Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Pisoi

Monsieur Pussycat
Sugar daddy
Am creat acest thread pentru a posta link-uri şi comentarii legate de articole interesante din presa românească. Dat fiind că toată lumea se pricepe la politică, sper să dau apă la moară şi noilor membri, putându-şi demonstra aici spiritul critic.

Încep cu un articol care tocmai mi-a apărut pe feed-ul HotNews: Cum a inflamat Vadim intreaga planeta.
Cuprinsa de furie anti-americana, Europa s-a lasat sedusa, pe nesimtite, de Vadim. „Tribunul“ a vorbit in noiembrie despre tortura in Romania. Egiptenilor le-a placut „informatia“ si au introdus-o in faxul cu revista presei. Elvetienii l-au „interceptat“. Dick Marty l-a crezut ca venind de la serviciile secrete egiptene. Asa a ajuns Vadim in raportul Consiliului Europei.
 
Originally posted by Bill
Am creat acest thread pentru a posta link-uri şi comentarii legate de articole interesante din presa românească.
Daca vrei sa restrangi obiectul thread-ului la articolele din presa romaneasca, ma tem ca are un viitor sumbru. Presa romaneasca foarte rar reuseste sa produca texte care s-ar califica drept articole.
 
Asigurari medicale de sanatate - informatizate

Din noiembrie 2006 mai facem un pas spre lumea civilizata. Este vorba de realizarea unei baze de date nationale cu toti cei care platesc asigurarea medicala. Detalii aici.
 
Îhî, tocma' împlinesc 6 anişori de când sunt inginer de sistem/administrator de reţea la un CAS şi cam ştiu cum se mişcă "proiectele" astea.
Iar cu Siveco în frunte viitor de aur asigurările noastre au.
Trebuie sa reamintim ca istoria acestui proiect de informatizare, in valoare de 120 milioane de dolari, este una foarte zbuciumata. Dupa discutiile ce au inceput prin anul 1997, licitatia a ajuns sa fie finalizata si adjudecata abia in anul 2000, castigatoare fiind compania americana Compaq.

Insa acest rezultat a fost contestat de alte firme din domeniu si a urmat un proces ce a trenat timp de peste doi ani. In cele din urma, victoria Compaq a fost recunoscuta, insa la scurt timp aceasta companie a fost preluata - la nivel international - de Hewlett Packard.

Asa ca proiectul a fost demarat prin anul 2003, cu HP in calitate de contractor principal, pe partea de infrastructura, si SIVECO subcontractor, firma romaneasca avand misiunea sa realizeze aplicatia software.
Corect, până la un punct. Iniţial Compaq trebuia să se ocupe de tot proiectul (software, hardware şi comunicaţii). Între timp, probabil că ciolanul fiind prea mare, au mai apărut Siveco pe partea software şi STS-ul pentru comunicaţii. Bineînţeles fără licitaţie, ci cu încredinţare directă, chestie românească.
Din pacate, guvernul PSD de atunci nu a considerat ca implementarea acestui sistem ar fi o prioritate pentru tara si nu a mai alocat fonduri, alegand sa perpetueze an de an o frauda si o dezordine de proportii imense la nivel national.
Vorbe-n vânt. În 2004 Siveco a facturat la toate CAS-urile o aplicaţie ERP în valoare de 100.000 € (înmulţiţi voi cu 41 ca să vedeţi totalul), aplicaţie care stă frumos în 2 cutii albe pe un dulap. Din când în când mă mai uit şi eu să văd cum se prăfuiesc 100.000 € pe dulap.
În plus, tot în 2004 HP-ul ne-a livrat şi configurat un server Dual Alpha cu HP TruUnix în valoare de 100.000$ care stă şi el frumos în priză într-o cameră specială (amenajarea camerei a costat şi ea ~20.000 €, cu instalaţie electrică separată, aer condiţionat, sistem anti-incendiu, toate după specificaţiile HP).

