Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Da, și o grămadă de alte lucruri se obțin din petrol, la fel cum în zi de azi caii sunt în continuare folosiți. Dar nu ai nevoie de producția curentă zilnică de petrol ca să faci doar produse derivate, excluzând carburant. Cât de puțin petrol o mai rămâne, poate că nu va susține nevoile auto, dar va fi aaaaarhisuficient pentru fabricat textile sintetice pentru multă vreme. Ca să nu zic că poate n-ar fi rău deloc să se pună un pic frână și pe producția de plastic.
 
Pai eu tot astept sa-mi cumpar farfurie zburatoare sa ma duc cu ea la serviciu. Tot asteptand, observ cum navetele spatiale au fost retrase, nici pe Luna n-am mai ajuns de vreo 50 de ani iar la noi in Ro circulam cu trenul mai lent decat in anii '30 cand pufaiau carbune.
Deci ce concluzie sa trag? N-am decat una: pana ies la pensie vom avea trasuri cu geamuri fumurii si LED-uri pe dedesubt.
 
Concluzia e că alegi selectiv niște argumente care să-ți susțină punctul de vedere. Poate de fapt ar trebui să punem problema DE CE ar trebui să ne transportăm posteriorul cu farfurii zburătoare, sau să mai mergem o dată pe Lună, iar România nu e în nici un caz un indicator al dezvoltării omenirii.
 
Foarte interesant articolul și pare foarte logic argumentat. Numai că bunul simț ne spune că este imposibil să fim singura formă de viață capabilă de inteligență din univers.

Calculul de mai jos...
Imaginați-vă că inteligența depinde de un lanț de șapte inovații improbabile – originea vieții, fotosinteza, celule complexe, sex, animale complexe, schelete și inteligența însăși – fiecare cu o șansă de 10% pentru a evolua. Șansele de evoluție a inteligenței sunt una la 100 de milioane.
... depinde de câteva presupuneri:
- dependența inteligenței de acel "lanț" de inovații "improbabile";
-- originea vieții pe care o studiem noi este caracteristică planetei Pământ; nimeni și nimic nu poate demonstra fără drept de apel că nu există ființe complet diferite care trăiesc în condiții de viață complet diferite pe planete diferite;
-- este posibil ca viața să nu depindă deloc de fotosinteză, prin urmare întregul lanț expus aici pică din motive obiective; avem exemple pe planeta noastră;
-- scheletul ca necesar pentru inteligență mă duce cu gândul la faptul că unii nu ar trebui să "facă știință" :biggrin:
- "șansele" de 10% pentru fiecare din respectivele "inovații" sunt calculate la modul hai să văd ce pot scrie pe un șervețel cu pixul în pauza de masă. Nu ar strica niște referințe acolo;
- lipsește o definiție precisă a "inteligenței". Există specii pe Pământ diferite de oameni care dovedesc inteligență. Felinele, canidele - sunt exemple la îndemână; la naiba, maimuțele folosesc ustensile pe care și le fac singure. Confundăm inteligența cu self-awareness? Confundăm inteligența cu ceea ce persoanele religioase numesc "suflet"?


Una peste alta subiect bun de dezbatere, dar să nu uităm ecuația lui Drake:

08459525b4c05af9b9e1748406e26ad869d9462d
, unde:
N = numărul de civilizații din galaxia noastră cu care comunicarea poate fi posibilă (include automat atributul de inteligență)

R∗ = rata medie de formare a stelelor din galaxia noastră;
fp = fracțiunea de stele care au planete;
ne = numărul mediu de planete care au potențial să susțină viața per stea care are planete;
fl = fracțiunea de planete care au potențial să susțină viața pe care viața se și dezvoltă la un moment dat;
fi = fracțiunea de planete pe care viața se și dezvoltă dar apoi de asemenea dezvoltă inteligență (civilizații);
fc = fracțiunea de civilizații care dezvoltă tehnologie capabilă să emită semne detectabile ale existenței lor în spațiu;
L = durata de timp în care aceste civilizații emit respectivele semnale detectabile.

Chestia este că oamenii au o problemă în a conștientiza că numărul de stele din galaxia noastră sare de 500 de miliarde. Pentru exemplificare, poți instala Elite: Dangerous și să vezi cât ia drumul între stele cu motoare care permit zborul mai rapid decât viteza luminii. Este primul joc care nu poate fi explorat în totalitate într-o viață de om. Ca idee, EvE Online a fost lansat în 2013, are aproximativ 7000 de sisteme solare și navigația este mai ușoară și abia acum cineva a reușit să exploreze absolut tot. Dar nu "explorat" așa cum trebuie, ci mai degrabă s-a plimbat prin toate.

La 500 de miliarde de stele doar în galaxia noastră - este foarte posibil ca viața inteligentă (care nu ie uamini :biggrin:) să existe. Este chiar foarte posibil să fi existat și să nu știm de ei și între timp au și murit :smile:

Acum, universul este mult mai mare, galaxiile se organizează în roiuri, noi suntem parte din Laniakea care are pe la 100.000 de galaxii. Matematica de școală generală îți explică simplu că numerele sunt foarte mari. Prin urmare, posibilitatea existenței de forme de viață inteligente este mai mare decât zero oricum ai da-o, pentru că dacă arunci suficiente pietre înspre lac, una măcar tot îl va nimeri.

Acum - viața inteligentă de pe alte planete poate fi complet diferită de oameni. Majoritatea filmelor SF ne prezintă bipezi care seamănă izbitor cu oamenii, vorbesc engleza modernă și au "quirks" specifice raselor lor. Frumos. Acum citește "The Gods Themselves" de Asimov și vei vedea trei specii complet diferite descrise, care funcționează după reguli complet diferite între ele. Apoi fă un mic efort de imaginație și încearcă să-ți imaginezi că viața poate îmbrăca forme foarte diferite chiar și pe Pământ, de ce nu ar face-o mai peste tot în Univers (care, din nou, este MARE)?


Edit: Laniakea este cu galben în poza asta care arată superclusterele "apropiate". Iar unii oameni cred că pământul este plat :facepalm:

Laniakea.gif
 
Last edited:
Ecuația aia a lui Drake e pur statistică și se bazează pe niște... presupuneri. Pt. mine are exact aceeași însemnătate cu formula forței dumnezeiești, care e egală cu masa dumnezeiască x accelerația dumnezeiască. :hihi:
De acord, e imens Universul, e puțin probabil să nu mai existe viață în această incredibilă și incomprehensibilă imensitate, însă cred că ecuația sus-numitului ar trebui să țină seama de ce-au spus flăcăii în articolul al cărui link l-am dat, și-atunci raritatea ar prelua conducerea.
Personal, după ce în frageda copilărie, adolescență, tinerețe am fost un ozenist convins, mi-am dat seama de improbabilitatea ca viața inteligentă să fie chiar atât de răspândită cum o prezentau și o mai prezintă UNII. Ozeniștii ăștia ar trebui să citească și să PRICEAPĂ articolul. :wink: Bine, ar fi posibil (dar puțin probabil) ca drăciile alea să fie sonde sau alte teleportări. SF, tată, SF!
Cât privește viața în diverse sisteme de chimicale: carbon, siliciu, apă etc. eu cred că dacă evoluția chiar există, atunci viața ar cam trebui să semene peste tot, chiar dacă nu identic. E o opinie de-a mea, nu susțin că e adevărul.
PS: astea sunt valabile dacă nu trăim într-o simulare elaborată. :biggrin:
PPS: tu mă-nveți pe mine astronomie și alte de-astea, Neo? :wink:
 
Last edited:
Back
Top