Articole interesante din presă sau de pe bloguri

TP-Link e ok dacă iei switch-uri fără management, sau adaptoare powerline, sau plăci de rețea. Dacă vrei însă switch cu mnaagement sau router sau endpoint VPN... te uiți mai departe. Doar brandul nu garantează universalitatea calității. Citeam zilele trecute de Netgear pe care îl știu doar din piața consumer/soho și face niște pocnitori penale mai proaste decât TP-Link, ca să aflu că de fapt e activ și în zona enterprise unde e chiar decent. A fost momentul wtf al săptămânii.
 
Ideea e ca oamenii aia se plangeau in discutie de faptul ca nu exista nimic accesibil peste 1 Gbps, nici macar 2.5 si 5Gbps, care se voiau a fi apropiate la pret de 1 Gbps. De asemenea Realtek are un LOM de 2.5 Gbps care e aproape la acelasi pret cu 1 Gbps, degeaba il ai daca nu exista switches sau sunt prea scumpe.
 
Eh acuma tre' să existe și niște din ăștia cu p în c și sufletu-n Rai, să vrea multi-Gbps la prețuri derizorii doar ca să-și satisfacă un pitic și să-și încoarde mușchii printre cunoscuți că „ba io am throughput-ul mai mare”. Încă nu pot găsi vreo explicație rațională pentru nevoi peste 1Gbps în condiții de home lab sau chiar și soho, unde hai să zicem că poți găsi ce date voluminoase să transferi, da' asta tot va fi doar ocazional, tot nu e cazul unui SLA cu penalități nasoale, tot nu ai presiunea timpului să transferi câte 12TB la fiecare 3 minute. Dacă 1Gbps chiar nu e suficient pentru un nod sau mai multe, poți pune elegant un workaround prin switch gigabit cu management și plăci de rețea PCIe cu mai multe porturi, apoi faci cu toate astea link aggregation, și tot ieși probabil mai ieftin decât cu echipamente mai rapide. Iar dacă ai un small business cu asemenea nevoi complet neobișnuite (io știu, ai un studio de editare video și trebuie să faci regulat video transcoding cu o mașină dedicată, cum face Linus), atunci probabil e (sau ar trebui să fie) și un domeniu de activitate destul de productiv financiar, deci suck it up și ia ce sculă ai nevoie ca să-ți faci treaba, spend some money to make some money, nu te mai da atât de lovit în aripă.
 
Mie Mikrotik-ul la care am dat link mi se pare rezonabil ca preț în condiții de home lab, dacă chiar ai nevoie. Combinat cu plăci SFP+ de pe ebay și fibră + adaptoare de la ft.com (sau twinax pentru distanțe mai scurte) ieși în jur de 200€ pentru o soluție funcțională (de 2 PC-uri). Dar cum zice și puter, sunt puține chestii care chiar să necesite așa ceva. Eu am făcut-o pentru că vreau desktop fără HDD în el dar și fără impact de performanță în Lightroom (catalog de ~300GB + poze vreo 6TB, relativ scump pentru full SSD). Și n-am avut nevoie de switch, pentru că sunt doar 2 pc-uri și am și ethernet în paralel, nu trebuie să trag internetu' pe același cablu.

Dacă vrei chestii de super nișă, adaptoarele USB3 sau Thunderbolt la SFP+ sunt peste 200€, și de-astea nu prea găsești second hand.
 
Cisco se retrag din segmentul de low-cost din cauza de prea multa competitie de la altii. Dar e un fel de a o face mai altfel.
Cat despre nevoie de peste gigabit, sunt de acord ca nu e nevoie acasa. Sau daca chiar ai nevoie, atunci platesti.
Pe de alta parte alternative la Cisco sunt multe. Juniper nu fac la fel acum, dar vor face imediat. Huawei nu stiu, dar acolo e o alta structura.

Meraki au introdus treaba asta cu totul on-cloud platit. Dar au fost cumparati de Cisco si hardware-ul folosit nu mai valoreaza nimic.
 
Eu am rezolvat cu viteza de stocare pe NAS cu un controller de $30 de pe ebay + o baterie de la un telefon vechi (că aia originală era dusă). Diferența în RAID5 e spectaculoasă. Din păcate nu prea sunt NAS-uri consumer cu așa ceva (controllere cu mult cache battery-backed), pentru că trebuie să mai ai și grijă de ele din când în când.
 
Am gasit articolul de la care a plecat discutia: https://www.anandtech.com/show/14729/samsung-preps-pm1733-pcie-4-0-ssd-for-amd-rome-processors (comentariile)

Cat despre nevoie de peste gigabit, sunt de acord ca nu e nevoie acasa. Sau daca chiar ai nevoie, atunci platesti.
Nimeni nu are nevoie de mai mult de 640 kb de RAM.

Lumea s-a invatat cu performante in crestere la preturi constante sau in scadere: procesoare si GPU mai rapide, storage mai mult si mai rapid, etc. Dar Ethernet a ramas intepenit in timp undeva acum 15 ani. Si in acest context citatul e complet nerezonabil.
 
Bine, ca de obicei prin comentarii fiecare vrea ceva utopic, să fie router 10g pe toate porturile și cu wifi cu tot, să fie și mic, să fie și ieftin, să bagi direct ethernet în el (preferabil cat5), să aibă și măcar 8 porturi... Alții se plâng că nu-s plăci de rețea 10g ethernet ieftine pe port PCIe 4 1x, pentru plăcile de bază care s-au lansat acum o lună.