Bottom line, că sincer mi-e lehamite de subiectul ăsta, da, se va face un sistem unic de evidenţă a asiguraţilor, dar se va face "in Romanian way".
 
Viata la tara si integrarea in UE

Aici gasiti inca un studiu pe aceeasi tema: faptul ca romanii de la tara vor in UE, dar nu stiu ce inseamna asta si nici ce ii asteapta. Si dupa modul de lucru romanian way, foarte probabil ca o sa intram in UE si noi tot neinformati o sa fim referitor la ce se cere si ce se da ca membru stat UE.
 
Impresar de fotbalist

Este o meserie foarte banoasa aceea de impresar in .ro, asa ca UEFA ii cerceteaza pe BECALI - ISM, ca sa inteleaga si ei matematica euxina: intermediarii contractului incaseaza mai multi bani decat partile contractante.

Nastase dovedeste masura libertatii de exprimare in tara romaneasca, afirmand:
Daca as putea sa aprob, n-as aproba, pentru ca mi se pare un abuz, o tampenie, o smecherie prin care baietii astia vor sa intre la mine in casa ca sa vada diverse alte povesti.
legat de viitoarea perchezitie la vilele sale. Detalii aici.
Ca o simpla intrebare, cine mai crede ca o sa gaseasca anchetatorii acolo altceva in afara de varul de pe pereti ?
 
Nu vor avea de suferit fraţii Becali. Atâta timp cât Gică Popescu este lângă ei, este un garant al corectitudinii prin simplul fapt că Popescu reprezintă un nume mare în fotbalul nostru şi chiar mondial. Clubul Rapid nu a depus nici o plângere... nu văd cum vor putea fi acuzaţi de ceva.
 
Pot fi acuzati de evaziune fiscala. Pentru banii aia nu au platit impozite. Si da, Popescu a fost un mare fotbalist, dar fotbalistii (si sportivii in general) nu sunt cunoscuti pentru corectitudinea lor ci pentru faptul ca au castiguri substantiale pe care se chinuie sa si le ascunda. In acest sens, unii si-au schimbat si patria pentru impozite mai mici (vezi M. Schumacher).
 
Yupii, cineva mai gandeste in tara asta!

Liberalii vor sa dispara Curtea Constitutionala = Comitetul Central al Coruptilor
Intre principalele modificari pe care le doresc liberalii se afla si desfiintarea Curtii Constitutionale prin trecerea atributiilor acestei institutii in grija Senatului.
Incet incet romanilor le vine mintea de pe urma. Sa desfiinteze autoritatea suprema care se afla deasupra legii, si care prin membrii patati care ii avea, numai buna de model de urmat era pentru toata societatea romaneasca.

Strain in Romania
Oare viitoarea generatie de politisti, cunoscatori ai englezei si bunelor maniere, nu va vedea in soferul unei masini cu numar strain tot o vaca de muls? Oare viitoarea generatie de membri ai administratiei centrale si locale, mai scoliti decat cei vechi, nu va vedea in investitorul strain tot niste gaini fraiere, numai bune de jumulit? Oare viitoarele generatii de sateni, surprinse de inundatii, vor continua sa fure din materialele cu care strainii vor veni sa ajute? Daca schimbarea de generatii va fi doar una biologica? Daca noii lideri - de la nivel national si pana la cel al micilor comunitati - nu vor putea repune la locul lor termeni precum „incredere", „promisiune", „cuvant" sau „buna-credinta"?

O intrebare mai mult decat pertinenta intr-o tara unde teapa este sport national, unde a fi om de afaceri de succes = a face afaceri cu statul, evident paguboase pentru acesta din urma, unde hotul striga hotul.
 
Eu sunt de acord cu democratii de data asta. Constitutia ar trebui interpretata de o curte de justitie, nu de Parlament. In primul rand pentru ca nu e rolul parlamentului sa aiba puteri juridice, insasi prin esenta principiului separarii puterilor (puterea ar putea incalca Constitutia cu sprijinul majoritatii in Senat), in al doilea rand pentru ca Senatul nu ar putea solutiona la timp problemele legate de constitutionalitate, prin natura sa axata pe dezbateri.

