Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Se face presa buna la noi, s-a facut dintotdeauna. Pacat ca ramane doar inca un articol, cei care ar putea schimba ceva sunt departe de parghiile care ne-ar putea scoate din rahat, iar noi ca oameni mai avem mult de invatat pana sa ajungem sa constientizam ca traim intr-o comunitate, si asta nu neaparat dupa modele de la altii care s-ar putea sa nu ni se potriveasca. Ar fi trebuit sa privatizam la inceput civilizatia si cei cativa ani de'acasa, nu agoniseala a 25 ani de comunism.
 
Masina pana la urma e un amestec de fier si plastic care sta sub cerul liber si ploua sau fac pasarile pe ea, e o bicicleta extrem de scumpa si nimic mai mult. Rugineste, se zgarie, se buseste, se strica si se repara sau se arunca, e facuta sa fie folosita nu cocolosita.

Ce lege iti garanteaza tie un loc de parcare per apartament si unde ti-l garanteaza, in fata usii cumva? Prin lege se pot inventa multe chestii, dar locuri de parcare acolo unde nu exista e cam greu.

Si motocicleta este doar un amestec de fier si plastic, si computerul la fel, pe de alta parte eu personal nu ma pot abtine sa nu ma atasez de ele ca de niste fiinte. Si nu duc lipsa de fiinte vii in jurul meu. Poate d-aia, ca astea nu comenteaza. O fi vina unui membru al familiei care este mecanic de meserie si care mi-a spus ca "si metalul are suflet", nu stiu :smile: Dar cateodata zau ca parca are.

Nu ma refer la locuri de parcare acolo unde nu exista, ca aleea din fata blocului accepta 3 masini una langa alta de-a curmezisul ca e autostrada sau ca a fost gandita cu locuri de parcare langa borduri? Da, are si trotuar. Lasa cu locurile de parcare ultracentrale, ca nu stau cu cortu` in parcul din piata Unirii.

O sa caut articolul/paragraful din lege cu pricina si o sa-l postez imediat ce gasesc timp sa-l caut, momentan mai am 2 saptamani pana la examen si nu pot sa-mi permit sa stau sa sap dupa legi.

Ceea ce ma aduce la articolul din Catavencu. Perfect de acord cu licitatia pentru locul de parcare. Dar nici 15000-25000 EUR pentru un loc de parcare in fata blocului in drumul taberei. Da, de acord, pe la Universitate poate :smile: Nici 150 RON pe an nu e corect, mi se pare mult prea putin sincer, pentru adunatul gunoiului si maturat strada se plateste mai mult catre firma de salubrizare.
 
-- "Datele despre tezaur nu pot fi furnizate pentru ca nu fac parte din categoria informatiilor de interes public" - Gabriel Bohalteanu, director general al Postei

In 1989, comoara filatelica nationala valora, la preturile de piata actuale, 500 de milioane de euro. Dupa douazeci de ani, cele mai valoroase timbre au luat drumul strainatatii, iar colectia de marci postale clasice a Romaniei contine doar falsuri
In decembrie 1989, Tezaurul de timbre al Romaniei era estimat la 500 de milioane de euro - valoarea de piata actuala. Fabuloasa comoara cuprindea cateva milioane de marci postale, eseuri si machete ale timbrelor, scrisori circulate, dar si o serie de piese filatelice unicat, de o valoare practic inestimabila. Fondul national, provenit din schimbul cu administratiile postale membre ale Uniunii Postale Universale, din fonduri proprii ale Postei Romane, din donatii si nu in ultimul rand din confiscari, in perioada comunista, a fost pana pe 8 februarie 1990 in "stapanirea" Bancii Nationale, cand a fost trecut abuziv, prin decret al presedintelui CFSN Ion Iliescu, in administrarea Postei. In haosul Revolutiei, tezaurul a fost jefuit sistematic. In acei ani, casele de licitatii din Europa au scos la mezat zeci de piese filatelice romanesti, rare si chiar unicate, despre existenta carora comunitatea filatelistilor habar nu a avut. Vanzatorii aveau explicatii de genul "le-am mostenit si le-am tinut ascunse pe vremea dictaturii". ...

