Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Din câte știu, în UE garanția e problema vânzătorului, nu a producătorului. Garanția trebuie să fie de minim 2 ani chiar dacă producătorul oferă doar 1 an.
 
Din pacate daca vanzatorul te refuza nu te mai poti baza pe direct pe manufacturer. Stiu ca de exemplu in UK garantia de 2 ani este oferita in primul an de retailer iar in al doilea an de producator. End-userul poate contacta producatorul si cere replacement daca retailerul ii refuza. Ma rog, are nevoie de proof of purchase si sa nu fie user damaged produsul. Stiu bine un astfel de producator dar am un contract semnat care imi interzice sa spun mai multe.
 
In Romania garantia e data de vanzator, dar rezolvarea problemei se poate face printr-o terta companie indicata de vanzator care poate fi un service al producatorului sau producatorul insusi.
 
Din câte știu, în UE garanția e problema vânzătorului, nu a producătorului. Garanția trebuie să fie de minim 2 ani chiar dacă producătorul oferă doar 1 an.

Nope. Sunt cateva exemple in UK unde esti trimis de vanzator direct la producator pentru RMA - chestie oarecum ok pentru ca vanzatorul oricum are un service muci comparativ cu Corsair, EVGA si altii asemenea.

Cu SSDurile, sunt putin bulversat, OCZurile mele sunt inca in buna stare si au deja ceva mileage la bord. Oricum ar fi, data viitoare cumpar doar Intel, fuck 3rd parties.
 
În 99% din cazuri vânzătorul nu are service autorizat pentru vreun brand pe care-l vinde, așa că oricum va ajunge la producător. Nu mă interesează care e, cât timp rezolvă problema. Exemplu recent, HDD luat de mine pentru un prieten acum câțiva ani, s-a bușit, nu mai există pe piață versiunea respectivă (1TB), primit banii înapoi integral direct de la vânzător. E problema lor ce fac mai departe.
 
Pai herp derp, preferi sa faci RMA la Corsair/WD sau la vanzator? Io stiu ca-i mijto cu vanzatorul care poate fi tras la raspundere (or not, gandeste realist cat te-ar costa sa ii dai in judecata pentru o componenta), dar RMAul direct la producator dureaza mult mai putin si ai sanse+++ sa iti trimita un produs mai nou, echivalent. La stickul de 64GB Survivor am primit varianta mai noua, USB 3.0 (cel vechi era USB 2.0). La RAM, am primit un produs identic pentru ca este inca in productie. Dar in general, daca nu vrei storno integral (ceea ce majoritatea vanzatorilor incearca sa evite for obvious reasons), nu are rost sa te complici. EVGA chiar incurajeaza sa treci peste vanzator si sa-i contactezi direct.
 
Am făcut RMA direct la WD atunci când vânzătorul a dat faliment, și a costat doar vreo 35€ transportul până în Germania (astea erau condițiile lor de RMA, transport cu curier). De 2 ori. Dacă era să-l mai trimit o dată se aduna cât prețul HDD-ului.
 
De ce l-ai trimis de doua ori? A crapat de 2 ori?

Intreb pentru ca de obicei transportul spre tine este suportat de producator si 99% din cazuri ajunge mai repede inapoi decat l-ai trimis :smile:
 
The Heartbleed Bug

The Heartbleed Bug is a serious vulnerability in the popular OpenSSL cryptographic software library. This weakness allows stealing the information protected, under normal conditions, by the SSL/TLS encryption used to secure the Internet. SSL/TLS provides communication security and privacy over the Internet for applications such as web, email, instant messaging (IM) and some virtual private networks (VPNs).
 
Well fuck... seara trecuta am petrecut-o facand update-uri la diverse servere/VM-uri, iar astazi mi-am adus aminte ca am si cateva DD-WRT-uri + instante de pfSense la care folosesc https si care trebuie verificate... :capu:
 
De ce e important de peticit un router cu DD-WRT? Voi chiar expuneți interfața de administrare către Internet?
 
OpenSSL is written by monkeys (dar toată lumea îl folosește, așa că asta e)

Nu sunt programator si nici mare sef de corporatie, dar in duamne-iarta-ma, n-au gasit si ei ceva mai bun de folosit? Adica ma gandesc, cand se lucreaza la ceva, exista un Jiji care sa fie intrebat "ba Jiji, ceplm scrie in chestia aia? Ii ok? Ii bine?". Seamana cu a lasa stana in grija lupilor care au produs gardurile :biggrin: Nu zic ca cei care au creat OpenSSL au fost rau intentionati, ci poate doar incepatori/usor lenesi/whatever plus s-or fi gandit ca pana pune cineva un puzzle impreuna din bucatele de 64KB il apuca plictiseala si in 1998 nu existau asa multe carduri oricum si nici atatea siteuri care sa gestioneze tranzactiile cu ele sau sa-ti ceara detaliile de plata...
 
