Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Nu am văzut să zică pe undeva că "pdf-ul" a fost deschis în browser (nici că era sigur pdf, ci părea pdf), cred că era direct din OS. Browserele țin în general o bază de date în formă criptată, dar e criptată cu o cheie accesibilă utilizatorului local (criptare transparentă pentru utilizator). Adică dacă ai acces la utilizatorul local (pentru că ți-a rulat programul din greșeală), poți să citești tot.


Google Chrome encrypt the password with the help of CryptProtectData function, built into Windows. Now while this can be a very secure function using a triple-DES algorithm and creating user-specific keys to encrypt the data, it can still be decrypted as long as you are logged into the same account as the user who encrypted it
 

firefox disable javascript in pdf
 
E un video al lui Linus în articolul lui NWradu.
Mi-a plăcut cum a explicat ce s-a întâmplat, și discuțiile din comentarii de la NWradu.
 
din fericire fiind așa un high-profile user a primit tratament preferențial și iaca în 24h are totul restaurat, pe când alții rămân cu buza umflată. Și chiar și el recunoaște astea în clipul de azi.
Yeah, asta ziceam ieri, că la mine a durat cât naiba a durat, parcă o săptămână spre 10 zile. Pt. că pitong.
 
Da, citisem articolul, la ei a fost totusi mai frumos in lumea corporate, macar aveau free food & gym. Partea cu angajarile si promovarile, transparenta si PC si, nu in ultimul rand, work life balance si entitlement la generatia < 30 de ani e spot on, inmultit cu 3 si ridicat la patrat.
 
Last edited by a moderator:
Selectezi oameni smart, ambițioși, destul de egoiști și concentrați pe anumite lucruri, iar apoi ești "suprised Pikachu" când îți dau cu flit și nu înghit toate căcaturile coproratiste, când se așteaptă la remunerații babane după ce văd raportările trimestriale în care se rupe norma la profituri?
 
Nu, nu mai selectezi oameni smart, ambitiosi etc. ci selectezi oameni care indeplinesc criteriile de diversity, adica idioti angajati ca sa indeplineasca niste tinte de toate felurile. Apoi idiotii astia nu doar ca nu se multumesc ca au un job peste nivelul lor si pe care nu stiu sa il faca, dar vor sa fie si promovati si se cred competenti pentru ca in jurul lor sunt o gramada de alti incompetenti ca si ei.

La mine in companie, in departamentul vecin, au angajat in ultimii 3 ani vreo 40-50 de oameni care nu stiu sa faca nimic. Sunt pe pozitii diverse, de la software developer la arhitect de platforma si product owner, nici unul nu a avut vreun interviu tehnic, nu au livrat nimic de cand au fost angajati, dar sunt vreo 70% femei si chiar un procent de non-albi. Asta in Bucuresti, nu in vreun loc in care non-albii sunt in cantitati semnificative. Si acum avem proaspat absolventi de facultate cu titlu "senior manager", oameni cu 2-3 ani experienta "software architect" si cu 5 ani "product owner", atunci cand nu sunt chiar "IT director" (asta doar daca sunt femei).

Singura parte buna e ca departamentul ala nu se ocupa cu nimic important. Acum 2 ani le-am facut designul pentru un sistem in peste 100 de locuri, 250 de servere on-prem si in cloud si de atunci se chinuie sa il implementeze; era munca de 3 -4 luni pentru 3-4 oameni, ei au vreo 7-8 si deja i-au promovat pe toti dar nu au nici macar un singur loc functional. Ultima intrebare cu care venisera era cum sa dea nume la serverele pe care trebuie sa le creeze :huh:
 
Deci iei un sistem de angajare bușit și aștepți ca engineering-ul să rezolvee problema? Partea asta cu diversity e cea mai toxică chestie care putea să apară prin corporații. Nu doar că le face deservicii noilor candidați, dar și cei existenți sunt dezavantajați. În cazul promovărilor, nimeni nu mai crede că s-au produs pentru că persoana respectivă a muncit pentru asta, ci doar s-a întâmplat să fie de sexul/culoarea/orientarea sexuală sau religia potrivită.
 
Prima rază de speranță a venit de la curtea constituțională, care tocmai a decretat că admiterea studenților în universități pe alte criterii decât cele de competență și competitivitate academică este ilegală. Și cu asta au dat în cap trendului de discriminare pozitivă, prin care toți tâmpiții intrau fără efort în universități de prestigiu doar fiindcă erau băgați în față dacă erau altceva decât albi, heterosexuali și/sau fără vreun handicap. Iar alții care ar fi fost perfect capabili de o educație serioasă au fost lăsați pe dinafară. Na, ceea ce s-a întâmplat în sistemul educațional în ultimele decenii și acuma a ajuns la un abrupt sfârșit este ceva ce tocmai a început în mediul corporatist, unde ăia competenți sunt excluși de la interviul de angajare fiindcă altcineva mai tâmpit dar mai colorat la piele sau păr primește loc în față și promovare. Diversity e noul positive discrimination, cu același rezultat previzibil de dezastruos. Trag speranțe doar că în mediul de business va fi un crash mult mai rapid, nu ca la sistemul învățământului superior unde ai nevoie de câteva decenii ca să descoperi că shit in = shit out.
 
Unele firme sunt asa de mari incat vor merge din inertie ani buni daca nu chiar decenii. Si asta din cauza ca indiferent cine e promovat, cei care nu au de ales trebuie sa munceassca in vreun fel, fiind impinsi de modelul social. Altfel nu ai un trai decent, pensie, etc.
 
Las' ca ne arata Bud Light cum vine cu anii de inertie. Tipa aia data afara chiar era angajata pe criterii de diversitate.
 
Inerție, inerție, da' când zdrobește mai spectaculos rezultatele financiare un an sau doi, orice dinozaur cu o urmă de instinct de supraviețuire își scutură un pic ploșnițele, altfel îl paște moartea subită. Problema rămâne că ăștia angajați pe criterii de diversitate rămân în bula lor despre cât sunt de grozavi, ceea ce îi împiedică să învețe ceva din experiența asta și să îi readucă cu picioarele pe pământ. Iar cât timp nu învață și nu se schimbă, o să îngroașe rândurile șomerilor sau vor ocupa (temporar) joburi la alte companii pe care să le dea în bot prin incompetență. Survival of the fittest funcționează decent în mediul privat.
 
Last edited:
Când mă plictisesc și vreau să găsesc ceva interesant de citit pe Hacker News, când vreau să citesc chestii scrise de oameni deștepți, mă duc să citesc cele mai bune comentarii aici: https://news.ycombinator.com/bestcomments . De acolo, eventual mă duc și citesc toată discuția din care face parte comentariul respectiv.

Dacă preferați RSS feeds: https://hnrss.github.io/ .

Recomand și Hacker Newsletter.
 
Last edited:
Back
Top