O idee ar fi sa se schimbe felul prin care un judecator accede in CC; alegerile sa fie mai dese, dar controlul sa se afle tot in mainile puterii judecatoresti (la Consiliul Superior al Magistraturii de ex).
 
E aberant ca Senatul să se exprime asupra constituţionalităţii unor legi. Nu sunt jurişti.

Cel mai important factor cred că e că 2 x 1/3 sunt numiţi cu majoritatea voturilor din Cameră respectiv Senat, iar 1/3 direct de Preşedinte. Aici e bullshit-ul. De aici coloratura politică.

Ar trebui ca toate numirile să fie făcute doar de Senat/Parlament, prin lege organică - cu 2/3 din voturi (ca să includă obligatoriu şi opoziţia). E aberant ca un singur om (un Preşedinte cu mandat de 2 x 5 ani) să numească 1/3 din Curte. De fapt, e aberant ca Preşedintele să poată numi pe oricine într-o funcţie de stat, fără acordul legislativului.

În plus, eu aş da mandate pe viaţă 1. pentru ca legislativul să se gândească de zece ori pe cine pune acolo, 2. pentru ca membrii Curţii să nu se gândească mereu la viitorul lor şi să fie slugarnici. În plus, aş legifera în Constituţie că membrii Curţii au salariul egal cu cel al Preşedintelui României/Preşedinţilor celor două Camere, tot din al doilea motiv.
 
Bill, ai toata stima si respectul meu. DAR, daca un magistrat corupt, care nu se gandeste decat cum sa vina cu spaga mai mare de 1000€/zi acasa, este numit pe viata intr-o functie de asemenea importanta, tu crezi ca va mai exista justitie ? Ei acum sunt numiti pe 7ani si isi fac de cap si ii calca pe cap pe toti cei care le stau contra. Vezi cazul judecatoarei Huza -membru CSM- care a dat apartamente pt tineri parintilor ei, si ei insisi, si cand a fost anchetata, s-a plans in plenul CSM ca procurii aia n-au nici o limita, sunt nesimtiti & stuff. Astia sunt oamenii care isi dau cu parerea despre ce este bine si ce este rau la o lege.
Si modul care ilustreaza cel mai clar coruptia existenta pana in maduva oaselor in randurile membrilor CSM este faptul ca la ora 14:00 nu exista nici un candidat la functia de sef al CSM, iar la 14:15 un gigel a fost numit sef, evident cu usile inchise. Daca nici asta nu este exemplu clar de antidemocratie, atunci nu mai stiu care sa fie.
Oricum, justitia in ziua de azi o obtii in doua moduri: iti faci tu dreptate sau te judeci la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Ambele variante nu sunt de recomandat.
De fapt ce lipseste la noi este prezenta controlului. Pe parlamentari nu ii controleaza nimeni cum ajung in Parlament, pe judecatori nu ii controleaza nimeni cum dau deciziile, pe astia din mass-media nu ii stie nimeni care sunt sefii lor, si tot asa. Totul se face dupa metoda lovirii cu pumnul in masa sau a micii intelegeri dupa un scandal de presa. Noi ca alegatori nu avem o forma de control decat asupra presedintelui tarii si a primarului. Si nici pe ei nu ii poti da jos daca au facut ceva ilegal. Caci tu ca cetatean tb sa apelezi la justitie care e corupta, si deci nu isi face treaba, si uite asa hotii ajung in Parlament si nu numai.

Un articol pe placul meu: Patriciu Rompetrol Grup
E interesant de urmarit defilarea politicienilor si ziaristilor care-i iau apararea lui Patriciu, lui Nastase, lui Mitrea et. Comp, acuzand in schimb aservirea justitiei si mana lunga a Cotrocenilor. La fel de interesant: cine sunt patronii acelor posturi Tv si ai ziarelor ce-i plang soarta lui Patriciu. S-ar putea contura o lista destul de corecta a "puscariabililor" de rang inalt.

