Articole şi teste interesante

Linus Torvalds Explodes at Red Hat Developer.

sfcrazy writes

"Quite a lot of people raised their eyebrows the way ex-Red Hat developer Matthew Garrett made Microsoft the 'universal' control of any desktops PCs running with UEFI secure boot. Though the intentions of Garrett were clear — to enable GNU/Linux to be able to run Linux on Windows 8 certified PCs with secure boot; it was clearly putting Microsoft in a very powerful position. Linus, while a supporter of secure boot, exploded at Garrett and Howells when they proposed its inclusion in the kernel. Linus responded: 'Guys, this is not a d*#@-sucking contest. If you want to parse PE binaries, go right ahead. If Red Hat wants to deep-throat Microsoft, that's *your* issue. That has nothing what-so-ever to do with the kernel I maintain. It's trivial for you guys to have a signing machine that parses the PE binary, verifies the signatures, and signs the resulting keys with your own key. You already wrote the code, for chissake, it's in that f*cking pull request.'"
 
I love Asus.
O să strâng ca o cârtiţă şi-mi iau un Asus cu Z77, cel mai probabil Sabertooth. Filmuleţul de mai jos m-a convins:


All I can say is...

shut-up-and-take-my-money.jpg
 
Last edited by a moderator:
U're a sucker for marketing bullshit. Explain pls ce anume e cu adevarat folositor in clipul de mai sus. :smile:
 
Păi în prima parte ne arată că dacă pui un SSD pe USB3, în funcție de ce suport are acel SSD, transferul va fi insesizabil mai rapid sau insesizabil și mai rapid pe placa aia.
În partea a doua ne arată network QoS ca fiind ceva revoluționar, și faptul că aplicația de control e așa de bușită încât prima dată când selectezi ceva și apeși butonul de add (săgeată în sus) nu merge, trebuie să o faci de 2 ori.
Apoi ne arată că îți poți încărca telefonul de la USB. Și că trebuie să activezi o opțiune ca să meargă chestia asta.
După care ne arată că se învârt ventilatoarele, și că placa își dă seama când se învârt, cu un fel de SpeedFan mai skinat. Foarte util feature-ul de identificat ventilatoarele, mai ales când ai mai mult de 1 ventilator.
Ultima chestie e un DLNA server la care tot încearcă să-i zică altfel.

LE: cu plăcere :smile:
 
Dacă 50% spor de viteză e insesizabil... OK. Cât vrei, 500%? De asemenea nu ştiam că viteza memoriei RAM poate influenţa viteza de transfer de pe device-ul extern.
Încărcarea telefonului de la USB cu 1.5A în loc de 500mA mi se pare cu adevărat folositor, da' noah, să fim cârcotaci e probabil şi mai folositor.
SpeedFan-ul nu merge deloc pe Z77X-UD3H, nu face nimic indiferent de setări.
DLNA server-ul ăla e într-adevăr inutil. Pentru mine. Pentru alţii, poate nu.

Ar mai fi de menţionat posibilitatea de a lăsa ventilatoarele să meargă până la 10 minute după oprirea sistemului, flash de BIOS fără pornirea sistemului, direct prin USB port (stick) plus buton pe bracket-ul I/O, USB Off charge (care a apărut la mai mulţi producători, e drept), mult mai multe puncte de verificare a temperaturii (vreo 10 în plus), conector USB3 pentru partea frontală a carcasei (pus pe placă în aşa fel încât să nu tragi fire peste ea), LED-uri de stare pentru memorii, CPU, placa video, buton "MemOK!" pentru memorii iniţial incompatibile...

Anyway, când văd atitudini de-astea blazate, gen "eu făceam de-astea când tu te jucai cu puţa-n praf", îmi aduc aminte de ce nu dădeam cu anii pe aici, şi de ce trec zile întregi cu "no new posts to view."

Că m-aţi făcut curios: ce anume reprezintă pentru voi inovaţie? În general. Ce se califică drept "inovator"?
 
Inovatie in domeniul placilor de baza nu mai e de mult, ceea ce era de inventat s-a cam inventat. Toate chestiile insirate mai sus sunt nice to have, ar fi un diferentiator intre brandul A si brandul B la acelasi pret, nu pe bani in plus.
 