Softurile open (mai ales care nu au versiuni supported) evoluează într-un mod dubios. Cineva s-a apucat să scrie OpenSSL, alții l-au luat de bun, l-au integrat cum s-a putut, pe urmă s-au mai adăugat features, s-au făcut patch-uri etc. Dacă în proiect nu ai un dictator gen Linus (care să stea să integreze/verifice/rejecteze prostii/stea să se certe cu lumea), reguli stricte de coding/integrare/API design sau o corporație care să contribuie masiv (și care să aibă reguli clare și să impună un ritm, vezi Eclipse+IBM) ce iese e o varză petecită de cine apucă în timpul liber (sună bine să programezi la 3 dimineața, pare că și dă rezultate, dar nu-s neapărat rezultatele dorite). Iar contribuitorii la open source sunt de obicei atrași din două motive: ori au nevoie de ceva special, ori îi interesează un algoritm/problemă. În ambele cazuri o dezvoltă pentru ei (așa cum le trebuie lor sau cum sunt obișnuiți) și pe urmă o publică, fără să se chinuie cu lucrurile plictisitoare (documentație, teste, integrare cu restul componentelor, curățarea codului de tâmpenii). Dacă n-ai pe cineva cu mild OCD în proiect, care să stea toată ziua să facă curat dar să și înțeleagă codul, cam asta se întâmplă. După care dai de unu' cu personalitate, care ține cu dinții de codul lui și de fiecare dată când cineva îi modifică partea implementată de el, vine și o reface înapoi așa cum a făcut-o el. Urmează certurile clasice de forum, de tipul "îmi iau jucăriile și plec", adică "îmi fac branch-ul meu, să fiu eu șeful".

Partea nasoală e că e foarte complicat să aduci un astfel de soft pe "calea cea bună". Pentru că a fost integrat de foarte multă lume în diferite proiecte, și ei se așteaptă să meargă în continuare așa cum a mers până acum. În teorie ce se face e dezvoltarea unui wrapper care să păstreze API-ul curent așa cum e (astfel încât nu bușești softurile care o folosesc), după care te apuci să aduci codul din spate la ceva frumos și pufos. Însă dezvoltarea unui wrapper de genul ăsta e grea (trebuie să ai o imagine foarte clară a softului și a interacțiunilor dintre componente), se ajunge la un fel de emulator al bibliotecii - iar în multe cazuri trebuie să emulezi inclusiv known bugs. După ce termini versiunea nouă, cu un API perfect gândit, excelent implementat, te trezești că lumea n-are chef să își schimbe codul care folosește API-ul vechi, așa că trebuie de fapt să întreții atât versiunea nouă cât și wrapper-ul pentru versiunea veche. Legat de asta vezi istoria Python: versiunea 3 a fost scoasă în 2008, dar lumea n-are chef de ea, pentru că ar trebui modificate câteva apeluri de funcții în cod (și pentru care există tool-uri automate de portare), așa că încă se folosește intens Python 2.7 (ultima versiune 2.x, scoasă în 2010 și în extended support acum), pentru care există ofertă mai vastă de biblioteci.

Am folosit multe softuri/biblioteci open source în care hălci din funcționalitățile expuse nu erau implementate deloc, fără să scrie undeva asta. Ex: bibliotecă pentru deschis/rulat Excel (POI de la Apache foundation, foarte folosită de altfel) în care cam 2/3 din funcțiile Excel-ului nu erau implementate - dar nu dădea eroare sau warning sau ceva atunci când rulai un Excel cu acele funcții neimplementate, ci pur și simplu rezultatul funcției era vid sau întorcea valoarea nemodificată a parametrului. Aflai de problemă doar când te uitai în surse și vedeai "todo"-urile. N-ai cu cine să discuți, dacă-ți trebuie funcțiile, te apuci să le implementezi (și, pentru că nu era planificată problema asta, o faci repede și "pentru tine", adică funcțiile care-ți trebuie), și publici modificările sau mai degrabă nu (în unele proiecte e destul de dubios modul de înregistrare ca și contribuitor, noroc cu github care a făcut ceva mai ușoară colaborarea).
 
Back
Top