Sursa aici
 
Sa ma bag si eu ca musca in:smile: la subiectul cu masinile si parcarea lor:
- eu sunt de acord ca polititstii romani sa poarte asupra lor arme cam ca Stalone in "Judge Dredd"
-eu daca nu pot sa trec de o masina parcata pe trotuar de un nesimtit pana in bloc, nici o problema, o consider un pietroi mare in drum, si trec PESTE EA.
-consider civilizatia conservarilor din Bucuresti ca fiind egala cu 0
 
Nu generaliza te rog evaluarea facuta la adresa nivelului de civilizatie al soferilor Bucuresteni, la fel cum nu e cazul sa spui ca lipsa de civilizatie e specifica doar celor pe 4 roti. :smile:
 
-eu daca nu pot sa trec de o masina parcata pe trotuar de un nesimtit pana in bloc, nici o problema, o consider un pietroi mare in drum, si trec PESTE EA.
Perfect corect. Atat timp cat esti de acord ca atunci cand te prinde trecand strada prin loc nepermis sa fie perfect legal ca orice sofer sa te considere un pietroi si sa treaca peste tine :smile:.

Asta se cheama "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" si dupa cum spunea un mare dajtept al lumii noastre (printre putinii), daca am aplica regula am ajunge toti orbi, stirbi si ciungi.

Deci zic sa te mai gandesti. Tine cont si de faptul ca oamenii sunt programati genetic sa observe numai paiul din ochiul altora. Nu vor observa niciodata cat de nenorociti sau ticalosi sunt ei dar vor observa orice pas stramb al vecinului.

+1 la ce zice dreamer de generalizare. De bine, de rau stau in Bucuresti de ani de zile si necivilizat nu ma consider. Ba chiar ai putea sa ma incadrezi la categoria "prost" pentru ca inca dau prioritate in trafic, inca las amaratii sa se incadreze in coloana in caz ca nu au apucat sa o faca, inca ma abtin sa blochez trotuarul si alte locuri de parcare decat cel pe care intra masina, inca opresc la trecerea de pietoni. Inca...
Si inca reusesc sa ma abtin sa nu-i troznesc una peste geamuri/faruri/cheie pe vopsea imbecilului care a blocat trotuarul atunci cand era inundatie in bucuresti si a trebuit sa intru eu cu hainele mele de firma :smile:D) in apa pana la genunchi ca sa intru in parcare. Inca...

Totusi necivilizat nu sunt si marea parte a prietenilor mei imi seamana, pe principiul cine se-aseamana se-aduna. Adica suficient de multi oameni din Bucuresti cat sa-ti dea peste cap statisticile.

Deci liubarschi, pana nu esti preagtit sa accepti de la ceilalti tot ce accepta ei de la tine incearca sa nu pui prea mare accent pe ce ai scris mai sus. Nici nu iti imaginezi cat de mare e lista aia :smile:.

L.E. war, de cate ori a functionat scuza "dar si el a facut!!1"? Sa zicem de la scoala generala incoace, ca inainte de asta poate mergea :smile:. Si o intrebare care i se adreseaza si lui liubarschi, cum evaluezi daca razbunarea ta e "de acelasi rang" ca infractiunea lui? Cum evaluezi ca trecutul peste masina lui e fix pedeapsa potrivita (nici prea grea, nici prea usoara) pentru ca el a blocat trotuarul? Ca poate eu evaluez ca pedeapsa potrivita pentru cel care ma imbranceste (chiar accidental) pe trotuar este sa il bat pana-mi zice mami :smile:.

Asa, ca sa nu apara nelamuriri, cel mai ok e sa ii lasi pe altii mai cu experienta sa faca legile. Nu vreau sa traiesc in lumea in care fiecare isi face legea. Anarhismul era la moda in liceu.
 
A zis-o bine bausto pana aproape de final:
Asa, ca sa nu apara nelamuriri, cel mai ok e sa ii lasi pe altii mai cu experienta sa faca legile. Nu vreau sa traiesc in lumea in care fiecare isi face legea. Anarhismul era la moda in liceu.
...si fiindca tocmai m-am uitat la 4+ ore de Mircea Badea trebuie sa comentez.

