Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Nu cred ca anticorpii sunt suficient de inteligenti incat sa recunoasca virusii dupa un pattern mai larg, gen "teroristii sunt bruneti, creti, cu accent arab, cu un AK 47 in mana si o centura de explozivi", ci doar "Ahmed din poza asta e un terorist". Daca te gandesti la programele antivirus care recunosc behavior-based componentele maligne deja te gandesti la chestii mult prea sofisticate. Nu e tocmai o explicatie stiintifica ci doar o parere formata pe baze incerte (din ce am mai citit prin diverse locuri), dar avem oameni cu studii de specialitate pe aici care pot lamuri mai bine.

PS. Scuze pentru utilizarea pluralului popular "virusii", e prea popular ca sa il ignor.
 
1) Cine vorbea... Vezi 2).
2) Not same shit. Cum ziceam, daca avea o reverstranscriptaza, aveai gripa toata viata. Variabilitatea vine din faptul ca ARN-ul este single-stranded, adica instabil si fara backup. Rotavirus, care este double-stranded, este suficient de stabil cat sa existe vaccin eficient.
3) De parca nu stiai...


@SCViper:
- Vaccinul se face impotriva unei structuri aflate la exteriorul particulei virale sau la exteriorul celulei infectate si care, obligatoriu, trebuie sa fie antigenica, adica sa cauzeze raspuns imun cand organismul se intalneste cu ea. Spre exemplu, nu poti avea vaccin impotriva unei structuri lipidice. Lipidele nu sunt antigenice. N-au grupari chimice ionizabile care sa permita atasarea a ceva cu sarcina opusa de ele.
- Virusurile sunt structuri mici. Genele lor se numara pe degete si majoritatea sunt implicate in replicare, adica proteinele lor au treaba cu nucleul si nu apar in veci la exterior. La exterior apar mai mult structuri proprii organismului infectat; cand virusul pleaca din celula, pleaca invelit cu o parte din membrana ei.
- La HIV, sunt doar doua proteine aflate la exterior: gp120 si gp41. Nici una nu este suficient de stabila si suficient de antigenica cat sa poata exista vaccin eficient.
- Virusurile se pot multiplica enorm de repede si mult. O celula infectata nu mai face altceva decat sa scoata virioni pe banda rulanta. Spre exemplu, in hepatita B, enorm de multe particule virale nu sunt infectante fiindca nu contin ADN-ul viral; sunt goale; replicarea ADN nu tine pasul cu productia de capside. La ritmurile astea de replicare, nu mai conteaza daca rezulta virioni ne-viabili. Ce daca unul din ei are gena gp120 alterata si nefunctionala? Selectie naturala. Virusul evolueaza in organismul gazdei. La un moment dat tot o sa apara o gena gp120 noua antigenic, dar totusi functionala.
 
@Adrian nu vorbeam de nimic general ci chiar de ceva specific, dar a explicat Marius cum sta treaba.

@Marius: ok, am inteles ideea, stiam de fapt ca la un virus capsida este parte din membrana celulei gazda, dar nu stiam de ce structura care ii permite adeziunea de celule nu poate fi tintita.
Revenind la adeziune: din cate vad gp120 este resposabila de asta, dar e prea instabila pentru a crea un vaccin tintit pe ea. Nu se poate face totusi un tratament bazat pe inactivarea ei? Din cate citisem se lucra la asa ceva la un moment dat.
 
Capsida (proteina sintetizata de virus) si anvelopa (parte a membranei celulare de unde a plecat) sunt lucruri diferite.

Am auzit si eu ca se lucreaza la inactivarea gp120, la decuplarea ei de pe gp41 sau la "taierea" gp41, dar nu-mi pun mari sperante in abordarea asta. Inactivarea gp120 presupune o enzima. Desi este teoretic posibil sa construiesti o enzima sintetica care sa faca treaba asta, toate enzimele sunt proteine, iar proteinele sunt antigenice. Organismul ar vedea aceasta proteina straina organismului drept intrus. Toti pacientii ar avea alergie la medicament.
 
- Cata gheata a mai ramas vara asta la Polul Nord?
- 3'500'000 km cubi, minimul inregistrat vreodata.

Arctic-sea-ice-loss-001.jpg

Zeroul mi se pare enorm de aproape.
 
Meri de varsă niște freon. Prostia omenească legată de "încălzirea" globală mi se pare fără de sfârșit, la fel și încăpățânarea bovină de a nu da atenție schimbărilor efective de climă - este foarte posibil ca noi de fapt să ne fi întârziat intrarea într-o nouă eră glaciară prin amplificarea efectului de seră & co, peste tot iernile sunt din ce în ce mai friguroase cu zăpadă +++, etc. Dar nu, noi am distrus natura. Fucking humans, they really imagine they're the center of the Universe.
 
Nu stiu unde ai vazut tu ierni din ce in ce mai friguroase cu zapada +++. Cand eram eu mic, ningea noaptea si pana dimineata zapada ajungea la jumatatea gardului. Erau 2 luni cu zapada, nu doua zile.
 