- șansele să conectezi un SSD prin USB3 sunt foarte mici; de-aia ai eSATA. Vreau comparație cu același SSD și controller pe altă placă de bază.
- 1.5A pe USB oferă foarte multă lume, fiind adăugat în standardul USB (Battery Charging v1.2). Placa ta face chestia asta, inclusiv cu PC-ul oprit, doar că marketing-ul e mai puțin agresiv și probabil nu știi. Și placa mea veche (P55) făcea asta, și laptop-ul; nu o mai văd ca ceva nou, care să merite minute întregi într-o prezentare video.
- nu merge SpeedFan, dar ai softul de la Gigabyte cu funcționalități asemănătoare. Într-adevăr, nu permite setări individuale pe fiecare fan, doar două grupuri (CPU și System). Asta e singura chestie pe care eu o văd utilă, dar n-aș da 400 de lei special pentru ea. Aș da 400 dacă ar măsura și decibelii fiecărui ventilator, ca să îi pot seta direct nivelul de zgomot.
- nu văd deloc legătura între un DLNA server și o placă de bază

La mașină (unde regimul normal de funcționare a motorului e pe la 90 de grade, iar pe la alte componente câteva sute) poate văd utilitatea ventilatorului după ce a fost oprită (apare mai ales la diesel, că se încălzesc mai mult), la PC nu înțeleg la ce ajută. Flash-ul de BIOS se face din Windows de vreo 10 ani, fără probleme. Faci flashing atât de rar încât nu e ceva care te ajută extraordinar. Punctele de verificare a temperaturii pot fi utile dacă n-ai nici un ventilator în carcasă, să știi când poți pune micii pe grătar, sau dacă te îngrijorezi de fiecare grad celsius în plus; de când cu capacitorii solizi nu mai e așa grav. LED-uri de stare - pe Gigabyte ai digiții de stare, care fac același lucru.

Pentru mine cât de cât inovator = BIOS boot în 2 secunde, BIOS care să n-aibă tone de bling bling ci doar să funcționeze (iar îmi aduc aminte de ASUS-ul din NAS, la care n-am șanse să-i setez alt boot device decât ce alege el, soluția e să bootezi o dată doar cu HDD-ul ăla conectat, apoi să oprești și să le pui și pe celelalte), memorii puse un pic mai departe de CPU, ca să poți pune un radiator mare pe CPU și să mai ai acces la memorii, soluții serioase de hardware RAID (oare ce se întâmplă dacă BIOS-ul "uită" configurația RAID, sau se bușește placa de bază, cât de ușor e să recuperezi datele în cazul ăsta?), soluții serioase de audio (Gigabyte-ul meu are interferențe insuportabile). La o placă de 300+ EUR mă aștept la rețea 10Gbit onboard, sau un SSD preinstalat în conectorul mSATA (se pare că există așa ceva, dar la prețul ăsta îți iei un laptop complet destul de bun), sau ca toate eSATA-urile să fie powered+USB (chiar dacă nu e standard, când i-a împiedicat asta pe producători?), la răcire pasivă pentru absolut tot (vezi ventilatoarele mici de pe Sabertooth), sau ca plăcile enthusiast să nu ocupe back panel-ul cu 4 ieșiri video de la grafica din CPU, care nu vor fi folosite niciodată. La asta mă aștept, nu doar la 3 LED-uri de stare și două soft-uri în plus.
 
- șansele să conectezi un SSD prin USB3 sunt foarte mici; de-aia ai eSATA. Vreau comparație cu același SSD și controller pe altă placă de bază.
Vrei foarte multe :smile:

- 1.5A pe USB oferă foarte multă lume, fiind adăugat în standardul USB (Battery Charging v1.2). Placa ta face chestia asta, inclusiv cu PC-ul oprit, doar că marketing-ul e mai puțin agresiv și probabil nu știi. Și placa mea veche (P55) făcea asta, și laptop-ul; nu o mai văd ca ceva nou, care să merite minute întregi într-o prezentare video.
Teoria ca teoria, practica ne omoară.

