Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Eu zic sa-l lasam pe Neo in pace. El cred ca s-a obisnuit cu ideea ca este filmat din 4 unghiuri imediat ce iese pe usa casei sau trage draperia. Libertate FTW! Ce gluma buna.
Ce legătură are asta cu ce discutam? Iar trollezi prost.

Ce n-as da acum sa vad ce moaca face Neo cand vine un pacient "infipt" si-i cere expres un anume medicament, asa cum se intampla de multe ori in Ro (nu ca ar fi bine...).
Aș vrea să nu-ți mai dai cu părerea deamboulea atunci când tu nu faci muncești efectiv în clinică și tot ce înțelegi din pacient este un nume pe o eprubetă. Mi s-a întâmplat de multe ori în .ro să vină pacientul să ceară medicamentul X. Le-am explicat, cu răbdare și lux de amănunte, de ce nu este indicat - de obicei era vorba de antibiotice când copilul suferea de o simplă răceală, fără suprainfecție. Pe de altă parte, dacă aș participa ca medic la clinical trials pentru medicamente experimentale și aș avea un pacient potrivit care ar dori să participe în studiu, nu văd de ce nu i-aș da respectivul medicament (sau placebo, pentru că studiile se fac randomizat, dublu orb). Dar presupun că este greu să înțelegi decizii pe care trebuie să le iei împreună cu pacientul, având în vedere că, repet, specialitatea ta este medicina de laborator, care probabil într-un univers paralel presupune și contact cu pacientul. No pa o/o/o/
 
Ai impresia că este vina lor că sunt needucați în privința asta? Ai impresia că toată lumea, cu cățel și purcel, știe să se dea pe internet să caute xyz? Tu, ca medic, ar trebui să le explici de ce xyzt, problema este că nimeni nu mai face așa ceva. Shit, poți să faci un teanc de pliante cu explicații sumare în loc să faci hacks de BIOS :smile:

Contact cu pacientul presupune o anume interacțiune, dar medicul este cel care trebuie s-o inițieze, el este cel cu mai multe cunoștințe în domeniu. De asemenea, nu trebuie să fluture chestia asta în fața pacientului, model I rulz you sux. Mai presupune dialog, răbdare, bun simț (aici pacienții sunt de multe ori deficitari, dar nu le poți avea pe toate). Think about it.
 
Bine, bine, eu sux, tu rulz, dar cu libertatea cum ramane? Daca la mine vine un pacient si vrea toate analizele, ii explic si totusi insista, eu chiar pot sa i le fac pe toate. El plateste, eu i le fac. Daca la tine vine un pacient, si are bani, si vrea medicamentul <ala>, si tu ii explici, si totusi insista, poti sa i-l dai? Sau daca se duce la farmacie si cere, farmacistul i-l poate da?
 
După cum spuneam, nu poți legal să dai un medicament fără ca boala pacientului să reprezinte o indicație pentru acel medicament. Este totuși practic imposibil ca pacientul să insiste dacă tu îi explici tot ce trebuie - e.g. testul pentru x costă 5000 RON, nu, nu pot să-ți dau morfină pentru că te doare capul. Dacă tot insistă, are bani și vrea să verifice chiar tot nu pricep de ce nu i-ai face damblaua. Comparăm mere cu pere, tu poți face toate analizele fără nicio problemă legală sau morală, eu nu pot da chiar orice medicament, dar din nou deturnezi discuția.
 
[...] fiecare este liber să se trateze cu ce dorește. Selecție naturală©.
Deci 1) exista niste legi care il impiedica sa se trateze cu ce doreste, selectie naturala or not, si 2) te contrazici singur: "Selecție naturală" != "tu poți face toate analizele fără nicio problemă legală sau morală, eu nu pot da chiar orice medicament". Ori ai o problema morala, ori ii lasi sa se selecteze. Care din ele?
 
Legat de asta cu „toate analizele”, chiar vorbeam acum vreo lună sau două cu mama că eram într-o dilemă amândoi: de unde găsesc o listă bună de analize care merită făcute și analize care sunt fix inutile? Sunt tot felul de markeri în sânge, unii foarte relevanți pentru o grămadă de lucruri, alții bine de făcut că poate indică vreo surpriză neașteptată, și unii care sunt complet inutili. Teoretic medicul de familie e cel care le știe și le prescrie, da' când medicul de familie e o dudă, plecat în concediu, nu răspunde la telefon și tu ești disperat cu o situație nasoală a cărei cauză n-o știi...

Adicătelea, care ar fi analizele ce e bine să le fac anual, semestrial și trimestrial, și la ce ar trebui să fiu atent?
 
Deci 1) exista niste legi care il impiedica sa se trateze cu ce doreste, selectie naturala or not, si 2) te contrazici singur: "Selecție naturală" != "tu poți face toate analizele fără nicio problemă legală sau morală, eu nu pot da chiar orice medicament". Ori ai o problema morala, ori ii lasi sa se selecteze. Care din ele?

Cred că ai înțeles greșit ceea ce am dorit să transmit.