Nu stiu unde ai vazut tu ierni din ce in ce mai friguroase cu zapada +++. Cand eram eu mic, ningea noaptea si pana dimineata zapada ajungea la jumatatea gardului. Erau 2 luni cu zapada, nu doua zile.
Asa e, dar parca de anul trecut a revenit vremea la cum o stiam eu cand mergeam la sanius si din ce aud la fel va fi si anul asta.
 
Meri de varsă niște freon. Prostia omenească legată de "încălzirea" globală mi se pare fără de sfârșit, la fel și încăpățânarea bovină de a nu da atenție schimbărilor efective de climă - este foarte posibil ca noi de fapt să ne fi întârziat intrarea într-o nouă eră glaciară prin amplificarea efectului de seră & co, peste tot iernile sunt din ce în ce mai friguroase cu zăpadă +++, etc. Dar nu, noi am distrus natura. Fucking humans, they really imagine they're the center of the Universe.

Unul dintre efectele perverse ale încălzirii globale. La latitudinea României (în Europa în general, de fapt) pot fi ierni mai friguroase, în Siberia devine aproape plăcut, în SUA e secetă). Dacă îți place și SF-ul (nu prea SF de fapt), vezi că are Kim Stanley Robinson o trilogie pe tema asta.
 
Termenul corect, daca-mi aduc aminte bine, era "destabilizarea climei" si nu "incalzire globala".
 
Modificarea termenului îmi arată clar că "ăștia" se pregătesc de fapt să o dea în diverse, că ups, uite că nu se încălzea, etc.

Sunt studii peste studii cărora le-a fost pus căluș pentru că arătau clar că temperaturile din zonele polare sunt de fapt în descreștere. Faptul că unii prezintă efecte pe care le poate observa oricine ca un paradox mă face să :tinfoil_hat: even more.
 
De fapt e vorba de hardware închiriat pe perioadă nedeterminată.

Utilizarea Folding nu ajuta deloc Sony: consolele folosite la așa ceva nu le aduc bani, doar pierderi, prima dată din achiziție (de obicei consolele se vând sub costul de producție), în al doilea rând nu se cumpără jocuri (din care trăia Sony de fapt, probabil >50% din prețul jocului se duce direct la Sony), iar în al treilea rând, dacă se strică consola de la Folding în perioada de garanție, Sony trebuie să o schimbe. Deci mai bine nu.
 
Sunt foarte putini folderi asa dedicati ca sa ia console PS3 doar pt folding, in general le iau pt jocuri. In plus pe masura ce trece timpul consolele devin din ce in ce mai ieftin de produs pt firma mama. Iar consola PS3 se apropie serios de ultima etapa a existentei sale pe piata.

Mi se pare aberant ca o firma sa te forteze (chiar si subtil) sa faci ceva cu produsul cumparat de la ei, in fond nu vand software unde primesti dreptul de folosire, aici chiar cumperi un produs fizic. Ma bucur ca parintii mei nu au luat un TV Sony, asta mai lipsea, sa sprijine o astfel de firma.

Da, din punct de vedere tehnic ai dreptate, din punct de vedere moral sunt niste magari si lumea ar trebui sa le indice asta prin renuntarea la cumpararea produselor lor si printr-un protest clar contra acestei chestii.
 
De fapt e vorba de hardware închiriat pe perioadă nedeterminată.
Chiar e inchiriat? Adica nu ai voie sa dai cu ciocanul in consola ca poate ti-o cere Sony inapoi?

Pe cand un update de firmware la TV sa nu mai poti vedea Dan Diaconescu in Direct? Sau postul preferat de pr0n 3D?
 
pe masura ce trece timpul consolele devin din ce in ce mai ieftin de produs pt firma mama.

Măi nene, fă-ți calculele că-ți dă cu virgulă în locul greșit. Te-ai uitat cât costă un Bluray player în comerț? Așa, decent, cu ceva HDMI și alte conexiuni pe lângă. Este foarte aproape de un PS3. Care mai face o grămadă de alte alea.

Miahi are perfectă dreptate. Am rulat F@H pe PS3 vreo 5 minute, timp în care temperatura din cameră a sărit vreo tot atâtea grade. Celsius. Fuck Folding, really. Puștanii care-și cumpără și au garanție la ele să-și permită, eu nu-mi risc PS3 fat pe asta :biggrin:

Și repet, poate-ți intră-n cap. Lui Sony i se rupe pur și simplu de boicotul tău. La fel și mie de exemplu, Sony mă obligă să nu mai folosesc F@H, deci tu mă obligi să nu-mi mai cumpăr jocuri? GTFO :biggrin::biggrin:

De asemenea, Bravia sunt printre cele mai făinuțe jucărele pe care le-am văzut prin magazine și în general Sony face lucruri care durează. PS3ul meu a fost produs în 2006 și acum, 6 ani mai târziu, nici măcar nu sughite.
 
Back
Top