Tot din categoria Ilustrii nostri alesi fac bani pe spinarea noastra
Mai clar, actiunile pentru care Electrica si Distrigaz au anulat societatii ARO SA datorii cumulate de 55 de miliarde de lei au fost vandute in martie 2005 cu suma de 46.283 de dolari, adica 1,5 miliarde de lei.

Inca un articol care merita citit
Dan Voiculescu, a carui fiica este si ea pe listele procurorilor anticoruptie in dosarul „Rompetrol", si-a utilizat recent minusculul partid, dar si unul dintre ziarele din trust, drept tribuna anti-DNA.
 
Eu vorbesc strict de Curtea Constituţională. Constituţionalitatea unor legi nu e aşa mare subiect de corupţie. În plus, odată ce îi dai salar civilizat pe viaţă, omul acela devine mai puţin coruptibil.

Parlamentul nostru este corupt deoarece alegerile se fac pe liste. Restul sistemului e corupt deoarece nu are nici o motivaţie ca să nu fie, iar organele care l-ar putea controla sunt şi ele corupte. Peştele de la cap se împute.

Însă şi populaţia e plină de prostănaci pentru că, atunci când primul-ministru a vrut să facă curat prin introducerea unei legislaţii de control şi impozitare strictă a venitului global, boborul a sărit cu "Huooo!". România are conducerea pe care o merită, presa pe care o merită etc. La noi nu există spirit civic, ci doar interesul mână fesul.
 
Asa e, avem conducerea pe care o meritam. Cand am spus ca eu nu votez pentru ca nu am cu cine am fost criticat - sa nu zic chiar hulit. Cei care ar merita votul nu ajung pe liste, pentru ca in general nu isi permit ca cumpere un loc acolo.

Scuze de off-topic...
 
O investitie americana de succes - CROSSLANDER USA
Din ciclul americanii lor nu este corupti, un articol interesant pentru cei care sunt pasionati de subiectul ARO.
La aceasta data, ARO datoreaza BCR 44,7 miliarde de lei, la Electrica 3,5 miliarde lei, Primariei Campulung 22 miliarde lei, salariatiilor ARO - peste 10 miliarde lei si DGFP - 58 miliarde lei. La masa credala a fost inscrisa suma de 759,451 miliarde de lei.

O analiza la rece a reprezentantilor nostri
Marele avint al companiei petroliere conduse de Dinu Patriciu s-a produs in perioada in care PSD s-a aflat la putere.
In ultimii ani nu a putut fi observat vreun atac dur la adresa lui Nastase din partea lui Patriciu.
Astfel, la Legea privind controlul averilor, Radu Campeanu a fost singurul liberal care a votat in favoarea unui amendament propus de PSD si care golea legea de continut.
Altfel spus, in Parlament ajunge cine trebuie, care voteaza cum trebuie pentru a proteja afacerile lui, dezvoltate cu ajutorul celor care l-au trimis acolo, si care deci implicit trebuie protejati.
 
Avem conducatorii pe care ii meritam
America a crescut industrial pe spezele unei oligarhii carnivore. Cu o precizare esentiala, Ford a construit masini, Carnegie a facut otelarii, Rockefeller a ridicat rafinarii, dar nici unul nu a facut afaceri, rezemindu-se pe bugetul de stat.
Situatia noii oligarhii romane e complet diferita. Ea s-a nascut, a facut avere si a devenit putere politica, numai si numai in calitate de plosnita de stat.
Bine scris acest articol care infiereaza aceeasi organizatie de 2000-3000 de oameni care ne exploateaza neincetat, de la lovitura de stat din decembrie 1989.
Conducerea pe care o meritam apare in urma neprezentarii la urne, a exprimarii manierei legale de control a politicienilor. Daca nu mergi la vot, aia 10% din populatie care voteaza iti decid tie soarta, Cosmin.
 
