Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Nu ai înțeles. Există multiple momente când PayPal va trece pe minus și tranzacția are loc, apoi depinde de tine să acoperi ce-i în minus. Mi s-a întâmplat de multe ori, nimic deosebit. Atât la plăți directe cât și la subscriptions.
 
Și are dreptate, că Intel și-a segmentat piața artificial în tone de moduri (ECC, VT-d, boost, grafică etc). Mult timp am folosit Xeoane pentru că erau mai ieftine decât un i7 dar aveau performanță exact la fel. Alea suportau ECC, dar plăci de bază pentru ele care să suporte ECC nu erau, că reprezentau probabil sub 1% din piața desktop (existau sisteme cu procesoarele astea și ECC, dar se vindeau ca workstations cu placă de bază custom, la prețuri mult mai mari decât "normal"). Și așa a rămas, ECC pentru servere, chiar dacă există câteva procesoare care știu ECC, n-are rost să faci o placă de bază doar pentru ele, și atunci nici memorie n-are rost să vinzi în magazin, doar prin canale oficiale pentru servere. După care a rezolvat Intel și problema Xeoanelor, le-a mărit prețul față de i7, și nu s-au mai găsit nici de-alea în magazine :smile:.
 
Pe de altă parte, asta e încă o răbufnire tipică de-a lui Torvalds în care troznește în stânga și dreapta, cu sau fără merit, dar cu tunnel-vision fiindcă așa i s-a pus lui pata.

Dacă diferența dintre memoriile ECC și non-ECC e doar încă un cip de memorie în plus, și volumul de memorii pentru piața segmentată care ar folosi memorii ECC nu e uriaș diferit decât volumul pieței care ar folosi memorii non-ECC, care e explicația diferenței uriașe de preț în atâtea decenii? Nu poate fi high demand = higher volumes = lower price. Sorry, dar prețul le-a făcut intangibile pentru useri care n-aveau bugete enterprise.

Apoi, statistica ratelor de eroare. Un end user system nu e conceput în jurul conceptului de long-time resilience, fiindcă așteptarea e că va fi folosit temporar, oprit în fiecare seară și reîncărcat cu OS + software + aplicații chiar de mai multe ori pe zi. Abia pentru sisteme industriale și servere care funcționează neîntrerupt cu anii, rata statistică de eroare devine o posibilitate reală de date corupte. În sistemele alea, consecințele unei erori costă mult mai mult decât că s-a bușit undeva un caracter într-un Excel într-un end user computer ce n-a mai fost restartat de 6 luni.

Problematica securității a apărut la modul foarte serios abia în ultima decadă; întreg design-ul de până atunci a mers pe încredere oarbă. ECC nu e exact soluția pentru asta, încă se scarpină toți prin diverse orificii ca să vadă ce ar putea să schimbe ca să peticească găurile da' fără a schimba radical arhitectura că asta i-ar costa enorm.

Deci dacă te uiți pe gaura cheii, Torvalds are un punct de vedere acceptabil dacă ignori niște chestii, da' nu e imaginea completă, e doar piticul lui. Iar faptul că cineva de la ars îi mai dedică un articol de pupat picioarele și poleit cuvintele Linusului în aur, e încă o dovadă că jurnalismul de toată praștia a ajuns și la ars. Ar fi putut și ăla să ia perspectiva lui Torvalds și s-o analizeze critic și s-o completeze, da' nu, aia ar fi fost muncă serioasă.
 
Din păcate, diferențele de preț sunt clar de la segmentarea sintetică a pieței. ECC (strict, nu registered și alte chestii, care sunt într-adevăr un pic mai complicate) înseamnă un chip în plus (deci max 12% în plus la BoM și ceva mai multă muncă, să zicem 20% în plus) și niște calcule (care adaugă 1-2% la timpul de acces). Doar că producătorii "normali" nu prea fac ECC pentru piață, pentru că n-au cui vinde, ci produc pentru producătorii mari de servere, care le pot vinde la preț dublu pentru că pot (și mai bagă și verificări prin BIOS-uri, să țipe dacă n-ai luat memorie de la HP/Dell/whatever).

Da, poți să zici că "nu-mi trebuie, de-aia n-am". Dar e de fapt "n-am că-s rare, și costă o groază pentru că-s rare".

Când mi-am luat laptop-ul aveam opțiunea unui Xeon cu memorie ECC. Păi 32GB SODIMM DDR4 ECC 2666MHz costau mai mult decât 64GB DDR4 non-ECC (la Lenovo pe site; iar pe amazon era chiar mai scumpă, singura pe care o găsisem în stoc în Europa era 500€ pe bucată de 32GB - până la urmă am luat 4x32 non-ECC la 400€).

