Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Troy Hunt: The 773 Million Record "Collection #1" Data Breach

Many people will land on this page after learning that their email address has appeared in a data breach I've called "Collection #1". Most of them won't have a tech background or be familiar with the concept of credential stuffing so I'm going to write this post for the masses and link out to more detailed material for those who want to go deeper.

Acea "colectie" acopera mai multe breach-uri din ultimii ani. Lista cu siteurile afectate o găsiți aici.
 
Astea ce-s, site-uri unde bagi mail/telefon/cont bancar să verifice <ceva> şi apoi nu ştii de ce ai spam sau de ce au dispărut banii din cont? :biggrin:
 
Au mai fost astfel de teste, ăsta e mai nou :smile:

"We study how the mind works. Specifically, in this research we are investigating how people make sense of music they hear. We will play you some sounds. You can use speakers or headphones*. We will ask you questions about what you hear. The experiment takes about 5 minutes.

This research has no known risks or anticipated direct benefits. You will not receive compensation for participating in this study. Your participation in this research is completely voluntary. You can end your participation at any time without penalty."

Detalii:

This surprisingly tough web game, from the Music Lab at the Harvard University Department of Psychology, tests how well you can distinguish tones by pitch. Put on your headphones and judge—as fast as you can—whether certain tones are higher or lower than others.

 
Last edited:
29/32, pe boxe si nu pe casti ca nu am casti; la alea 3 gresite impresia e ca sunetul generat era identic cu tonul de control, probabil diferenta era mai mica decat pot eu sa sesizez. Cica mai bine decat 73% din oameni, de parca ar conta la ceva.
 
Ma gandesc, pt o singura licenta perpetua home nu scapi mai ieftin pe an decat cu office 365?
Am făcut calculul vara asta, ieși mai ieftin cu licența perpetuă, am luat Office 2016, și după aproximativ o lună a apărut Office 2019. :biggrin:
De la Office 2007 sunt cam aceleași lucruri pe care le poți face cu Office-ul, dar arată un pic diferit de la o variantă la alta, ai noi template-uri, lucruri din astea, minore, dar un pic diferite.
 
Correction: de la 2007 la 2010 s-a schimbat masiv interfața și formatul de fișier. 2013, 2016 au adus doar rafinament al interfeței și funcții suplimentare, gen chart-uri mișto în Excel. Dar întrebarea de bază rămâne: dacă tot ceea ce faci în office sunt funcțiile bare minimum, de ce ai mai plăti o licență office în loc să folosești LibreOffice sau orice alt office gratuit/open source, care oricum bate la fund MS Office 2007?
 
Pentru ca atunci când vei face share la un fișier, va trebui sa rogi persoana cu care faci share, sa instaleze și momițele gratuite! Altfel daca deschide fișierul cu MsOffice o sa-i apara pe ecran ceva tampenii. Și invers!
 
Correction: de la 2007 la 2010 s-a schimbat masiv interfața și formatul de fișier. 2013, 2016 au adus doar rafinament al interfeței și funcții suplimentare, gen chart-uri mișto în Excel. Dar întrebarea de bază rămâne: dacă tot ceea ce faci în office sunt funcțiile bare minimum, de ce ai mai plăti o licență office în loc să folosești LibreOffice sau orice alt office gratuit/open source, care oricum bate la fund MS Office 2007?
Open/Libre Office nu bat deloc la fund MS Office. Trebuie să te obișnuiești cu o interfață nouă și mai sunt o grămadă de probleme adiacente.

Eu încă folosesc Office 2010 Pro cumpărat acum mulți ani, am licență pentru 3 PCuri (și una de Mac). Funcționează încă decent, nu am avut plângeri :biggrin:
 
De-a lungul vremii am vazut cateva produse FOSS excelente, dar nu si o suita comparabila cu Office. Nici macar un client de mail decent, ce sa mai zic de Excel. Nu am incercat Open Office recent, ultima data experienta a fost atat de oribila incat am ramas cu sechele (se vede, cred).

Exemplu de batut cu caramida in piept in spagat: https://www.openoffice.org/why/why_great.html. Manipuleaza astia mai rau ca politicienii.
 
Pentru funcțiile de bază, free office și ms office fac același lucru, iar un free office cel puțin lucrează cu mai multe formate de fișiere decât ms office 97, și o face pe gratis. După mine, asta înseamnă că un free office are un raport funcții/preț mai bun.

Dar ms office, cel puțin Word, oferă cel mai complet set de funcții posibile, de-aia e și cam trendsetter-ul categoriei. Excel are mult îmbunătățită partea de interfețe spre surse de date, analiză de date (pivot table fiind doar începutul) și raportare vizuală (Starburst charts necesita add-on-uri pe bani înainte, a fost inclus în 2016 și mai rafinat decât o făcuseră toți third parties dinainte). PowerPoint, de exemplu, are din 2016 posibilitatea de a defini forma de început și sfârșit a unui obiect, și face el morphing între, ca să poți face elemente vizuale animate mai meaningful decât animațiile de bază pentru apărut/dispărut. Presenter's view pe al doilea ecran e mult îmbunătățit pentru nevoile speaker-ului. Iar când vine vorba de enterprise usage unde combini Office cu SharePoint, acolo e imbatabil, de exemplu să folosești InfoPath pentru a defini o fereastră formular (de ex. pentru a crea un tichet pentru IT) publicată pe serverul Exchange și vizibilă direct în Outlook pentru toți userii ca New Item, în același meniu de unde alegi să faci un e-mail nou sau o invitație nouă la ședință, și mai apoi să definești și o destinație SharePoint pentru datele colectate prin formular, și un workflow pentru execuția automată a unor task-uri, poți bine mersi să aduci în Outlook (unealta de bază a oricărui corporatist) o grămadă de formulare și interfețe spre alte aplicații. Sau Teams, pentru cine și-a dat seama că totuși munca colaborativă poate fi mai eficientă, doar să ieși din conceptul de pus informația în fișiere pe care să le încarci pe SharePoint sau să le trimiți prin e-mail. Că de-aia și Slack mănâncă o pâine, și Trello, dar pe câte o nișă, pe când Microsoft vine cu "drăguțe bicicletele voastre, stați să vedeți portavionul nostru, we have eeeeeeeverything you may possibly need".

Iar pentru asemenea nevoi, într-adevăr, nimic gratuit nu se apropie de funcțiile MS Office.

Dar câți home users se încadrează în această categorie și câți folosesc un editor de texte pentru cel mult formatarea de bază la o lucrare de licență, și o foaie de calcul tabelar simplă pentru bugetul personal? Ce grafice statistice, ce what-if, ce surse de date externe multiple pe care să le agrege?
 
Pentru funcțiile de bază, am întâlnit cazuri când fișiere fără altceva decât formule foarte simple (Concat) nu erau recunoscute bine în Microsoft Excel.

Cellphone Radiation Report Tags Xiaomi, OnePlus as Worst Offenders | Digital Trends
A cellphone radiation report published by the German Federal Office for Radiation Protection tagged the Xiaomi Mi A1 and the OnePlus 5T as the two smartphones that emitted the most radiation, adding another chapter to the debate over the controversial issue.
 
Dacă faci schimb de fișiere cu alții și vrei să lucrezi pe ele cu 100% compatibilitate, folosești ce folosesc și ceilalți. Dar aia nu mai e basic usage...
 
Back
Top