Un articol din tema are mama bani si pentru noi.
Iar ieri Violeta Modorcea, profesoara de Limba si Literatura Romana la Liceul Lazar din Bucuresti, a intrat in direct prin telefon la emisiunea "Dimineata dementa" unde a declarat ca, pe viitor, publicul n-ar trebui lasat sa voteze pentru ca nu are cultura muzicala.
Pentru ca n-am cultura muzicala, ii transmit mamei INDIGO un sincer: mai las-o moarta cu playback-ul, ca fetele tale dau din trup si atat!

Impresarii scot bani buni cu munca multa: dovada
Gica Popescu a recunoscut ca a primit un comision de 1 milion de dolari de la clubul Galatasaray, fara insa sa il declare la Fisc. Popescu a platit abia de curand 13,3 miliarde RON, adica 400.000 de dolari, impozitul cuvenit statului din comisionul primit de fostul fotbalist si impresar.
Eu nu pot decat sa remarc cota parte a statului, de 40%. Cam mare nesimtirea guvernamentala.

Dati-mi banii dvs
Si iata ce spune domnul ministru, intr-un comunicat, despre salariile indecente ale conducerii Loteriei: „Nivelul de salarizare al directorului Loteriei Romane trebuie corelat cu indicatorii de eficienta si de recompensare a eficientei tinind cont de performantele acestei companii.Pozitiile populiste vizavi de acest subiect nu pot fi incurajatoare pentru evolutia pietei muncii intr-o tara care se doreste europeana".
Afirmatiile astea m-au facut sa ma rostogolesc ca un catelus pe jos de atata ras. Noroc ca nu sunt jucator profesionist la loto, ca atunci m-as fi simtit ofensat ca directorul loteriei primeste bonus de productivitate si competenta din banii mei. Adica un 2% din salariul meu se duce la salariul lui.
Toata lumea se intreaba cum de a reusit Nicolae Cristea si echipa lui sa supravietuiasca vreme de 13 ani si trei guvernari in fruntea Loteriei. Mai cititi o data raspunsul ministrului Finantelor din a patra guvernare si s-ar putea sa aflati raspunsul. Dar nu in comunicat, ci in alta parte :smile:.
Joci la loterie = cotizezi la CRISTEA
Cea mai mare parte a banilor cistigati de Cristea - peste 3 miliarde de lei - o reprezinta cota-parte din profiturile companiei; sporurile de vechime si de conducere se ridica la 1,5 miliarde de lei. Salariul propriu-zis a fost insa de doar 390 de milioane lei.
Romania se integreaza in UE, insa cei banuiti ca fura de la stat raman in continuare pe functii. Acolo ar tb sa ii lasam si dupa ce intram in UE, ca doar stim cu totii ca nu sunt vinovati de nimic si totul este o facatura politica.
 
De ce e mare nesimţirea guvernamentală în cazul lui Popescu? Atât ar fi plătit şi în SUA, cu diferenţa că ar fi făcut pârnaie, cum merita.

Nu a fost accident; cine câştigă milioane de dolari îşi întreabă contabilul de impozite. Şi nu cred că l-a apucat brusc conştiinţa că, dacă îşi corecta declaraţia înainte de anchetă, nu era pasibil de pedeapsă penală. :wink:
 
Operaţiunea a avut loc în 2003 şi s-a impozitat conform grilei de la acea vreme. În 2003 impozitul pe venit chiar era de 40% pentru venituri mari.
 
De ce e mare nesimţirea guvernamentală în cazul lui Popescu?
Marea nesimtire (ce cuvant bland) e ca unii sunt mai egali decat altii. Tu ai fi platit pentru evaziune fiscala (puscarie si impozit + penalizari probabil), el la presiunea dezvaluirilor din presa, care contineau inclusiv copia actului de transfer cu detaliile sumelor castigate de impresari, rezolva peste noapte si declararea sumei "uitate" si plata impozitului.

Si e doar varful aisbergului, multe afaceri murdare se petrec in lumea fotbalului sub obladuire guvernamentala.
 
Back
Top