Articole interesante din presă sau de pe bloguri

Stim ca nu stii, ca ai mai spus-o de mai multe ori. Primul pas e sa constientizezi problema, ceea ce nu prea se intampla, apoi sa o analizezi, sa incepi sa pui pe masa optiunile si abia la sfarsit sa alegi rezolvarea.

Btw, in articol sunt sugerate niste solutii, trebuie doar sa il citesti cu atentie. Ce nu e scris e modul in care se ajunge din punctul A in punctul B, dar nu are rost momentan pentru ca nu exista un consens ca trebuie sa ajungem in punctul B, vezi niste discutii recente in care oameni cu carte sustineau pe aici axioma ca statul are nevoie de taxe, pe cand in articolul la care am dat link insusi statul e pus in discutie. E un pas prea mare pentru majoritatea oamenilor, mii de ani de regi, dictatori si presedinti, dijma, bir si impozite nu se sterg cu buretele din memoria colectiva.
 
Trebuie sa multumim internetului, atat pentru posibilitatea de a partaja idei care pana acum cativa ani erau cu totul necunoscute si de necrezut, cat si pentru faptul ca modelul de societate ideala este la indemana tuturor, dar nimeni nu il constientizeaza :smile:.
De fapt, probabil ca lucrurile astea sunt bine cunoscute acolo unde trebuie, incet, incet vor ajunge si la marea masa...
 
Acolo unde trebuie sunt cunoscute de mult, dar nu e in interesul lor sa ajunga si sa fie implementate, asa ca vaslim contra curentului. Nimeni nu vrea mase educate si inteligente, nu mai poti sta in varful piramidei cand nu mai exista piramida: "ajung la conducere nu cei mai capabili, ci cei care vor sa conduca" :frown:
 
Pai tocmai asta spuneam, si Flavian zicea ca un numar tot mai mare de oameni intra in contact cu problemele astea (sau cu faptul ca ele exista, ca cineva s-a gandit macar ca sunt implementabile si nu doar utopii) prin intermediul conectarii la singura sursa de informatii ce nu poate fi manipulata usor. Inclusiv eu, daca imi spuneai acum cativa ani ca voi face si altceva decat IT, probabil radeam. Intre timp, optiunile s-au schimbat masiv, desi lucrez inca in IT, interesele s-au indreptat mai degraba catre antreprenoriat, management, leadership, politica :smile:, istorie, arta, cultura... Am ajuns chiar sa consider ca domeniul IT nu mai e, paradoxal, de viitor, ci va deveni ceva obisnuit, simplu, cu echipamente facil de folosit, care sa faca exact ce au fost definite sa faca si pentru care sa nu trebuiasca 10 tehnicieni sa le puna in functiune. Iar daca vor fi si gratis ca n-o sa mai fie monede :smile:, si mai bine...
 
Wtf? Asta sună a "bă, voi ăia care nu plătiţi 20 de ani dobândă la bancă, voi sunteţi de vină că nu merge economia!"

Eu tocmai mă pregătesc să lipsesc o bancă de vreo 3000€ rambursând anticipat un credit. Ar trebui să mă simt ruşinat?
 
Din contră, mie îmi reiese altceva din articol: că un credit a ajuns să devină o povară nu fiindcă ai de plătit dobândă, ci fiindcă ratele/comisioanele/dobânzile se modifică de la lună la lună şi ai pe suflet încă o nesiguranţă.
Eu n-am avut probleme de modificare a ratei lunare, dar m-a f*tut banca altfel: acum 2 ani am fost plecat 3 săptămâni şi am anunţat că va exista o întârziere la plata ratei. Mi s-a spus "nicio problemă, am notat aici, e în regulă". N-a fost în regulă că am ajuns la Biroul de Credite pentru... 20 de lei. Deşi i-am anunţat ca un cetăţean de bună credinţă: "uite, plec, revin după 3 săptămâni, cum facem?".
 