- nu merge SpeedFan, dar ai softul de la Gigabyte cu funcționalități asemănătoare. Într-adevăr, nu permite setări individuale pe fiecare fan, doar două grupuri (CPU și System). Asta e singura chestie pe care eu o văd utilă, dar n-aș da 400 de lei special pentru ea. Aș da 400 dacă ar măsura și decibelii fiecărui ventilator, ca să îi pot seta direct nivelul de zgomot.
De ce nu oferă setări individuale pe fiecare fan? De ce nu se fac chestii care ar trebui să fie standard?

La mașină (unde regimul normal de funcționare a motorului e pe la 90 de grade, iar pe la alte componente câteva sute) poate văd utilitatea ventilatorului după ce a fost oprită (apare mai ales la diesel, că se încălzesc mai mult), la PC nu înțeleg la ce ajută.
Extinderea duratei de viață a ventilatorului? Silent running când te dai pe net?

Flash-ul de BIOS se face din Windows de vreo 10 ani, fără probleme. Faci flashing atât de rar încât nu e ceva care te ajută extraordinar.
Se face, dar ai destule șanse să se trezească softul X să întrerupă procesul sau să facă vreo tâmpenie. Cel mai bun exemplu = Windows updates pus pe auto care dă și restart automat. Faci flashing rar, dar ajunge o singură dată să se bulească ceva ca să rămâi cu o placă bună de breloc. Sau tablou.

Punctele de verificare a temperaturii pot fi utile dacă n-ai nici un ventilator în carcasă, să știi când poți pune micii pe grătar, sau dacă te îngrijorezi de fiecare grad celsius în plus; de când cu capacitorii solizi nu mai e așa grav.
Ăsta este feature pentru alte metode de răcire, nu pentru average Joe. Sunt totuși mișto de avut.

LED-uri de stare - pe Gigabyte ai digiții de stare, care fac același lucru.
Mbine.

Pentru mine cât de cât inovator = BIOS boot în 2 secunde, BIOS care să n-aibă tone de bling bling ci doar să funcționeze (iar îmi aduc aminte de ASUS-ul din NAS, la care n-am șanse să-i setez alt boot device decât ce alege el, soluția e să bootezi o dată doar cu HDD-ul ăla conectat, apoi să oprești și să le pui și pe celelalte), memorii puse un pic mai departe de CPU, ca să poți pune un radiator mare pe CPU și să mai ai acces la memorii, soluții serioase de hardware RAID (oare ce se întâmplă dacă BIOS-ul "uită" configurația RAID, sau se bușește placa de bază, cât de ușor e să recuperezi datele în cazul ăsta?), soluții serioase de audio (Gigabyte-ul meu are interferențe insuportabile). La o placă de 300+ EUR mă aștept la rețea 10Gbit onboard, sau un SSD preinstalat în conectorul mSATA (se pare că există așa ceva, dar la prețul ăsta îți iei un laptop complet destul de bun), sau ca toate eSATA-urile să fie powered+USB (chiar dacă nu e standard, când i-a împiedicat asta pe producători?), la răcire pasivă pentru absolut tot (vezi ventilatoarele mici de pe Sabertooth), sau ca plăcile enthusiast să nu ocupe back panel-ul cu 4 ieșiri video de la grafica din CPU, care nu vor fi folosite niciodată. La asta mă aștept, nu doar la 3 LED-uri de stare și două soft-uri în plus.
- aia cu bootarea folosește iar în cazuri mai speciale;
- configurația RAID are treabă cu controllerul dar meh;
- ASUS are hardware de Xonar pe plăcile mai serioase. Beat that.
- SSD preinstalat = lol; costă :smile:
- ventilatoarele alea mici aș pune pariu că merg în maxim 500 RPM cu placa overclocked daily usage only; sunt acolo în alt scop (DICE? Waterchiller/watercooling?).
 