Ethernet n-a rămas înțepenit nicăieri; dacă exista cerere serioasă de 10g ar fi fost mai multe device-uri SOHO care să-l implementeze. Doar că ziceam mai sus, majoritatea se descurcă cu wifi mai nou, nu mai trage nimeni cabluri noi (10g merge cât de cât pe cat5e, da' pe distanțe mari cam ar trebui cat 6a) când poți obține 30-40MB/s constant pe wifi, mai ales când lumea muncește pe laptop și-s destule laptop-uri care nici măcar nu mai au Ethernet built-in. La muncă majoritatea-s pe wireless și se descurcă rezonabil (cam 30 de oameni pe vreo 8 AP-uri Ubiquiti).
 
Last edited:
Intre timp eu am net de 100 mbps in continuare si sa moara cici daca am vreun motiv sa-l schimb. Paradoxal, in zona mea RSD-ul ofera 200 mbps viteza minima acum, la aceiasi bani pe care-i dau eu, dar mi-e lene sa ma duc pana la ei sa-mi schimb abonamentul (ca in rest in casa am deja router cu WAN+LAN gigabit). Cand chiar o sa-mi trebuiasca sa fac download cu peste 12 mb/s o sa le fac o vizita, pana acum nu a fost cazul. :biggrin:

Si cum zice si antevorbitorul, acum lumea vrea wifi, cat mai rapid, cat mai comod. Ca de asta am si eu routerul ala mai bun decat e cazul, pentru ca are wifi dual-band si semnal mult mai bun decat cel vechi.
 
Toate placile de baza si aproape toate laptopurile vin cu Ethernet integrat. Nu e tocmai o asteptare nerezonabila sa fie 2.5 sau 5 Gbps, asa cum acum 15 ani au venit cu 1 Gbps in loc de 100 Mbps. Chestia aia a creat niste asteptari care nu sunt confirmate. Acum 15 ani putini aveau nevoie de 1 Gbps pe desktopul de acasa, acum sunt destui oameni cu mai mult de 1 computer si vor transferuri mai rapide intre computerele din casa. Nu am auzit de cineva care sa vrea > 1 Gbps pentru Internet, dar chiar si acolo vitezele cresc in permanenta - de ce? Conform discutiei de mai sus, modemurile pe fire de telefon erau ok (ce viteza aveau alea?).
 
Nu uita că există niște limitări fizice. O sârmă d'aia e de fapt un canal de transmisiune a informației. El are o lărgime de bandă finită. Și mai avem teorema lui Nyquist. Deci faptul ca nu avem 100.000MBps pe sârmă, e o limitare fizică reală.
 
Diferențele între 1GbE și 10GbE nu-s chiar așa de mici ca să zici că poți da la toată lumea. Consumul per port la 10GbE e de 5W în cel mai bun caz (doar pentru curentul de pe cupru), și mai pui cel puțin încă pe-atât pentru chipset (plăcile de rețea pentru 10G au de obicei radiator destul de mare, iar la unele adaptoare SFP+ pentru 10GbE se specifică să fie folosite doar în device-uri cu răcire activă, că altfel se coc în coajă). De-asta nici nu se chinuie prea mult lumea cu 10GbE nici în datacenters, pentru că aceeași conexiune pe fibră consumă sub 1W, iar când ai multe porturi 24/7 te mai uiți și la asta (când oricum trebuie să schimbi cablurile vechi ca să ai suport garantat, poți să pui și fibră, e și mai subțire și mai puțin pretențioasă). Și atunci vezi mai multe device-uri de rețea cu SFP+ decât cu 10gE.

Consum de 10W într-un laptop doar pentru chestia asta e imens în condițiile actuale (când în idle poți avea consumul total atât). Macbook-urile mai noi de 2012 nu mai au ethernet, iar după ei s-au luat mulți (unii cu niște soluții chinuite de mufe care se desfac cumva - alea pot fi ignorate, mufa aia se rupe și aia e, trăiești cu wifi).
 
Hei, eu nu sunt avocatul alora, doar zic ca fiind obisnuiti sa primeasca chestii mai noi si mai shiny nu poti sa le zici "nu ai nevoie", ca nu stiu ce e ala refuz.
 
Păi nu e problemă de "nu ai nevoie", problema lor e "nu-mi permit, de ce nu-s ieftine?!" Well... pentru că nu ai nevoie, că dacă aveai nevoie era suficient de mare piața ca să scadă prețurile :biggrin:.
 
De dimineață am citit un articol care expune niște găuri de securitate în routerele portabile MiFi, printre care și TP-Link-ul meu.


Routerul meu are funcție de căutat singur actualizări, zicea că nu există nimic. Nici prin aplicația de control de pe mobil, nici prin portalul propriu. Am intrat pe site la TP-Link... iaca actualizare, din iunie anul ăsta chiar. Grrrr. Am pus-o manual.

Interesant e că, făcând tether între router și PC prin portul USB, routerul a rebootat pentru instalarea firmware-ului nou, moment în care PC-ul m-a notificat că instalează driverele pentru „Android device”. Wat?!?!
 
https://life.hotnews.ro/stiri-showb...entru-prabusirea-lantului-sau-restaurante.htm

Omul ala crede ca cineva interesat de mancare buna se duce la McDonals pentru ca patronul e un bucatar cunoscut? 40 de restaurante inseamna mancare de masa si inseamna business, nu arta culinara. E ca si cum ai pretinde ca daca Metallica isi face lant de restaurante si pune muzica lor in boxe o sa iasa un mare succes doar din cauza asta. Pe bune?
 
Back
Top