Nu-s convins că înțeleg ce vrea să spună dl. director editorial al Ziarului Financiar, dacă chiar are vreo opinie ce o împărtășește prin acel mesaj. Mi se pare, însă, că ar susține ideea că economia trăiește din consumul populației. E o direcție greșită și foarte periculoasă: pe asta s-a bazat și statul român când a mărit TVA-ul - taxa pe consum.

Motorașul economiei ar trebui să fie IMM-urile: multe, agile și, în majoritatea cazurilor, profitabile. Populația ține banii la bănci în depozite, banii devin surse de finanțare pentru IMM-uri, se învârt prin economie într-un mod eficient și se întorc sub formă de profituri, taxe, salarii, dobânzi și rata la credit. Toată lumea câștigă când cineva are o idee bună și chef să facă profit cu finanțarea unei bănci.

Să impozitezi consumul și veniturile populației e o prostie cruntă, lovind direct în consumatorii finali și indirect în toată economia. Ei ar trebui să fie cei mai protejați pentru ca să rămână cu cât mai mulți bani, să aibă ce cheltui pe obiecte de strictă necesitate și bunuri de lux, și să le mai și rămână ca să-i lase la bancă pentru susținerea lanțului de mai sus. Dar băncile sunt lacome și, dacă cu firmele nu le merge, las' că fraierim poporul. Că și au destui clienți: momiți de oferte care mai de care mai atrăgătoare, cu o cultură financiară zero barat, văd doar că se înghesuie băncile să le dea bani foarte ușor și la fel de plăcut e să fie cheltuiți. Plus obsesia simțului proprietății (casa și mașina ca să te simți om realizat), plus deciziile proaste de a lua credit pentru vreo petrecere grandomană sau mers în concediu, plus orizontul de timp foarte scurt în care își fac balanța de venituri și cheltuieli, plus neatenția la semnarea contractelor și necunoașterea drepturilor lor, etc.

Mă tot îmbie ING-ul să-mi consolidez liniile de credit de pe carduri într-unul mare și, cică, mai avantajos. Nu-s prea convins că-mi vor binele la fel de mult pe cât își doresc încă un cotizant în promoția asta cu „omul mare”. La cardurile actuale, cheltui când am nevoie, rambursez cât de repede și cât de mult pot, fără penalități; de exemplu, luna viitoare voi putea să-mi anulez complet toate datoriile rămase, că suma nici nu e așa mare. Dar la reeșalonare, ăla e clar credit cu rambursare pe cine știe câți ani, la care am impresia că mi s-a făcut o favoare că plătesc mai puțin lunar; când colo, grosul plății e dobânda la suma rămasă, și doar un pic mai e suma cu care se reduce datoria. Și tanti de la ING credea că, de la rambursările mari de până acum (cu care returnam o cheltuială mare în câteva luni), mă voi uda tot să aflu că pot plăti doar câteva sute de lei pe lună pentru următorii Ț ani. O rly? :biggrin:
 
MS vrea 15$ de la producatorii de smartphone cu sistemul de operare Android - link. Astfel ajunge sa fie la paritate Windows 7 cu Android in ceea ce priveste costurile de exploatare.
 
Probabil se refera la faptul ca sunt fan al articolelor Ars Technica si Dailytech (in special ale celor legate de copyright).
 
Pai foarte probabil nu o sa mai cumperi jocul ci un fel de abonament pe 1 luna / 3 luni / 1 an... Cand firma decide ca nu mai renteaza sa tina jocul "in cloud", asteapta sa expire toate "abonamentele" dupa care opreste serviciul.

Cat despre conexiunea de internet necesara, se pot face si aici niste "artificii" pentru a minimiza traficul: Engine-ul jocului se poate instala pe calculatorul clientului, urmand ca hartile si efectele sa fie descarcate temporar, atunci cand e nevoie de ele.
 
Acum 5 ani au ajuns la capatul imaginatiei. N-am mai vazut originalitate in jocuri de atunci incoace.
Acum au ajuns la capatul tehnologiei. Procesoarele si-au atins limita, placile grafice si-au atins limita.
De unde sa mai scoata bani daca nu din abonamente?
 
Back
Top