Vrei foarte multe :smile:
Trololol. Pot oricând să fac 10 minute de film cum noua mea soluție de transfer pe sârmă de rufe e de 10 ori mai rapidă decât vechea mea soluție de transfer pe sârmă de rufe. Poate vecinul are soluția de 10x mai rapidă de acum 5 ani, doar că eu încerc să-ți vând sârma mea.
Teoria ca teoria, practica ne omoară.
Trololol. Caută și un meme, să-ți susțină cauza.
De ce nu oferă setări individuale pe fiecare fan? De ce nu se fac chestii care ar trebui să fie standard?
Din acel video nu mi-e prea clar pe ce temperaturi se bazează implementarea Asus. Poți să setezi unul din cei 20 de senzori de temperatură ca să controlezi fiecare ventilator (stilul SpeedFan)?
Extinderea duratei de viață a ventilatorului? Silent running când te dai pe net?
Era vorba de păstrarea ventilatoarelor pornite pentru 10 minute după ce ai oprit sistemul. Nu te dai pe net de pe PC când e oprit, iar electronicele tind să se răcească rapid când le tai curentul.

Se face, dar ai destule șanse să se trezească softul X să întrerupă procesul sau să facă vreo tâmpenie. Cel mai bun exemplu = Windows updates pus pe auto care dă și restart automat. Faci flashing rar, dar ajunge o singură dată să se bulească ceva ca să rămâi cu o placă bună de breloc. Sau tablou.
Durează 10 secunde mai mult să intri în BIOS și să alegi de acolo BIOS update de pe USB Stick. Să faci un buton hardware pe care-l apeși de maxim 2 ori pe an (sau doar o dată, când cumperi placa) e overengineering.

Ăsta este feature pentru alte metode de răcire, nu pentru average Joe. Sunt totuși mișto de avut.
Da, e o metodă ok de debug. Însă în majoritatea cazurilor nu ai probleme chiar așa de mari cu temperaturile plăcii de bază, îți ajung 1-2 senzori în jurul surselor și chipset-ului ca să-ți dai seama de ce crapă.

Trololol mascat?

- aia cu bootarea folosește iar în cazuri mai speciale;
Adică atunci când bootezi; unii chiar bootează, e enervant să vezi că Win-ul bootează mai repede decât îi ia BIOS-ului să se numere.
- configurația RAID are treabă cu controllerul dar meh;
Vine pe MB; să pună controllere mai bune, să ceară producătorilor de controllere features utile.
- ASUS are hardware de Xonar pe plăcile mai serioase. Beat that.
ASUS are hardware audio SupremeFX pe două plăci de bază (Maximus și Rampage), Xonar nu am văzut. SupremeFX nu e Xonar, are chipset Realtek, nu CMedia, dar presupun că măcar are filtrare ceva mai bună și poate și niște DAC-uri de care s-a auzit. Cele două plăci de bază sunt complet neinteresante, una din ele vrea răcire cu lichid pentru surse, la cealaltă au ales să pună două DIMM-uri exact lângă radiatoarele surselor; nu mi-e clar dacă îți mai dă cineva garanție la memorii dacă te duci cu ele decolorate pe o parte de la căldura de-acolo.
- SSD preinstalat = lol; costă :smile:
Da, și plăcile costă, măcar așa au un motiv să coste.
- ventilatoarele alea mici aș pune pariu că merg în maxim 500 RPM cu placa overclocked daily usage only; sunt acolo în alt scop (DICE? Waterchiller/watercooling?).
Foarte puține ventilatoare mici pornesc la 500rpm, iar airflow-ul unui ventilator de 4cm la 500rpm e insignifiant.
 
Poți să setezi unul din cei 20 de senzori de temperatură ca să controlezi fiecare ventilator (stilul SpeedFan)?
Da: "The TUF Thermal Radar monitors temps in critical parts of the motherboard in real time, automatically adjusting fan speeds to make sure the system maintains high stability without overheating."

Era vorba de păstrarea ventilatoarelor pornite pentru 10 minute după ce ai oprit sistemul. Nu te dai pe net de pe PC când e oprit, iar electronicele tind să se răcească rapid când le tai curentul.
De-aia era chestia asta implementată în surse de-o vreme. Ce proşti, dom'le...