Tie ti se pare ca cei care fac legile sunt "mai cu experienta"?!?
Si ce e rau cu anarhismul? De miliarde de ani viata pe Pamant s-a desfasurat in anarhism. Acum au venit unii "cu experienta" sa strice tot.
 
Perfect corect. Atat timp cat esti de acord ca atunci cand te prinde trecand strada prin loc nepermis sa fie perfect legal ca orice sofer sa te considere un pietroi si sa treaca peste tine :smile:.
Asta e deja legal, că ești de acord sau nu.

În cazul în discuție e vorba de o contravenție a șoferului (parcare neregulamentară) și de distrugere din partea pietonului. Chiar dacă rezultatul acelei contravenții (imposibilitatea de a circula în siguranță pe trotuar) poate fi considerată cel mult circumstanță atenuantă nu anulează infracțiunea de distrugere. În limbaj comun faptul că ăla a parcat aiurea nu îți dă dreptul să îi distrugi mașina (dacă treci pe plafon îi cam trebuie altă caroserie), ci doar să suni la primărie sau poliție (nu cred că 112 pentru că nu e o urgență) și să reclami. Teoretic poliția îi dă amendă și eventual primăria trebuie să trimită o mașină de tractare care să elibereze trotuarul, practic dacă nu ești ferm îi doare în bască.
 
Marius, faptul ca la noi legile sunt facute de o sleahta de sarlatani nu schimba cu nimic realitatea: daca fiecare ar trai dupa legile lui, tu si cu mine nu cred ca am avea viata lunga :smile:.

Miliarde de ani viata s-a desfasurat in anarhism? Numaram de la formarea primei amoebe? De cand a aparut viata inteligenta a existat o forma sau alta de organizare. Atat animalele cat si oamenii au format niste grupuri mai mult sau mai putin organizate (haita, ginta, trib, familie, stat, orice) si cu niste reguli la baza. Ori anarhia presupune tocmai lipsa unor reguli de baza sau nerespectarea lor, ceea ce duce la acelasi rezultat.

Fie ce-o fi dar eu tot prefer sa-l am pe Geoana facand legile decat ca fiecare Dorel sa faca dupa cum il taie capul.

Nu pot sa spun ca iti inteleg pasiunea pentru regres. Serios.
Lumea progreseaza. Un pas de cateva miliarde de ani inapoi ar trebui sa fie inacceptabil pentru oricine.

Adrian, nu stiu exact cat de legal este. Este legal atat timp cat este un accident. Daca exista cea mai vaga urma de intentie se duce naibii tot. Si eu vorbeam de intentie nu de accident, pentru ca liubarschi nu intentiona sa urce accidental pe masina de pe trotuar. :smile:

P.S. 4 ore de Mircea Badea? Si eu care credeam ca Win98 e masochism :tongue:. Ai o vointa de fier.
 
Implicit se merge pe ideea de accident, trebuie să demonstrezi că nu a fost accident și atunci e omor cu premeditare. Ca să demonstrezi intenția e aproape imposibil în practică.
 
Trebuie sa nu exista urme de franare sau o camera de-aia din intersectie :biggrin:.
Ca sa nu ne departam prea mult de la subiect cred ca se pot gasi si alte analogii, poate mai reusite. Dar ideea de baza e ca daca fiecare isi face legea dupa bunul plac viitorul e maro. Mai maro decat cu Ilies... Geoana presedinte.
 
Pai una din persoanele care aplica prost legea e cel care merge pe "precedenta unei infractiuni". In primul rand pentru ca hotaraste sa aplice legea desi nu este in masura sa o faca, in al doilea rand pentru ca o astfel de lege nu exista. Ca sa fie clar, vorbesc de omul care urca peste masina parcata pe trotuar.

Raspunsul cu legiuitorii nostri era pentru Marius.
 