1. Nu există absolut nicio lege care să reglementeze tratamentul unui pacient. Arată-mi tu una în legislația vreunei țări și eu îți mănânc hârtia pe care-i scrisă, cu mărar și pătrunjel. Să nu te-apuci să-mi explici cum este cu controlled drugs, ok?
2. Există ghiduri, care reprezintă recomandări în ale prescrierii medicamentelor. Există, de asemenea, organizații care reglementează practica medicală. Există pacienți furioși sau mulțumiți de tratamentul aplicat. Prin utilizarea acestor trei piloni, practica medicală este reglementată, mai bine sau mai prost, în funcție de cât de solizi/șubrezi sunt pilonii. De-aia în România nu prea există procese de malpraxis, în timp ce în UK există oameni care trăiesc din asta.
3. Pacientul este liber să aleagă, în funcție de datele problemei, cum să fie tratat (sau nu). Se poate trata cu argilă și noroi, se poate trata conform ghidurilor, se poate trata conform indicațiilor unui medic foarte bun care folosește tratamente care nu există în ghiduri - i.e. cu produse care nu au licensed usage (vezi mai sus pentru explicație) - și rezultatul poate fi, la fel ca și în cazurile precedente, pozitiv sau negativ sau poate alege să nu se trateze deloc. Acum, dacă nu te-am pierdut cu fraza asta, poți trage concluzia că fiecare medic este liber să-și facă sau nu probleme morale; este total irelevant faptul că la final poate sau nu poate fi tras la răspundere pentru alegerea tratamentului (în cazul în care se decide administrarea unuia) și că a urmat sau nu a urmat un ghid general acceptat.
5. Selecția naturală se referă la persoanele care iau de bune respectivele articole și încep să mustăcească la consultații, și, după explicații redundante, aleg să se ducă la terapeuți cu 2 clase mai mult ca trenul să se trateze cu "masaj" sau "ceaiuri". Pricepi? Este vorba de ce alege omul. Care (încă) este liber să aleagă.
6. Îmi pare rău să te anunț, dar dacă tu faci toate analizele din lista respectivă, pacientul nu este afectat deloc. Poate doar la portofel. Dar nu-ți ia nimeni licența din cauza asta, nicăieri în lume. Eu dacă prescriu un medicament nepotrivit pot ucide pacientul și fac pușcărie. Mbine, poate n-aș face în .ro. Ba aș face, că n-am pile :lol:. Oricum, este o diferență de la cer la pământ. Stick to your stuff, I`ll stick to mine, mkay?



Exemplu clar ca să nu-ți încarc inutil neuronii.

Vine un pacient cu artroză. Ca tratamente poți alege calea reumatologiei - disciplină imbecilă și retardată, dar general acceptată (see what I did here?) - și să-l tratezi medicamentos sau poți alege o altă cale și să intri în teritoriul ortopediei și să-i înlocuiești total articulația afectată. Evident reumatologii sar cu gura că ce pln ne loați pânea de la gură și o să vedeți voi că xyz. Anii trec, procedura devine una de rutină, a.î. ai înlocuire totală de șold cu timp de recuperare de 4-6 zile și înlocuire totală de genunchi cu timp de recuperare de 3-5 zile. Concomitent, producătorii de heparine cu greutate moleculară mică descoperă o nouă piață de desfacere, nu toate intervențiile chirurgicale necesitau anticoagulare, protezarea șoldului/genunchiului o fac obligatorie, trec în documentație că utilizarea medicamentului este licensed pentru prevenția DVT/PE în pacienții cu proteze de genunchi/șold și, minunea minunilor, ai o nouă utilizare pentru un medicament.

De asemenea, pacientul poate fi total sado-masochist și tolerează durerile (yea, sure, dar este posibil, văzut prin .ro cazuri) și se tratează cu împachetări cu hrean + cartofi + țuicomicină. Este alegerea lui.



Dar hai să dau și alt exemplu. Pacientul vine la medic și prin diverse investigații se descoperă că are cancer pulmonar, SCLC și ceva gen 4 luni de trăit. I se explică posibilele variante de tratament, cu plusuri și minusuri. Poți lega pacientul de masă să-i faci chimioterapie? Îl poți obliga? Eu cred că pacientul poate judeca singur ce dorește, și, la fel de bine cum poate afirma "bine, doctore, hai să-ncercăm xyz", se poate ridica și spune "doctore, îți mulțumesc, ai fost foarte bun să-mi prezinți opțiunile în totalitate, fără să-mi ascunzi nimic, dar chimioterapia nu este pentru mine, ziua bună". În primul caz, rezultatul poate fi unul miraculos. Sau nu. În al doilea caz finalul este evident. Moralitatea medicului nu contează în cazurile astea două, nu medicul a ucis pacientul în cazul din urmă. El și-a făcut datoria.
 
E ingredientul activ din multe, multe chestii care se vînd „over the counter”, la supermarket și fără rețetă.
 
We've been over this before. Salted sau unsalted, plain text sau multi-form authentication, Fort Knox cu 10 randuri de lacate si tot o sa se gaseasca un dement destul de interesat sa iti faca rau pe internet. Mai periculos e cand tool-urile folosite de agentii guvernamentale sunt replicate si folosite de third parties. Vezi Stuxnet, Duqu, Mahdi si Flame. Si Dumnezeu stie cate alte copii si clone or mai fi in the wild.

The internet is not safe.

Sau cum ar zice un coleg: "Security is a state of mind".
 
People struggle so hard to bring legends to the mud, instead of rising out of the mud to their level. Mi-e scârbă.
 
Back
Top