Durează 10 secunde mai mult să intri în BIOS și să alegi de acolo BIOS update de pe USB Stick. Să faci un buton hardware pe care-l apeși de maxim 2 ori pe an (sau doar o dată, când cumperi placa) e overengineering.
...dacă poţi să intri în BIOS. Da, chiar şi-n 2013 există BIOS care se duce dracului, corupt or whatever, cu tot cu back-up. Prefer un buton pe care nu o să am nevoie să-l folosesc vreodată, decât un buton pe care să nu îl am când îmi trebuie.

Adică atunci când bootezi; unii chiar bootează, e enervant să vezi că Win-ul bootează mai repede decât îi ia BIOS-ului să se numere.
Eu bootez mai rar decât îi vin unei femei musafirii, deci acel feature mi-ar fi mie inutil. Anyway, exact cu asta se ocupă fast boot-ul.

Vine pe MB; să pună controllere mai bune, să ceară producătorilor de controllere features utile.
Procentual vorbind, cred că ăia care fac RAID într-un PC sunt mai rari decât ăia care îşi corup BIOS-u.

Foarte puține ventilatoare mici pornesc la 500rpm, iar airflow-ul unui ventilator de 4cm la 500rpm e insignifiant.
Aşa e. Asta mă irită şi pe mine la Sabertooth. Ventilatoarele alea au o viteză maximă pe la 6K RPM, ceea ce e ridicol. Dar aici nu vorbeam de Sabertooth în special, ci de plăcile Asus cu Z77, în general.

În fine, sunt curios dacă a folosit cineva Virtu MVP...
 
1. Despre ventilatoare: Daca racirea carcasei necesita in full-load ventilatoare mai rapide de 800 RPM, atunci am gandit eu sistemul cu curul. Deci cel mult as avea nevoie de control de turatie pentru ventilatorul CPU-ului, control de care-o fi, pentru un vent de max 1000 RPM.
2. Despre BIOS: Are u guys fucking insane? Update de BIOS direct din BIOS sau de pe USB cu boot in DOS mode.
3. Viteze mai mari de transfer pe USB 3.0: Poate in 0.5% din cazuri o sa simti diferenta de performanta. Adica in loc de 70 de secunde cat ar dura un anumit fel de transfer, cu mega tehnologia Asus o sa dureze 55 sec. O data pe an.

Cat despre soft-urile proprietare Asus/GB/whatever care se ocupa de inutilitatile descrise mai sus... rulati un DPC latency test cu toate softurile alea in background.

Ce mi s-ar parea nu inovator, ci fucking compulsory:

- BIOS si drivere decente pentru toate cele integrate - nu vreau sa vad DPC latency urias cand am LAN-ul onboard activat.
- POST instant - am avut chestia asta pe un netbook Asus, si n-am mai vazut-o implementata in alta parte.
- UI UEFI decent, cu documentatie ca pentru prosti pentru toate setarile.
- DAC mai bun decat mizeria universala Realtek, cu aplificator dedicat pentru iesirea de casti de pe front-panel.
- Prime 95 smth + Memtest integrate in BIOS. Ghid de OC interactiv, cu sugestii de bun simt.
- Profil XMP/whatever care chiar sa functioneze.
- Watchdog timer pentru fail-safe settings in caz de no POST dupa modificare de setari, care chiar sa functioneze.
- Sistem de racire gandit cu cap, nu bling-bling-ul etern cu heatpipe-uri cu n capete calde.
 
Trololol. Pot oricând să fac 10 minute de film cum noua mea soluție de transfer pe sârmă de rufe e de 10 ori mai rapidă decât vechea mea soluție de transfer pe sârmă de rufe. Poate vecinul are soluția de 10x mai rapidă de acum 5 ani, doar că eu încerc să-ți vând sârma mea.
Marketing?

Trololol. Caută și un meme, să-ți susțină cauza.
Sunt convins că pricepi că n-ai cum să treci de partea de consumer idiot care cumpără orice i se bagă pe gât => plăcile se vând => pretențiile de bun simț nu vor fi satisfăcute niciodată?

Din acel video nu mi-e prea clar pe ce temperaturi se bazează implementarea Asus. Poți să setezi unul din cei 20 de senzori de temperatură ca să controlezi fiecare ventilator (stilul SpeedFan)?
Exact, și mi se pare o chestie bună că este implementată la nivel hardware.