Aveti perfecta dreptate cu generalizarile, sunt o greseala, dar aproape ca nu mai pot abtine:
-merg pe strada, nu e loc pe trotuar, ies pe strada urla aia din masini sau claxoneaza
-merg pe strada, si pot filma:CIVILIZATIA CLAXONULUI SI A BATEI
-merg cu masina, se iese cu 50 km/h dintr-o strada mica in strada mare ca sa te oblige sa dai prioritate
-exista deja dreptul: eu stau aici, aici vreau sa parchez
-cand ma uit in masinile din Bucuresti, vad un om intr-o masina, care polueaza doar ca vrea sa foloseasca masina singur.
-nu mai vorbesc de dreptul de a asculta muzica in masina la un volum nesimtit, astfel incat eu de la etajul 5 am impresia ca se trece cu o parada pe strada mea.
-daca sunt pe bicicleta, nimeni nu ma respecta, portiere in fata, taiat de cale, injuraturi, bate, aruncat cu chestii din masina.
Pot sa spun ca sunt un om umblat, am vizitat si Europa si Orientul, si cu toate ca toti prietenii sunt aici, precum si familia, m-as muta in alta tara gen Olanda doar pentru respectul din trafic si pentru calmul celorlati.
Bausto, eu sunt civilizat:
-folosesc bicicleta ca sa nu poluez
-daca sunt cu un sofer de la firma nu il las sa parcheze ca un bou
-nu as avea nici cea mai mica intentie agresiva daca s-ar lasa loc pe trotuar in mod civilizat
-daca soferul e la masina, il atentionez de modul in care a parcat pe un ton foarte politicos, de obicei respectivii ori imi raspund taraneste sau replici dobitoace:biggrin:ar io unde sa parchez?
-de cele mai multe ori se parcheaza prost datorita faptului ca e mai usor sa iesi decat sa faci cateva manevre daca ai parca corect.
-iar politia nu reactioneaza la infractiuni gen parcare nesimtita.
Crede-ma Bausto, ca sunt un tip extrem de cilivizat si de manierat, numai ca rabdarea mea se apropie de limita.
 
Liubarschi, șoferii se comportă așa pentru că nu îi arde nimeni pentru că o fac, iar Poliția are prea puțini agenți care să facă bine treaba și prea mulți pe care îi doare undeva ca să îi ardă pe șoferii nesimțiți. Dar dacă faci reclamație Poliția începe să se miște punctual pe reclamație ca să nu iasă prost la reclamații nerezolvate. Dacă faci destule reclamații măcar pe strada ta poți face un pic curățenie, după 5-6 amenzi or să mai fie foarte puțini cei care or să parcheze aiurea.

La mine în cartier am două intersecții marcate aiurea (contradictoriu). A făcut fratele meu o sesizare la Poliție și i-au dat un răspuns aiurea, tembela care a răspuns știa atâta circulație cât ăia de au făcut marcajul. A revenit cu a doua sesizare, după vreo 2 săptămâni m-am trezit cu 2 agenți la poartă veniți să îl întrebe ce e greșit la marcaj. După încă 2 săptămâni a primit mail de la Poliție că s-a aprobat în comisia de circulație de la PMB schimbarea marcajului și urmează să îl implementeze - asta a fost acum câteva zile, să văd când îl schimbă. A luat ceva timp (vreo 3 luni), dar se rezolvă.

Dacă vrei să îți iei familia și să te muți în Olanda e posibil, dar nu uita ceva: dacă și pe olandezi i-ar durea bască de problemele de trafic și le-ar ignora ca 99.999% din români ar ajunge și ei ca noi în 10 ani. Dar, după cum spunea un prieten care lucrează la Haga (într-un institut european, dar nu din partea statului român): ăia pe-acolo mor cu tine de gât dacă li se pare că i-ai afectat negativ în orice fel, numai "înțelegători" nu sunt. Te dau în judecată și te plimbă prin tribunale ani de zile pentru orice mărunțiș care la noi e ignorat cu larghețe, dar e modul prin care au ajuns să nu aibe nimeni tupeu pentru că știu că tupeul costă.

Deci, pleacă în Olanda sau rămâi, iar dacă rămâi ia măsuri sau integrează-te în marea de rahat. Decizia e a ta.
 
Back
Top