Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Îmi amintesc doar de 2 bsod-uri în ultimii 10+ ani, ambele din cauză de VPN Cisco care face niște matrapazlâcuri cu stack-ul TCP/IP. Dar alte de-alea? Never. OS instalat când a fost asamblat calculatorul și trecut prin toate patch-urile. Desktopul a fost asamblat prin 2011 când am instalat Windows 7, care apoi a trecut prin toate patch-urile și in-place upgrade la Windows 10, și-a văzut partea de instalări de aplicații pentru teste și alte experimente, și tot a fost printre cele mai bune experiențe Windows până când l-am vândut (pe bucăți că nu l-a vrut nimeni cu totul). NUC-ul actual împlinește curând 3 ani cu zero probleme pe hardware sau OS (cu excepția metodei de BIOS flashing a lui Intel care nu vrea să meargă prin Windows da' e fericit cu BIOS recovery mode F7 la boot și imaginea pe un stick USB FAT32), și ăsta duce aproape tot homelab-ul.
 
Faci tu ceva chestii dubașe pe-acolo, că n-am avut de la Win98 încoace problema de a șterge vreun fișier "căpos" fără reboot sau să crape Win7/10 de la un proces terminat sau să mi se corupă OS-ul după 5+ ani de la instalare. Sigur nu încerci să bați cuie cu pisica?
Există situații în care fișiere devin "locked" de vreun proces dubios care ar fi trebuit să termine cu fișierul dar se agață de el ca fosta mea de idei preconcepute. Există Unlocker pe care-l folosesc pentru că îmi și spune care este procesul care ține fișierul locked. Nu se întâmplă prea des, dar se întâmplă și este enervant.

Foarte posibil să fac chestii dubașe, nu zic nu :biggrin:
 

O să îl instalez pe Surface Pro 2017 care are procesor incompatibil. Wish me luck. :biggrin:
 

O să îl instalez pe Surface Pro 2017 care are procesor incompatibil. Wish me luck. :biggrin:
It worked, yay!
 
Adevaru-i ca macbooku asta nou chiar promite, sa vad daca nu rezolv unu de la lucru, ca altfel n-am innebunit sa dau 4000 de euro pe el.
 
E clar că procesoarele mobile pe arhitectură RISC/ARM sunt viitorul. Intel fie trece la ele rapid sau moare, their choice.

Cât țin la Windows, mai bine renunț decât să mai iau încă un rahat x64 care ține 4-5 ore pe baterie când e nou. De performanțe să nici nu vorbim. M1 cu emulator e la nivel de x64 nativ sau mai bun, când vine vorba de rulat aplicații x64. Iar la aplicații MacOS zbârnâie. Următorul meu laptop va fi ARM, fie pe Windows (dacă Microsoft scoate un Surface Pro X comparabil cu un Macbook Air M1), fie pe MacOS.

De ani de zile recomand Macbook (Pro) tuturor care îmi cer sfatul pentru un laptop, și asta înainte de M1. Acum e deja no-brainer. În SUA, un Macbook Air M1, arhisuficient pentru majoritatea end-user-ilor, e sub 1000$.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Neo
BTW, vin vremuri grele; Raspberry Pi 4 nu se mai găsește mai nicăieri, nici măcar la selerii mari. Farnell zice la RPI4 "Available to manufacturer lead time of 373 days", pentru RPI 3 "More stock available week commencing 07/11/22". Așa că pot să lanseze ei ce vor, nu contează dacă nu sunt și cumpărabile.
 
Da, si pe la noi la plantatie avem estimari de livrare peste 300 de zile. Si acolo vorbim de niste sume nu gluma, cu siguranta fabrica va intarzia comenzi pentru nimicurile astea ca sa serveasca plantatiile mari unde sunt interese majore.
 
La NAS-ul meu, QNAP a publicat un major release pentru OS, și acum aplicația opțională pentru managementul pozelor poate face detecția fețelor mult mai rapid decât înainte (zeci de mii de poze pe oră în loc de doar câteva mii) dacâ la NAS conectez pe USB3 un modul Google Coral TPU Accelerator. Ăsta e vreo 50-70€ depinde pe cine întrebi, și nu se mai găsește nicăieri. Pe mouser parcă sunt momentan plasate comenzi pentru vreo 1800 de bucăți, dar delivery time e complet necunoscut deci se tot actualizează la o dată minim 1 an în viitor.

Disperarea e atât de mare încât producătorii au început să coboare cerințele de calitate. Se plângeau unii zilele trecute pe reddit cum o parte din laptopurile Dell luate pentru firmă (gen, comandă de 30 buc.) au venit cu memoriile DOA (pe lângă alte defecte) și când au cerut memorii la schimb au primit altele la fel de moarte.
 
La NAS-ul meu, QNAP a publicat un major release pentru OS, și acum aplicația opțională pentru managementul pozelor poate face detecția fețelor mult mai rapid decât înainte (zeci de mii de poze pe oră în loc de doar câteva mii) dacâ la NAS conectez pe USB3 un modul Google Coral TPU Accelerator.
 
Mă refeream strict la face recognition pentru că nu știi ce se întâmplă cu datele alea. La mine ar fi disabled instant.
 
Back
Top