Era vorba de păstrarea ventilatoarelor pornite pentru 10 minute după ce ai oprit sistemul. Nu te dai pe net de pe PC când e oprit, iar electronicele tind să se răcească rapid când le tai curentul.
My bad, mă gândeam că este vorba despre oprirea ventilatoarelor când temperaturile scad sub un anumit threshold, ceea ce mi se pare de bun simț.


Durează 10 secunde mai mult să intri în BIOS și să alegi de acolo BIOS update de pe USB Stick. Să faci un buton hardware pe care-l apeși de maxim 2 ori pe an (sau doar o dată, când cumperi placa) e overengineering.
Overkill works? :smile:

Da, e o metodă ok de debug. Însă în majoritatea cazurilor nu ai probleme chiar așa de mari cu temperaturile plăcii de bază, îți ajung 1-2 senzori în jurul surselor și chipset-ului ca să-ți dai seama de ce crapă.
Nu musai, la câte surse ai cum ajung 1-2 senzori? Ai sursa de memorii, sursa de CPU, chipset, CPU socket = deja 4. Dacă mai vrei senzori și prin jurul sloturilor PCIe (vezi soluții cu plăci video foarte calde, eventual configurații multi-card) deja ai nevoie de ceva mai mult. Dpmdv, cu cât acoperi placa mai bine cu monitorizarea, cu atât ai șanse să vezi exact ce s-a bulit.

Adică atunci când bootezi; unii chiar bootează, e enervant să vezi că Win-ul bootează mai repede decât îi ia BIOS-ului să se numere.
Să vezi ce plăcere este să POSTezi, apoi controller Intel crunching, apoi controller Marvell crunching, apoi controller LSI crunching apoi buf Windows în 7 secunde. Facepalm.

Vine pe MB; să pună controllere mai bune, să ceară producătorilor de controllere features utile.
Adică vrei să spui Intel care are total alte priorități? :biggrin: Sau Marvell care face drivere de cacao? Sau JMicron care iden Marvell?

ASUS are hardware audio SupremeFX pe două plăci de bază (Maximus și Rampage), Xonar nu am văzut. SupremeFX nu e Xonar, are chipset Realtek, nu CMedia, dar presupun că măcar are filtrare ceva mai bună și poate și niște DAC-uri de care s-a auzit. Cele două plăci de bază sunt complet neinteresante, una din ele vrea răcire cu lichid pentru surse, la cealaltă au ales să pună două DIMM-uri exact lângă radiatoarele surselor; nu mi-e clar dacă îți mai dă cineva garanție la memorii dacă te duci cu ele decolorate pe o parte de la căldura de-acolo.
My bad again, din câte îmi aminteam am avut niște pliante pe care scria ceva de genul. Se pare că de fapt era vorba de Xonar Phoebus, care-i tot separată (aveam impresia că era bundled la plăcile de bază). Până la urmă am impresia că au rămas la ideea "prostim pe față și rupem marja de profit". Din păcate :frown:

Soluțiile de heatpipes și radiatoare nu cred că se vor schimba curând, până nu se vor concedia ~90% din proiectanții plăcilor de bază. Parcă au prins toți același microb sinistru.

Da, și plăcile costă, măcar așa au un motiv să coste.
Din nou, profits. People buying. No need to change the design?

Foarte puține ventilatoare mici pornesc la 500rpm, iar airflow-ul unui ventilator de 4cm la 500rpm e insignifiant.
Fair enough. Dar, după cum am spus, ăla este inutil la daily use.

1. Despre ventilatoare: Daca racirea carcasei necesita in full-load ventilatoare mai rapide de 800 RPM, atunci am gandit eu sistemul cu curul. Deci cel mult as avea nevoie de control de turatie pentru ventilatorul CPU-ului, control de care-o fi, pentru un vent de max 1000 RPM.
2. Despre BIOS: Are u guys fucking insane? Update de BIOS direct din BIOS sau de pe USB cu boot in DOS mode.
3. Viteze mai mari de transfer pe USB 3.0: Poate in 0.5% din cazuri o sa simti diferenta de performanta. Adica in loc de 70 de secunde cat ar dura un anumit fel de transfer, cu mega tehnologia Asus o sa dureze 55 sec. O data pe an.
1. Corect.
2. Myes.
3. Dacă faci sync frecvent cu chestii de pe stick care le iei tot timpul cu tine, secundele alea se adună de nu-ți vine să crezi. Mai ales dacă stickul și chestiile de sincronizat au dimensiuni decente (32-64GB).