Iar segmentarea e clar sintentică, multe din Xeoanele desktop fiind același silicon cu i7, doar că au enabled și partea de ECC și VT-d. Pentru că de ce să nu vinzi mai scump aceeași chestie, dacă poți (următoarea variantă va fi abonamentul la ECC, că tot încep să se poarte abonamentele la toate tâmpeniile).

LE: LOL, acum Lenovo au schimbat memoriile (2933MHz) și diferența între ECC și non-ECC e mică (cam 16%); doar că 128GB non-ECC costă $2200 la ei - memoriile mele de 400€ sunt de 3000MHz... deci doar de 4 ori mai iefine.
 
Last edited:
  • Boeing agreed to pay a $2.5 billion fine to settle a criminal conspiracy charge, ending a roughly two-year investigation.
  • The Justice Department said Boeing employees concealed information about the aircraft’s onboard software from regulators who had originally approved the planes.
  • Two 737 Max planes crashed within five months of one another in 2018 and 2019, killing all 346 people on board.
Boeing admitted that two of its 737 Max flight technical pilots “deceived” the FAA about the capabilities of a flight-control system on the planes...The company admitted to the wrongdoing and waived its rights to a trial as part of its deal with the DOJ to settle the charges. The agreement also didn’t implicate top executives there, saying the misconduct wasn’t pervasive nor were senior managers involved.
Pam Pam.
 


Pam Pam.
Daca aia nu fac puscarie vor fi hotii cinstiti. Merita sa risti, daca te prinde asta e, oricum plateai banii aia in intarzieri pentru certificare, daca nu te prinde esti negustor cinstit. Mai mult, poti calcula costul unei vieti daca imparti miliardele alea la numarul de morti, ar fi cam 14 milioane bucata (am dublat amenda fiindca au avut si pierderi din cauza avioanelor blocate vreun an).
Asta explica destul de bine problema si motivul pentru care au luat decizia sa evite re-certificarea. Iar la asemenea comenzi si implicatii, mi-e foarte greu sa cred ca "nor were senior managers involved."

 
Rabdare ca atunci cand se va ajunge la pedepse ii vor trada cei care urmeaza sa fie pedepsiti. Daca nu cumva au fost atat de buni ca sa isi acopere spatele perfect.
 
Report: Romanian Real Estate Portal Suffers Crippling Data Breach
The largest real estate portal in Romania, Imobiliare, has suffered a data breach that could potentially affect its entire client database. It remains unknown whether the company’s client information fell into nefarious hands, but the company’s bucket was found to be exposed, without password protection or encryption.
The misconfiguration meant that anyone attempting to access the company’s bucket could have done so without encountering basic security measures such as password protection.
Effectively, anyone could have accessed the Bucket just by entering the correct URL.
E vorba de remax, daca ati colaborat cu ei foarte probabil ca aveti poza de buletin online. :smile:
 
S3 Bucker-ul din AWS este al lui Imobiliare, care e responsabil de securizarea lui pentru a fi folosit drept stocare pentru agențiile care folosesc portalul. E clar cât li se rupe dacă după 2 apelări consecutive n-au catadicsit să facă ceva, a trebuit să vină investitorul peste ei ca să miște.
 
Dacă era din oriunde altă parte decât Copenhaga aș fi zis că e spălată pe creier tanti. Da' acolo nu e anormal ca un om cu 10.000€ salariu să meargă cu bicicleta la muncă în fiecare zi (prin ploaie etc), că e mult prea complicat cu mașina. Când ești cu un cap peste restu' lumii la nivel de trai poți să renunți la câte o chestie "banală". Pe de altă parte, nu-i văd renunțând la chiriile obscene.
 
Da, din fericire un astfel de viitor este imposibil pur și simplu pentru că nivelul de trai din majoritatea lumii pur și simplu nu permite așa ceva. Ideea era fără posesiuni materiale, fără privacy, fără griji, hepi© (?!). O adevărată minune, ce pot spune. Pe de o parte văd doar chestiile nașpa întâmplându-se pe viitor, adică fără posesiuni materiale, fără privacy, maxim de griji (ce te faci dacă jobul nu te mai vrea și nu-ți mai permiți să-ți închiriezi stilul de viață?) și maxim de nefericire (cue Black Mirror Nosedive). Oamenii nu-și dau seama cât au ajuns să plătească pentru subscriptions deja în 2021 pentru că atunci când salariul tot vine este ok și Amazon Prime și Netflix și HBO și o grămadă de mici chestii care de fapt adunate dau o sumă absolut ridicolă. Dar deh, este mai ușor să vinzi 9.99/lună decât 100$ pentru 1 an.
 
Copenhaga mai are mult pana ajunge la ce se doreste in articol. Unele lucruri sunt realitate, dar altele-s vorbe de WEF ca sa adoarma cititorii.
Sa inceapa intai cu scoaterea tirurilor din buricul targului, de pe cel mai important bulevard, de prin fata Rådhus.
 
Back
Top