vezi că se mătuiesc în câteva săptămâni;
- cu apă am avut, m-a enervat, trebuie spălat în fel și chip, e mare și voluminos și FOARTE gălăgios, trebuie să-l tragi cu grijă prin casă să nu se răstoarne, etc. etc. etc.; conceptul e bun, da' de la nivelul unui aspirator profesional încolo;
- cu sac poți folosi cu încredere, ia din timp provizii de saci de hârtie și filtre HEPA (le poți spăla la mașină dacă vrei, da' după câteva runde se împrăștie și nu-și mai fac treaba); cel mai mult contează puterea de sucțiune, nu cea electrică, nu toți producătorii o pun la vedere; evită cele cu variator de putere pe mâner că se bulesc contactele rapid; primul lucru care moare e variatorul de putere dacă-l fâțâi necontenit, sau prinderea furtunului în piesele de la capete (în vreo 3 ani se coace plasticul, mai ales dacă-i și destul de rigid la început).

Ah și încă ceva: dacă ai femeie-n casă, arată-i cum se schimbă sacul. Majoritatea defectelor de dinainte de 2 ani sunt de la oameni ce au femeie-n casă la curățenie, și intră în două categorii: fie alea care nu schimbă niciodată sacul și ăla devine o cărămidă de mizerie compactă ce face motorul să se ardă, fie alea care aruncă sacul și nu pun nimic în loc, și motorul se arde că au intrat toate mizeriile în el. Aș vrea să fie glumă.
 
De ce ti se pare interesant Hoover-ul? In afara de puterea electrica mare, mai e ceva care iti atrage atentia?
 
E un brand care în unele țări e sinonim cu aspiratorul de praf, așa cum Xerox, Adidas și Pampers au ajuns să fie sinonime cu categoriile respective de produse. N-am pus mâna pe el, dar aș fi curios să-l văd într-un showroom.
 
Hai sa imi spun si eu experienta cu aspiratoare: am avut un Panasonic cu saci de hartie care a mers foarte bine vreo 8 ani pana cand in primavara am reusit sa ii rup manerul. La momentul respectiv m-am orientat catre un Philips FC8144/01 fara sac si cu filtre HEPA.

Acum, dupa aproximativ 6 luni pot spune cu mana pe inima ca a fost cea mai proasta alegere - te umplii de praf cand golesti recipientul de praf in vasul WC, filtrul HEPA trebuie schimbat dupa mai putin de juma' de an, puterea de aspirare lasa de dorit etc.

So, cumpara un aspirator cu sac de hartie pe care sa il poti arunca fara probleme in momentul in care se umple - restul promit doar ca te scapa de consumabile dar din punctul meu de vedere creaza mai multe probleme decat rezolva.
 
Eu am două aspiratoare în casă, pentru că sunt comod :smile:

Primul dintre ele e o chinezărie la care nu îi mai știu nici numele, și îl folosesc foarte rar, mai mult pentru luat păianjenii de prin colțuri, pentru că al doilea aspirator e un Roomba simpatic, pe care îl pornesc și îl las să se fugărească prin casă cu pisicul. L-am luat dintr-un impuls acum vreun an, și, surprinzător și pentru mine, își face treaba bine. Ajută și că nu am prea multă mobilă sau covoare în casă. Trebuie golit recipientul după fiecare aspirare (easy) și curățate periile cam o dată la 2-3 sesiuni (kind of easy). Merită banii (l-am comandat de pe Amazon.uk)? Păi, nu știu pentru altcineva. Eu sunt mulțumit, mai ales că pornește programat vinerea, la ora 12, și curăță livingul până ajung acasă.
 
Am si eu un Philips cu sac de hartie care a trecut prin 3 zugraveli, schimbat geamuri, pus centrala si un mutat in casa noua. La cat praf de glet a aspirat ma mir cum de mai porneste. Chiar acum imi amenajez singur o mansarda si trage ca un voinic particulele de la vata de sticla. Banuiesc ca n-o s-o mai tina mult, asa ca sunt si eu in cautare de aspirator.

Si am dat peste Dyson. Nu am atitia bani de dat pe un aspirator, insa ma intreb, sunt atat de mega teribile?
 
Primul aspirator (Electrolux) nu l-am putut repara la garantie pe motiv ca am aspirat particule de praf foarte fine. Mai pe inteles: am facut curat dupa o renovare. Dupa aceea, motorul, de la praf, s-a ars. Asa ca, la fel cum in Delta mergi cu barca cu motor, pe asfalt... o sui pe un peridoc.

Eu recomand Siemens/Bosch. Al meu are vreo 4 ani deja. 100E dar merita.
 
Am auzit, am văzut, am probat. Dacă Karcher știe să facă aspiratoare care să tragă rumeguș, șuruburi, șpan și praf de tencuială ca meniu zilnic, cred că știe să facă și aspiratoare bune pentru uz domestic :biggrin: Numa' că nu-s așa elegante, mici, silențioase. Altfel, cu toată încrederea, că până și produsele entry-level de la Karcher sunt făcute cu simț de răspundere.

http://www.kaercher.ro/ro/Produse/Professional/Aspirator/Aspiratoare_uscate.htm

http://www.kaercher.ro/ro/Produse/Home__Garden/Aspiratoare/Aspiratoare_uscatumede.htm
 
Gama de uz domestic are pungi de hartie, deci nu maninca chiar s(h)pan.
In schimb au doua randuri de filtre si pot aspira si lichide, ceea ce-mi place.
 
Nu cred ca eleganta e o problema. :biggrin: parca nu iesi cu aspiratorul la plimbare pe bulevard. Cam slabuta prezenta in magazine pentru marca asta.
 
Este foarte prezenta la un magazin de bricolaj care incepe cu H si se termina in Bach ...
Apoi exista si reprezentanta lor oficiala pe soseau de centura unde chiar au multe in stoc.
 
Well, am ratat Black Friday. Adica nu am gasit nimic interesant prin magazinele online/offline. Intre timp am redescoperit matura. Fuck bagless, filtrele Hepa si zecile de mii de W putere de aspirare.

Panaramele din plastic de lighean din showroom-uri... meh. Nici macar cele scumpe rau, care teoretic rup norma, nu mi-ai lasat impresia ca ar fi foarte durabile/de calitate.
 
Back
Top