Cat despre soft-urile proprietare Asus/GB/whatever care se ocupa de inutilitatile descrise mai sus... rulati un DPC latency test cu toate softurile alea in background.
Asta este o chestie foarte tristă. Mult mai trist este de exemplu că Aida64 are probleme grave de genul - soft specializat pentru monitorizare + info care bagă DPC spikes din greu.

Ce mi s-ar parea nu inovator, ci fucking compulsory:

- BIOS si drivere decente pentru toate cele integrate - nu vreau sa vad DPC latency urias cand am LAN-ul onboard activat.
- POST instant - am avut chestia asta pe un netbook Asus, si n-am mai vazut-o implementata in alta parte.
- UI UEFI decent, cu documentatie ca pentru prosti pentru toate setarile.
- DAC mai bun decat mizeria universala Realtek, cu aplificator dedicat pentru iesirea de casti de pe front-panel.
- Prime 95 smth + Memtest integrate in BIOS. Ghid de OC interactiv, cu sugestii de bun simt.
- Profil XMP/whatever care chiar sa functioneze.
- Watchdog timer pentru fail-safe settings in caz de no POST dupa modificare de setari, care chiar sa functioneze.
- Sistem de racire gandit cu cap, nu bling-bling-ul etern cu heatpipe-uri cu n capete calde.
1. Asta nu cred că va fi posibil vreodată, având în vedere modul în care sunt scrise driverele și BIOSurile în general;
2. Asta iar n-o înțeleg la producători; ok, înțeleg că vor să-ți arate ce poate placa (ecranele de boot cu toate features înșirate pe-acolo), dar odată ce chestia aia este dezactivată ar trebui să POSTeze instant. No chance :frown:
3. Iar n-am priceput niciodată de ce nu există explicații real-time în dreapta când faci mouse over pe opțiune sau o ai selectată. Loc este cu grămada pe ecran.
4. Profits 500% în loc de 100%?
5. Memtest aveau multe plăci, mai au și unele enthusiast actuale, din păcate pentru procesor n-am văzut să aibă nici una.
6. MSI Big Bang Fuzion are profil XMP care se pupă cu GSkill Ripjaws. Uimitor, dar chiar merge.
7. Nu pricep de ce nu scot mizeria aia de tot, dacă bulești setările tot la BIOS reset ajungi în 99% din cazuri.
8. Nu știu cum să spun, dar aici au mers "from bad to worse" de-a lungul timpului. Nu pricep de ce nu-i duce capul. Dar plăcile arată beton, mnu? :mda:
 
3. Dacă faci sync frecvent cu chestii de pe stick care le iei tot timpul cu tine, secundele alea se adună de nu-ți vine să crezi. Mai ales dacă stickul și chestiile de sincronizat au dimensiuni decente (32-64GB).
Analizeaza situatiile in care softul ala Asus iti aduce spor de performanta sesizabil si verifica daca se pupa cu fisierele pe care le vrei transferate pe/de pe USB. Eu nu reusesc sa imi dau seama daca voi simti vreodata diferenta de performanta. BTW, exista softuri 3rd party care fac acelasi lucru.

Despre BIOS #2 - exista placi cu n BIOS-uri cu switch hardware pe PCB (solutiile soft de multi BIOS shit nu functioneaza... cel putin nu tot timpul). Sau, naibii, socketed IC cu unul de rezerva in pachetul placii de baza. Fuck yeah, m-am saturat sa fac update de BIOS cu solder/unsolder de IC cu placa pornita, doar ca sa readuc o alta la viata.
 
Mie mi se întâmplă să mă plimb de colo-dcolo cu HDD-ul plin cu câteva sute de gigi cam o dată pe lună. Citesc sute de gigi, scriu sute de gigi. Orice procent în plus ajută.
 
Back
Top